Виховання вищих моральних почуттів засобами народної педагогіки

Про матеріал

Виховання вищих моральних почуттів засобами народної педагогіки. Пропоную вам до перегляду презентацію

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виховання вищих моральних почуттів засобами народної педагогіки Ясінська Валентина Василівна

Номер слайду 2

Народна педагогіка – система поглядів народу на освіту та виховання дітей і молоді. Вона створювалася протягом століть, збагачувалася, вдосконалювалася й є результатом колективного творчого внеску багатьох поколінь в духовну скарбницю народу.

Номер слайду 3

Засобами народної педагогіки в моральному вихованні є :рідна моваусна народна творчістьвиди народного мистецтвасімейно-побутова культуранаціональні традиції, звичаї, обрядинародні ігри, іграшкинаціональна символікa

Номер слайду 4

Рідна мова як засіб народної педагогіки в моральному вихованніНавчання дітей на думку багатьох педагогів має відбуватися в дошкільному віці, саме рідною мовою. В цей час дитина розвивається, формується і засвоює елементи народної культури, і перш за все шляхом пізнання рідної мови. Рідна мова – це найкоротший, найефективніший шлях до самопізнання власної душі. А навчання чужою мовою, затримує природний розвиток сил і здібностей і є некорисна для розвитку дітей і народу.

Номер слайду 5

Ефективним засобом у виховному процесі є фольклор. Саме з казок , оповідання, небилиці, прислів’я та приказки, діти дізнаються багато корисної інформації яка сприяє на формування моральних цінностей. Фольклор, як результат духовної праці багатьох віків, є надзвичайно цінним культурним надбанням українського народу.

Номер слайду 6

Важливе значення у моральному вихованні відіграють батьки з яких дитина бере приклад і старається стати схожою на них. Батьки повинні піклуватися і дбати про своїх дітей, бачити в них особистість. Тоді й діти шануватимуть і піклуватимуться про своїх батьків. Батькам потрібно виховувати у дітей бажання спілкуватися з бабусями та дідусями, рідними та близькими. Важливим засобом спілкування може стати усна народна творчість, народні традиції, звичаї та обряди. Добрі ті стосунки між батьками та дітьми, які ґрунтуються на взаємній чесності, доброзичливості, щирості та порядності. Батьки повинні вміти вислухати, розуміти один одного, бути доброзичливими, взаємоповажними.

Номер слайду 7

Іграшка є засобом передавання культурного досвіду народу від покоління до покоління. Використання народної іграшки забезпечує художній розвиток. Граючись нею, здійснює зорове та сенсорне сприйняття. Іграшка створена для розвитку дітей її предмет культури має освітнє і виховне значення лише тоді, коли використовується за призначенням. Дитина повинна розуміти іграшку, хотіти з нею творчо діяти. Щоб іграшка, як і гра, була супутником дитинства, людство весь час удосконалює її.

Номер слайду 8

 Одним з ефективних засобів морального виховання є гра, оскільки вона відповідає потребам та інтересам дітей, сприяє вияву їхньої самостійності, ініціативи, творчості, імпровізації, перевірці себе. У грі дитина активно пізнає навколишній світ, стосунки між людьми, правила і норми поведінки, себе, свої можливості, усвідомлює свої зв'язки з іншими. 

Номер слайду 9

Отже, моральне виховання – процес цілеспрямованого розвитку особистості. В процесі якого дитина здобуває необхідні моральні навички такі як, повага до старших людей, ввічливість, любов до рідної землі, батьків.

Номер слайду 10

Дякую за увагу

pptx
Додано
16 жовтня 2021
Переглядів
971
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку