Виховна година "День Святого Валентина"

Про матеріал
Мета: Розширити знання дітей про звичаї, традиції народів Європи. Розвивати: кругозір, уважність, навички правильного використання мовних форм ввічливості. Навчити чемно ставитися до людей вміння слухати. Формувати: культуру поведінки, культуру почуттів, знання учнів про свято, про традиції, обряди в різних країнах світу; Виховувати: дружелюбність, наполегливість, добрі взаємовідносини, любов до прекрасного.
Перегляд файлу

 

Класна година на тему:

День Святого Валентина

 

http://nashreporter.com/wp-content/uploads/2018/02/Sv-Valentine-2016-400x270.jpg

 

 

 

Підготув: вчитель  Молочанського ОЗЗСО

Мєшков В.В.

 

Клас: 7

Тема: День святого Валентина

Мета: Розширити знання дітей про звичаї, традиції народів Європи. Розвивати: кругозір, уважність, навички правильного використання мовних форм ввічливості. Навчити чемно ставитися до людей вміння слухати. Формувати: культуру поведінки, культуру почуттів, знання учнів про свято, про традиції, обряди в різних країнах світу;

Виховувати: дружелюбність, наполегливість, добрі взаємовідносини, любов до прекрасного.

Обладнання: 10 сердечок червоного кольору, 10 сердечок рожевого кольору,  все що потрібно для створення валентинки своїми руками, ручки, олівці, фарби, наклейки, цукерки, два шарфа, скоч, ножиці, емблеми команд, два будиночки А3 формату, матеріал для гри №1 (різне взуття, ласти, ковзани),

Хід виховного заняття

 I. Організація класу

1. Привітання.

 2. Налаштування настрою на роботу День чарівний, справжнє диво, В класі посмішок багато, В класі людно і красиво, Бо у нас сьогодні свято

II. Основна частина

  1.             Актуалізація опорних знань

Скажіть будь ласка діти, ви любите святкувати щось?

А які свята вам подобаються ?

Чому ви їх любите?

А ви знаєте історію тих свят які ви відзначаєте?

Колись було дуже багато цікавих свят, але нажаль про них почали забувати, не знають історію їхнього походження. Кожне свято моло і має свої звичаї, обряди. На свято можуть дарувати подарунки, квіти, говорять приємні слова, намагаються бути добрішими і ввічливішими.

  1.            Оголошення теми і мети уроку.

Сьогодні ми з вами святкуємо старовинне свято яке має назву «День Святого Валентина», або ще кажуть «День Закоханих». Це чудове свято також має свої звичаї, свою історію. Тож давайте сьогодні ми познайомимося з цими звичаями та історією цього свята, щоб надалі продовжити традиційне святкування з року в рік, маючи знання і уявлення про виникнення свята.

  1. Поділ на команди.
  • У нас в класі є три команди (з ряди і три команди).
  • Поки у них немає назв, але це ми швидко виправимо.

 

 За правильність виконання завдання ми з вами будемо отримувати сердечки.    Всі бали в кінці підсумуються, і переможці отримають приз.

Наш урок складається з трьох  частин:

  •                   Теоретична частина
  •                   Конкурсна частина
  •                   Творча частина

Ну що ж, починаємо.

  1.             Вступна бесіда (теоретична частина)

14 лютого світ відзначає День Святого Валентина, або День всіх закоханих. Але не всім відомо, як з'явилось свято та як його проводять у різних країнах світу.

День всіх закоханих – це свято романтики, кохання та ніжності. У цей день прийнято дарувати коханим і дорогим людям квіти, цукерки, повітряні кульки та інші приємні подарунки.

Невід'ємний атрибут свята – «валентинка» – невелика листівка із зізнанням у коханні. Валентинки, як правило, роблять у формі серця і прикрашають трояндочками, ангелами, голубками або кошенятами, які цілуються.

Історія походження Дня Святого Валентина пов'язана з кількома легендами.

Відповідно до однієї з них, у 269 році римський імператор Клавдій II прагнув завоювати світ, але для здійснення цього задуму армії не вистачало воїнів. Правитель був упевнений в тому, що всьому виною сімейне життя, на яке солдати витрачають багато часу. Клавдій ІІ видав указ про заборону одруження під час військової служби. Всупереч указу молодий священик Валентин нібито таємно вінчав закоханих. Коли імператор дізнався про це, то засудив Валентина до смертної кари.

Коли Валентин сидів у в'язниці і чекав на виконання вироку, він нібито закохався у сліпу дочку тюремника Юлію і зцілив її. Перед стратою він залишив їй прощальне послання і підписався як «Твій Валентин». Саме з цим моментом пов'язують і появу Дня всіх закоханих, і звичай дарувати валентинки.

За непокору правителю священику відрубали голову, а пізніше Валентин був канонізований католицькою церквою. Через дві сотні років, у 496 році папа римський Геласій I оголосив 14 лютого Днем святого Валентина.

 

Якщо вірити іншій легенді, то День Святого Валентина виник як пам'ять про римського патриція Валентина, який був таємним християнином і звертав у нову віру своїх слуг. Після того, як він провів обряд вінчання для двох із них, всі троє були затримані вартою. Як представник вищого класу, Валентин міг уникнути кари, але його слуги такого привілею не мали.

Бажаючи хоч якось підбадьорити приречених молодят, Валентин пише для них послання у вигляді червоних сердець, що символізують християнську любов. Ці листи бранцям повинна була передати сліпа дівчинка, але несподівано для всіх Валентин переконав варту відпустити слуг взамін на власне життя. За лічені хвилини до смерті Валентин передав незрячій дівчині свій останній лист, освячений добротою і вірою. Після цього дівчина прозріла і стала дуже гарною.

Достовірно ні про першого, ні про другого Валентина нічого не відомо. Кого саме з мучеників на ім'я Валентин було зараховано до лику святих, сказати точно вже неможливо. Однак легенди про Святого Валентина живуть в думках і серцях людей вже декілька століть, а свято всіх закоханих дарує моменти щастя і допомагає відкривати справжні почуття.

Вважається, що в Західній Європі День Святого Валентина став широко відзначатися з XIII століття, в США – з 1777 року. В Україні 14 лютого як день всіх закоханих – свято відносно нове, але досить популярне і масове.

  1. Символи дня закоханих.
  • Не випадково наші команди мають такі назви. Адже Купідон, голуби  і серце – символи дня закоханих.
  • Пропоную вам послухати цікаву інформацію про символи дня закоханих. Ви уважно слухаєте, адже потім будуть питання, за які ви зможете отримати бали.
  • Символами Дня Святого Валентина вважають:

Купідон – син Венери, богині кохання. Вважається, що він може змусити людину закохатися, поціливши стрілою із лука в її серце .

Троянда – улюблена квітка Венери. Червоний – колір сильних почуттів, а червона троянда – квітка кохання.

Голуби – улюблені птахи Венери. Вони все життя не змінюють пару і разом піклуються про пташенят.

Серце. Раніше люди вірили що таке почуття як кохання знаходиться в серці. Згодом серце стало символом кохання.

Мереживо – символ любовних романів. В XVII-XVIII столітті жінки носили при собі мереживні хустинки. Якщо пані впускала хустинку, то чоловік, який знаходився поруч, зобов’язаний був її підняти. Інколи дівчина навмисно кидала хустинку, щоб познайомитись з хлопцем (чоловіком), який їй сподобався.

Каблучка. У день заручин закохані обмінювалися каблучками. В усі часи була популярна традиція влаштовувати заручини саме на 14 лютого.

 

Як у різних країнах святкують День святого Валентина

Майже у всіх країнах в День святого Валентина прийнято дарувати коханим подарунки і валентинки. А ще в цей день люблять влаштовувати весілля і вінчатися. Але потрібно відзначити, що День святого Валентина популярний все-таки не скрізь. Наприклад, в Саудівській Аравії це свято взагалі заборонений. В країні навіть існує спеціальна комісія, яка ретельно стежить за тим, щоб День закоханих ніхто не відзначав.

Америка

На початку XIX століття у американців з'явився звичай - у День святого Валентина дарувати коханим фігурки з марципана. А марципани в ті часи вважалися великою розкішшю! І ще у американських дітей у цей день прийнято дарувати подарунки хворим і самотнім людям.

Англія

В Англії раніше вирізали дерев'яні «ложки любові» і дарували їх своїм коханим. Їх оздоблювали сердечками, ключами й замковими щілинами, що символізувало: шлях до серця відкритий.

Є дуже гарна легенда про те, як Афродіта наступила на кущ білих троянд і зачервонила троянди своєю кров'ю. Так з'явилися червоні троянди. Вважається, що родоначальником традиції дарувати коханим саме червоні троянди виступив Людовик XVI, який підніс такий букет Марії-Антуанетті.

Ще в Англії є повір'я - перший чоловік, якого побачиш в цей день, і є твій суджений. Тому незаміжні дівчата стають в цей день раніше і біжать до вікна - видивлятися судженого.

Франція

У День закоханих французи проводять різні романтичні конкурси. Наприклад, дуже популярний конкурс на найдовшу серенаду - пісню про кохання. А ще саме у Франції вперше було написано послання-чотиривірш. І звичайно, прийнято дарувати в цей день коштовності.

Японія

Це свято в Японії святкується з 30-х рр. минулого століття. Цікаво, що в Японії День святого Валентина вважається виключно чоловічим святом, тому подарунки на це свято дарують в основному чоловікам, як правило, шоколад (в основному у вигляді фігурки святого Валентина), а також всілякі одеколони, бритви і т. п. І якщо жінка подарувала чоловікові таку шоколадку, то рівно через місяць, 14 березня, він підносить їй подарунок - білий шоколад. Так що 14 березня у японців знову настає свято, яке називається «Білий день».

А ще японці проводять конкурс на найгучніше і яскраве любовне послання. Юнаки та дівчата вилазять на поміст і звідти кричать про свою любов.

  1.             Конкурсна частина
  1. Завдання 1.
  • Ви прослухали інформацію про історію і символи свята. Зараз перевіримо вашу уважність. Я задаватиму питання, а команда має дати на нього відповідь.
  • Питання задаватиму по черзі, команда, яка не знає або дає неправильну відповідь, пропускає хід і не заробляє жодного бала. За кожну правильну відповідь ви можете отримати 1 сердечко, тобто бал. Бали будемо нараховувати після кожного виконаного завдання або конкурсу.
  1. Хто такий Купідон?
  2. Назвіть три символи дня святого Валентина?
  3. Хто прийшов до Валентина?
  4. З яким проханням звернулась молода пара до Валентина?
  5. Чому Валентина арештували?
  6. Що попросив Валентин у дівчини перед стратою?

Гра Я вас люблю!

Пари, які беруть участь у конкурсі, по черзі зізнаються одне одному в коханні, однак говорити при цьому не дозволяється. Сокровенні слова необхідно показати мімікою, жестами, рухами. Пара, яка зробить це найцікавіше та найсмішніше — перемагає.

  1. Конкурси.
  • 14 лютого святкують  в багатьох країнах світу. Традиційно в цей день обмінюються валентинками, дарують солодощі і різні сувеніри в формі сердець. А в деяких країнах є особливі, свої, я б навіть сказала, специфічні і незвичайні традиції святкування.
  • В Англії існувало повір’я, за яким перший чоловік, якого зустрічала дівчина 14 лютого, повинен був стати її Валентином – хоче вона цього чи ні. Але дівчата знайшли вихід із цієї ситуації: цього дня вони гуляли із зав’язаними очима.

Конкурс «Союз художників».

З кожної команди виходить дівчинка, їй зав’язують очі. Їхня задача: з закритими очима намалювати квіти, сердечка або подарунки. Виграє та команда, яка намалює краще від усіх.

Максимальна оцінка – 3 бали.

(Виставлення балів)

Злагоджена робота

Ігри та конкурси в День Святого Валентина, перш за все, повинні допомогти перевірити, наскільки добре та злагоджено пара може вирішувати різні завдання.У якості такої перевірки відмінно підійде цей конкурс.Перед його початком необхідно розкидати по підлозі обгортки від цукерок.Хлопчикам зав'язують очі, дають віники і совки. Їх завдання — із закритими очима зібрати якомога більше папірців, дівчатка при цьому стоять осторонь, спрямовують і підказують.

  1. Конкурс «Комплімент»

Найкращими коштовностями для людини є гарні слова, які їй будуть говорити друзі і рідні.

Задача нашого конкурсу: команди мають скласти як можна більше компліментів іншій команді. І так: 1-ша – 2-тій, 2-га – 3-тій, 3-тя – 1-шій. І так хто більше. Команда яка повторюватиметься або буде довго думати над компліментом – вибуває з гри. Та команда, яка залишиться отримує 3 бали, команда яка вибула першою – 1 бал, другою – 2 бали.

  1.             Творча частина

Робимо валентинку своїми руками.

Валентинка из бумаги своими руками

Картинки по запросу валентинка своими руками

А зараз я оголошу результати, яка ж команда виграла.

Я вас щиро вітаю зі святом. З Днем святого Валентина.

Виграв будиночок дружби, любові, поваги 5-А класу. Тому зараз по черзі підходьте до дошки і приклейте своє сердечко яке ви отримали на початку уроку до будиночку, у сердечка можна написати побажання для нашого класу.

Підведення підсумків

docx
Додав(-ла)
Мешков Виталий
Додано
15 березня 2021
Переглядів
448
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку