Виховна година "Людина та іі манери"

Про матеріал
Виховна година про культуру поведінки. Має на меті формувати позитивне ставлення до правил поведінки, стимулювати самовиховння і самокотроль учнів. Містить вступне слово вчителя, творчі завдання , тест.
Перегляд файлу

Селютіна М.К.

НВК «Ерудит», м. Київ

Виховна година «Людина та її манери»  (5-7 класи)

Мета: розширити знання учнів про культуру поведінки, формувати позитивне ставлення до правил поведінки, стимулювати самовиховання і самоконтроль учнів.

На дошці цитати:

Ніщо не обходиться нам так дешево і не цінується так дорого, як ввічливість.

(Сервантес)

Хто викриває чужу невихованість, сам не може служити зразком ввічливості.

(Юлій Цезар)

Учитель: З самого дитинства батьки вчать нас, що можна, чого не можна робити, що добре, що погано. Ми живемо серед людей, і наші слова, жести, вчинки не байдужі оточуючим. Від культури спілкування залежить багато чого: настрій, робота, навчання, особисте життя. Сьогодні ми поговоримо про ввічливість, про правила повсякденного спілкування. Чи вміємо ми поводитися в громадських місцях, в гостях, школі, вдома? На жаль! Не всі і не завжди! Кому з нас не доводилося стикатися з проявами безтактності, байдужості, хамства? Багато хто знає зі свого досвіду, як буває прикро і як псується настрій, коли хтось штовхне, нехай навіть ненавмисно, і не вибачиться, або скаже грубе слово, або не зрозуміє вашого стану і буде жартувати, коли вам не до жартів. Цей хтось малокультурна невихована людина. А яку людину можна назвати вихованою?

(відповіді учнів)

Учитель: Правила ніхто спеціально не складав, не вигадував. Вони виникли у далекій давнині, як дуже зручні і розумні форми спілкування.

Наприклад,  рукостискання.  Простягаючи один одному руку, люди показували, що у них немає зброї, що вони прийшли з миром. Саме тому традиційно є сенс подавати тільки праву руку навіть якщо ти шульга.

По сходах чоловік йде попереду жінки, тому що у добу Середньовіччя він ніс факел і висвітлював їй і собі дорогу.

 

 

 При зустрічі і вітанні чоловіки знімають головний убір. Середньовічний лицар, бажаючи показати, що він знаходиться в колі друзів і йому нема чого боятися, знімав шолом або піднімав забрало. Згодом, коли шолом поступився місцем іншим головним уборам, дворянин знімав  капелюх з тією ж метою.

Йшов час. Перевірені досвідом багатьох поколінь правила поступово перетворювалися у звичаї.

 

А тепер давайте трішки пограємось.

 

І Дайте відповіді на питання

  1. Ви зайшли в автобус із задньої площадки і побачили, що у передніх дверей стоять ваші друзі. Чи треба привітатися з ними, якщо треба, то, як це зробити?  (Відповідь: треба привітатися кивком голови або жестом, але ні в якому разі не кричати через весь автобус).
  2. У шкільному коридорі розмовляють вчителі. Хлопчик побачив серед них свого класного керівника і, проходячи повз, ввічливо сказав: «Доброго дня, Маріє Іванівно!»  Яку помилку припустив хлопчик? (Відповідь: «Доброго дня» має бути адресованим усім вчителям, а не тільки класному керівнику).
  3. Ти йдеш з товаришем по вулиці. Він привітався з незнайомою  тобі людиною та  зупинився. Чи треба привітатися і тобі? (Відповідь: треба).
  4. Хто повинен перший закінчити розмову по телефону: хто подзвонив або кому подзвонили? (Відповідь: той, хто подзвонив).
  5. З вами, напевно, таке бувало: зустрічаєте ви досить часто незнайому людину.  Наприклад, на автобусній зупинці, по дорозі в школу. Чи належить в таких випадках вітатися? (Відповідь: так).
  6. Ваш знайомий їде в інше місто, і ви хочете передати з ним лист другові. Воно написано, вкладено у конверт. Чи треба заклеювати конверт, як зазвичай, або він не повинен бути запечатаний? (Відповідь: ні, не треба, інакше ваш знайомий може образитися за недовіру до нього).

 

 

 

 

 

 

 

ІІ Складіть прислів’я

У кого совісті нема —

що догори щетиною!

З поганої трави

поганий норов з князя зробив раба.

Не будь тією людиною,

але багато дає.

Яка совість,

нема й сорому.

Ввічливість з раба зробила князя,

ніж грубе згоду.

Ввічливість нічого не коштує,

не буде доброго сіна.

Ввічливий відмова краще,

дорожче багатства.

Добре слово

така й честь.

Життя дано

що весняний день.

Ласкаве слово,

на добрі справи.

 

 

Правильні відповіді

 

У кого совісті нема — нема й сорому.

З поганої трави не буде доброго сіна.

Не будь тією людиною, що догори щетиною!

Яка совість, така й честь.

Ввічливість з раба зробила князя, поганий норов з князя зробив раба.

Ввічливість нічого не коштує, але багато дає.

Ввічливий відмова краще, ніж грубе згоду.

Добре слово дорожче багатства.

Життя дано на добрі справи.

Ласкаве слово, що весняний день.

 

 

 

ІІІ Творчі завдання

 

Завдання 1

Перед вами вирізана з білого паперу людина. Нехай кожен з вас подарує йому ознаки вихованої людини.

(Від людини в різні боки малюються  стрілочки і записуються характеристики вихованої людини)

Учитель: Людину, яка доброзичливо ставиться до оточуючих, намагається зрозуміти їх радості, смуток, настрій,  охоче допомагає  і словом, і ділом, дотримується загальноприйнятих норм поведінки, ми вважаємо культурною і вихованою.

 

Завдання 2

Перерахуйте правила поведінки в громадському транспорті.

Учитель робить висновки, чого не можна робити у громадському транспорті:

  • кидати папір на підлогу, бо транспорт - це не громадська урна;
  • голосно чхати і поширювати навколо заразу, досить того, що ти сам хворий;
  • заглядати в газету, яку читає інший пасажир, - адже буде неприємно, якщо власник газети запропонує тобі гроші, щоб ти купив собі таку ж;
  • витягати ноги у прохід;
  • у переповненому транспорті ставити сумки на сидячі місця;
  • голосно розмовляти.

 

 

Завдання 3

Розіграйте пантоміму, як не треба сидіти на стільці і чого не треба робити зі своїми руками.

Учитель робить висновки.

Як сидіти

Перш ніж піти на важливу зустріч, побачення, відвідати хороший ресторан, слід дізнатися, як правильно сидіти на стільці з етикету. Коли потрібно сісти за стіл, потрібно сідати на всю глибину стільця і ​​присуватися так, щоб до краю стола залишалася відстань не більш долоні.

Сидіти необхідно з прямою спиною, притиснутою до спинки стільця, і ногами, зігнутими під кутом 90 °. Ноги, сидячи за столом, не схрещують. Лікті повинні бути притиснутими до корпусу. Їх не можна ставити на стіл.

Відсунутися від столу можна лише після закінчення подачі страв, за спілкуванням. Під час перерв руки можна тримати або на колінах, або на підлокітниках крісла. Якщо це бесіда не за столом, то дівчині дозволяється схрестити ноги в районі щиколоток. Коліна при цьому необхідно звести разом. Дозволено також нахилити обидві ноги в сторону.

Так як дівчині правильно сидіти на стільці дуже важливо, тому що це показник вихованості і хорошого тону, то навчитися таким прийомам варто в першу чергу, як для важливих зустрічей і відвідування ресторанів, так і для повсякденного життя.

Як правильно сидіти чоловікові на стільці, особливих вказівок немає, але з етикету, неприпустимо розвалюватися і розставляти широко ноги.

 

 

Руки

Багато людей не знають, що робити зі своїми руками. Не зайняті руки потрібно тримати спокійно. Погана звичка смикати що-небудь, стукати, клацати пальцями, чухати потилицю або за вухом, масажувати руками щоки, пальцем терти перенісся, демонстративно розглядати свої нігті. При розмові жестикуляцію необхідно звести до мінімуму. Непристойно тримати руки в кишенях, плескати співрозмовника по плечу, смикати його ґудзик, тримати за рукав, підштовхувати ліктем.

 

ІV Тест «Чи ввічлива ти людина?»

 

Яку б ти професію не обрав  у майбутньому, неможливо домогтися успіху, якщо ти не вмієш шанобливо спілкуватися з іншими людьми. Перевір себе.

Прочитай усі пункти і дай відповідь:

так, майже завжди - 2 бали

іноді - 1 бал

ні, майже ніколи - 0 балів

 

1. Ти розкриваєш подарунок, який тобі щойно вручили і відразу дякуєш за нього.

2. Ти вітаєшся з батьками друзів, до яких ти приходиш у гості.

3. Ти пропускаєш вперед старших при вході у двері.

4. Ти говориш «спасибі» після обіду.

5. Щоранку ти говориш своїм домашнім «Доброго ранку».

6. Ти говориш своїм домашнім перед сном «На добраніч!».

7. Ти ніколи не відповідаєш на грубість іншої людини.

8. Ти завжди вітаєшся з однокласниками, коли входиш до класу.

9. Ти намагаєшся вислуховувати співрозмовників, не перебиваючи їх.

10. Ти завжди доносиш сміття до урни.

11. Якщо ти зустрічаєшся з друзями, то приходиш на зустрічі вчасно,  не змушуючи інших чекати.

12. Ти намагаєшся припинити розмову, якщо хтось починає говорити тобі плітки про інших.

13. Часом ти говориш приємне людям просто так, щоб підняти їм настрій.

14. Іноді ти терпляче вислуховуєш навіть те, що тебе не дуже цікавить.

15. Ти намагаєшся не вмикати  музику голосно, щоб не потривожити ні сусідів, ні домашніх.

16. Ти поступаєшся місцем у транспорті літнім, вагітним і мамам з маленькими дітьми.

17. Якщо хтось щось випадково упустив на підлогу, ти нахилишся, щоб допомогти йому це підняти.

18. Звертаючись до дорослої людини, ти намагаєшся назвати його за ім’ям  по-батькові (якщо знаєш) і вживаєш при цьому ввічливі слова: вибачте, перепрошую, будь ласка, спасибі, дякую тощо.

19. Ти вітаєшся із сусідами.

20. Ти вибачаєшся, якщо когось випадково штовхнув.

21. Ти попереджаєш батьків, куди ти пішов і коли повернешся.

 

А тепер порахуй, скільки балів ти набрав:

 

0-10 На жаль. Ти зовсім не ввічлива людина. Спілкування з тобою, будемо говорити чесно, часом буває болісним навіть для найближчих тобі людей. Тобі явно треба працювати над собою. Будемо сподіватися, що через деякий час ти повернешся до цього тесту і на всі питання буде відповідь  «так, майже завжди». Порада: Будь доброзичливим, і у тебе буде більше друзів.

 

11-15 У принципі, ти ввічлива людина, але час від часу. Тобі є над чим працювати, адже ти спілкуєшся з повагою далеко не з усіма. Для тих, хто зумів завоювати твій авторитет, ти готовий на все, з іншими ти часом тримаєшся холодно і відсторонено. Порада: Подобається тобі інша людина чи ні, треба намагатися вести себе рівно з усіма.

 

17-21 Молодець! Ти дуже ввічлива людина. (Сподіваємося, що ти чесно відповідав на питання). Тебе можна назвати дуже уважним слухачем і співрозмовником. Ти добре вихований, вмієш спілкуватися з іншими людьми, і тому навколишні тягнуться до тебе, довіряють свої таємниці. У тебе напевно багато друзів. Порада: Так тримати!

 

Подивися, на які питання ти відповів «іноді» або «ні, майже ніколи» і переглянь свою поведінку. По-справжньому ввічлива людина повинна на всі питання цього тесту відповісти «так, майже завжди».

 

 

 

 

 

 

 

Заключний етап

 

Учитель: Традиції та звичаї складалися століттями, передавалися з покоління в покоління, і у кожного народу вони свої. З давніх народних традицій поступово складалися й удосконалювалися закони проведення свят, гостинності, застільного етикету. Необхідно уміти вести себе вдома і в суспільстві так, щоб заслужити загальну повагу. Ввічливість полягає не тільки в знаннях, але і в здатності до розуміння іншого. Вона проявляється у дрібницях: в умінні шанобливо сперечатися, поводитися стримано за столом, в умінні непомітно допомогти іншому, берегти природу, не смітити навколо себе - не смітити недопалками чи лайкою, дурними ідеями. В основі всіх хороших манер лежить турбота про те, щоб людина не заважала іншій  людині, щоб усі разом відчували себе комфортно.  Не треба запам'ятовувати сотні правил, а запам'ятати одне - необхідність шанобливого ставлення до інших.

doc
Додано
19 березня 2020
Переглядів
1344
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку