Виховна година "Гімн, Герб, Прапор моєї держави"

Про матеріал

Мета заходу: розширити знання учнів про державні символи України; формувати особистість із глибоко усвідомленою громадянською позицією; сприяти вихованню в учнів патріотизму, національної свідомості, любові до Батьківщини, до рідного краю. План виховної години 1. Організаційний момент 2. Інформаційний колаж 3. Слухання фрагмента Гімну України 4. Розгадування кросвордів 5. Вікторина «Юні патріоти» 6. Продовжити прислів’я 7. Підсумок виховної години

Перегляд файлу

Мета: розширити  знання  учнів  про державні  символи  України;  формувати  особистість  із  глибоко  усвідомленою  громадянською  позицією; сприяти  вихованню  в  учнів патріотизму, національної  свідомості,  любові  до  Батьківщини,  до рідного  краю.

 

Обладнання: державна символіка України, презентація, відеоролики, кросворди.

 

План виховної години

  1. Організаційний момент
  2. Інформаційний колаж
  3. Слухання фрагмента Гімну України
  4. Розгадування кросвордів
  5. Вікторина «Юні патріоти»

     6.  Продовжити прислів’я

7. Підсумок виховної години

 

Хід виховної години
 

1.Організаційний момент (Слайд 1)
2.Інформаційний колаж

Вихователь: Святою для кожної людини є земля, де вона зробила перший крок, вимовила перше слово, почула мамину пісню-колисанку, пішла стежиною до школи. Ці почуття вічні. 
1-й учень. 
Що таке Батьківщина? 
Під віконцем калина, 
Тиха казка бабусі, 
Ніжна пісня матусі, 
Дужі руки у тата, 
Під тополями хата, 
Під вербою криниця, 
В чистім полі пшениця. 
Серед лугу лелека 
І діброва далека, 
І веселка над лісом, 
І стрімкий обеліск. 

2-й учень. 
У всіх людей одна святиня, 
Куди не глянь, де не питай, 
Рідніше нам своя святиня, 
Аніж земний в чужині рай. 
Нема без кореня рослини, 
А нас, людей, без Батьківщини. 

Вихователь: Так, для кожного з нас найдорожча і найрідніша та земля, на якій ми народилися, де живуть наші батьки, рідні, де поховані наші предки. 
Це – наша рідна земля, наша Україна. Кожна країна світу обов'язково має свої символи. А що означає слово «символ»? 
Символ – це предмет, який характеризує державу, відображає її побут, традиції, господарювання, історичне минуле, прагнення народу. У статті 20 (розділ 1) Конституції України записано: «Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб, Держаний Гімн України». Символіка – своєрідна візитна картка країни, вона ніби представляє її, підтверджує її існування. 

З глибини віків дійшла до нас ось така легенда. Жила собі жінка. І мала вона трьох синів. Сини зростали чесними, сміливими, дуже любили свою неньку і готові були віддати за неї своє життя. 
Виросли сини і розійшлися по світах, прославляючи свою матір. Найстаршому мати подарувала на згадку про себе золоту корону з трьома промінцями. Корона зігрівала людей, вела вперед. За цю трипроменеву корону люди дали першому синові ім'я Тризуб. Середньому сину мати дала в дорогу блакитно-жовтий одяг. Сміливий і сильний був середній син, і прославив він свою матір добрими звитяжними вчинками. Люди запам'ятали його і назвали Прапором. А найменший син отримав у дарунок від матері соловейків голос. І де б він не був, усюди лунала його дзвінка урочиста пісня. За цей голос і величний спів люди дали йому ім'я Тризуб. Так і донині по всьому світу золотий тризуб, синьо-жовтий прапор і урочистий гімн прославляють рідну неньку-Україну. 
(Слайд 2)
Герб (Слово «герб» польсько-німецького походження. Означає спадщина.) -  розпізнавальний знак держави. На Україні це золотий тризуб на блакитному тлі. (Слайд3)

Він був родовим знаком Рюриковичів. Згодом карбувався і на срібних монетах Великого князя Київського Володимира Великого.

(Слайд 4)
Існує близько сорока версій пояснення тризуба: це риболовний гарпун, вила бога Нептуна, уособлення природних стихій (повітря, води й землі), а можливо відображено триєдність життя: батько – мати – дитя, які символізують собою силу, мудрість, любов. 
(Слайд5)
Після проголошення Української Народної Республіки в листопаді 1917 року в Києві відбулася спеціальна нарада, в якій взяли участь знавці українського мистецтва, гербознавці. На ній пропонувалися такі символи майбутнього герба України: архангел Михаїл, козак із самопалом, золоті зорі на синьому тлі, тризуб. Було вирішено зупинитися на символі тризуба. 
(Слайд 6)
30 серпня 1991 року, після проголошення Акту про незалежність України, був прийнятий Національний Державний герб – золотий тризуб на блакитному тлі. 

 

3-й учень.
Знак країни головний – 
Це тризубець золотий. 
Він – як сонце в небі синім, 
В ньому слава, в ньому сила, 
В нім священне слово «воля», 
Що рятує від недолі. 
Будь же, рідна Україно, 
Під гербом цим вільна й сильна. 
Хай про тебе в цілім світі 
Знають всі: дорослі й діти. 


Вихователь: А тепер давайте з'ясуємо, яку роль відігравав прапор у різні часи? (Слайд 7)

Прапор, як засіб сигналізації, відомий з античних часів. Найчастіше це був шматок тканини, прив'язаний до списа чи держала і вказував місце збору воїнів. Наші пращури обожнювали прапори, освячували їх і вірили, що вони у воєнний час найсвятіші від усіх ідолів. Великого розквіту українська символіка набула за часів козацтва. Свої прапори мали полки, курені, сотні. Великий прапор Січі був червоний з архангелом Михаїлом на лицьовому боці й білим хрестом, оточеним золотим сонцем, півмісяцем і зірками на лівому боці. Прапори куренів були малиновими із зображенням архангела Михаїла чи білих хрестів. Було чимало комбінацій кольорів. Наприклад, на червоному полі – жовтий хрест, лиштва – блакитна, а по ній – жовті зірки. На іншому – блакитна лиштва і зірки на хресті – білі. Деякі прапори мали поєднання жовтого і блакитного кольорів. Використовувався в прапорах і зелений колір. 

А чому саме синьо-жовті кольори є основою прапора? 
(Слайд 8)
Жовтий колір – це колір пшеничного поля, колір хліба, зерна, що дарує життя всьому сущому на землі. Жовтий колір – це ще й колір жовтогарячого сонця, без лагідних променів якого не дозрів би, не заколосився б життєдайний хліб. 
Синій колір – це колір ясного, чистого, мирного неба. А невже без живлющої матері-води визрів би, заколосився б хліб? От вам і ще один блакитний колір – колір цариці води.

Сьогодні синьо-жовтий прапор майорить на всіх державних установах України, під ним ходять у моря-океани українські пароплави. Стрімко злітає це полотнище і на різних спортивних змаганнях, коли на п'єдестал пошани підіймаються українські спортсмени. Гордо розвівається синьо-жовте знамено, промовляючи всьому світу: «Є у світі Україна! 
 

4-й учень.

Прапор – це державний символ,

Він є в кожної держави;

Це для всіх – ознака сили,

Це для всіх – ознака слави.

Синьо-жовтий прапор маєм:

Синє небо, жовте жито,

Прапор свій оберігаєм, –

Він – святиня, знають діти.

Прапор свій здіймаєм гордо,

Ми з ним дужі і єдині,

Ми навіки є народом

Українським в Україні.

 


Вихователь: А що означає слово «гімн»? (Слайд 9)

Слово гімн – грецького походження (дослівний переклад — похвальна, урочиста пісня) – урочиста пісня, прийнята як символ державної, національної єдності. 
Слова національного Гімну «Ще не вмерла Україна» написав у 60-х роках XIX ст. відомий український поет Павло Чубинський, а музику – композитор Михайло Вербицький. (Слайд 10)
Це ті слова та музика, які змушують кожного з нас підніматися при перших же акордах, в них сконцентрована жива історія народів, їх прагнення до волі. Своїм корінням гімни сягають глибокої давнини. Спочатку вони виконувалися на честь богів та героїв. З плином часу гімн став урочистою піснею, яка об'єднувала близьких за духом людей, надихала їх на добрі справи, дарувала наснагу. Музична символіка нашого народу сягає часів Київської Русі. Можна сказати, що тоді роль державного гімну виконували бойові заклики та пісні, які створювали піднесений настрій перед битвами. 

 

5-й учень
 Україно! Символи твої

Пронесемо ми через віки!

Лиш тобі серця даруємо палкі!

На дорогах Всесвіту для нас

Урочисто гімн тепер звучить!

У шанобі, з трепетом у серці

І дорослий, і малий мовчить.

3.Звучить Гімн (слухання фрагмента). 

Вихователь: Крім державних символів, Україна має ще й народні, поетичні символи. (Слайд 11)

У давнину кожне слов'янське плем'я, родина і навіть окрема людина мали свої обереги. Ними слугували трави і квіти, дерева, кущі, птахи і сила природи, різні предмети. Мамина пісня, батькова хата, дідусева казка, бабусина вишиванка, рушник, калина біля вікна, барвінок, верба, чорнобривці – все це наші символи.

(Слайд 12)

4.Слово вихователя: ваше завдання розгадати кросворд і прочитати   слово, яке є одним із символів України.

1кросворд (прапор)

1.Найбільша річка України (Дніпро)                                             Дніпро

2.Державний герб України (тризуб)                                                   тризуб

3.Назва річки м.Глухова  (Есмань)                                                Есмань

4.Назва гір на заході України (Карпати)                                       Карпати

5.Синій колір українського прапора символізує … (небо)          небо

6.Жовтий колір прапора – це колір … (зерна)                                 зерна

 

2 кросворд (тризуб)

1.Основний Закон України (Конституція)                             Конституція

2.Видатні меценати м.Глухова – брати… (Терещенки)            Терещенки

3.Символ України – кущ. (калина)                                            калина

4.Найбільший звір в Україні. (зубр)                                                зубр

5.Місто у якому ви навчаєтеся (Глухів)                                      Глухів 

6.Чоловік – голова родини  (батько)                                                батько

 

3 кросворд (калина)

1. Назва символа, який дівчата одягають на голову у свята     вінок                                                                                              2.Улюблена страва українців (вареники)                                         вареники                                                        

3.Птах – символ України (лелека)                                                  лелека                                     

4.Вишитий шматок тканини для прикраси оселі (рушник)   рушник                  

5.Квіти- символ України (чорнобривці)                                      чорнобривці            

6.Розмальоване великоднє яйце (писанка)                                  писанка                

 

5.Вікторина «Юні патріоти»

1.Як називається наша Батьківщина?           ( Україна )

2.Державна мова України?                        ( Українська )

3.Яке місто є столицею України? (Київ)

4.Коли Україна здобула незалежність? (24 серпня 1991 р.)

 5.Яке свято святкують 28 червня?  (День Конституції)

6. Хто є автором слів пісні-гімну «Ще не вмерла України…»?       

                                                                                                  ( П.Чубинський )

7.Як називають людину, яка любить свою Батьківщину, все робить для того, щоб вона стала багатою і щасливою?        (Патріот)

8.Як називалась перша слов’янська держава? (Київська Русь)

9.Яку назву мала козацька держава, створена за дніпровськими порогами?                                                                                                                  (Запорізька січ)

10.Що означає слово «козак»?    (Вільна ,незалежна людина)

11. Що зображено на гербі України?          ( Золотий тризуб на синьому тлі )

12. Яке слово у ньому читається?                ( Воля )

13.Назвіть велике зібрання творів Т. Шевченка. (Кобзар)

14.Дерево, яке оспівано у народних піснях, у віршах. Воно освячується в церкві перед Пасхою, як засіб від злих сил.   (верба)
15.Поширене в Україні дерево, з яким в українських народних піснях і переказах порівнюють струнких дівчат.    (тополя)

 

6.Потрібно продовжити прислів’я

1. Без верби і калини нема …(України).

2. Де лелека водиться, там щастя  … (родиться).

3. Любов до Батьківщини не можлива без любові до рідного…  (краю).

4. Птицю пізнають по пірю,… (а людину по мові)

5. Рідний край – зелений … (рай).

6. Прийде година  -  достигне й …(калина)

7. Людина без вітчизни, як соловей без …(пісні)

8. Кожному мила своя  … (сторона).

9.  Батьківщина – мати умій за неї … (постояти)

10. Пишна та красива, як червона …(калина).

 

7. Підсумок виховної години (Слайд 13)

Вихователь: Історію не можна переінакшити. Наші батьки, діди і прадіди змагались за волю України під предковічними символами, які передавали у спадщину своїм синам та внукам. І ці святині – герб, синьо-жовтий прапор, гімн - будуть і далі кликати до відродження нашої історичної пам’яті, національної свідомості.

Національні і державні символи – це уособлення високого духу народу, його історичних прагнень, унікальності, своєрідний генетичний код нації.

 

6-й учень

Любіть Україну, як сонце любіть,

Як вітер, і трави, і води...

В годину щасливу і в радості мить,

Любіть у годину негоди.

Любіть Україну

У сні й наяву, вишневу свою Україну,

Красу її, вічно живу і нову,

І мову її солов’їну.

 

Звучить пісня І.Федишин «Україна». (Слайд 14)

 

 

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД СУМСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

ГЛУХІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ-ІНТЕРНАТ З ПОСИЛЕНОЮ ВІЙСЬКОВО-ФІЗИЧНОЮ ПІДГОТОВКОЮ

 

 

 

Виховна година

«Гімн, Герб, Прапор моєї держави»                                                             

Картинки по запросу державні символи україни фото

                                                                           Підготувала та провела

вихователь: Москаленко О.В

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Малищук Таміла
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
11 лютого 2020
Переглядів
3288
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку