Виховна година 11 клас "Правила етикету"

Про матеріал

Дана виховна година розроблена для учнів 9 - 11 класів, метою якої є поглибити знання учнів про етикет і його важливість у житті людини; привернути увагу до мовної культури; прищеплювати правила поведінки в суспільстві; виховувати культуру сімейних відносин.

Перегляд файлу

Вступне слово

 

Година спілкування 11- Б клас

Тема: Правила етикету

Мета: поглибити знання учнів про етикет і його важливість у житті людини; привернути увагу до мовної культури; прищеплювати правила поведінки в суспільстві; виховувати культуру сімейних відносин.

 

Обладнання: малюнки на тему; столові прибори; будиночок; презентація, відеоролики; проектор.

Хід заняття

 

 

епіграф:

Посієш Вчинок - пожнеш Звичку,

посієш Звичку - пожнеш Характер,

посієш характер - пожнеш Долю

Як ви думаєте, чому так відбувається? Що б ти не робив, ти завжди повинен пам'ятати, що живеш на світі не один. Тебе оточують люди, твої близькі, твої товариші. Ти повинен вести себе так, щоб їм було легко і приємно спілкуватися з тобою

Кожен день, приходячи на зупинку громадського транспорту, я ловлю себе на думці: ще років 5 назад не було черги, а точніше, живої стіни, щоб першим увійти в автобус; не було стільки негативу по відношенню один до одного. Йдучи по тротуару ловлю себе на думці, що поступаються дорогою назустріч йде небагато, і навіть при цьому тебе все одно плечем зачеплять.

Перебуваючи в театрі, музеї, ловлю себе на думці, що зустрічаються діти, підлітки, постійно щось жують: нема за прекрасним, світлим і вічним вони приходять сюди, а щоб потрапити в буфет.

Повертаючись з роботи, додому, часто-густо пари: дівчина, хлопець і обов'язково пляшка пива, що не букетик квітів, що не символічний подарунок, а пляшка пива.

А коли проходять уроки, я ловлю себе на думці, що більшість учнів тільки і думають про те, як би швидше дістати мобільник і нарешті зайнятися своєю улюбленою справою: обдзвонити всіх; прослухати мелодії; відтворити відеоролик для ТікТока, посидіти в Інтернеті ...

 І найжахливіше, коли сила-силенна негативних емоцій тебе спіткає за один день, тоді ти і замислюєшся, а що ти - учитель, можеш змінити? Ще більше жахливо, що усвідомлюєш «Один в полі не воїн». Якщо немає підтримки, що йде з сім'ї - ніхто: ні вчитель, ні викладачі, ні адміністрація шкіл, ліцеїв та інших закладів, ніхто не зможе повністю викорінити хамство і невігластво.

Але так як ми самі вибираємо собі професію, то залишається бути оптимістами і в мільйонний раз собі говорити: «Все одно, хоч маленька частинка того, що я говорю, що я роблю, чому я вчу, має дійти до свідомості кожного підопічного». У зв'язку з цим, я не втомлююся говорити своїм учням про хороших манерах; про те, як потрібно одягатися в тій чи іншій ситуації, як потрібно спілкуватися з дорослими і зі своїми однолітками, як потрібно поводитися в громадських місцях, школі і вдома, своєю поведінкою показувати їх в ходу. Ми щороку і не один раз розмовляємо на теми на класних годинах. Ось і сьогодні я вирішила продовжити тему. «Правила етикету» Щось ви вже знаєте, тобто згадаємо, а щось дізнаємося нове.

Зупинимося докладніше на деяких видах етикету.

Уч. На свідомому чи то на підсвідомому рівні ми так чи інакше прагнемо справити позитивне враження на людей які нас оточують. Особливо якщо наше  спілкування лише зароджується,  як сподобатись відповідь дуже проста, адже про людей сюдять за  їхньою поведінкою в суспільстві. Основні норми і правила поведінки які прийняті в суспільстві називають етикетом. Культурна поведінка в своїй основі є всезагальною і дотримуйтесь її повинні не окремі особи, а все суспільство загалом.

 Тому про основні правила етикету Ми сьогодні поговоримо???

В глибоку давнину в кожному королівстві був свій етикет, свої правила пристойності це була ціла наука яку потрібно було вивчати і володіти нею досконало.Це  було дуже важка і клопітка праця, але з часом правила поведінки набули загальних рис, наприклад нам уже непотрібно при зустрічі роботи незвичні па та поклони з капелюхом як це було при дворі Людовика 14. Та все ж які норми поведінки та правила етикету відомі учням нашої  школи та чи користуються вони ними запитаємо у них самих:

Відео учнів на запитання: ЯКІ ПРАВИЛА ЕТИКЕТУ ВИ ЗНАЄТЕ?

Відео

Вчитель: Єдина справжня розкіш —

                                                                                       це розкіш людського 

                                                                                       спілкування.

                                                                                      Антуан де Сент-   Екзюпері

Будь-яке спілкування починається з привітання. За етикетом, вітати людину потрібно словами:

З 6 до 12 годин – «Доброго ранку!»

n    С 12 до 18 годин – «Доброго дня!»

n    С 18 до 24 годин – «Доброго вечора!»

n    С 24 до 6 годин – «Доброї ночі!»

Це найбільш поширені і прийнятні форми вітання. Серед близьких людей найчастіше прийнято говорити «Привіт».

У привітанні дуже важлива інтонація, тепла і дружня, тому що навіть звичайні привітальні слова, висловлені грубим або сухим тоном, можуть образити людину, з якою ви вітається. А якщо при словах привітання ви будете посміхатися, це відразу налаштовує до вас людину. Тільки посмішка повинна бути щирою.

Привітання прийнято супроводжувати поклоном, кивком голови, рукостисканням, обіймами. Під час вітання не слід опускати очі. Потрібно зустрітися поглядом з тим, кого ви вітаєте, а інакше людина подумає, що вам неприємно з ним спілкуватися, що ви щось приховуєте і т. д. Під час вітання непристойно тримати руки в кишенях і сигарету в роті. Це висловлює неповагу до співрозмовника.

Ситуації обміну привітаннями бувають різні. Слід пам'ятати деякі особливості, якщо ви хочете бути ввічливою людиною і не ображати почуття інших.

• Якщо ви помітили знайомого вдалині (на іншій стороні вулиці, в автобусі і т. п.), і якщо помітили і вас, потрібно привітати людини кивком голови, помахом руки, поклоном, усмішкою. Кричати на повний голос не слід - ви поставите в незручну ситуацію і його, і себе.

 

• Якщо ви побачили знайомого, який наближається до вас, не потрібно кричати «здрастуй» здалеку. Дочекайтеся, коли відстань між вами скоротиться до кількох кроків, і тоді привітайте його.

• Якщо ви йдете з ким-небудь, і ваш супутник привітався з незнайомою вам людиною, слід привітатися і вам.

• Якщо ви зустрічаєте знайомого в компанії незнайомця, потрібно привітати їх обох. Також потрібно привітати всіх у групі, до якої ви підходите.

• Якщо ви йдете в групі і зустрічаєте свого знайомого,необов'язково знайомити з ним інших. Можна, вибачившись, на кілька секунд відійти убік і поговорити зі знайомим. Але не затягуйте розмову, адже вас чекають інші люди.

• Обов'язково потрібно вітати тих осіб, з якими часто зустрічаєтеся, навіть якщо ви з ними і не знайомі. Наприклад, з продавцем найближчого магазину, з листоношею, сусідами з під'їзду. Це елементарна ввічливість.

• Якщо ви входите в кімнату, де перебуває багато людей, потрібно не вітатися з кожним окремо, а сказати спільне «Здрастуйте».

Часто вітаючись, люди обмінюються рукостисканнями. Тут етикет теж звертає увагу на деякі тонкощі.

- Першими подають руку старші молодшим, а не навпаки.

- Серед ровесників першими подають руку жінки чоловікам.

- Якщо зустрічаються дві подружні пари, то спочатку вітаються один з одним жінки, потім чоловіки вітають жінок, після цього чоловіки вітаються між собою.

- Перед рукостисканням чоловік повинен обов'язково зняти рукавичку. Жінці це робити необов'язково. Однак, вітаючи помітно старших за віком, рукавичку повинні знімати всі.

Вчитель: А які звичаї при привітанні в інших країнах?

Індійці:       складають руки і притискають їх до грудей (Cаша)

Китайці:     тиснуть руку собі (Ксенія)

Самоанці:  при привітанні обнюхують один одного (Вася Л.)

Латиноамериканці: обіймаються (Ніна)

Лапландці: труться носами (Стас)

Японці:      кланяються (Вася Д)

Тибетці:     знімають головний убір правою рукою і        висовують язика (Адріана)

Росіяни, англійці, американці: тиснуть один одному руки (Владік Б.)

Вчитель: А невмирущою криницею українського нарду є його культура, витоки якої сягають у глибоку давнину. Адже наші пращури не підозрюючи того, створювали звичайні істини народного етикету, які стали для нас традиційними. Але як не прикро говорити, а все ж таки багато правил народного етикету ми забуваємо. А в народних піснях, прислів’ях  приказках,виявляється увага до мовного етикету. Так згадаємо деякі прислів’я та приказки:

Те, як ми починаємо спілкування з людиною, багато в чому визначає подальшу долю цього спілкування, тому варто дотримуватися нехитрих правил етикету, це точно не зашкодить!

Чоловік вітає жінку,

молодший за віком - старшого,

 молодша за віком жінка - старшу і чоловіка, який набагато старший за неї,

молодший за посадою працівник - старшого,

 член делегації - керівника (своїй або іноземною)

Коли в кімнаті кілька людей, вітаються спочатку з господинею дому, потім з іншими жінками, потім - з господарем будинку і чоловіками.

- Вітаючись з чоловіком, жінка повинна перша подати руку. Якщо вона обмежується поклоном, чоловікові не слід протягувати їй руку. Те ж між старшими та молодшими чоловіками.

- Чоловік завжди встає (за винятком дуже літніх і хворих, яким важко підніматися), вітаючись і з жінками, і з чоловіками. Жінка, вітаючись з чоловіком, не встає. Виняток - господиня будинку, приймаючи гостей, завжди встає, вітаючись з ними.

- Жінки також встають, коли вітаються з літніми чоловіками.

- Привітавшись зі своїм однолітком, чоловік може сісти. Якщо ж він вітається з більш літнім чоловіком або з жінкою, то він може сісти лише після того, як сядуть вони, або за їх рішенням. Якщо господиня дому пропонує сісти, а сама продовжує стояти - сідати не слід. Врахуйте це, коли у вас будуть гостях.

- Не прийнято вітатися через поріг, через стіл, через яку-небудь перегородку.

Жінка, в більшості випадків має перевагу перед чоловіком. Саме вона задає тон комунікації і вирішує, чи вдаватися до рукостискання. Причому фішка в тому, що жінка «подає» руку, а чоловік «протягує». Так як жіночу руку можна й поцілувати. В житті - чоловік може першим простягнути руку жінці, і користуючись нагодою, поцілувати її.

Ким би Ви не були: Президентом, доктором наук, студентом, чоловіком чи жінкою, входячи в приміщення - саме Ви вітаєтесь першим. Вам слід привітатися з незнайомцем, якого привітав Ваш супутник.

- Якщо вам потрібно звернутися до свого родича або близького знайомого, який є керівником, у присутності сторонніх, краще назвати його по імені-по батькові і на «ви». У даному випадку родинні чи приятельські зв'язку недоречно демонструвати всім.

- Якщо, наприклад, в новому для вас колективі всі звертаються один до одного на «ти», а ви звикли на «ви», краще все-таки прийняти правила колективу, ніж диктувати свої.

На «Ви» слід звертатися до кожної людини, яка досягла 12 років Це стосується всіх, включаючи обслуговуючий персонал. Ви відразу втратите повагу, якщо звернетеся на «ти» до водія або офіціанта.

- Якщо вас хтось неввічливо гукає (наприклад: «Ей, ти!"), Не варто відгукуватися на цей оклик. Проте не потрібно читати нотацій, виховувати інших під час короткої зустрічі. Краще дати урок етикету власним прикладом.

Вчитель: А зараз поговоримо напевно про найголовніше, про правила поведінки хлопців коли вони знаходяться в присутності дівчини. Хлопець повинен першим привітатися, але тиснути руку лише в тому випадку коли дівчина першою її піднесла. Так напевно елементарним і  зрозумілим є те  що хлопець відкриває двері та допомагає дівчині зняти верхній одяг і одягнути його, також він повинен в ресторані та кафе іти попереду дівчини щоб усунути всі незручності якщо такі є відсунути стілець і посадити даму, що стосується піднімання по східцях  то дівчина повинна йти попереду, а хлопець позаду Щоб вразі  чого допомогти, коли спускається то навпаки хлопець попереду дівчина позаду. Коли заходить в ліфт ситуація міняється хлопець заходить і виходить з ліфту першим щоб оглянути незнайому територію і переконатися що там немає нічого що несе незручності чи навіть загрозу.

Хочу звернути особливу увагу на такі цікаві ситуації які мені самій неодноразово доводилося спостерігати,це коли йде дівчина поруч з юнаком і він несе її сумку, дорогі дівчата ну і хлопці зрештою Це неприпустимо навіть якщо сумка важка то краще забрати з неї зайві важкі речі переставити в пакет і той же дати хлопцю. І зауважимо це не розкіш, а норма поведінки яку знає галантний кавалер.

Учень: На вулиці чоловікові покладається йти зліва від жінки, якщо ж йдуть двоє чоловіків, то зліва йде той, хто молодший. Якщо на вулиці брудно або ведуться дорожні роботи, то чоловік йде із зовнішнього боку тротуару.

Якщо ви йдете по вулиці утрьох, середина, як саме почесне місце, відводиться особі понад шановному. Наприклад, професор між двома студентами, жінка між двома чоловіками. У сполученні "чоловік і дві жінки" - чоловік йде в центрі. Цим передбачається, що в даній обстановці для кожної з жінок він служить рівної опорою, до того ж, так легше підтримувати розмову.

Якщо разом йдуть четверо, то краще розділитися на пари, жінки або старші за віком йдуть попереду. Товариство з п'яти чоловік розділяється на пару і трьох, таким чином, ніхто не залишається на самоті.

Піднімаючись сходами, чоловік іде на сходинку нижче - так він може підтримати жінку у разі потреби. Спускаючись сходами, чоловік іде слідом за жінкою на такій відстані, щоб встигнути підтримати її, якщо вона раптом спіткнеться.

Рухаючись по вулиці в необхідному нам темпі (як правило прискореному), потрібно теж намагатися не завдавати незручностей - ні пішоходам, ні автомобілістам.

Вихована людина на вулиці:

Ø не смітить, не плює, не показує пальцем;

Ø не кричить на дітей;

Ø не зупиняється раптово посередині дороги для того, щоб поговорити з товаришем;

Ø не ходить по газонах, по лівій стороні тротуару, не кидає огризки, не випльовує кісточки, не лузає насіння і не носить включеним транзистор або портативний магнітофон.

Вчитель: у щоденному побуті звичайні дні теж мають свої особливості етикету. Які ж вони?

Учень: Головний убір у приміщенні чоловік знімає завжди Виняток становлять тільки покриття голови священнослужителів і тих, хто дотримується релігійних канонів. Жінка в приміщенні має можливість залишатися в капелюсі і рукавичках, але не в шапці та рукавицях! 4. Парасолька ніколи і ніде не сушиться у відкритому стані Її слід закрити і повісити, якщо немає спеціальної підставки. 5. Першим пробирається - чоловік У залі конференцій, а також кіно, театрі, словом, скрізь, де є театральне розсадження на свої місця, слід проходити обличчям до тих, хто сидить, а не спиною. Першим пробирається - чоловік. 6. Теми, які не варто порушувати при першій зустрічі і взагалі в малознайомій компанії Політика Релігія Фінансові доходи Здоров'я Особисте життя (діти) Так само не варто обговорювати вчинки відсутніх спільних знайомих, свій вік, достаток, молитву, склад ліків і любовний зв'язок.

Поганий тон Вручати двосторонню візитку, також візитку з фотографією.  Робити складний манікюр (наносити відразу кілька кольорових лаків, різноманітні квіточки, «коготочкі»» і т. д.) Поєднувати більше трьох кольорів в одязі і надягати прикраси завершеними комплектами. Носити підробки відомих брендів, а також носити брендові речі з логотипами цілими наборами. Повідомляти про те, що Ви на дієті, чого-то там не їсте, або чого-то там не п'єте. Просто тихо виберіть те, що вам підходить. 10. Сумку і портфель ставлять на підлогу Маленьку сумочку можна покласти на коліна, на стіл класти допустимо тільки клатч. Найголовніше, не слідувати цим правилам виключно при зустрічі з цікавими людьми, а зробити їх частиною свого життя. Можна, наприклад, скористатися золотою установкою дипломатів: "Навіть якщо Ви самі - ведіть себе так, як ніби за Вами хтось спостерігає".

Вчитель: Прощання має теж різні варіанти етикету:

 

Учень: Зазвичай, перед тим як попрощатися, люди говорять про необхідність піти («мені треба йти», «дуже шкода, але мені час», «треба йти»).

Перед тим, як сказати прощальну фразу, люди зазвичай дякують за спілкування, вибачаються за час, віднятий у співрозмовника.

Зазвичай гостю, що уходить, бажають всього найкращого, запрошують заходити ще, висловлюють своє дружнє ставлення, передаючи привіт його близьким.

1) до побачення — традиційне, найпоширеніше;

2) до зустрічі, бувай здоров, бувайте здорові, бувай, бувайте — розмовні, до ровесників;

3) щасливо, усього найкращого, на все добре, у добрий час, хай вам щастить, щасливої дороги, з Богом — доброзичливі побажання;

4) прощай, прощайте — кажуть, коли розстаються надовго або й назавжди;

5) на добраніч, доброї ночі — кажуть, розстаючись, увечері.

 

ІІ вид етикету

Вчитель: Сьогодні ми живемо з вами у світі новітніх технологій, користуємось різними гаджетами, але нажаль уже невід’ємною частиною нашого життя став телефон. І тут не так все просто, чому? А тому що є правила мобільного етикету. У кожного з нас є телефон. Для чого він нам? (відповідь учнів). Правильно, але хочу звернути увагу що телефон не для поширення різних непристойних постів, розсилання різних непристойних картинок і фотографій, тому і розглянемо деякі правила телефонного етикету.

 

РОЛЬОВА ГРА УЧНІВ

Чому образилась мама?

Маша: Алло, Катя, це ти?

Мама: Ні, це не Катя. А хто її запитує?

Маша: Та, так, знайома. А де Катя?

Мама: Її немає удома. Що їй передати?

Маша: От халепа, обіцяла мене почекати, а сама кудись злиняла!

Мама: Пробачте, я з вами в такому дусі не можу далі розмовляти.

Ведучий 1. Знайдіть

помилки у діалозі

 

 

 

    (Слайд 21) Виправимо помилки розмови

Мама: Алло, слухаю вас.

Маша: Здрастуйте, вам дзвонить Катіна  днокласниця Маша.

Мама: Здрастуйте. Слухаю вас.

Маша: А Катя удома?

Мама: Каті немає удома. Що їй передати?

Маша: Термінового нічого не немає, просто ми з нею повинні домовитися про зустріч. Я можу вам передзвонити?

Мама: Так. Подзвоніть години через дві. Я передам, що ви їй дзвонили.

Маша: Спасибі. До побачення.

Мама: До побачення.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель: Молодці, кожен з Вас має свою думку і більшість із них вірні. А зараз все ж таки давайте послухаємо як правильно телефонувати

(Слайд 7) Ведучий 1. Для початку телефонної розмови існує спеціальне слово “алло”. Абонентові буде приємно чути це слово, якщо воно вимовлене з радістю, так, ніби ви чекали його дзвінка. Перед тим, як зняти трубку, обов'язково посміхніться. Ваш голос відразу стане м'якше і приємніше! Ви відчуєте, як покращилося ваш настрій і ставлення до того, хто подзвонив. Пам'ятайте, посмішку, чути по телефону!

Ведучий 2. Деякі, знімаючи трубку, говорять: - Так? Врахуйте, що це слово занадто коротке, що розташовує до ділового спілкування. На думку дослідників, відповідь “слухаю” звучить гонорово. Фраза “у телефону” є застарілою формою. Де ж ще може знаходитися людина, яка відповідає “у телефону”? Фраза “на дроті” залишилася, як жарт, вираз грайливого настрою.

 

КОЛИ ТЕЛЕФОНУЄТЕ ВИ:

(Слайд 8) Ведучий 1. Якщо після сьомого гудка той, кому ви телефонуєте, не бере слухавку, спробуйте подзвонити йому пізніше. Можливо, потрібна вам людина дуже зайнята і не може підійти до апарата.

Ведучий 2. Якщо ви помилилися номером, нетактовно ставити запитання: «А який у вас номер?» Замість цього повідомте, куди ви телефонуєте: «Вибачте, це номер 555-55-55?».

Ведучий 1. На початку розмови слід привітатися — як і в звичайній розмові. Коли слухавку взяв хтось із членів родини вашого друга чи подруги, ввічливо попросіть покликати його (чи її) до телефону.

   

(Слайд 9) Ведучий 2. Коли того, хто вам потрібен, немає, можна або запитати, коли він повернеться, або представитися й попросити, щоб вашому другові чи подрузі передали, що ви дзвонили.

Ведучий 1. Припустімо, що до телефону підійшов саме той, хто вам потрібен. Не змушуйте його витрачати час на те, щоб вас упізнати. Назвіть своє ім'я. Наприклад: «Привіт, Олено! Це Тетяна...»

Ведучий 2. Не займайте телефон більше ніж на 15 хвилин. Можливо, хтось саме цієї миті намагається зателефонувати вам або комусь із членів вашої родини. Якщо ваш співрозмовник затягує розмову, домовтеся зустрітися особисто і вислухати його.

(Слайд 10) Ведучий 1. Без потреби не телефонуйте з чужого апарата. Коли ви прийшли в гості і вам негайно треба подзвонити, попросіть у господарів дозволу.

Не телефонуйте знайомим пізніше десятої вечора та раніше девятої ранку. Навіть якщо ваші знайомі не сплять, їхні батьки можуть спочивати, і ви потурбуєте їх своїм дзвінком.

   

 

 

 

 

ЯКЩО ТЕЛЕФОНУЮТЬ ДО ВАС:

(Слайд 11) Ведучий 2. Знявши слухавку, скажіть: «Алло». Це своєрідна перевірка зв'язку. Коли тому, хто дзвонить, потрібні не ви, а хтось із відсутніх членів вашої родини, неввічливо запитувати «Хто дзвонить?». Краще сповістити, що тата (сестри, мами, бабусі) зараз немає вдома, і спитати, чи потрібно щось їм передати. На випадок, якщо співрозмовник повідомить свій номер телефону, треба покласти поруч з апаратом ручку та блокнот або аркуш паперу. Не сподівайтеся на свою пам'ять: ви можете забути про дзвінок, на який ваші рідні довго чекали.

 

 

 

 

 

Ведучий 1. Якщо до вас прийшли гості, а в цей час вам хтось зателефонував, домовтеся, що ви передзвоните, щойно звільнитеся. Неввічливо довго обговорювати улюблену комп'ютерну гру, тоді як ваші гості позіхають від нудьги.

(Слайд 12) Ведучий 2. Якщо хтось неправильно набрав номер і потрапив випадково до вас, не грубо, а ввічливо відповідайте: Ви помилилися номером.  Якщо розмова перервалася, то передзвонити повинен той, з чиєї ініціативи відбулася розмова.

Ведучий 1. За правилами хорошого тону, телефонну розмову закінчує дівчина в розмові з юнаком, старший з молодшим, а при рівних умовах - той, хто подзвонив.

   

(Слайд 13) Ведучий 2. Небажано дзвонити людині по робочих питаннях на мобільний телефон у його вільний час, а саме до початку й після завершення офіційного робочого дня, а також на вихідні й свята. На особисті дзвінки також існують обмеження з 9 ранку до 22 вечора. Якщо все ж необхідно порушити ці правила й подзвонити, краще вибачитися та запитати про можливість говорити з Вами, а розмовляти недовго й по суті.

   

 

 

 

 

 

(Слайд 14) Ведучий 1. Знання і виконання Правил мобільного етикету — це ознака вихованості та високої культури спілкування абонента.

 

 

 

Досить часто виникає потреба скористатися мобільним телефоном, хоча місце й час для цього можуть бути не зовсім доречними. Що ж робити в таких випадках? Звичайно ж, керуватися правилами мобільного етикету.

   

 

 

 

 

(Слайд 16) Ведучий 1. "Намагайтеся вимикати мобільний телефон там, де є застереження «Будь ласка, вимкніть Ваш мобільний телефон» — наприклад, у літаках чи у медичних закладах.

Оберіть такі рінгтони, які будуть приємні Вам, і в той же час не турбуватимуть оточуючих.

Пам’ятайте, що треба переводити свій мобільний телефон у режим «без звуку» або користуватися послугою «Голосова пошта» у театрах, музеях, на виставках, у кінотеатрах, коли заходите на урок.

 

 

 

 

 

    

Ведучий 2. Відповідати на дзвінок під час уроку не можна. Тому попросіть ваших знайомих у разі крайньої потреби надсилати СМС-повідомлення. Читати повідомлення, звичайно, треба на перерві.

Коли дзвонить телефон, а ви з кимось розмовляєте, вибачтесь і відійдіть убік.

(Слайд 17) Ведучий 1. Якщо під час вистави або в бібліотеці Вам терміново необхідно написати текстове повідомлення, вимкніть сигнали клавіатури.

У громадських місцях: магазинах, транспорті, ліфті тощо намагайтеся розмовляти по мобільному телефону максимально тихо та коротко, щоб не заважати оточуючим своїми розмовами.

Установіть мінімальну гучність сигналу мобільного телефону коли Ви відпочиваєте разом з іншими людьми — наприклад, у кафе.

   

 

 

 

 

 

(Слайд 18) Ведучий 2. Некоректно використовувати чужі мобільні телефони в своїх цілях та повідомляти їх мобільні номери третім особам без дозволу.

Уникайте встановлення таких рінгтонів на свій мобільний телефон, які можуть образити чи збентежити оточуючих (нецензурні вислови, грубі вирази та неприємні звуки).

 

 

 

 

 

ІІІ вид

 

 

Вчитель: А як правильно сидіти, накривати та поводитися за столом, покаже нам майстер клас Калин Ксенія

 

 

ІVвид

Вчитель: Пропоную вам послухати меледію і відтворити слова ..(мелодія) , а зараз відгадайте до якого правила етикету переходимо далі.

Уч. ПРАИЛА ЕТИКЕТУ В ГРОМАДСЬКОМУ ТРАНСПОРТІ

Вчитель:  А зараз згадаємо які правила етикету в транспорті ви знаєте

Учні прописують на стікерах правила і прикріплюють до автобуса

Вчитель: Пропоную вам переглянути відео про правила етикету поводження у транспорті і зрівняти чи все правильно ви написали на соїх стікерах.

ВІДЕО

Вчитель: Прошу дотримуватись саме таких правил поводження у громадському транспорті і залишатись гідними пасажирами.

V вид

Вчитель: Ви уже всі зрозуміли, що наступний вид етикету присвячуємо родині , надалі поговоримо про сімейний етикет

Як часто ми забуваємо про те, що наша сім'я - це маленьке суспільство, в якому теж потрібно вести себе за правилами. У кожного з нас є самі близькі та рідні люди. Ці люди полюбили вас, коли ви тільки народилися, та будуть любити завжди. Хто це? Звісно батьки. А як назвати одним словом батька, мати, братів, сестер, бабусів та дідусів? Сім’я.

 Запитання до аудиторії: «Що для вас означає слово – сім’я?» Свої відповіді я прошу починати зі слів «Сім’я це…»

  Сім’я це - щастя, любов підтримка.

Сім’я це - місце де тепло і затишно.

Сім’я це те, що завжди з тобою.

Сім’я це маленький всесвіт, який потрібно берегти.

  Сім’я це місце, де можна бути самим собою.

  Сім’я це піклування та допомога.

Сім’я це щасливі діти та батьки.

Дійсно, що може бути важливіше затишної родини, де тебе зрозуміють, підтримують, розрадять?Сім’я - це твій справжній будинок, куди ти завжди можеш повернутися після будь-якої невдачі, будь-якого потрясіння, будьякого горя. Як побудувати гарну родину? Кожного дня реєструються шлюби, створюються сім’ї. Але сімейне щастя не видається у палацах одруження, воно вибудовується подружжям поступово, практично усе життя. Сім’я народжується з почуття кохання двох людей, які потім стають чоловіком та дружиною. На їх злагоді та любові тримається усе сімейне щастя.

Вправа «Будуємо майбутнє»

Мета: продемонструвати процес побудови хороших взаємин і майбутньої сім`ї, допомогти  замислитись над тим, від чого необхідно відмовитися заради досягнення цієї життєвої мети.

Хід вправи:

Тренер просить трьох бажаючих вийти до дошки та намалювати декілька будиночків. Потім починає бесіду, побудовану на запитаннях:

Що спільне у всіх трьох будиночках? (певна послідовність побудови будь – якої будівлі -  фундамент, стіни, дах).

Чому фундамент закладається у першу чергу? (тому що це основа дому).

Що буде з будинком, якщо дах побудувати в першу чергу, а потім закласти фундамент, або побудувати будинок без фундаменту? (будинок почне руйнуватися, або його споруда взагалі стане неможливою).

Процес побудови хороших взаємин і майбутньої сім`ї  можна порівняти з процесом будівництва дому.

(На ватмані тренер  малює основу-фундамент дому.)

Що служить фундаментом для побудови стосунків між людьми? Довіра, повага, прихильність, любов, дружба.

Яка частина дому зводиться після закладки фундаменту?

Звичайно, стіни.

Яку функцію виконують стіни в будинку?

Стіни підтримують, захищають, забезпечують безпеку та відмежовують.

Яку роль стіни відіграють у взаєминах?

Підтримка = опора, допомога, сприяння.

  1. Захист = безпека й упевненість в тому, що ваш партнер ніколи навмисно не за­вдасть вам шкоди.
  2. Безпека = у ваших стосунках присутні повага та довіра одне до одного, ви впевне­ні в тому, що вас кохають і ніколи не зрадять.

Справжнім зобов'язанням у стосунках хлопця і дівчини, які кохають одне одно­го, є шлюб.

Який остаточний крок у процесі спорудження дому?

Дах.

Що являє собою дах у взаєминах?

Це, наповнені любов'ю,  інтимні стосунки, вінець яких - діти.

 

А що станеться, якщо ви вирішите будувати стосунки, відразу почавши з інтимних сексуальних відносин? Як буде виглядати ваш дім?

Малюють перевернутий дім.

Перевернутий дім - дім зруйнований, бо дах не спроможний утримати споруду: фундамент розвалюється, стосунки розриваються.

Від того, яким чином ви будуєте взаємини тепер, залежить у майбутньому, наскільки успішним буде ваш шлюбний союз і сімейне життя.

Сім’я це будинок, який постійно вимагає утримання в належному стані, а конкретніше спільного обговорення багатьох питань, важливих для його жителів

Інтерактивна вправа «Моя ідеальна половинка»

З давніх давен вважалося – що чоловік повинен бути

головою родини, а дружина – душею.

Учням пропонується назвати якості, необхідні на їх думку, дівчині та

хлопцю для створення щасливої родини.

Учням роздаються стікери, на яких вони повинні записати якості

ідеальної дружини та чоловіка. Після чого ці якості «оселяються» в

будиночку щасливої родини.

Ідеальний чоловік                                                Ідеальна дружина

 Надійний                                                         Весела

 Самостійний                                                    Гарна господиня та мати

 Порядний                                                         Жіночна та красива

 Уважний та турботливий                               Турботлива

 Вірний                                                             Вірна

 Щедрий                                                            Добра

 Розумний                                                         Мудра

Сімейний етикет – це фундамент усіх стосунків, основа сприйняття світу та формування справжніх людських цінностей. Етикет сімейних відносин дуже простий: адже кожна людина – це відлуння, як її позвеш так вона і відгукнеться. Говорять, якщо ти хочеш, щоб до тебе добре ставилися, то і сам повинен ставитися до людей так само. Нескладна думка сама по собі, але дуже влучна. Вимагати від іншого можна тільки те, що ти здатний йому дати сам. На жаль, її забувають. Особливо в сім’ї, у відносинах з близькими родичами

Коли ми починаємо говорити про сімейний етикет, то часто стикаємося з відкритим нерозумінням. Адже які можуть бути церемонії між своїми? Тоді виникає резонне запитання: а чому ми намагаємося здаватися вихованими та чемними із сторонніми людьми, яких ми, цілком ймовірно, більше ніколи і не зустрінемо в житті, а з рідними та близькими не церемонимося, хоча дорожче за них у нас нікого немає? Грубе слово, сказане близькою людиною ранить не менше, а більше. Інша Правила етикету між чоловіком і дружиною коли таку поведінку в родині намагаються виправдати або віднестись з розумінням. Але так не може продовжуватись постійно. Рано чи пізно, недотримання правил спілкування та неповага стають нестерпними, сімейне життя дає тріщину. Ось чому важливо зрозуміти, що правил етикету потрібно дотримуватися не тільки в громадських місцях і на серйозних офіційних заходах, але й у звичайному побуті, у своїй родині серед найближчих людей. Подружню галантність можна назвати найважливішою складовою сімейного етикету.

 

Вправа «Правила подружньої галантності»

Учням пропонується список тверджень, з якими вони повинні

погодитися або спростувати.

 У спілкуванні з своєю другою половинкою дозволяється вживати

слова «я так і знав…», « а я тобі казала…», «завжди в тебе так…».

(Такі слова принижують гідність та занижують самооцінку).

Дружина може без дозволу переглядати особисті записи чоловіка,

читати повідомлення в його телефоні, перевіряти вміст сумки та

кишень. Адже між близькими людьми не повинно бути таємниць.

(Ні. Це недопустимо, оскільки це втручання в особистий простір

людини. Теж саме стосується і чоловіків).

 Чоловік та дружина можуть критикувати один одного у

присутності дітей або сторонніх осіб. (Ні. Коли людина чує критику

на свою адресу – це викликає образу та відчуття неповаги до себе.

Критика змушує захищатися, а похвала - стимулює).

 Чоловік та дружина можуть називати один одного ніжними

словами «Сонечко», «Зайчик», «Рибка», «Котик». Проявляти

ніжність та любов потрібно навіть у присутності сторонніх

людей. (Ні. Кохання – це почуття дуже особисте. Демонструвати

стосунки на людях таким чином недопустимо).

 Оскільки чоловік є головою родини, то він має право

використовувати аргумент «Я заробляю і вимагаю…». (Ні.

Фінансове забезпечення родини - це обов’язок чоловіка. Якщо чоловік

звинувачує дружину в тому, що вона заробляє менше, це пряма образа

та приниження гідності дружини).

 Розповідати подругами чи товаришами про проблеми в родині.

Скаржитися на чоловіка чи дружину. (Коли чоловік чи дружинна

скаржаться стороннім людям один на одного це говорить про

неповагу та відсутність підтримки).

 Вдома чоловік може ходити оголеним, непоголеним, а

дружина в халаті без зачіски та макіяжу. Адже це зручно і навколо

всі свої. (За етикетом чоловік та дружина повинні бути охайно

одягнені навіть вдома. Це прояв поваги один до одного та приклад для

дітей).

 Дружина може займатися зачіскою, макіяжем, косметичними

масками та іншими процедурами по догляду за собою в присутності

чоловіка. (Ні. Всі секрети жіночої чарівності повинні бути приховані

від чоловічих очей)

Вчитель: Сім'я - це найрідніше слово у нашому житті, оплот стабільності у занадто динамічному світі. Ви, молоді люди, головні «проектанти, конструктори, будівельники» свого майбутнього, яким за кілька років будувати власні родини і нашу державу. Ми живемо в різних сім’ях: саме тут ми отримуємо поняття про радість, злість, довіру і любов. Але ми хочемо взяти у свої майбутні сім’ї лише кращі традиції і звичаї, а всі гірші — забути, хоч це й не так легко. Якщо упродовж років люди не вчаться ефективній взаємодії в такому маленькому колективі, як сім'я, то вони навряд чи будуть успішними у майбутньому. Адже у будьякому колективі цінується уміння слухати та поважати один одного, знаходити спільну мову з людьми і досягати результатів за допомогою колективної роботи.

 Де ж цьому вчитися, як не в сім’ї?

А що згадується в біблії про етикет пропоную вам послухати

Відео

 

Сімейна ікона, на якій зображено три сестри та їх мати це Віра, Надія, Любов та мати їх Софія

 Молитва перед цією іконою допомагає побудувати міцну родину та знайти сімейне щастя. Вона символізує основні християнські чесноти. Тож прийміть від мене такі іконки  щоб ваші сім′ї були щасливими та міцними

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.5
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
3.5
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ручкіна Оксана
    Загальна:
    2.0
    Структурованість
    2.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    3.0
  2. Нижборська Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
20 березня 2021
Переглядів
3231
Оцінка розробки
3.5 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку