Вигук як особлива частина мови

Про матеріал
Ви́гук — незмінювана особлива частина мови, яка виражає почуття, волевиявлення мовця, не називаючи їх. Наприклад, ой, ах, ого-го, ну, гей, алло, гайда. Вигуки вживаються у художніх творах і служать засобом виразності: О, там будуть гори високі!. Гей, ударте в струни, кобзарі!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вигук як особлива частина мови. Вчитель української мови та літератури КЗО «СЗШ№83» ДМРСлобоженюк Б. М.

Номер слайду 2

Пригадай частини мови

Номер слайду 3

Вигук – це незмінна частина мови, яка не належить ні до самостійних, ні до службових частин мови, виражає почуття, емоції, волевиявлення людини, не називаючи і їх служить засобом виразності в художній літературі: Ой люлі, люлі, моя дитино, вдень і вночі (Т. Шевченко).

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Групи вигуків за значенням

Номер слайду 6

Групи вигуків за походженням{8799 B23 B-EC83-4686-B30 A-512413 B5 E67 A}НепохідніПохідні (утворені від інших частин мови)Їх походження встановити не можливо: а, о, ой, ох. Ці звуки можуть повторюватися: А-а-а! Ш-ш-ш…Утворені з повнозначних частин мови: Мамо! Рятуйте! 

Номер слайду 7

Правопис вигуків та звуконаслідувальних слів

Номер слайду 8

Через дефіс. Вигуки і звуконаслідувальні слова, що повторюються або вимовляються протяжно, пишуться через дефіс: Б’є молоточком у кришталевий великий дзвін – ку-ку! ку-ку! Зверніть увагу! Через дефіс пишуться такі вигуки, як: їй-Богу, їй-право, їй-бо.

Номер слайду 9

Разом. Вигуки, які не передають повторюваних чи протяжних звуків, пишуться разом: бабах, кукуріку, добраніч, добривечір, добридень. Зверніть увагу! Якщо потрібно передати протяжність цих звуків, то вони пишуть через дефіс: ку-ку-рі-ку-у-у, ба-а-ба-а-ах.

Номер слайду 10

Окремо. Окремо пишуться: от тобі й на, до побачення, будь ласка, на добраніч, оце так.

Номер слайду 11

Перевір себе, дай усно відповіді на запитання, якщо виникнуть труднощі, повернись до слайду із потрібною інформацією1. Яку частину мови називають вигуком?2. Чому вигук називають особливою частиною мови?3. На які групи за значенням поділяють вигуки?4. На які групи за походженням поділяють вигуки?5. Які вигуки пишуться разом?6. Які вигуки пишуться разом?

Номер слайду 12

Завдання.  Визначте вигуки у реченнях за їхнім значенням та заповніть таблицю. Списувати речення у зошит не потрібно, перемалюйте лише таблицю та поставте потрібну цифру під реченням.1. Ой, догнали літа мої на кленовім мості, ой, верніться, літа мої, хоч до мене в гості (Нар. творчість). 2. Гей, нуте, косарі, бо нерано почали (Нар. творчість). 3. Та орав мужик край дороги, гей, «цоб», «цабе», рябий, тпру! Край дороги (Нар. творчість). 4. «Кру... кру» — лунає поклик журавлів, І слід по них в німому небі тане (М. Нагнибіда). 5. Овва! Маленька Миш спасає Льва! (Л. Боровиковський). 6. Гу-гу-гу-гу! — застогнав пугач серед лісу (Панас Мирний). 7. О, якби я міг повернути неповторну юність мою (В. Сосюра). Ключ. 1 — виражають спонукання; 2 — емоційні вигуки; 3 — звуконаслідувальні слова№ речення1234567 Відповідь (номер ключа)       

pptx
Додано
22 червня 2023
Переглядів
1560
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку