Виховна година для 9 ,11 класу "Освіта - шлях до майбутньої професії"

Про матеріал

Виховна година розрахована для учнів випускних класів. Матеріали систематизовані для проведення профорієнтаційної роботи серед учнівської молоді.

Перегляд файлу

1

 

Виховна година

«Освіта – шлях до майбутньої професії»

Мета. ознайомити учнів з найкращими вищими навчальними закладами країни, сприяти формуванню ціннісного ставлення до праці та навчання; допомогти учням у визначенні своєї мети стосовно майбутньої професії; виховувати віру в свої можливості та наполегливість щодо навчання та отримання професії

Обладнання. Роздатковий матеріал, мультимедійна презентація

 

Хід заняття

І. Організаційний момент

ІІ. Мотиваційний етап

На початку заняття вчитель пропонує розгадати учням ребус (зашифроване слово університет)

 

 

 

 

 

Учитель. Так, дійсно сьогодні ми будемо говорити з вами про наступний крок в вашому житті, який ви зробите після закінчення школи – вибір навчального закладу для отримання майбутньої професії. Тому говорити сьогодні будемо саме про освіту, як шлях до отримання професії своєї мрії. На уроках ви неодноразово обговорювали тему освіти, тому я впевнена що ви знаєте основну систему отримання освіти в Україні та її особливості і зараз продемонструєте всі ваші знання.

Прийом «Знайди пару»

За допомогою програми learningapps учні виконують жартівливу дитячу вправу «Знайди пару» - читають запитання і знаходять відповідь, яка проілюстрована за допомогою картинки (Посилання на вправу - https://learningapps.org/display?v=pm0fjs41a19).

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Основний етап

Вчитель. Ось так ми навчаємося з вами в школі, але скоро цей етап освіти завершиться і вас чекає наступний крок – це вибір професійно-технічного або вищого навчального закладу. Тому сьогодні я хочу вам запропонувати познайомитися з найпрестижнішими університетами нашої країни і, можливо, після сьогоднішнього заняття ви вже чітко зрозумієте, чим би хотіли займатися в житті.

Вправа «Забери частинку веселки»

На презентації зображена веселка, учні по черзі обирають колір, який їм найбільше сподобався, і на зворотній стороні веселки розміщена назва навчального закладу, про який буде розповідати учень. Учні готуються 5-7 хв і виступають з повідомленнями про університети.

  1. Червоний - КНУ ім. Т. Шевченка
  2. Помаранчевий - КПІ ім. І. Сікорського
  3. Жовтий - ХНУ ім. В.Н. Каразіна
  4. Зелений - Сумський ДУ
  5. Блакитний - ЛНУ ім. Івана Франка
  6. Синій – НУБіП
  7. Фіолетовий - ОНУ ім. Мечнікова

 

 

 

Матеріали для виступу учнів

Картинки по запросу Київський національний університет імені Тараса ШевченкаКиївський національний університет імені Тараса Шевченка

28 липня 1834 року відбулося урочисте відкриття Київського національного університету, що нині носить ім'я Тараса Шевченка. Перші заняття розпочалися 28 серпня того ж року. Тоді в університеті навчалося усього 62 студенти. Початково університет отримав назву Київський Імператорський університет святого Володимира. Лише століття потому, 9 березня 1939 року, на честь святкування 125-річчя з дня народження Тараса Шевченка, перед будівлею університету, на місці пам'ятника Миколі І, було відкрито памятник Тарасу Шевченку. Тоді ж Київському університету та парку перед університетом було присвоєно ім'я Тараса Шевченка. Сьогодні КНУ імені Тараса Шевченка є одним з накращих та найпрестижніших навчальних закладів країни. Київський національний університет імені Тараса Шевченка сьогодні - це класичний університет дослідницького типу, провідний сучасний науково-навчальний центр України. В університеті працює 13 факультетів (географічний; економічний; історичний; кібернетики; механіко-математичний; соціології; психології; радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем; фізичний; філософський; хімічний; юридичний; факультет інформаційних технологій), 8 навчальних інститутів (військовий, геології, високих технологій, журналістики, міжнародних відносин, післядипломної освіти, філології, управління державної охорони), 1 навчально-науковий центр (ННЦ “Інститут біології”), 2 коледжі (геологорозвідувальних технологій та оптико-механічний), Український фізико-математичний ліцей, підготовче відділення, Центр українознавства, геологічний та зоологічний музеї, Музей історії університету, Міжфакультетський лінгвістичний музей, Інформаційно-обчислювальний центр, Астрономічна обсерваторія, Видавничо-поліграфічний центр "Київський університет" та Наукова бібліотека ім. М. Максимовича. Загальний фонд останньої нині складає 3 362 359 примірників документів.

 

 

 

Картинки по запросу Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

Картинки по запросу Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна Заклад вищої освіти інженерного профілю, заснований в Києві у 1898 р., на сьогодні це найбільший університет України за кількістю студентів з широким спектром спеціальностей і спеціалізацій для підготовки фахівців з технічних і гуманітарних наук[.Щорічно обіймає найвищі позиції у рейтингах вищих навчальних закладів України "Компас" та "ТОП-200 Україна". Найпопулярніший у мережі Інтернет вищий навчальний заклад України останніх років за версією корпорації Google. КПІ ім. Ігоря Сікорського є одним з найбільших навчальних закладів Європи. У ньому навчається майже 25 тисяч студентів, аспірантів і докторантів, у тому числі й студенти-іноземці з країн близького та далекого зарубіжжя. Кожний шостий студент м. Києва здобуває освіту в КПІ, кожен двадцять п'ятий професор і доцент України – викладач КПІ, у технічних ВНЗ країни кожний п'ятий факультет і кафедра – це факультет або кафедра КПІ. В університеті працюють 18 факультетів, 9 навчально-наукових інститутів, декілька науково-дослідних інститутів і наукових центрів. Здійснюється підготовка бакалаврів, спеціалістів та магістрів, кандидатів і докторів наук. Університет має власне видавництво "Політехніка". Серед викладачів КПІ – більше 500 професорів і понад 1300 доцентів. тАудиторії та лабораторії оснащені сучасним обладнанням, упроваджуються новітні технології навчання з використанням комп'ютерних мереж. Усе це дозволяє забезпечити якість освіти, рівень якої відповідає стандартам кращих закордонних університетів.

 

Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

Харківський національний університет — один із найстаріших університетів Східної Європи. Заснований у листопаді 1804 року з ініціативи видатного просвітителя В. Н. Каразіна, згідно із грамотою Олександра І. Урочисте відкриття університету відбулося 29 січня 1805 року. Університет вписав багато яскравих сторінок в історію українського національного відродження ХІХ–ХХ століть, дав потужний імпульс перетворенню Харкова на крупний науковий і культурний центр, освітянську столицю України, по праву займає вищі шаблі всеукраїнських рейтингів серед класичних університетів і добре відомий далеко за межами України. Харківський університет — єдиний в Україні, де навчалися і працювали три лауреати Нобелівської премії — біолог Ілля Мечников, економіст Семен Кузнець, фізик Лев Ландау. З університетом пов’язане видання перших вітчизняних газет і часописів, створення перших наукових товариств. Сьогодні університет має 21 факультет: біологічний, фізико-технічний, радіофізики, біомедичної електроніки та комп’ютерних систем, фізичний, комп’ютерних наук, філософський, математики і інформатики, міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу, геології, географії, рекреації і туризму, екологічний, економічний, іноземних мов, історичний, філологічний, медичний, хімічний, соціологічний, психології, юридичний, фізико-енергетичний, каразінська школа бізнесу. Університет є одним із найбільших наукових центрів України. У ньому представлені практично всі напрямки сучасної фундаментальної науки.

 

Картинки по запросу Сумський Державний УніверситетСумський Державний Університет

Сумський державний університет — потужний заклад вищої освіти Сумщини. В університеті навчається близько 16 тисяч осіб за різними формами навчання (освітньо-кваліфікаційні рівні та освітні ступені молодшого спеціаліста, бакалавра, спеціаліста та магістра) за 46 спеціальностями з 22 галузей знань. Здобувають освіту близько 1300 іноземних студентів із майже 50 країн світу. Нині в його складі шість інститутів медичний інститут Сумського державного університету, Шосткинський та Конотопський інститути СумДУ, навчально-науковий інститут права, навчально-науковий інститут фінансів, економіки та менеджменту імені Олега Балацького, навчально-науковий інститут «УАБС»), 9 факультетів (іноземної філології та соціальних комунікацій, технічних систем і енергоефективних технологій, факультет електроніки та інформаційних технологій, факультет післядипломної медичної освіти медичного інституту СумДУ, факультет підвищення якості навчання та педагогічних інновацій, по два факультети в Шосткинському та Конотопському інститутах), два центри (заочної, дистанційної та вечірньої форм навчання, та післядипломної освіти), два департаменти (міжнародної освіти та довишівської підготовки), ряд навчально-консультативних пунктів (в тому числі у місті Вінниця). СумДУ є освітнім, науковим і культурним центром регіону. Викладачі і студенти активно займаються краєзнавчою роботою, відродженням традицій українського народу, розширенням сфери вживання української мови. Організацію дозвілля студентів, викладачів та співробітників університету здійснює студентський клуб, який готує та проводить масові свята, тематичні заходи, концерти, дискотеки, різноманітні фестивалі та конкурси: «Посвята в студенти», «Золотий інтеграл», «День Святого Валентина», «Гуморина» тощо.Студенти університету мають змогу розвивати та вдосконалювати свої творчі здібності у 16 гуртках художньої творчості та клубах за інтересами. Це вокальні, інструментальні, джазові ансамблі, рок-гурти, танцювальні колективи, драматичні гуртки, театр естрадних мініатюр, фольклорний ансамбль, літературно-творча майстерня та інші.Команда клубу «Веселих та кмітливих», яка завоювала право виступати у вищій лізі, є лауреатами та переможцями численних престижних фестивалів та турнірів КВК як в Україні, так і за її межами.Розвивається 36 видів спорту, працює біля 100 спортивних секцій, спортивні команди вищої ліги, біля 100 студентів є рекордсменами та призерами Олімпійських ігор, чемпіонатів світу, Європи, України.

 

Картинки по запросу Львівський національний університет імені Івана Франка

Львівський національний університет імені Івана Франка

Історія створення Львівського університету сягає витоками ХVІІ ст. 11 жовтня 1999 року Указом Президента України Львівському державному університету імені Івана Франка надано статус «національний». За роки незалежності України Львівський національний університет імені Івана Франка став одним із найпрестижніших закладів нашої держави, здобув високий міжнародний авторитет, став потужним науковим осередком. На фронтоні головного корпусу Львівського національного університету імені Івана Франка – гасло: «Patriae decori civibus educandis» («Освічені громадяни – окраса Батьківщини»). Колектив наполегливо працює для того, щоб реалізувати цю ідею. Факультети: 

Біологічний, Географічний, Геологічний, Економічний, Електроніки та комп'ютерних технологій, Журналістики, Іноземних мов, Історичний, Культури і мистецтв, Міжнародних відносин, Механіко-математичний, Педагогічної освіти, Прикладної математики та інформатики, Управління фінансами та бізнесу, Фізичний, Філологічний, Філософський, Хімічний (Львівська кристалохімічна школа), Юридичний.

 

 

Картинки по запросу Національний університет біоресурсів і природокористування УкраїниНаціональний університет біоресурсів і природокористування України

 Національний університет біоресурсів і природокористування України відповідно до статусу вищих навчальних закладів є закладом дослідницького типу, який провадить освітню, науково-дослідну, науково-інноваційну, навчально-виробничу та інформаційно-консультаційну діяльність, спрямовану на вивчення сучасних проблем науки про життя і навколишнє природне середовище, використання, відтворення та збалансований розвиток біоресурсів наземних і водних екосистем, запровадження новітніх природоохоронних агро- і біотехнологій, технологій відродження безпечності та родючості ґрунтів, енергозберігаючих агротехнологій, екологічного і правового менеджменту в сільській місцевості, здійснення моніторингу і контролю за дотриманням стандартів, якістю і безпекою сільськогосподарської продукції, продуктів її переробки та довкілля.

Картинки по запросу Одеський національний університет імені І.І. Мечникова

Одеський національний університет імені І.І. Мечникова

Одеський національний університет імені І. І. Мечникова – провідний науково-освітній центр сучасної України, перший вищий навчальний заклад в південному регіоні країни. Витоки університетської освіти на півдні України сягають початку ХІХ ст., а точніше 1817 року часу заснування знаменитого Рішельєвського ліцею. Нині ОНУ — це більш ніж десятитисячний корпус тих, хто навчається, й півтори тисячі тих, хто навчає. Щороку університет проводить кілька десятків міжнародних конференцій, публікує декілька сотень монографій, підручників та навчальних посібників та тисячі наукових статей. Університет здійснює підготовку фахівців на підставі відповідної ліцензії за 20 напрямами та більш ніж 40 спеціальностями. В системі університету діють три навчально-наукові інститути — математики, економіки й механіки, інноваційної та післядипломної освіти, соціальних наук – та десять факультетів (фізичний, хімічний, геолого-географічний, біологічний, філософський, історичний, філологічний, романо-германської філології, економіко-правовий, журналістики, реклами й видавничої справи), півсотні наукових інститутів, науково-дослідних підрозділів, проблемних і галузевих лабораторій.

IV. Заключна частина. Рефлексія

Картинки по запросу Харківський національний університет імені В.Н. КаразінаКартинки по запросу Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»Картинки по запросу Київський національний університет імені Тараса ШевченкаНа дошці розміщені фото університетів. Учитель пропонує учням прикріпити серце, яке знаходится у них на парті поряд університетом. Який їм сподобався найбільше.

Картинки по запросу сердечкиКартинки по запросу Одеський національний університет імені І.І. МечниковаКартинки по запросу Національний університет біоресурсів і природокористування УкраїниКартинки по запросу Львівський національний університет імені Івана ФранкаКартинки по запросу Сумський Державний Університет

 

 

 

Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку