Виховний захід "Я - українець, і я цим пишаюся" для 5 класу

Про матеріал
Виховний захід на патріотичну тему для 5-го класу. Стане в нагоді класному керівнику для проведення класної години
Перегляд файлу

 

 

Дата: 25.02.2019

Клас: 5-Б

Тема: Я-українець, і я цим пишаюсь.

Мета: формувати відчуття гордості від приналежності до України, усвідомлення себе українцем, почуття особистої відповідальності за долю держави та українського народу; формувати готовність служити Батьківщині своєю працею та стати на захист державних інтересів країни; виховувати в учнів почуття патріотизму, національної гордості, любові до рідного краю і особистої причетності до всього, чим живе народ; повагу до державних символів, шанобливе ставлення до традицій українців та представників інших національностей, що населяють країну.

Форма проведення:. розповідь з елементами довідок, бесіди.

Місце проведення: класна кімната.

Тривалість: 45 хвилин.

                                                 Хід заходу

  1.                Вступна частина

Учитель 1: Моя Батьківщина — Україна. У кожної людини є Батьківщина. Батьківщина – це те  місце де вона народилася.  Моя Батьківщина — Україна.   Оглядаючи з висоти рідну землю, захоплюєшся її красою і величчю. Яка широчінь! Який простір! На заході постають зелені Карпатські гори, на півдні золотиться море золотої пшениці, на сході постають терикони шахт, на півночі багряніють червоною калиною ліси. Я щаслива з того, що живу саме в Україні.

Асоціативний кущ «Україна».

         Учитель 2 :  Що для кожного з вас Україна?

  Пропоную скласти асоціативний кущ підібравши слова, які починаються на дану літеру. Найкращі з них я запишу на дошці.

(Букви розташовані по колу, як вінок.

У – унікальна                              

К – красива                                   

Р – рідна

А – активна

Ї – єдина

Н – найкраща

А  -  артистична)

Учитель: Отже, сьогодні ми поговоримо про нашу рідну Батьківщину – Україну. Тема нашого уроку «Я -українець, і я цим пишаюсь» 

  1.            Основна частина          

 Учитель 1 : Кожна людина з великою любов’ю і душевним трепетом згадує те місце, де вона народилася, де промайнуло її дитинство, дитинство з дивосвітом-казкою, материнською ласкою у затишній батьківській оселі. Те родинне вогнище, маленька батьківщина кожної людини. То її велике «Я», з якого починається людина, родина, батьківщина і вся наша велична й неповторна у світі Україна.

Учитель 2: Наша батьківщина знаходиться майже у центрі Європи, а якщо бути точним, то географічний центр Європи знаходиться недалеко від міста Рахів, що у Закарпатській області. Якщо спробувати згадати історію нашої країни, то можна виявити, що вона налічує вже понад тисячу років. А чи ви колись чули легенду про Україну?

Перегляд відео «Легенда про Україну»

Ось така легенда про нашу Україну. Наші предки-козаки  були хоробрими воїнами, вони завжди бились за свою країну, поки останній воїн ще міг тримати у руках спис та булаву. У нашій історії присутні такі славетні імена князів, як Олег, Мстислав, Володимир, Ярослав, княгиня Ольга. Відомо,що Володимир охрестив руський народ у християнську віру, Ярослав прославився тим, що за часів його правління в нашій державі збудовано багато храмів та бібліотек, а княгиня Ольга була мудрою та сміливою жінкою, яка справедливо використовувала надану їй владу. Коли згадуємо часи козацтва, на думку спадають імена славетних гетьманів Хмельницького та Мазепи, які зробили Україну сильною та прославили на весь світ.

Учитель 1 : Я гордий тим, що народився українцем,

У мальовничім, журавлинім краї,

І що співучу українську мову

Своєю рідною й святою називаю…

Бесіда.

Учитель 2: Пригадаємо, що ми знаємо про свою державу.

1. Яку назву за Конституцією має твоя держава? (Україна)

2. Столиця України? ( Київ)

3. Назвіть головних керівників нашої держави. (Президент, Голова Верховної Ради, Прем’єр-міністр)

4. Які ви знаєте державні символи? (Малий герб, Гімн, державний прапор)

5. Хто автори гімну України?

6. Що символізує наш Державний прапор  ? (поле і небо)

7. Розкажіть на пам'ять або проспівайте Гімн України

8. Назвіть , або покажіть які предмети або рослини є національними символами України (Рушники, калина, верба, вишиті сорочки)

9. В чому ви бачите різницю між державними та національними символами.

10. Коли наша держава стала незалежною (24 .08 91)

11. Хто став першим Президентом незалежної України (Л,Кравчук)

Учитель 1: Лише на рідній землі дихається вільно. Тут, де коріння мого роду, народилася і я під найкрасивішим у світі небом – українським. Ця  земля дорога мені до щему у серці, бо саме на ній я вперше побачила веселку і схід сонця, квітучу вишню і безкраї житні поля.

Перегляд відео про Україну з Б. Ступкою.

Учитель 2:

  •                   В яких куточках України ви бували  ?
  •                   Які визначні місця бачили ? Чи захоплює вас краса цих місць ?  

Краса природи рідної України просто неймовірна, тому ще за часів свого життя відомий актор Богдан Ступка захоплювався нею. А зараз давайте перевіримо як добре ви знаєте географічне розташування України.

1. Де розташована Україна? (У Східній півкулі в Європі)

2. Назвіть країни з якими межує Україна (Білорусія, Росія, Польша, Словаччина, Угорщина, Румунія, Молдова)

3. Які моря омивають територію України? ( Чорне і Азовське)

4. Які ви знаєте найбільші річки України? ( Дніпро, Дністер, Дунай, Південний Буг, Десна)

5. Назвіть гори України (Карпати)

6. Які найвищі точки України (Говерла, Роман-Кош) 2061, 1545

7. Найбільші міста України ( Київ, …)

8. Скільки областей має Україна (24)

А зараз ми з вами переглянемо цікавий відеоролик «10 цікавих фактів про Україну»,  а ви скажете, які з почутих фактів вам уже відомі.

Перегляд відеоролику « 10 цікавих фактів про Україну»

Учитель 1:  Так, отакий ми є народ України, український народ. Ми всі одна сімя, повинні жити мирно і дружно. Я - українець, і цим все сказано!

Якщо для Тебе має значення, що Ти живеш у цій країні, серед цього народу.

Ти – один із нас.

Учитель 2:  Якщо Ти кажеш: “Я – українець!”, “Я – українка!” і хочеш вимовляти це з гордістю і гідністю,

Ти – один із нас.

Учитель 1 : Якщо Ти хочеш розквіту і величі своєї країни та свого народу, Ти – один із нас. Якщо Ти один із нас – будь із нами!

Учитель 2:  Ми гордимося тим, що українцями є великий Кобзар Тарас Шевченко, видатний хірург  Микола Амосов, художниця Катерина Білокур, видатний історик Михайло Грушевський.

Учитель 1:   Українська історія має багато прикладів відданого служіння її кращих синів та дочок ідеї української державності. Особливу роль відіграли українські письменники. Тарас Шевченко для нашого народу є справжньою святинею: натхненником національних ідей, проповідником волі і добра, правди і справедливості, символом незалежності та соборності України.

Учитель 2:     Силою свого художнього слова поет прославив Україну на весь світ у той час, коли вона перебувала в рабстві. Тарас Шевченко зумів відродити Україну з руїни, стати ідейним наставником, лідером великого народу, національним пророком.

Учитель 1 :  Хочу згадати про Івана Яковича Франка, який ідеї соборності України присвятив все своє життя. Він був прогресивною людиною, патріотом своєї держави. У 1893 році Франко першим на Західній Україні почав вживати термін «українець», «український».

Учитель 2:    І це все моя країна, яка має минуле, сьогодення та гарне майбутнє. Ми маємо чим пишатися, ми маємо мету, знаємо до чого йдемо!Українці отримують медалі на змаганнях світового рівня. Українка  Руслана перемагає у пісенному конкурсі «Євробачення-2004», а наступного року ми гостинно приймаємо гостей та проводимо цей конкурс у себе. Брати Клички, вони також частина нас, також українці. Мільйони людей завмирають перед телеекранами, коли хтось із них з’являється на рингу. А ми пишаємося тим, що вони - сини Нашої Батьківщини. Андрій Шевченко гордо піднімав голову, під час звучання гімну нашої країни, коли його нагороджували «Золотим М’ячем». Співаки Ніна Матвієнко, Тарас Петриненко зачаровують увесь світ своїм голосом.

Учитель 1:  А тепер давайте, діти, пригадаємо, що таке родина?

Але родина – це не тільки рідні, родичі. Це весь український народ. Ми з вами український народ, який складається з родин малих і великих, дружніх і працьовитих. Як могутня ріка бере силу з маленьких джерел, а зруйнуй їх і ріка засохне, так і наша українська культура збагачується маленькими родинами – сім’ями. А щоб ріка була повноводною, а родина наша, українська, великою і щасливою, треба шанувати батьків своїх. Це завжди було в традиціях нашого народу і відобразилося в прислів’ях і зараз завдання: відгадайте кінцівку прислів’я.

1. Яке дерево, такі в нього квіточки, які батьки, … (такі їхні діточки)

2. Який кущ, така і калина, яка мати,  ….  (така й дитина)

3. Який дуб, такий тин, …   (який батько, такий син)

4. Не навчив батько.. (не навчить і дядько)

5. Яка гребля, такий млин, .. (який батько, такий син)

6. Який рід, .. (такий плід)

7. Сироті без роду – хоч.. (з мосту та в воду)

8. Хто батька й матір зневажає,  … (той добра не знає)

9. Яка яблунька, …  (такі й яблучка)

10. Яка клепка, така й бочка,   ... (яка мати , така й дочка)

11. Годуй діда на печі, .. (бо сам будеш там)

Учитель 2: Бути українцем – бути  патріотом своєї країни. Що таке патріотизм ?  

Патріотизм - величний вияв нескінченної любові до рідного краю. Патріотизм, як і честь виховує великих, сильних людей, які не рахуються з ціною свого життя й здатні пожертвувати ним заради рідної землі.

Учитель 1: Патріотизм породжує впевненість у собі, волю в перемогу, віру в свою націю, свій народ, він перетворює звичайну людину в безстрашну машину, яка не відчуває страху і болю, йдучи впевнено та безстрашно до своєї мети. Тоді мета патріота стає метою усього народу. Патріот живе в єдності зі своїм народом, він живе своїм народом, адже життя народу стає його життям.

  1.        Заключна частина

 Учитель 2: Україна! Країна волі і краси, радощі і печалі, розкішний вінок з рути і барвінку, над якою сяють яскраві зорі щасливого майбутнього. Ми - майбутнє України, то ж своїми знаннями, працею, здобутками піднесемо її культуру, будемо гідними своїх предків, любитимемо рідну землю.

 Учитель 1: За нами – велике героїчне минуле, позначене звитягою і випробуваннями, здобутками і протиріччями, болісними помилками, трагедіями і втратами

Тоді, коли кожен українець запалить у своїй душі вогник патріота, весь народ понесе його у своїй дорозі. Патріотизм кожного із нас, любов до ближнього і до країни поведуть   державу вперед. Я українець, і я цим пишаюсь!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                              

 

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Трембач Марія
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
11 травня 2020
Переглядів
4864
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку