Виховання казкою (для батьків та вчителів)

Про матеріал
Казка є ефективним засобом виховання дитини, здатним вирішувати безліч завдань, вона також об'єднує батьків та дітей, дає можливість просто приємно провести час і відпочити від метушні реального світу.
Перегляд файлу

Виховання казкою

1.Що таке казка

Казка – це не просто розповідь про фантастичні події, а цілий світ, в якому дитина живе, бореться;

Саме з казки і починається пізнання дитиною такого таємничого і, на перший погляд непізнаного світу;

Казка – це джерело спілкування та передачі досвіду, це система виховання нових поколінь;

Казка – благородне і ничим не замінене джерело виховання любові до Вітчизни

2.Значення казки у вихованні дітей

 

«Казка, фантазія – це ключик, за допомогою якого можна відкрити джерела думки і слова. Без казки, без гри уяви дитина не може жити… Казка – це образно кажучи, свіжий вітер, що роздмухує вогник дитячої думки і мови».

                                                                    В. Сухомлинський

Значення казок у вихованні дітей важко переоцінити. Накопичуючи у собі мудрість колишніх поколінь, вони мають справді чарівну силу: навчальну, розвивальну, творчу. Варто відзначити, що казки впливають на формування мислення дитини, на її поведінку протягом усього дитинства з перших днів життя.  

https://starylev.com.ua/blogs/chomu-kazka-naykrashchyy-instrument-dlya-vyhovannya-dytyny

3.Казка в житті дитини

Казка активно впливає на почуття і розум дитини, розвиває його сприйнятливість і емоційність. У казці ніхто не вчить дитину «жити правильно». Дитина вчитися розуміти вчинки героїв казки, події казкового сюжету природно і послідовно випливають одне з іншого. Діти прагнуть скористатися позитивним прикладом свого героя. Казка допомагає виробити те чи інше ставлення до навколишньої дійсності, до вчинків людей, викликає прагнення наслідувати хорошому казковому герою і противитися поганому поводженню казкових героїв, тим самим закласти в душі і свідомості дитини певні моральні установки.

 Казка є невід'ємним елементом у вихованні дітей. Вона доступною мовою вчить дітей життя, розповідає про добро і зло. Діти легше розуміють  казку, ніж прісну дорослу мову. Тому якщо дорослі хочуть допомогти пояснити щось дитині, підтримати його, доведеться згадати мову дитинства - казку. Читаючи і розповідаючи казки, дорослі

розвивають внутрішній світ дитини. Діти, яким з раннього дитинства читалися казки, швидше починають говорити, правильно висловлювати свої думки. Дитячі казки розширюють словниковий запас малюка, допомагають правильно будувати діалог, розвивають зв'язну логічну мова. Не менш важливо зробити мову дитини емоційною, красивою. Формується вміння ставити запитання. Велике значення треба приділити конструювання слів, пропозицій, словосполучень. Дуже важливий зв'язок між мовною та розумовою діяльністю дітей. Казка допомагає формувати основи поведінки і спілкування.

Для читання казок важливо вибрати «правильний» час, коли дитина буде спокійною і в доброму гуморі. Можна робити це перед сном, коли є час обговорити казку. Читати потрібно з задоволенням і не відволікатися, це принесе більше користі і позитивних емоцій. Казки розширюють пізнання дітей. Роль дитячих казок у вихованні дітей не може бути не помічена. Дитина, представивши образи, вчиться розуміти внутрішній світ героїв, співпереживати їм і вірити в силу добра. Роль дитячих казок не обмежується тільки приємним проведенням часу. Після прочитання казки важливо поговорити з дитиною використовуючи питання: Чи сподобалася тобі казка? Що сподобалося найбільше? Хто головний герой? Хто з героїв сподобався? Як вчинив головний герой? А як би ти вчинив на його місці? Пояснити малюкові, як чинити не можна і як можна, закріплювати бажання слідувати позитивний приклад героїв казки.

Схвалення позитивних вчинків казкових героїв і несхвалення негативних дозволяє малюкам не тільки зрозуміти але і застосовувати в реальному житті поняття про те, як можна чинити, а як не можна.

 Казка є  ефективним засобом виховання дитини, здатним вирішувати безліч завдань, вона також об'єднує батьків та їхніх дітей, дає можливість просто приємно провести час і відпочити від метушні реального світу.

4.Як використовувати казку у вихованні дитини

Є кілька способів роботи з казкою.

  • Розбирати з дитиною вже існуючу казку.
  • Придумувати нові кінцівки для вже існуючих казок.
  • Скласти нову казку - самому або разом з дитиною.
  • Читання казок та створення малюнків за їх змістом
  •  Гра-драматизація за сюжетом казки
  •  Інсценізація
  • Створення казки своїми руками(виготовлення іграшок,книжок)

Виховання казкою -це не один окремий сеанс,а копітка робота з певною метою.Вона дає дитині свободу думок,бажань,дій,почуттів.Казки допоможуть дитині стати сміливішою,впевненою,подолати свої страхи,капризи,позбутися сором’язливості,а подекуди і агресивності.

Виховання казкою  направлене  на досягнення внутрішньої гармонії.

https://dityinfo.com/vihovannya-ditini/kazkoterapiya-vihovannya-kazkoyu.html

docx
Додано
11 січня
Переглядів
145
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку