Виховна година "Будьте лицарями"

Про матеріал

Виховна година містить матеріал із статевого виховання і розрахована для хлопчиків 5-класу.

Перегляд файлу

Виховна година

«Будьте лицарями!»

     Мета:розвивати у дітей мислення, уяву, зв’язне мовлення, виховувати  усвідомлення  приналежності до чоловічої статті, бажання бути  мужніми, чесними, милосердними , ввічливими,виховувати  шанобливе ставлення  до жінок та старших, виховувати культуру поведінки , готовність стати на захист слабших , любити свою родину та Батьківщину.

 Вихователь. Я знаю, що   всі  ви полюбляєте казки, фільми  та історії про пригоди, подорожі , битви, тому що там  діють  безстрашні  герої, які перемагають зло, приходять на допомогу у важкі хвилини, стають на захист дітей та жінок,   проявляючи при цьому не тільки  фізичну силу, але й  доброту, самовідданість ,вони справедливі та хоробрі.  Таких героїв називають справжніми лицарями. Так це і  герої українських  казок, історичні постаті, герої сьогодення,  це і герої сучасних фільмів та мультфільмів.

  • Назвіть своїх улюблених героїв? Чому вони улюблені?
  • А чи хотіли б ви бути схожими на таких героїв ?

Вихователь. Так, ви всі в захопленні від мужності , сили, шляхетності своїх героїв. І , безперечно, хочете їх наслідувати  в своєму житті.  Тож, будьте лицарями! Але спершу давайте з’ясуємо,що означає слово «лицар».  Для цього звернемося до «Словника  української мови»:

  • Вільний козак-запорожець, якому властиві козацька доблесть і військове  мистецтво.
  • Самовідданий, благородний захисник  кого -, чого-небудь.
  • Вихована, підкреслено чемна людина.
  •  Людина великої сили і високих моральних якостей.
  • Лицар серця чийого — чий-небудь коханий.

        Ми не зрозуміємо змісту лицарства без екскурсу в  історію. Все це відбувалося давним-давно, коли міста були маленькими, люди мешкали в замках і хатинах і ніхто не знав, що таке автомобіль, комп'ютер або телевізор та багато  інших досягнень цивілізації. Але епоха   середніх  віків  славились  мужніми , відважними, сміливими воїнами, які носили лати, шолом і кольчугу, були озброєні списом і мечем і називалися лицарями.

          Щоб стати лицарем, потрібно було пройти спеціальну підготовку.

У сім  років хлопчиків віддавали на навчання досвідченим воїнам. Вони навчали їх їзди верхи, стріляти з лука, метати спис, володіти мечем. Крім військових наук, хлопчиків привчали дотримуватись слова, бути ввічливим і тактовним, виручати один одного, захищати слабшого.

  • А на вашу думку, як потрібно сьогодні готувати себе до лицарства?

Вихователь. Риси, притаманні справжньому лицарю, безумовно, гідні   захоплення та наслідування. Кожен юнак, який хоче стати  чоловіком, гідним поваги, має формувати в собі риси лицарства. Отже,щоб виховати себе лицарем, потрібно:

  • безмежно любити свою Батьківщину, рідну мову, пишатися тим, що ти українець.;
  • нічим не зганьбити честі своєї родини і народу;
  • гартувати своє тіло й дух, зміцнювати фізичну силу , виробляти спритність витривалість;
  • збагачувати і розвивати свій розум, культуру поведінки та культуру спілкування;
  • поважати батьків , старших людей, шанувати традиції свого народу, своєї сім’ї;
  • захищати менших і слабших, допомагати немічним, галантно ставитись до дівчат  і жінок;
  • бути вірним дружбі,дотримуватись даного слова;
  • бути непримиренним до зради, брехні, жорстокості.

 Перегляд та обговорення прикладів  з фільмів, мультфільмів, уривків з книжок про доблесні вчинки героїв .

Вихователь. За вікном XXI століття, а дівчата досі мріють про лицаря на білому коні. Для дівчат лицар – це еталон чоловіка, з яким би вони хотіли дружити та кохати. Що ж так приваблює  в образі лицаря наше жіноцтво?

  • Як ви думаєте, кого обере  жінка: хороброго чи боягуза,  вірного чи зрадника, вихованого чи грубого?

          Звичайно ж справжні лицарі  повинні   шанобливо ставитись до представниць прекрасної  статті, бути чемними та уважними, проявляти  великодушність.  Особливо цінується в коханні самозречення, вірність, забезпечення  постійного  захисту та заступництва дамі свого серця.

       Кожен хлопець з дитинства повинен запам’ятати  чоловічий девіз:

     " Все краще мамі, сестрі, бабусі, тому що, вони - дівчатка. Потім - кішці, собаці, хом'яку - тому що вони безпорадні і залежні від нас. І, в останню чергу, нам  -  чоловікам. "

  • Поміркуйте, як ви можете виявити свою лицарську поведінку до дівчаток  та  жінок?

 Вихователь.      Звичайно в наш час уже немає посвяти в лицарі, немає лицарських турнірів, але кожен хлопчик ,  може доказувати своєю  культурою   поведінки,  добрими  та хоробрими  вчинками, шляхетним ставленням до дівчаток, ввічливим до  старших, увагою до своїх рідних,  піклуванням про менших ,захистом  слабших , що він заслуговує називатись справжнім лицарем. 

      Огляньтесь навколо себе, придивіться до поведінки своїх ровесників та товаришів. Іноді можна побачити, як хлопчики кривдять менших, слабших та грубо ставляться до дівчаток та ще й хизуються цим, думаючи що так виявляють свою чоловічу силу. Насправді це не так,  тільки боягуз буде показувати свою силу на слабшому.

Обговорення життєвих ситуацій « Як повинен поступати лицар?»

Вихователь.          Не будьте байдужі  до  негативних проявів, наслідуйте своїх героїв, ставайте на захист добра, допомагайте  тим, хто потрапив в біду.

 Тож, будьте лицарями!

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Інкл
Додано
27 січня 2019
Переглядів
1432
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку