Виховна година Інтелектуальна гра "Розумний та спритний для учнів середньої школи"

Про матеріал
Професор Римського університету Колоджеро на IV Міжнародному філософському конгресі естетів заявив, що майбутнє суспільство «безестетичне, що люди знаходитимуться під владою формул, будуть замкнуті в світі цифр і діаграм, які зроблять їх існування спокійнішим і механічним». І дійсно, чим цивілізованіше стає наше суспільство, тим менше людина звертає увагу на красиве, прекрасне, менше спілкується з людьми. Розвивається техніка, і ми поглинаємося в цифри, віртуальний світ. У сучасної людини мало часу на відвідування театрів, музеїв, концертів, виставок, природи. Тому душа стає мізерною, втрачаються відчуття, емоції, людині не вистачає слів виразити свої думки. Це страшно. Все більше і більше з'являється новинок техніки, які захоплюють молодь, особливо школярів, які повністю заглиблюються в новий яскравий, але порожній світ. Діти перестають читати, малювати, грати один з одним, - вони під владою електронних машин. Щоб дитина не стала естетично сліпою, потрібно тренувати її зір, слух. З цією метою можна проводити шкільні заходи в ігровій формі, сприяючи тим самим розвитку етичної і естетичної культури дітей. Досвід показує, що у кожного випускника школи має бути особиста система поглядів і смаків. Це стає можливим лише тоді, коли ідеали, смакові переваги і ціннісні орієнтири не регламентуються і не передаються в завершеній формі. А виробляються в учнів безпосередньо в процесі спілкування, праці і творчості.
Перегляд файлу

Формування соціальної компетентності учнів

середньої школи через виховну роботу

«Що наше життя - гра»

Від автора

 Професор Римського університету Колоджеро на IV Міжнародному філософському конгресі естетів заявив, що майбутнє суспільство «безестетичне, що люди знаходитимуться під владою формул, будуть замкнуті в світі цифр і діаграм, які зроблять їх існування спокійнішим і механічним».

 І дійсно, чим цивілізованіше стає наше суспільство, тим менше людина звертає увагу на красиве, прекрасне, менше спілкується з людьми. Розвивається техніка, і ми поглинаємося в цифри, віртуальний світ. У сучасної людини мало часу на відвідування театрів, музеїв, концертів, виставок, природи. Тому душа стає мізерною, втрачаються відчуття, емоції, людині не вистачає слів виразити свої думки. Це страшно.

 Все більше і більше з'являється новинок техніки, які захоплюють молодь, особливо школярів, які повністю заглиблюються в новий яскравий, але порожній світ. Діти перестають читати, малювати, грати один з одним, - вони під владою електронних машин.

Щоб дитина не стала естетично сліпою, потрібно тренувати її зір, слух. З цією метою можна проводити шкільні заходи в ігровій формі, сприяючи тим самим розвитку етичної і естетичної культури дітей.

 Досвід показує, що у кожного випускника школи має бути особиста система поглядів і смаків. Це стає можливим лише тоді, коли ідеали, смакові переваги і ціннісні орієнтири не регламентуються і не передаються в завершеній формі. А виробляються в учнів безпосередньо в процесі спілкування, праці і творчості.

Виховна година Інтелектуальна гра Розумний та спритний для учнів середньої школи

Мета: Виховувати у дітей позитивне ставлення до навчання, до школи;

Показати зв'язок шкільних предметів з життям, побутом;

Розвивати логічне мислення, винахідливість, кмітливість, комунікативні здібності;

Розвивати уміння творчо працювати в групі, почуття обов'язку, відповідальності.

 

Ведучий. Добридень! Ми раді вітати всіх на чудовій грі ”Розумний та спритний” Дуже приємно бачити команди інтелектуалів! Як чудово, що в нашому класі серед хлопців є, які люблять думати, а значить знамениті рядки Омара Хайяма

Тот, кто следует разуму – доит быка.

Умный будет в убытке наверняка.

В наше время доходней валять дурака,

Ибо разум сегодня в цене чеснока…

на нас не распространяются.

Послухайте правила гри. Грають 3 команди. Після першого тайму залишається 2 команди, вони грають між собою. В результаті у нас визначається команда -переможець.

Гра йде до 6 очок. Гравці слухають питання, потім звучить команда ЧАС, після якої йде хвилина на роздуми, після закінчення однієї хвилини знову звучить команда ЧАС, після якої повинна бути відповідь. Якщо команда готова до відповіді, то вона піднімає сигнальну картку, яка є в кожній команді, вгору. У тому випадку, коли відповідь неправильна, може відповісти друга команда, яка знає відповідь. Але при піднятті сигнальної картки до команди ЧАС - це фальшстарт - гравці позбавляються права давати відповідь.

Додатковий бал можуть заробити команді уболівальники. Так що, гравці, покажіть, які ви дружні! Умови гри зрозумілі? Тоді на починаємо!

1. Розминка. Назвіть всі місяці року по порядку. (Січень, лютий, березень, квітень, травень, червень, липень, серпень, вересень, жовтень, листопад, грудень)

2. Подумайте і скажіть. Яка геометрична фігура не має ні початку, ні кінця? (Куля)

3. Продовжити пісню:

Нехай біжать незграбно ... (пішоходи по калюжах ...)

4. Дуже складне завдання. Назвіть головного ворога мишки. (Кішка)

5. Розгадати мадагаскарську загадку: «подуєш - помре, подуєш - оживе.» (Вогонь)

6. Ви всі бачили мультфільм про кота Леопольда? А як звали двох мишенят з цього мультфільму? (Сірий і Білий)

7. Ви любите мед? Один ведмедик з казки дуже любив мед. Назвіть його. (Вінні Пух)

8. А тепер таке питання. Потрібно назвати, скільки днів у тижні і перерахувати їх по порядку. (7; понеділок, вівторок, середа, четвер, п'ятниця, субота, неділя)

9. Шановні гравці, вам подобатися гуляти на природі? В лісі? Увага питання. Як називається ліс, який складається з сосен? (бір)

10. Згадайте казку «Попелюшка». Що вона втратила на балу? (Туфельку)

11. Як звуть директора нашої школи. Повне ім'я.

12. Складне питання. Зростає у нас рослина, яке в народі називають двома іменами чоловічим і жіночим. Назвіть його. (Іван та Марія)

13. У казці Льюїса Керрола «Аліса в країні чудес» є вірш «Математик і Козеня ділили пиріг». У ньому козеня пропонує поділити пиріг уздовж, але підлий математик ділить пиріг поперек і забирає перший шматок пирога. Що ж він отримав, якщо козеняті залишилися роги? (Пі: пі + ріг = пиріг)

14. Ви любите Новий рік? Це свято пов'язане з ім'ям людини, якого звали Святий Миколай. Увага питання. Преведіть це ім'я на англійську мову. (Санта Клаус)

15. Назвіть найбільшу зірку нашої галактики. (Сонце)

16. У народі кажуть, що існує рослина, яке цвіте тільки раз на рік на Івана Купала в ніч з 6 на 7 липня. Що ж це за рослина? (Папороть)

17. Я сподіваюся, ви всі читали казку Льюїса Керрола «Аліса в країні чудес». Там є вірш, присвячений дуже цікавому герою. Назвіть його, вставляючи рядки в вірш:              ___________ сидел на стене,

 ___________ свалился во сне.

 Вся королевская конница,

 Вся королевская рать

 Не может_________,

 Не может _________,

 ________________ собрать. (Шалтай-Болтай)

18. Як називається людина в Іспанії, яка бере участь в смертельній боротьбі з биком карріді? (Тореадор)

19. Всі знають, що місце, на якому виступають артисти в цирку називається арена. Це слово має давнє походження ще з часів боїв гладіаторів в стародавньому Римі. А як перекладається буквально воно? (Від лат. - пісок)

20. Перед вами перелік назв, які мають щось спільне. Завдання: назвати загальне і сказати переклад цього спільного: аквапарк, акваланг, акваріум, аквамарин, акваторія, акварель. (Аква (aqua) – вода)

21. Назвати свято, яке відзначають майже у всьому світі 14 лютого. (День Святого Валентина - День всіх закоханих)

22. Якого числа і місяця починаються заняття в школі? (1 вересня)

23. Як називається збірка основних законів нашої держави? (Конституція)

24. Перед чим не міг встояти мишеня Роккі - герой мультфільму «Чіп і Дейл поспішають на допомогу»? (Сир)

Ну що ж, друзі, - ви молодці. Ви показали свої знання, вміння, спритність, були уважні! Чи не правда чудово, що наші учні вміють і співати, і танцювати, і вірші розповідати, і думати!

 А ті команди, котрі не зайняли 1-е місце, все одно переможці, тому що вони стійко билися, просто їм сьогодні трохи не пощастило.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
21 листопада 2019
Переглядів
636
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку