Виховна бесіда "Що із собою взяти в гори?"

Про матеріал
Ознайомлення з легендою про походження назви гори Говерли, правила безпеки у горах.
Перегляд файлу

Вихователь ГПД Радченко Тетяна Володимирівна

Тема: «Що із собою взяти в гори?»

Привітання

Вітаю, вітаю вас, любі дітоньки!

Бажаю почути цікаву легенду,

Відчути себе у горах і в безпеці!

   Вступ

   Карпатські гори прекрасні у будь-яку пору року. Взимку сюди приїжджають заради катання на лижах і сноуборді, а влітку - заради активного відпочинку і піших прогулянок. Карпатські гори розташовані на заході України і займають більше 4% території України. На території Карпат знаходиться чотири українські області: Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська і частина Чернігівської області. Найвища точка Карпат - гора Говерла заввишки 2061 м. У Карпатах знаходяться витоки річок Дністер і Прут.

   Основна частина

Легенда про гору Говерлу.

   У горах карпатських завжди був мир і спокій, бо опікувався ними Цар гір. І мав той Цар багато дочок і синів, що допомагали йому доглядати дерева й кущі, тварин і птахів, озера й потічки-річки.

   Проте найбільше любив він молодшу дочку Говерлу. Була вона чиста й світла, як вранішня роса, ніжна та радісна, як літнє сонечко. І став помічати батько, що його дочка весь час пропадає в лісі й до самого заходу сонця не відшукати її. Тож вирішив він простежити за Говерлою і дізнатись, які ж такі справи вона має.

   Доручив Цар цю відповідальну справу вірному помічникові своєму — Вітрові. Цілий день батько мучився і не знаходив собі місця, не ладналися справи і все валилося з рук. Та от із останніми сонячними променями повернувся Вітер і розповів таку історію: “Шановний Царю гір, увесь день я тишком-нишком слідував за дочкою твоєю Говерлою і привела вона мене до парубка людського. Як дізнавсь я пізніше, звати його Прут, і бачаться вони вже не вперше. Кохання я побачив у їхніх очах і серцях. Тож вітаю тебе, мій любий Царю!”

   Та замість радості охопила батька скажена лють! Як могла його дочка, наймиліша і найпрекрасніша дитина, покохати простолюдина? Злість з’їдала Царя із середини й одного дня вирвалась на світ: вважаючи кохання до простого парубка ганебним і недостойним для дочки, прокляв він дитину свою і перетворилася вона на гору високу. Та чари ці могло зруйнувати кохання Прута, бо чистим воно було, палким і сильнішим за всі нещастя. Для цього парубок мав піднятися на вершину тієї гори до настання світанку і звідтіля промовити слова кохання.

   Мчав Прут з усіх сил, що тільки може мати парубок молодий і закоханий, та, на жаль, перші промені сонця засяяли над Карпатами, а хлопець не подолав і половини шляху. Тоді сів він на схилі й гірко заплакав, і такими гіркими були його страждання, що перетворився він на річку, і своїми водами й досі омиває кохану Говерлу.

Обговорення:

Чи сподобалася вам легенда?

Про що дізналися з легенди?

Ким була Говерла?

За що Цар гір прокляв свою доньку?

Чому Пруту не вдалося розчаклувати свою кохану?

Фізхвилинка

Посадили деревце (діти присіли).

Все росте воно, росте (повільно підніматись)

Вітер його обвиває ( діти машуть перед обличчям долонями),

З гілочок листя зриває (руки піднімають вгору, вниз),

Нахиляє і згинає (нахилитись у сторону і униз),

Вітер дмухать припиняє.

І дерева випрямляє (спина рівна, руки вгору).

   У Карпатах майже немає неприступних місць, де важко пройти непідготовленій до підйому в  гору людині: навіть на Говерлу можна піднятися без додаткового спорядження. Гірські схили немовби запрошують погуляти тіністими лісами. Але і до таких гір не можна ставитися зверхньо, треба бути уважним, щоб не потрапити в біду.

Правила поведінки в горах

 

   Правила поведінки в поході горами

1. Не йти у гори самому навіть тоді, коли ви вже були тут сто раз. Варто мати друга, з котрим нестрашно у біді, котрому можна довіряти та знати, що він не підведе.

2. Перевірити стан власного здоров'я та учасників походу. У будь-якому випадку захопіть із собою аптечку з стандартним вмістом ліків.

3. Обовязково взяти з з собою професіонального гіда, котрий не тільки покаже шлях, а й розповість про цікавинки краю.

3. Правильно розрахуйте харчування та їжу, а також підберіть посуд для походу в гори.

4. Не намагайтеся за один раз подивитися максимально усе, бо за таких умов ви швидко втратите сили та ентузіазм. Для новачків рекомендують обирати пологіші маршрути Карпатами.

5. Візьміть з собою компас та топографічні карти місцевості, куди збираєтеся вирушити.  

6. Обов'язково гляньте прогноз погоди на період мандрівки. Звичайно, що можуть бути відмінності, але це допоможе підготуватися краще до походу.

7. Не варто ухилятися від прокладеного маршруту, заходити у зарості чи у високі трави, адже там можуть бути лігвища диких тварин – медведя або ж кабана.  

8. Завжди дивіться під ноги, адже у Карпатах водяться гадюки – ескулап (або ж «червона змія»), чорні та сірі гадюки.

9. Якщо відчуваєте наближення непогоди, то мерщій повертайтеся вниз. Також оминайте металеві об'єкти, котрих є багато у горах. Намагайтеся також при собі не мати таких речей.

10 .Бережіть своє життя, не намагайтеся заради ефектності фото лізти на об'єкти, котрі не вселяють довіри. Наприклад, весною у горах ще зберігаються поодинокі сніжники, снігові карнизи та мости й катання на них може стати останнім у вашому житті.

   Це саме стосується кам'яних брил та схилів улітку – не варто підкорювати їх без спеціального спорядження та підготовки.

   11. Добре подумайте перед тим, як влаштовуватися на нічліг на високогір'ї, адже у разі небезпечної ситуації потрапити вниз буде нелегко.

   12. Перед здійсненням маршруту варто повідомити місцевих рятувальників про місця, де він проходитиме, залишити свої контактні дані та контактні дані своїх рідних. Це допоможе рятувально-пошуковим бригадам зробити свою роботу якісно та швидку у критичних ситуаціях.

   13. Не слід куштувати грибів у горах, оскільки можна отруїтись неїстівними грибами; перед походом обов'язково ознайомтесь із основним переліком спорядження для гір, підберіть найзручніший одяг та взуття для турпоходу, одним словом, ви повинні правильно зібрати найважливіші речі для мандрівки; слід знати як поводити себе, якщо заблукав в горах.

Підсумок

   - А наприкінці нашого заняття відгадайте загадки:

Вся в вершинах ця місцевість,

Для людей неробких.

Тут туристам цікаво

Вгору йти по стежці. (Гори)

 

Мій істок не біля струмка -

З льодовика я збігаю.

Дуже-дуже швидка,

Свіжа і чиста. (Гірська річка)

 

Падала сніжинка з неба,

Зачепила кулька снігу.

Разом вони котяться,

Ком росте могутній.

Ви в походи в ці дні

Не ходіть краще! (Снігова лавина)

 

Ох, впала вниз річка

Зі скелі стрімкій!

Тут не сховатися від бризок.

Що це за місце? (Водоспад)

 

- Сьогодні ми з вами ознайомились з гірськими пригодами та які правила поведінки нам потрібно виконувати під час наших мандрівок горами. Всі були дуже активними та розумничками! Дякую за увагу! До наступного заняття.

 

 

docx
Додано
29 листопада 2023
Переглядів
174
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку