Виховна година для 5-9 класів "Наша слава не вмре, не загине"

Про матеріал
Розробка сценарію виховної години для учнів 5-9 класів присвячена Дню захисника Вітчизни "Наша слава не вмре, не загине".Містить цікаві факти про історію походження свята та його традиції пов'язані з історичними фактами та героїчним минулим нашої країни.
Перегляд файлу

Виховна година до Дня захисника України

«Наша слава не вмре, не загине»

Мета:

  • Ознайомити учнів з історичними витоками свята;
  • Вчити учнів шанувати славне історичне минуле власної держави;
  • Виховувати повагу до захисників нашої держави від найдавніших часів і сучасності, толерантне ставлення до віруючих та їх почуттів.

Ведучий 1: Доброго дня, шановні учні, вчителі, гості!

Ведучий 2: Доброго дня, дорогі українці!

Ведучий 1: Сьогодні ми зібралися, щоб відзначити свято, яке, з огляду на ситуацію в нашій країні, є одним із найважливіших.

Ведучий 2: Наша держава відзначає День захисника України - день, який віднині щорічно святкуватиметься 14 жовтня. Свято встановлене 14 жовтня 2014 р. указом Президента України Петра Порошенка з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості

Ведучий 1: Саме цього дня Україна вшановуватиме тих, на чиїх плечах тримається наша державність і незалежність, тих, хто ціною власного життя оберігав і оберігає наше мирне сьогодення і наше щасливе майбутнє.

Ведучий 2:

Народе мій, пишаюся тобою:

Моя душа – частинка твого «Я».

Красою правди у святім двобою

Понад Майданом сонця лик сія...

Ведучий 1:

Є нація! Хай знають всі у світі:

Ми є! Народ піднявся із колін!

І переможно сонце правди світить,

Співає гордо наш Державний Гімн.

(Звучить Державний Гімн України)

Ведучий 2: Для українців 14 жовтня пов'язують з багатьма важливими історичними подіями. Перш за все, 14 жовтня православні та греко-католики відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці.

Покрова Пресвятої Богородиці - одне з найважливіших свят у християнській традиції. Його повна назва - Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії.

Його суть – ідея заступництва Божої Матері над християнами.

Вчитель: Свято Покрови Божої Матері та ікона Покрови – зворушливий символ невпинного заступництва Владичиці за рід людський. Воно є одним із найвеличніших свят, тому на честь нього досить часто освячують новозбудовані храми.

Покров Пресвятої Діви – знак любові та участі, які Матір Божа відчуває до людей. Його благодать незримо осіняє й захищає кожну людину, оберігаючи від гріха і допомагаючи в нелегкий час.

На іконах Покрови зображений світлий образ Діви Марії, яка вкриває людство від ворогів. Пресвята Божа Матір, тримає свій світлий омофор. Її покров і захист простягається не тільки на людські тіла, а насамперед – на їхні душі. До ікони Покрови Пресвятої Богородиці звертаються, просячи про покровительство та захист від небезпек і нещасть, оскільки її молитва до Господа є доволі сильною.

(відео «Привітання зі святом»)

Ведучий 1: Вважається, що в цей день військо давніх русинів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я - Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячій молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповіданнями, з'явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою, зробивши їх невидимими для ворогів.

 (відео «З історії свята»)

Вчитель: Пригадаємо з вами що, Аскольд легендарний правитель Києва (бл. 864–882) є мабуть найбільш суперечливою постаттю початкового періоду вітчизняної історії. Цей діяч постає фундатором Південної Русі, першим її видатним полководцем і дипломатом, який не тільки затвердив статус держави на політичній арені, а й прийняв християнство, наблизивши Київську державу до передових освічених культур тогочасного світу. Події, що відбулися тоді, справили такий вплив на князів Аскольда, Діра й усю руську дружину, що вони відмовилися від захоплення Константинополя і прийняли християнство у 862 році.

(відео «Хрещення Аскольда у Константинополі»)

Ведучий 2: Вшанування Пресвятої Богородиці Покрови – захисниці від ворогів та покровительки українського війська - має глибоке коріння в Україні. Ця традиція прийшла до Русі з Візантії разом із запровадженням християнства, а потім перейшла від руських князів до козацтва, для якого воно було особливо значущим святом, які будували багато храмів Богородиці й особливо шанували ікони Покрови.

Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Матір Божу вважали своєю заступницею і покровителькою.

Ведучий 1: Свято Покрови Пресвятої Богородиці було одним з найголовніших свят козаків, за що воно отримало другу назву – Козацька Покрова.

(відео «Козацький марш»)

Вчитель: До ікони Покрови Пресвятої Богородиці звертаються, просячи про покровительство та захист від небезпек і нещасть, оскільки її молитва до Господа є доволі сильною. В цей день віруючі молитимуться про захист від ворогів і будуть дотримуватися ряду правил.

Покрову Богородиці також вважають символом захисту військових від ворогів.

Не дарма, 14 жовтня святкують День захисника України. Це дуже символічна дата, яка створює позитивну асоціацію і поєднує цивільне свято з релігійним.

Молитви про військових часто читаються саме в Покровських храмах, а в гарячих точках завжди присутня ікона Покрови Пресвятої Богоматері.

Молитва (відео)

Учениця 1:

Вам, справжнім чоловікам

Бажаємо ми сили великої

Щоб з цією силою

Ви захищали Мир і спокій!

Учениця 2:

Ми щасливі будемо і

Удвічі спокійні,

Коли поруч з нами хлопці такі.

Так будьте і Ви щасливі вдвічі,

Наші лицарі дорогі

Учениця 3:

За нашу рідну Україну,

Що зберегли за всі віки –

Низький уклін і тричі "СЛАВА!"

Українські захисники!

Вчитель: В різні роки нашої історії були події, які вимагали великих зусиль від народу, адже потрібно було її захищати від ворогів, ставати на захист її миру та спокою: Київська Русь-Україна захист від половців та печенігів, монголо – татар, Козацька Україна – Московії, Польщі тощо, на п. ХХ ст. – зазіхань Червоної армії та австрійців, у роки Другої світової війни від гітлерівської Німеччини.

Ще одна сторінка героїчного минулого пов’язана з вшануванням Покрови це історія УПА. Адже 14 жовтня традиційно відзначається як день створення Української повстанської армії — військово-політичної формації українського визвольного руху.

Украї́нська повста́нська армія (УПА́) — військово-політичне формування, що діяло в Україні протягом 1942—1956 років, озброєне крило Організації українських націоналістів.

Розпочала свою діяльність з весни 1943 року на територіях, які входили до складу: райхскомісаріату Україна(Генеральна округа Волинь-Поділля) — з кінця березня 1943, Генерал-губернаторства (Галичина — з кінця 1943, Холмщина — з осені 1943) та румунської Трансністрії (Північна Буковина) — з літа 1944. Окремі загони також діяли і на території східної України, на Донбасі та навіть на Кубані.

Головною метою створення УПА стало об'єднання розрізнених збройних груп націоналістів під керівництвом ОУН(б). Офіційною датою створення УПА вважається 14 жовтня 1942 року, коли польовий командир Сергій Качинський (псевдо «Остап») сформував перший відділ УПА в місті Сарни, хоча деякі історики вважають цю дату умовно пропагандистською та переносять період заснування приблизно на півроку вперед. У 1943 році загони ОУН(б) почали офіційно іменуватися «Українською повстанською армією». Ряди УПА поповнювалася за рахунок добровольців з числа ідейних націоналістів, перебіжчиків з допоміжної поліції, дезертирів з Червоної Армії.

Своїм головним завданням УПА декларувала підготовку потужного повстання, яке має розпочатися в сприятливий для того часу момент, коли СРСР і Німеччина виснажать один одного в кровопролитній війні, а потім створення самостійної єдиної української держави, яка мала включати в себе всі етнічні українські землі. Крім українців, яких була переважна більшість, в складі УПА воювали євреї, росіяни та бійці інших національностей.

Ставлення до УПА в українському суспільстві протягом років після відновлення незалежності 1991-го коливається між позитивним (борці за незалежність) і протилежним («німецькі колаборанти»): сама оцінка часто спирається на пропагандистські штампи обох сторін. З 2015 року вояки УПА мають статус борців за незалежність України у ХХ столітті. Боротьба Української повстанської армії — складова Українського визвольного руху 1920—1950 років. У грудні 2018 року прийнято закон, що надає солдатам УПА статус учасників бойових дій.

(відео «Клятва УПА», кліп «УПА»)

Ведучий 2: А сьогодні наша ненька Україна переживає складні часи, адже на Сході України лунають нові постріли і вибухи гранат, де гинуть найкращі сини України захищаючи її цілісність.

Прошу хвилиною мовчання вшанувати їх пам'ять.

Реквієм (читає учениця)

Пам’ятайте про тих, що безвісті пропали.

Пам’ятайте про тих, що не встали, як впали.

Пам’ятайте про тих, що згоріли як зорі.

Такі чисті і чесні, як повітря прозоре.

Пам’ятайте про тих, що за правду повстали.

Пам’ятайте про тих, що лягли на заставах.

Пам’ятайте про тих, що стрибали під танки.

Є в місцях невідомих невідомі останки.

Є в лісах, є у горах, і є під горою.

Менше в світі могил, ніж безсмертних героїв.

Пам’ятайте про них і у праці, і в пісні.

Хай відомими стануть всі герої безвісні.

(відео «В той день коли закінчиться війна»)

Виступ хлопців початкові класи.

1.Я навчусь марширувати.

Виросту — піду в солдати.

Буду справжнім вояком.

2.Вивчусь на артилериста,

Або стану я танкістом,

А ще краще — моряком.

3.А допоки вчусь у тата,

Україну захищати.

На землі або на морі

Я стоятиму в дозорі,

4.Батьківщину не віддам

Злим, підступним ворогам.

Тато каже: «Молодець!

Справжній синку, ти боєць!»

Сценка (діти в українських костюмах)

Дівчинка. Хлопчику, а як тебе звати?

Хлопчик-козак. Українцем мене звати. Україна - моя мати. І козацький в мене рід, Здавна славен на весь світ.

Дівчинка. Хлопчику, а коли ти виростеш, будеш захищати свою Україну?

Хлопчик-козак. Так, бо у мене Батьківщина – дивовижна Україна.

Буду козаком зростати, буду дім свій захищати.

Вчитель: Але помилково вважати, що захисниками Вітчизни можна вважати лише чоловіків, а скільки жінок в різні роки були льотчицями, снайперами, медичними сестрами тощо.

За інформацією прес-служби Міноборони в сучасній армії що серед особового складу ЗСУ 22,3% становлять жінки, 90 з яких мають звання полковника.

Жінок, які проходять службу і працюють у Збройних силах України – 22,3% від загальної чисельності особового складу.

Слід зазначити, що йдеться про понад 10% військовослужбовців - жінок та понад 12% цивільного персоналу.

За інформацією прес-служби, серед осіб старшого офіцерського складу є 842 жінки-військовослужбовця. Крім того, жінки обіймають 47,4% посад державної служби в апараті Міноборони, на посадах керівного складу їх близько 9%.

(відео «Жінки на війні»)

Учениця.

В молитві я звертаюся до Бога,

За Україну я його прошу.

Пошли народові,

Небесний Отче, долі,

Надії й віри, відверни біду.

Ти збережи нам Боже, Україну,

Вона одна, а ми – її сини,

Не допусти руїни Ти її.

Учень.

Наш рідний край у світі наймиліший,

Країна наша краща на землі.

Не дай її розбити, розчинити

Отче Небесний! Захисти її!

Я до небес звертаюсь у молитві,

За Батьківщину молюсь до творця.

Дай Боже , Україні відродитись,

Нехай живе свята моя земля!

Вчитель: Тож дорогі мої, на цьому наша виховна година завершується.

Думаю, що для вас вона була цікавою і пізнавальною.

А Божа Матір нехай захищає нас, наші родини та Україну від ворогів, бід і усіх негараздів.

А нашим захисникам дарує міцного здоров'я та довголіття. Мирного неба нам усім над головою.

(відео на пісню Н. Май «Молитва за Україну»)

 

1

 

doc
Додано
6 січня 2020
Переглядів
761
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку