Виховання моральності через створення власних казок

Про матеріал
Для кращого усвідомлення моральних якостей діти створювали власні казки, в яких головними героями були загальнолюдські цінності.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рецензент та укладач

соціальний педагог Людмила Василівна Бойко

 

 

 

Казки для дітей

молодшого шкільного віку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ с. РАДІВКА

КАЛИНІВСЬКИЙ РАЙОН

ВІННИЦЬКА ОБЛАСТЬ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2015

 

 

 

Зміст

  1. Казка про Добро. Козак Андрій. ………………….3
  2. Казка про Добро і Зло. Тупка Уляна. ………….4
  3. Давайте вірити в Добро. Світельська Ольга....5
  4. Добро сильніше за Зло. Зінькевич Максим.….6
  5. Добро вірить у Людей. Кравчук Каріна……….7
  6. Добро. Сальнікова Аліна……………………………...8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

Казка про Добро

 Давним – давно жив собі заможний чоловік, якого прозвали Злюка. У нього був гарний великий двір, високий будинок. Але в тому домі було сумно і моторошно. Господар дому був дуже злий і не привітний. Всі люди не хотіли з ним говорити, тому що боялися його. Якщо хтось зайде на подвір’я або на город, то він зразу ж виганяв, не питаючи про труднощі тієї людини.

На сусідній вулиці у маленькій хатині жив добродушний і ввічливий чоловік, якого всі кликали Добродієм. Він пішов шукати роботу. Ішов, ішов і прийшов  до багатія. Злюка прийняв Добродія на роботу, але з умовою, що той до кінця свого життя буде працювати тільки у нього. Добродій погодився спочатку, а потім зрозумів наміри Злюки. За свою віддану працю Добродій не отримував жодної копійки, тільки окраєць хліба та мисочку юшки. І змушений був шукати кращої долі в іншому селищі.

Пройшло чимало років і багатій Злюка став втрачати свої запаси, а з часом і зовсім розорився. А Добродій своєю чесною працею заробив собі статок, почав гарно жити, з усіма по справедливості поступати і люди обрали його головою громади. Одного разу Злюка прийшов і просив вибачення за свої нікчемні вчинки та погані слова. Громада пробачила йому і з того часу кликали його Гідний.

Ось так Добро перемогло погані наміри та вчинки Злюки. І ще й сьогодні Добро ходить по світу - людей радує.

                                                                   Козак Андрій

 

 

3

 

Казка про Добро і Зло

 

Багато-багато років тому в одній країні жили добрі, гарні та справедливі люди. Вони раділи сходу сонця, росяній траві, бджілці та мурашці, пташкам та звірятам, кожному прожитому дню.

Добро багато років ходило по одній стежці до людей. Одного разу до нього приєдналися Могутність і Щирість. Вони були гарною командою і завжди поспішали на допомогу гарним людям.

Неймовірна історія відбулася вранці, до схід сонця. Зло лютувало, злилось та сердилося на всіх оточуючих, бо з ним ніхто не дружив. І від злості луснуло, та так що кам’яна гора захиталася і посипалось каміння на стежку, по якій ходило Добро.

Зійшло сонце. Всі почали виконувати свої справи і Добро також поспішало до роботи. Але пройти було неможливо, бо стежка була засипана камінням. Добро покликало на допомогу Могутність, але навіть вона не мала такої сили, щоб підняти ті камені. Тоді Щирість каже: «Давайте всі разом попрацюємо і я впевнена, що ми зможемо подолати цю перешкоду! ». Добро, Могутність та Щирість зібрали всі свої сили та розібрали кам’яні завали.

Всі зраділи перемозі трьох друзів над Злом і стали жити-поживати Добра наживати, збільшувати його своїми вчинками та гарними ділами.

Казочці кінець, хто прочитав – молодець, а хто зрозумів – справжній мудрець.

         

                                                                              Тупка Уляна

 

 

 

4

 

Давайте вірити в Добро

 

З давніх – давен живе на світі Добро. У нього все було добре, люди любили його, тому що поряд із ним було завжди приємно. Однак незабаром Добро помітило, що до них пробрався якийсь дивний ворог, якого всі звали Зло. 

Добро злякалось, що Зло переможе його і люди перестануть вірити в нього. Одного ранку на світанку добро зібралося і вирішило піти світ за очі.

Всі люди стали злими, не допомагали один одному, а одна дитина подивилася на цей світ без Добра і сказала:

      - Давайте вірити в Добро і шукати його!                

 Всі разом, всією громадою шукали і не знаходили, а потім гуртом промовили:

  • Будь ласка, Добро, повернись. Ти саме краще що у нас  було.                                                                              Добро почуло ці прекрасні слова і повернулося до людей. Велика радість була в душі у кожного. І все стало в житті справедливо.

Тож давайте творити добро і не допускати зла до наших сердець. Тому що Добро непереможне!

Казочка скінчилася, а добро продовжує зігрівати нас своїм теплом.

                                                                        Світельська Ольга

 

 

 

 

 

 

 

5

 

Добро сильніше за Зло

 

jjj.BMPЦе було давним-давно, як ще вся земля була зелена.  В одному лісі жило багато різних тваринок. Всі вони відносилися один до одного дуже добре, не сварились між собою та дружили. Всі були такими, окрім злої Лисиці.

Ця Лисиця завжди підстрікала всіх на погані справи. Вовчика обманула, Зайчика образила, Черепаху в пастку заманила, Ведмедя обізвала. Тобто вона була на стороні зла, а інші звірі на стороні добра. Довго Добро боролося зі злом, інколи навіть здавалося, що зло взяло владу над Добром. Але не надовго. Пізніше у лісі зла підступна Лисиця більше не з’являлася, тому що усі звірята захотіли щоб у їхньому домі панувало Добро, Добро і ще раз Добро! Вони усі гуртом прогнали Лисицю з лісу.

Через довгих сім років Лисиця прийшла до звірят і просила пробачення за свою поведінку, говорила що більше не буде. Вона розповіла, що довго світом блукала, та ніде її не прийняли. Зрозуміла Лисиця, що злих і підлих нікому не треба. Будьте добрими та дружелюбними.                                    

                                                                          Зінькевич Максим

 

 

 

 

 

 

 

6

 

Добро вірить у Людей

 

l.BMPБуло літо. Все навкруги цвіло та зеленіло. Доки на світі було Добро, все було гарно. Люди дружили, любили одне одного, були чесні й правдиві. Але вони не розуміли, що добро - це все.

 Сталося так, що одного дня завітало в гості до людей зло. Після цього стало все по іншому, люди сварились, не дружили, говорили один про одного всякі погані слова. Коли Добро побачило що робить зло, воно хотіло допомогти людям. Але Добро зупинилося, коли згадало про людей які хотіли чогось більшого ніж Добро, але немає нічого ціннішого за добро, дружбу та любов.  Одного разу  люди зрозуміли, що зло все руйнує, і захотіли щоб зло покинуло людей, а Добро знову всім допомагало, і  на світі стала злагода між людьми.

Добро зраділо такому просвітленню людей і повернулося до них з радістю та любов’ю.

 

Кравчук Каріна

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

Добро

            Якось гуляло Добро по лісу і збирало гриби й ягоди. А Зло побачило, що Добро гуляє  і придумало злий план. Зло перетворилося на людину і пішло до Добра. Вони познайомилися і Зло запросило Добро до своєї печери, начебто попити чаю. Зло знову стало злом і показало своє істинне обличчя, воно закрило Добро у темній  печері і не випускало з  печери.                                                                                                        

       І сидить там Добро до цих пір, а Зло панує в світі. Люди які вірять у Добро - живуть добром, а хто вірить у Зло -  живе злом.

Для того щоб звільнити Добро з ув’язнення, потрібно всім разом голосно вигукнути: «Добро, ми у тебе віримо!». Такий гучний звук докотиться до найвіддаленіших куточків на землі і відкриє темниці кожної душі, щоб у наші серця увійшло Добро.

Сальнікова Аліна

 

Вірте у Добро, творіть Добро і любіть цей прекрасний світ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8    

 

docx
Додано
9 травня 2020
Переглядів
629
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку