СЦЕНАРІЙ РОДИННОГО СВЯТА «УКРАЇНСЬКА РОДИНА» Розробка виховного заходу (з використанням QR-кодів)

Про матеріал
Розробка містить сценарій родинного свята, яке можна провести як до Міжнародного жіночого Дня, так і до Міжнародного Дня сім’ї, а також тексти пісень, прислів’їв, приказок, посилання у вигляді qr-кодів на джерела, де можна знайти музику до пісень, відео або малюнки. Рекомендовано для педагогів-організаторів, класних керівників, учителів української мови, студентів-практикантів, учнів. Сценарій апробований під час святкування Дня сім’ї у школі.
Перегляд файлу

ВІДДІЛ ОСВІТИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ

НОВОУШИЦЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ

МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ

 

                                                                                          Укладач: САШУРІНА

О.В.,

класний керівник 9 класу

 

 

 

СЦЕНАРІЙ 

РОДИННОГО СВЯТА

«УКРАЇНСЬКА РОДИНА»

Розробка виховного заходу

 (з використанням QR-кодів)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нова Ушиця

2021

Упорядник: Сашуріна Олеся Василівна

Класний керівник 9 класу, вчитель англійської мови Капустянської  загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів; вища освіта, спеціаліст ІІ категорії, педагогічний стаж – 8 років (з них 3 роки і педагог-організатор)

 

 

 

«Українська родина». Розробка виховного заходу – родинного свята (з використанням QR – кодів): матеріали з досвіду роботи / Сашуріна О.В. – 2021. – 49 с.

 

 

 

 

 

 

 

 

     Розробка містить сценарій родинного свята, яке можна провести як до Міжнародного жіночого Дня, так і до Міжнародного Дня сім’ї, а також тексти пісень, прислів’їв, приказок,  посилання у вигляді qr-кодів на джерела, де можна знайти музику до пісень, відео або малюнки.

Рекомендовано для педагогів-організаторів, класних керівників, учителів української мови, студентів-практикантів, учнів. Сценарій апробований під час святкування Дня сім’ї у школі. 

ЗМІСТ 

ВСТУП……….…………………………………………………………………... 4

СЦЕНАРІЙ РОДИННОГО СВЯТА «УКРАЇНСЬКА РОДИНА»…………5 ВИСНОВКИ …………………………………………………………………….28

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ........................................................ 29

ДОДАТКИ ………………………………………………………………………32

ВСТУП

Основним та першочерговим завданням виховної  системи школи є виховання особистості справжнього патріота, вірного своїй Батьківщині громадянина, людину, яка поважає рідних, близьких, оточуючих. Проте виховання учнів бере свій початок із сім’ї, де дитина навчається любити та поважати старших, захищати та турбуватися про ближніх, а згодом – і про свою країну та тих, хто живе в ній, віддано зміцнюючи державність Батьківщини.  Тому, національно-патріотичне та родинне виховання міцно взаємопов’язані. 

    У Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді зазначено: «Національно-патріотичне виховання дітей і молоді – це комплексна системна і цілеспрямована діяльність органів державної влади, громадських організацій, сім’ї, освітніх закладів, інших соціальних інститутів щодо формування у молодого покоління високої патріотичної свідомості, почуття вірності, любові до Батьківщини, турботи про благо свого народу, готовності до виконання громадянського і конституційного обов’язку із захисту національних інтересів, цілісності, незалежності України, сприяння становленню її як правової, демократичної, соціальної держави. Найважливішим пріоритетом національно-патріотичного виховання є формування ціннісного ставлення особистості до українського народу, Батьківщини, держави, нації».

     У Концепції «Сім’я і родинне виховання» вказано: «Родинне виховання - це виховання дітей в сім'ї батьками, родичами, опікунами або особами, що замінюють батьків. Сім'я - перше джерело, з якого починається велика ріка почуттів і переконань. Метою родинного виховання є формування якостей і властивостей особистості, які допомагають гідно долати труднощі й перешкоди, що трапляються на життєвому шляху. До таких якостей й властивостей належить фізичне здоров'я, розвинутий інтелект, працьовитість, моральність, духовність, готовність до сімейного життя». 

Зараз особливо актуальним стало формування національної свідомості молодого покоління, орієнтація на Людину, її духовну культуру. 

      Ідеї патріотизму є наскрізними у системі позашкільного життя, і тому учнів активно залучають до участі в різноманітних заходах, присвячених відзначенню державних та традиційних свят з використанням державної та народної символіки.

          Почуття патріотизму багатогранне за змістом. Це і любов до рідного дому, села чи міста, гордість за свій народ, відчуття своєї нерозривності з навколишнім світом, бажання примножувати і розвивати набутки своєї країни.

     Пропонована розробка є яскравим прикладом поєднання двох напрямів виховання учнів – національно - патріотичного та родинного. Проведення таких заходів дає можливість знову і знову нагадувати про те, що зв’язок сім’ї і школи – це найважливіша закономірність формування особистості, аксіома всієї педагогіки життя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сценарій виховного заходу -  родинного свята

«Українська родина»

Мета:  розширювати коло знань учнів про звичаї і традиції українського народу, про родину, сім’ю, родинні відносини; вчити бути чемними, шанувати батьків, дідусів і бабусь, допомагати їм, любити і пам’ятати те місце, де народились, рідну домівку, мову, Україну; плекати гордість за свій талановитий народ, навчити цінувати все, що пов’язує нас з рідною хатою, з її оберегами; розвивати зв’язну мову, вміння спілкуватися; розвивати творчі здібності, позитивні риси характеру учнів, виховувати повагу до батьків, до членів сім’ї, родини і прищеплювати любов до народних  традицій та звичаїв, рідної землі.             

Дійові особи:   ведуча, ведучий, учні 1-9 класів. 

Обладнання: рушники, хліб, плакати із приказками та прислів’ями (див. додаток 1) та родинне дерево, декорації, кульки, фонограми  українських пісень та танців.

Хід свята

( Звучить пісня «Свят не буває багато» О. Винник, О. Полякова) Ведуча: Вітаємо Вас, рідні,  на нашому святі,

Ми гостей найкращих  раді зустрічати. 

Для гостей відкрита школа наша біла,

Тільки б жодна кривда  в неї не забігла.

Хліб ясниться в хаті.  Сяють очі щирі,

Щоб жилось по правді,  щоб жилось у мирі!

 Дозвольте сьогодні усім побажати

Багато хороших і сонячних днів.

Дідусям і татам, бабусям і мамам,

Сестричкам з братами палкий наш привіт.

Ведучий: Вклоняємось всім вам доземно,

Як батьківській хаті з далеких доріг,

Як хлібу, що матінка чемно

Кладе на вкраїнський рушник.

Бо ж нашому роду нема переводу,

Хай пісня єднає коріння святі,

Дай, Боже, нам віру і братню згоду

На довгі роки, на вічні роки.                                                   

Гостей дорогих ми вітаємо щиро,

Стрічаємо з хлібом, любов’ю і миром.

(кладуть хліб на рушникові на стіл)

Пісня «Родинне свято» (див. додаток 2)

Ведуча:    Шановні гості, дорогі батьки: мами і татусі, бабусі й дідусі, тітоньки і дядечки, добрі друзі, дорогі діти, уся наша Подільська родино!

Вітаємо щиро вас усіх на нашому родинному святі. 

Ведучий:   Майже три з половиною тисячі років тому на кам’яних таблицях, які отримав пророк Мойсей від Бога на горі Синай, були висічені слова: «Шануй батька твого і матір твою, щоб добре тобі було та щоб довголітнім ти був на землі». Мета нашої зустрічі — зачерпнути водиці із джерела роду нашого, звернутися до народної мудрості, вчитися по ній шанувати батьків своїх, що життя нам подарували, і рідну землю, до якої приросли корінням.

Ведуча: В Україні кажуть: «Без сім’ї немає щастя на землі». Саме в сім’ї дитина робить свої найперші кроки, звідси вона виходить у широкий світ, навчається любові і добра, тут вчиться шанувати свій рід, свою землю, берегти пам’ять свого роду.  

Мамина пісня, батьківська хата, бабусина вишиванка, дідусева казка – все це наша пам’ять, наші символи, наша історія.

Пісня «Бабусина вишиванка» (див. додаток 3)

Ведучий: Як велика ріка бере початок і силу з малого джерела, так і наша держава починається з родини. А родина до родини – це народ, це українська родина.

Пісня «УКРАЇНСЬКА РОДИНА» (див. додаток 4)

Ведуча:

Родина — стовбур дерева міцного.

Це батько й мати, бабці й дідусі.

Тітки і дядечки всі до одного,

Ну, словом, родичі й близькі усі. І є ще предки давні — це коріння, Що глибоко у цій землі лежить.

А діти — нове покоління,

Це пишне гілля, що увись летить. Родинне дерево ось тут укоренилось, На цій землі, у рідному краю.

Й новим гіллям так щедро розпустилось Та має біографію свою.

Ведучий:

Потрібно всім це дерево вивчати,

Бо ми господарі на цій святій землі.

Коріння роду треба добре знати, Дітей навчати, поки ті малі.

Бо що то за людина без коріння?

Як перекотиполе, що летить...

Без роду-племені, його благословення

Не може праведно на цій землі прожить.

Пісня «Україна – моя родина» (К.Бойко)(див. додаток 5)

Ведуча: Є скарби, заховані в землю, а є такі, що розташовані на поверхні і передаються з покоління в покоління, чаруючи людську душу. До таких скарбів належить пам’ять роду, його звичаї, традиції, прадідівська молитва любові і доброти, прощення і прагнення до кращого життя, що віками лине у зоряне небо предків і кожен раз повертається через небесні ворота до новонароджених душ - дітей.

Ведучий: Ведуть в життя дороги і стежини

І день новий над світом устає. Ну що ми в цьому світі без родини, Вона одна нам сили додає.

Ну що за родину рідніше на світі? щасливу родину за дружним столом,

Як ласкою щирою всі обігріті,

І повниться хата родинним теплом...

Пісня «За столом збирається родина» (див. додаток 6) Ведуча:

Родина, дорога родина!

Що може бути краще в світі цім?

Чим більше дорожить людина

За батьківський і материнський дім?

Що може бути краще за вечерю в домі

За батьківським, міцним столом,

Де в шумнім гомоні і в кожнім слові Все сповнене любов’ю, а не злом ?

Де можна більше зачерпнуть любові?

Де взяти більше доброти? Як в материнськім ніжнім слові, Як з батька щедрої руки.

Ведучий:

Отож, зібралися ми нині

На святі нашім гомінкім,

Щоб поклонитися родині І побажати щастя всім.

Пісня «Моя земля» (О. Білоконь) (див. додаток 7) Ведуча:

 Сім’я – це пристань і гавань,

Сюди повертаймось знов і знов

Із мандрів далеких і плавань -

Тут вічно панує любов.

Сімейний вогонь палає,

Теплом заповнивши дім.

Хай тато маму кохає, Хай щастя не зраджує їм.

Ведучий:

 Сім’я – що значить це, то кожен знає,

Хто зріс в сім’ї і хто сім’ю сам має.

І хоч як не приховуй, не таї:

Залежить наше щастя від сім’ї. Якщо міцніє хоч одна родина -

Міцною стане  й наша Україна.

Пісня «Я маленька українка» (див. додаток 8)

Ведуча: 

Кажуть, що коли в будинок входить жінка - там стає світло,  коли входить чоловік - стає тепло,  а коли дитина - стає радісно. 

Так нехай у наших оселях завжди буде Світло, Тепло і Радісно!

Вірші учнів 1-2 класів

Хлопчик

Сьогодні в нас родинне гарне свято,

Зійшлися мами, тата, бабусі, дідусі,

Сестрички, братики — усіх нас так багато!

Нам так хотілось, щоб зібрались всі.

Дівчинка

І ось сьогодні ми усі зійшлися,

Поспілкуватися у ці весняні дні. Здружитися щоб всі ми спромоглися, Побути разом, поспівать пісні.

Хлопчик

Бо це ж чудово, як батьки і діти

У свято й будні завжди поруч йдуть.

Сьогодні всім нам можна порадіти,

Що в нас родини дружно так живуть.

Дівчинка

Сьогодні свято. Пісня хай лунає,

І хай щасливим буде кожен день.

Батьки і діти — і душа співає,

Тож хай лунає більше тих пісень!

Пісня «А що таке щастя» (Н. Май) – учні 3-4 класів (див. додаток 9)

Хлопчик

В сім’ї розпочинається життя дитини, Тому від мами й тата в неї все! Тож усі звички й правила з родини Дитя в життя з собою понесе.

Дівчинка

Тому народ не раз попереджає:

Гни деревце ще поки молоде.

Вчи діток, як малі — це кожен добре знає, Від цього правила не дінешся ніде.

Хлопчик  

В дитини від родини чуйність, ласка,

І від родини в неї доброта.

В сім’ї для неї оживає казка,

І кожна стежечка в житті – проста.

Дівчинка

Бо є підтримка тут і є порада,

Турбота є, любов, а ще – тепло.

І задоволена дитина, дуже рада,

Тож хочеться, щоб завжди так було.

Хлопчик

Повага і взаєморозуміння,

Хай стануть нормою в родині повсякчас.

Хай рідних душ ясне палахкотіння

Батьків й дітей єднає кожен раз.

Дівчинка

Бо ж діти, мов пташка у гніздечку, До маминого туляться тепла.

І до татусевого доброго сердечка,

Тож треба, щоб любов в сім’ї жила!

Хлопчик

Любов в сім’ї для всіх важлива,

Бо зігріває і лікує нас вона. Любов земна – це справді дивне-диво,

І нам потрібна лиш вона одна.

Дівчинка

Це ж від любові квітка зацвітає,

І пташки спів у лісі навесні. І від любові серденько співає,

А дні стають чарівні і ясні.

Хлопчик 

Усе найкраще в світі від любові.

Це найсвітліше й ніжне почуття.

І ми тоді на подвиги готові

Коли любов приходить у життя.

Пісня учнів 3-4 класів «Мамо я люблю тебе» (гурт «Мальдіви»)

 (див. додаток 10) Ведучий:

Мати! Батько! Які дорогі для кожного з нас ці слова. Скільки в них тепла, щастя, радості, душі, милосердя і доброти! Про що видумали коли вперше вам принесли ваше дитятко? Гадаю, що не помилюся, коли скажу, відповівши за вас, що почуття радості, щастя і ще чогось такого, що не можна пояснити словами, переповнюють батьків, у яких народжується дитина. Спочатку батьківські очі дивляться на нас із любов’ю, потім – з гордістю, а далі – з надією. 

 

Учень 7 класу

Я з’явився на світ із любові та мрії.

Із щасливих татусевих й маминих снів.

Ще були в тата й мами високі надії.

Як же мама зраділа! Як тато зрадів!

 Народилось дитятко, маленька кровинка, Що від тата і мами життя поведе. Ще безпомічна, крихітна їхня дитинка,

Але виросте скоро, час швидко іде.

От ми вже й підросли. Ходимо в школу щоднини.

Любим дуже книжки, ігри різні, свята.

Але дуже важливо ще те для дитини, Коли тато є й мама, родина свята. Тоді легко і просто, завжди є порада, Є підтримка і ласка, любов, доброта.

Пригорнутись до тата і мами я рада,

І тоді найскладніша проблема — проста!

Танець учнів 1-4 класів «Gummy bear»

Учениця 6 класу:

Завжди повертаюсь в дитинство думками, блукаю стежками рідного села, О, спогади, я розлучатися з вами не хочу, не можу, бо сили нема.

Той запах меліси у нас біля хати, і молодість мами квітучу таку, я буду те диво завжди пам’ятати, як гарно кружляли кульбаби в танку.

І батька іще не посріблені скроні, і час, що повільно ішов, як у сні, і мамині теплі надійні долоні, що ніжно тримали долоньки мої.

Та вже із дорослого плавання нині завжди завертаю на той острівець, де квітне дитинство в далекій долині, де мальва цвіте і духмяний чебрець.

Пісня «Донька України» - учні 7 класу (див. додаток 11)

Ведуча:

  Наша держава потребує підтримки, любові від молодого покоління. Щоб бути гідним її сином чи донькою, потрібно, насамперед, бути вдячною дитиною для своїх батьків, тому що усе починається з любові, з любові в родині.

Ведучий:

 Дерево не може жити без коріння, а людина — без роду. Буває, що люди не знають нічого про батьків, не говорячи вже про дідусів і бабусь. А ось деякі народи Азії знають свій родовід за сім – вісім поколінь, а то й більше. Коли ми з вами збирали б відомості про свої родоводи, то, мабуть, кожен для себе відкрив би щось нове з історії свого роду.

    Ведуча:

Знати свій родовід, зберігати пам'ять про нього, - це наш обов’язок не лише перед минулими, але й перед майбутніми поколіннями. Бо поки існує  життя на землі, доти роду людському немає переводу. 

Танець учнів 5-6 класів «Ми українці»

Ведучий: Повага до сім’ї,  до роду не приходить сама по собі. Її треба  виховувати. Це якраз і є той природний, надійний шлях, яким дитина змалку усвідомлює свою приналежність до родини, роду, а через них – до рідного народу, української нації. 

Ведуча: Без зв’язку з ріднею людина стає безпорадна. Родина завжди стояла і стоятиме біля витоків людського життя і щастя, додаватиме сили і відваги, оберігатиме від напастей, хвороб душі і тіла, вчитиме шанувати людей, їх працю, їх мудрість, святою молитвою звучатиме в твоїх устах велике і величне слово – РОДИНА. 

Ведучий. Пізнай свій край… себе, свій рід, свій народ, свою землю – і ти побачиш шлях у життя. Шлях, на якому найповніше розкриються твої здібності. Ти даси йому продовження, вторувавши стежину, і з тієї стежини вже рушать у життя твої нащадки. І то також будеш ТИ!

Учень 8 класу:

Я стою на порозі батьківської хати,

Тут портрети на стінах, вінки й рушники.

Тут надії та мрії знялися крилато,

Та веселі й журливі пісні та казки. Найдорожча у світі батьківська хатина, Де наповнилось ласкою серце моє.

Де відчула любов і турботу дитина,

Бо побачила вперше тут сонце своє.

Рідний дім, рідні люди, найкраща родина,

Найдорожчі традиції, думи й пісні…

Саме з цього – Вітчизна, моя Україна.

Саме з цього – дороги у Всесвіт ясні.

Пісня «Україна» І.Федишин (див. додаток 12)

Танець дівчаток 3-4 класів 

Ведуча:

Ми любимо вас, наші мами й тати.

Ми вам бажаємо здоров’ячка багато,

Ми хочемо, щоб завжди ви раділи, І щоб в житті ніколи не хворіли.

Хай Бог охороняє вас від злого, Хай світить сонце і колосяться жита,

Щоб ви були щасливі і здорові

На многії і многії літа.

Ведучий:

Хай будуть ваші руки сильними, а душі зрячими!

Хай поруч з матір’ю завжди йтиме батько!

Хай кожна дитина, яка приходить у цей світ,

Матиме ці два крила не для того, аби літати,

А щоб впевнено ходити по землі.

Пісня «Люба матусю і любий татусь» - виконує учениця 7 класу

 (див. додаток 13)

Ведуча:

Головою кожної сім’ї є батько. Батько – захисник роду, народу, годувальник сім’ї. Батькове слово – закон. Споконвіку сини слухалися батька, брали з нього приклад.

Учениця

Усе в житті міняється і в’яне,

Усе минає, відходить назавжди. Лиш батьківська любов ніколи не зів’яне Лиш татові слова зі мною назавжди.

Усе що є в житті, то долі повеління,

А все, що є в мені, то батькове учіння.

Від батька в мене є терпіння і удача,

І розум, батьку мій, це твоя добра вдача.

Люблю усе живе, що квітне і буяє,

Це ,батьку, мабуть, я також від тебе маю.

Ти передав мені усе, що сам умієш,

І наділив мене усім, що сам ти знаєш.

Життя іде – бреде, квітує і згасає,

Науку цю твою я завжди пам’ятаю.

Нехай ідуть роки. І дні у млі згасають,

А ти для мене є теплом землі – я знаю.

Твоє добро святе і людяність велика,

І відданість землі і совість у душі

Це те усе в тобі, за що я поважаю.

І голову свою в уклін тобі схиляю.

Пісня про тата Ведучий:  

Душею кожної сім’ї є мама. Мама, матуся, ненька – всьому початок. Усе прекрасне в людині від променів сонця і молока матері. Біля маминих рук, біля її слова й тепла маля стає великим і сильним, стає частиною свого народу.

Ведуча: 

Скільки в мами сонця, щирого тепла

Скільки в мами радості, щедрого добра

Всі ночі не спала – сон наш берегла Ніжне своє серце і тепло дала.

Як нам не любити неньку дорогу?

У душі матусі почуттів глибінь, У руках матусі праця без кінця.

А в устах матусі слово мудреця.

Пісня «Усмішка матусі» - виконують учні 3 класу (див. додаток 14) Ведучий: 

Стоїть на землі мати – вища і святіша від усіх богинь. Стоїть мати і молиться за народ, за своїх і чужих синів і діточок, за нас із вами. І перші слова її молитви: "Пошли, Боже, діткам щастя і здоров’я, віру в завтрашній день, людяність їм, пошли і милосердя доброти їхньому серцю, світлого розуму голові, дай їм бажання працювати, примножувати багатства роду, не зазіхаючи на чуже добро, не кидаючи рідну землю ‖ Чуєш молиться мати не за себе, а за вас,тому, що вона – Мати.

Ведуча:

  Шановні наші мами, ви – невичерпне джерело нашої сили, любові.  Нехай не ображаються наші батьки, бабусі, дідусі, та найдорожчою для дітей завжди була мама. Слово «мама» входить у наше життя тихо й непомітно. От тільки не дано нам запам’ятати цю мить, як не згадати й того дня, коли над нашою колискою вперше схилилася мати. Вона оберігає нас від усього злого, і в самому звучанні цього слова – наш захисток. 

Пісня «Мамо» (Т. Бученко) – виконують хлопці 7-9 класів

 (див. додаток 15)

Ведучий: 

Як мені вас не любити. Рідний батьку, нене! Таж ви мене згодували І дбали про мене.

Таж ви мне згодували

Щирими руками,

Ой, нема то ніде в світі.

Як в батька і в мами. Батько розуму навчає, Мати приголубить.

Але так ніхто на світі.

Як вони не любить.

 

Танець учнів 3-4 класів

Учениця: Молитва за маму Є у мене найкраща у світі матуся, За неї до тебе, Пречиста, молюся. Молюся устами, молюся серденьком, До тебе, небесна Ісусова ненько. Благаю у тебе дрібними словами Опіки та ласки для рідної мами.

Пошли їй не скарби, а щастя і долю,

Щоб дні їй минали без смутку, без болю.

Рятуй від недуги матусеньку милу,

Даруй їй здоров’я, рукам подай силу,

Щоб вивела діток у світ той, у люди,

Щоб ними раділа – пишалась усюди.

Пісня «Мам» (Скрябін) – учні 7 класу (див. додаток 16)

Ведуча:

Спасибі вам, рідні мами,   що ви тут сьогодні з нами!

До вас наше щире слово: Будьте здорові!

Два слова чарівних — лиш мама і тато,

А скільки любові у них і тепла!

Вони для дітей означають багато,

Щоб щастя іскрилось і радість цвіла.

Бо тато і мама — це рідні нам люди, Рідніших у цілому світі нема. З батьками дитина захищена буде, І душу дітей не остудить зима.

Два слова крилатих — і серце радіє!

Й летить наче пташка в ясне майбуття.

Вони нам дали і натхнення, й надію,

Й найбільше у світі — це наше життя!

Кажуть, що на світі  сонце найясніше, Та всміхнеться мама - і стає світліше.

Ведучий:

Кажуть, що без сонця  не розквітнуть квіти.

А хіба без мами  є щасливі діти?

Я до неї серцем  любо пригорнуся.

Хай сіяє сонце,  як моя матуся.

Ніжна мати, славна трудівниця,

Друг натхненний – ось яка вона.

Щирим серце зір її іскриться, А сама – як пісня, як весна!

Пісня про маму

Ведуча:

Виростають діти, старішають батьки.

 Час – невблаганний господар долі. 

Поки живі батьки, ми здатні відчувати себе дітьми,  шукати відради в отчому домі.

Учениця 6 класу:

Повернімось в дитинства країну,

Хоч на кілька годин, хоч на мить.

Обніміть свою рідну дитину, З нею в небо у мріях злетіть.

Щоб відчути високе стремління,

Те, що вперше в дитинстві прийшло.

Й почуття чисте, ніжне, дитинне,

Як колись, у дитинстві було. Повернімось в дитячу країну, Де колись ми бували дітьми. Щоб відчути ту радість єдину, Про яку забуваємо ми.

Щоб побачити диво і казку

У травинці, у квітці, в росі...

І відчути турботу і ласку

У земній благодатній красі.

Танець дівчаток 3-4 класів «SOLO»

Ведучий:

Будьте добрими дітьми своїх батьків і матерів. "Три нещастя є в людини: смерть, старість і погані діти", - говорить народна мудрість. Старість - невідворотна, смерть - невблаганна. Перед цими нещастями ми безсилі. А від поганих дітей - дім можна вберегти. І це залежить не тільки від батьків, а й від їхніх нащадків. 

Ведуча:

Пам'ятайте, як ви шануєте своїх батьків, так і ваші діти шануватимуть вас, коли ви станете батьками і матерями. 

Ведучий:

Бережіть здоров'я батьків. Пам'ятайте, що рано старіють і хворіють ваші батьки не стільки від праці і втоми, скільки від сердечних переживань, прикростей, кривд. 

Ведуча:

Вихованням підростаючого покоління дуже часто доводиться займатися наймудрішим членам родини – дідусям та бабусям. З бабусею і дідусем у нас пов’язані згадки про дитинство. Бабуся — це світло, добро. Дідусь — це розумні поради, настанови , майстрування.

 Ведучий:

 Кращих вихователів, як дідусь і бабуся , годі й шукати. Вони виховують своїх онуків щирими, працьовитими,  відповідальними.

Ведуча:

Сьогодні на святі присутні наші бабусі, яких ми всі так любимо і шануємо. Наші бабусі – невтомні трудівниці: вони і шиють, і в’яжуть, і вишивають, і смачні пиріжки печуть. Вірші учнів 1-3 класів

Учень1: Я й до бабусі з любов’ю звертаюсь:

Бабцю, бабуню, бабусю моя! І до бабусиних рук притуляюсь,

Та відчуваю в них лагідність я.

Учень 2: Ой, бабусенько рідненька,

Чарівниченько любенька,

Твої руки золоті в невсипущому труді. Твою працю я шаную, твоє серце добре чую,

І тобі я побажаю:  хай сонечко завжди вітає.

Учень 3: Вартий пошани сивий голос

І старий тихенький голос.

До тих зморшок придивіться,

Станьте ближче й поклоніться.

Дорога бабусю,

В день цей урочистий

Ти прийми від мене Вірш мій голосистий.

Ведучий:

Слово дідуся не таке суворе й вимогливе, як батькове, та дідусева наука не забувається ніколи. Вони вміють завжди розрадити, заспокоїти. Дати мудру пораду.

Вірші учнів 1-4 класів

Учень 1: Я до дідуся іду по науку:

Діду, дідуню, навчи в світі жити!

Він на голівку кладе свою руку,

Голос сріблястий струмочком дзвенить. 

Учениця 2: Любий, добрий наш дідусю,

Ми, твої внучата,

Хочемо від всього серця  щастя побажати.

Хоч твій волос сивиною

Густо посріблився,

Ти для нас, дітей маленьких,

Другом залишився.

Пісня «Дідусю, бабусю» (Х. Край) – учениця 2 класу

Танець учнів 3-4 класів

Ведуча: 

Усе, що є найкраще у дитини:

Її талант, культура, доброта — Від тата й мами йде і від родини — Незаперечна істина свята. Сім’я, родина — це велике диво, Там є любов і ласка, і тепло.

Там дітям затишно і радісно, й щасливо, Тепер у нас і завжди так було.

Ведучий: 

Як тато є, й матуся є рідненька,

Там добре дітям, є в них доброта. В дітей тоді й сорочечка біленька, І ластівкою мрія зліта.

Сім’я, родина в кожного хай буде,

В ній стільки щастя, мудрості й тепла!

Живіть щасливо на землі цій, люди, Й щоб доля ваша світлою була!

Пісня «А в нас небо синє небо» (див. додаток 17)

Ведуча:

Оте, щось особливе, яке єднає нас зі своїми дідусями та бабусями, з нашими тітками та дядьками, сестрами та братами, з батьками – це наш рід, наша родина, близькі по крові люди.

Каже народне прислів’я: «Рідний, хоч не допоможе, то заплаче, а не заплаче, то скривиться», бо він рідний, від нього ми можемо сподіватися на підтримку, співчуття, допомогу. А, можливо, хтось із гостей пам’ятає прислів’я про родину, батьків, дітей?

(Відповіді із залу)

Здавна вважали в Україні, що Родина - це опора для усіх родичів. Мабуть, тому ми і збереглися.

Ведучий:

Тож доброму роду нема переводу. У великій родині немає місця заздрощам, непорозумінням,    там    панують      велика         людська      любов,        чесність, справедливість, доброта.

Ведуча:

Живіть всі дружно і крилато,

Щоб рід людський наш не збіднів.

Любов оберігайте свято,

Навчіться добрих, щирих слів.

І світ любіть, що наче казка, Для нас відкрився у житті.

А сонячна щира ласка

Хай зігріває Вас в путі.

Фінальна пісня «Свято» (гурт «Струни серця») (див. додаток 18)

ВИСНОВКИ

Процес національно-патріотичного та родинного виховання у позашкільному закладі здійснюється за допомогою різноманітних форм роботи, вибір яких залежить від змісту та завдань виховної роботи закладу в цілому, вікових особливостей вихованців, а головне – особистої позиції педагога, який розуміє важливість такої діяльності на даному етапі і відповідально ставиться до її реалізації. 

Завданням педагога-організатора, класних керівників та усіх педагогів школи є виховання  в учня прихильності до своєї сім’ї, родини, дому, вулиці, села,  формування бережливого ставлення до природи і всього живого,  виховання поваги до праці, розвиток інтересу до народних традицій, формування знань про права людини, знайомство учнів з символами держави, розвиток почуття відповідальності і гордості за досягнення своєї країни, формування толерантності, почуття поваги до інших народів, їхніх традицій. 

Зробити висновок хочеться словами  видатного українського педагога, прозаїка, літературознавця і громадського діяча Софії Русової: «Позашкільна освіта потрібна для культурного поступу країни як найкращий засіб виховання гармонійно розвиненої особистості, індивідуальності, а не того одноманітного гурту, який не здатен ні захистити свою волю, ні спрямувати її на загальне добро».

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1.     Вірші про бабусю. Режим доступу: http://dreamfood.ua/forum/topic_4297

image 

2.     Вірш «Молитва за маму». Режим доступу: https://geographer.com.ua/content/virsh-molytva-za-mamu

image 

3.     Концепція національно-патріотичного виховання дітей і молоді. Наказ

МОН № 641 від 16.06.15 року.                             

     image 

4.     Концепція ―Сім’я і родинне виховання‖

image 

 

5.     Сценарій родинного свята «Родина, родина від батька до сина…». Режим доступу: http://refs.in.ua/scenarij-rodinnogo-svyata-rodina-rodina.html

image 

6.     Українські мінусовки. Режим доступу: https://www.minus.lviv.ua//  

image 

7.     Українські народні прислів'я та приказки про сім'ю, родину, матір.

Режим доступу:  http://bashtanka.info/prislivya/prislivya16.html   

image 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

Прислів’я та приказки про батьків, родину

       Який кущ, така й хворостина, які батьки, така й дитина.

       Чоловік у домі — голова, а жінка — душа.

       Шануй батька і неньку, буде тобі скрізь гладенько.

       Живуть між собою, як риба з водою.

       Коли дитину не навчиш у пелюшках, то не навчиш і в подушках.

       Де одинець — господарству кінець, а де діток сім, там щастя усім.

       Матері ні купити, ані заслужити.

       На сонці тепло, а біля матері — добре.

       Добре в тій родині, де усі єдині.

       У нашого Омелька – невеличка сімейка: тільки він та вона, ще старий та стара, тільки Сидір та Нестірко, та ще діток шестірка, та батько і мати , та їхні три брати.

       Яблучко від яблуні недалеко відкотиться.

       Яке зіллячко, таке й сім’ячко.

       Яка гребля, такий млин, який батько, такий син                 Добрі діти – батькам вінець, а погані – батькам кінець.

       Яке дерево, такі й його квіти, які батьки, такі й діти.

       Які мамка й татко, таке й дитятко.

       У кого є ненька, у того голівка гладенька.

       Материн гнів, як весняний сніг: рясно випаде, та скоро розтане.

       Мати однією рукою б’є, а другою гладить.

Додаток 2

Текст пісні «Родинне свято» (Т. Бученко)  У квітучому селі, на святковому столі  Гей-гей, всякого добра.

 Там родина збирається,

 Там весела пісня ллється,

 Там щебече дітвора. - 2 рази

 Приспів

 В родині нині свято - до мами й тата,  Злетілися з далека доні і сини.  Дитинством пахне хата, у мами і тата  Медами, казками, весною восени.

(програш)

 Успіх сина, щастя доні, онучат малих долоні -  То найкраще, що у світі є.

 Хто умів життя прожити,

 Не сваритись, а любити,

 Той врожай на старість гарний жне. - 2 рази

Приспів

 Відлетять роки - лелеки, у минуле у далеке.

 Ген-ген не вернути їх.

 Та приїдуть в гості діти,  Наше серце будуть гріти

 Тепле слово і дитячий сміх. 

- 2 рази

Приспів 2 рази

 

 

 

 

Додаток 3

Текст пісні «Бабусина вишиванка» Вечорами довгими не спала, А бувало навіть до зорі.

Трепетно бабуся вишивала Хрестики на білім полотні.

Зацвіли фіалочки барвисті і троянди білі пелюстки

щоб онучці вроду чисту-чисту,

принесли бабусині нитки.

 

Бабусина вишиванка-дарунок на все життя щоб квітли мої світанки мережкою вишиття.

Нехай кольори веснянки мене бережуть від бід.

Бабусина вишиванка, мов долі моєї цвіт.

 

Ця сорочка, наче берегиня,

Моїх перших мрій і сподівань. Я пишаюсь нею у родині Радо одягаю без вагань.

Хай твої, бабусю, щедрі руки , Бог благословляє кожен день, Щоб росли здоровими онуки І співали сонячних пісень.

image 

Додаток 4

Текст пісні «Українська родина» (Т. Шарган)

1. Де б не була я, у яких світах,

Завжди сюди із трепетом вертаю,

Як навесні додому лине птах,

Так лину я до батьківського краю.

Тут зачерпну криничної води,

І притулюсь до гілочки калини,

Ніде, як тут не гомонять сади,

Пташиним переспівом солов’їно.

Приспів

Українська родина, душі берегиня,

Мов квітучий розмай, материнське тепло.

Українська родина, народу святиня, Не міліє нехай це живе джерело.

2.Тут на святково прибранім столі Духм’яно пахне хліб на рушникові,

Вклонюся вдячно я святій землі,

У щірій пісні, у батьківській мові.

Від матері до доньки крізь роки,

Через віки від батька і до сина,

Мов заповіт із божої руки Неси у світ любов, моя родино!

Приспів – 2 рази.

Програш і приспів – 2 р.

 image 

Додаток 5

Текст пісні «Україна – моя родина» (К. Бойко)

На світанку вийду я у чисте поле,

Привітаю з новим днем усе навколо.

І у відповідь озветься вітер мудрий

Захитає колоски,дерева збудить Тепле сонечко за плечі обіймає.

І пташки свої пісні мені співають.

Усміхаюсь і радію я життю

Батьківщину свою щиро я люблю.

Приспів 

Україна - ти моя родина, Ти моя єдина,матінка земля. Пісня з серця мого лине 

Сяють очі сині радіє душа.

 

Завітаю я до дому на свята,

Зустрічає дружньо вся моя рідня.

Це мій рідний край,це моя земля Я щаслива українка молода тепле сонечко за плечі обіймає. І пташки свої пісні мені співають.

Усміхаюсь і радію я життю

Батьківщину свою щиро я люблю

Приспів 

image 

Додаток 6

Текст пісні «За столом збирається родина»

 

Світ великий навколо, Та найкраще мені

Тільки в рідному домі Він один на землі. Тільки в рідному домі Він один на землі.

 

Приспів 

За столом збирається родина, Вже сини і дочки підросли. Ми одної долі, ми єдині, В нас одне коріння на землі. Ми одної долі, ми єдині,

В нас одне коріння на землі.

 

Лиш в родинному колі Так ведеться повік: Тут печалі і радість Розділяють на всіх. Тут печалі і радість Розділяють на всіх.

 

За столом збирається родина, Пісня і розмова і любов.

На столі біліє скатертина, Так було і буде знов і знов.

За столом збирається родина, Вже сини і дочки підросли. Ми одної долі, ми єдині, В нас одне коріння на землі. Ми одної долі, ми єдині,

В нас одне коріння на землі.

 

image 

Додаток 7 Текст пісні «Моя земля»

1.

Моя земля, моя сім’я, моя родино, Моя любов, чиста душа, душа дитини. Хай пісня радості пливе, у простір лине, До серця, матінка, твого, моя Вкраїно.

Приспів.

Доля твоя, мій краю, на рушнику цвіте, Ми Господа благаєм щоб зберіг святе. Щоб мова розцвітала, щоб молодів наш край, Щоб в єдності жилося, любові, Боже, дай.

Програш.

2.

Пливуть пісні мої про край, про рідну землю, Колиску вільних козаків, легенду древню.

Краса Карпат і спів Дніпра, у схилах круча, О, земленько моя, тендітна і могуча.

Приспів.

Програш.

Модуляція.

3.

Барвисті квіти у вінок сплету з піснями, Веселкою хай розцвітуть понад полями.

Співай, танцюй і веселись, моя родино,

Будь славен край, мій рідний край, моя Вкраїно.

Приспів. …Доля твоя мій краю, Ми Господа благаєм. Щоб мова розцвітала, щоб молодів наш край, Щоб в єдності жилося, любові, Боже, дай. Вставка.

Любові, Боже, дай.

image 

 

Додаток 8

Текст пісні «Я маленька українка»

 

Я маленька українка, я та дівчинка-перлинка, Я вмію вже читати та люблю пісні співати Приспів.

Про мамусю і татуся, про дідуся і бабусю, Про калину, яворину і про нашу Україну.

Підростаю я щаслива, буду добра і вродлива, Буду мамі помагати і усім пісні співати.

Приспів.

Україну я кохаю, їй я вірно присягаю,

Вишиванку одягаю, серцем я завжди співаю.

Приспів.

image 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 9

Текст пісні «А що таке щастя?» (Н. Май) Нумо разом з нами! О, є!

Плещемо руками! О, є!

Нумо разом з нами Пісню починай!

Ва-па-ру, ау-пу!

Нумо разом з нами! О, є!

Щирими серцями! О, є!

Всім хорошим людям

Щастя побажай!

 

Приспів:

А що таке щастя?  |

То небо блакитне, |

То зоряні ночі    |

І синя ріка!      |

А що таке щастя?  |

То друзі і рідні, |

То мамині очі     |

І тата рука!      | (2)

Людям всім на світі! О, є!

Треба дружно жити! О, є!

Жити, не тужити - І біда мине!

image 

Додаток 10

Текст пісні «Мамо я люблю тебе» (гурт «Мальдіви»)

Слова та музика: Віталія Кобриновича

Краплі щастя по щоці, ти найкраща на Землі, Ти життя мені дала, я красу твою взяла.

Мамо, я люблю тебе, мамо, я люблю тебе, люблю тебе. Приголубиш, пригорнеш, в казку нашу поведеш, Ніжністю переплетеш, всі негоди відведеш.

Мамо, я люблю тебе, мамо, люблю тебе, люблю тебе.

Приспів:

Мамо, я люблю тебе і про це всі знають, Мамо я люблю тебе – небеса співають.

В тебе серце золоте, врода незрівнянна.

Мамо, я люблю тебе, ти найкраща мама!

Як з тобою ми гуляємо – заздрять всі мені, я знаю.

Все сміємось, розмовляємо, аж душа відпочиває.

Мамо, я люблю тебе, мамо, я люблю тебе, люблю тебе.

Вчиш мене як маю жити, щоб помилок не робити,

З хлопцями як розмовляти, подругам не довіряти,

Мамо, я люблю тебе, мамо, я люблю тебе, люблю тебе.

Приспів 2р:

Мамо, я люблю тебе і про це всі знають, Мамо я люблю тебе – небеса співають.

В тебе серце золоте, врода незрівнянна.

Мамо, я люблю тебе, ти найкраща мама!

image 

Додаток 11 Текст пісні «Донька України» (К. Іванчук)

1.Співом птаха дзвінким, Білим цвітом рясним,

Я тебе запрошу на гостину.

Ти лише завітай в щедрий сонячний край – У мою українську родину.

І тебе ще здаля, привітають поля,

Зачарують рожеві світанки,

А як місяць зійде, нас у сад поведе, / Я тобі подарую співанку. / 2 р. П-в

Заплету в коси китицю калини,

Задивлюся в твої очі голубі,

Я щаслива, що я донька України,

І щаслива, що співаю тобі

2.За родинним столом, віє тихим теплом, Тут гостинно усіх зустрічають,

І такі неземні, українські пісні /

Навкруги стоголосо лунають / 2 р.

П-в (2 р) 

Програш 

П-в

image 

 

Додаток 12

Текст пісні «Україна» (І. Федишин)

Виростала я на Україні,

Виростала, де грона калини

Щовесни під вікном розквітали, Білим цвітом мене забавляли.

Тут волошки в волосся впітала,

Тут матусю сльозами прохала,

Щоб сорочку мені вишивала, Тут я вперше в житті покохала!

Приспів:

Це моя земля! Це моя країна!    |

Тут моя сім'я! Тут моя родина!  |

Це ліси, поля, гори й полонини, |

Рідна ти моя Україна!           | (2)

 

В нас колосяться жито, пшениця,

І тече тут джерельна водиця, В нас найкращі у світі дівчата, Люди щирі, душею багаті.

Приїжджайте до нас в Україну,

Тут завжди зустрічають гостинно,

Пісня лине від хати до хати,

Бо у нас люди вміють співати!

Приспів. (2)

image 

Додаток 13

Текст песни «Батькам»

Люба матуся і любий татусь, Для Вас моя пісня лунає:

До Вас у молитві щораз пригорнусь І щиро Вам в ноги вклоняюсь!

За мене ви Бога молили,

Мене від біди берегли,

Учили любити й раділи, Мої найрідніші батьки.

 

Приспів:

Я дякую Богу за маму,

Що стільки ночей не доспала; За доброго, вірного тата, Що міг мені все пробачати.

Шануймо батьків наших рідних,

Щоб потім не шкодувати,

Допоки є батько і мати -

Старайтесь їм шану віддати!

 

Ви дали життя і турботу мені,

Зі мною раділи, й страждали, Сердечна любов та опіка свята Мене у недолі тримали.

Спасибі за віру й надію, Щасливі дитинства роки.

Молюся за вас, мої рідні, Даровані небом батьки.     

image 

 

 

 

Додаток 14

Текст пісні «УСМІШКА МАТУСІ»

1.          Мама усміхається – щастя входить в дім,

Сонце оселяється назавжди у нім,

Усмішка привітна обійме мене,

І в очах розквітне диво неземне.

 

Приспів:

Усмішка матусі – світлий обрій мій, Усмішка матусі – берегиня мрій.

Усмішка матусі – весен білий цвіт,

Усмішка матусі зігріває світ.

 

2.          З неї починається у дитинство шлях, Мама усміхається – райдуга в очах. Смутку хай не знає серденько її, Вдячно заспіваю їй свої пісні.

Приспів:

image 

 

 

Додаток 15

Текст пісні «Мамо» (Т. Бученко) 1. Всі багатства у світі покине,  Коли стане нелегко мені.  Через відстані птахом полине,  Як покличу в чужій стороні. 

Так відверто і бездоганно  Буде вічно любити вона. 

А я дякувать не перестану, 

Мамо, мамо ти в мене одна. 

Приспів

Мамо, слізьми зрошено, мамо, Бога прошено. 

Мамо гріє душу мою - твоя молитва.  Мамо, так призначено, мамо не відплачено,  Мамо, за любов цю святу. 

2. Я роками слова все шукаю,  Щоб подякувать за доброту.  Вже доросла, а слів тих не маю,  Але правду пізнала просту.  Тихим ангелом будеш хранити,  В світі грішному серце моє. 

І щасливою буду я жити  

Лиш від того, що ти в мене є. 

Приспів 2 рази

Мамо, за любов цю святу… 

image 

Додаток 16 Текст пісні «Мам» (Скрябін)

Я завжди мрiяв написати пiсню про маму Але рiзнi поети всi слова вже сказали I я не хотiв би повторити когось із них... Я біля своєї мами буду завжди маленьким

I як тiльки покличе прибiжу скоренько Тому я їй i написав ці слова як міг Приспів:

Мам! - Ти мене вибач що я став дорослим

I вже минула сорок третя осінь

Як я побачив перший раз свій дім

Мам! -а можна я до тебе завтра приїду

I ми на кухні не одну годину

Собi на рiзнi теми посидимо програш

Я може трохи пізно став її розуміти

I не часто дарував на день народження (квіти).

I були часи коли я тижнями їй не дзвонив...

Але тепер коли вона мене обіймає I разом із татком щось про внучку питає.

Я з радістю плачу що маю живих (батьків)...

Приспів: 

Я дякую тобi за то що я вмію

I я дякую тобi за то що я розумію.

Ті речі, які не пояснюють навіть в (книжках)... Хай буде біля тебе завжди ангел хранитель I я теж десь поряд буду завжди (бродити)!

щоб не міряти наше життя в телефонних (дзвінках)...

Приспів: 2р...МАМ.

image 

Додаток 17

Текст пісні «А у нас синє небо - жовте поле»

Україна моя рідна

Це моя земля

Тут родилися на світі Батько мати я

А Карпати рідна хата

Смерековий край

Українську нашу пісню Грай музико грай

-- приспів

А у нас небо синє небо

А у нас поле жовте поле

А у нас люди щирі люди

Ми одна сімя

А у нас вітер вільний вітер

А у нас море Чорне море

А у нас квіти сонця квіти

Вічна ця земля

--

Ми усі одна родина Доля з джерела

І від батька і до сина

Силу козака

І від матері до доні

Вірність і красу

Дітям нашим поколінням

Гордо донесу

 

Приспів

А у нас вітер вільний вітер

А у нас море Чорне море

А у нас квіти сонця квіти

Вічна ця земля

image 

Додаток 18

Текст пісні «СВЯТО» (гурт «Струни серця»)

Знов радість принесла нам доля, в родинному колі зібрала,  Із теплих чарівних мелодій, пісенне сузір’я зв’язала,  Навколо все сяє яскраво, краса не відвести очей,  І словом привітним ласкавим, до себе скликаємо гостей. (сьогодні зігріли гостей)

 Приспів  Це свято щасливе, це свято барвисте, 

Хай усмішка ваша цвіте променисто,  Такий неповторний для кожного день,  Хай повниться сонцем пісень.  Нас юності радість єднає, а мрії так хочуть багато,  Хай в серці лунає, до зустрічі з вами це свято,  Нехай не знайомі сьогодні, знайомляться тут назавжди,  Забудьте про ваші турботи, і знову приходьте сюди.

image 

Завантаження...
Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
3.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Устич Ірина
    Зацікавили QR-коди, але це звичайні посилання, на жаль!
    Загальна:
    3.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    4.0
pdf
Додано
22 березня 2021
Переглядів
1468
Оцінка розробки
3.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку