Виховна година " Ми відповідальні за тих, кого приручили "

Про матеріал
Закріпити знання учнів про особливості догляду за домашніми собаками і котами та навички безпечної поведінки при зустрічі з безпритульними тваринами; розширити знання дітей про небезпечні хвороби котів і собак; розвивати спостережливість, логічне мислення; виховувати дбайливе ставлення до тварин і довкілля.
Перегляд файлу

Виховна година у 6 класі

Ми відповідальні за тих, кого приручили

Мета: закріпити знання учнів про особливості догляду за домашніми собаками і котами та навички безпечної поведінки при зустрічі з безпритульними тваринами; розширити знання дітей про небезпечні хвороби котів і собак; розвивати спостережливість, логічне мислення; виховувати дбайливе ставлення до тварин і довкілля.

Заняття супроводжується презентацією.

Хід заняття

Привітання та оголошення теми заняття

- Доброго дня. Сьогодні ми будемо з вами говорити про тих, кого ви бачите щодня на вулиці, по телебаченню та в Інтернеті. Я назву вам декілька цікавих фактів, а ви спробуйте вгадати, про кого йде мова.

• може пити солону морську воду без ризику для здоров’я;

• починає впевнено їсти лише після трьох спроб дегустації;

• має 20 м’язів, які відповідають за рухи вух.

- Як ви думаєте, про кого йде мова?

- Правильно – це кіт

Герой № 2

• у Стародавньому Китаї був останньою лінією оборони імператора;

• Канарські острови отримали свою назву саме на честь нашого героя;

• може прогнозувати шторм;

• шум дощу може пошкодити його чутливі вуха.

-Здогадались про кого йде мова?

- Так, мова йшла про собаку

- Чи знали ви озвучені факти про чотирилапих?

- А чи хотіли б дізнатись більше?

Цікаві факти про собак і котів

- Нормальна температура тіла собак і котів відрізняється від нормальної температури людей. Як ви думаєте, яка це температура?

- Це температура від 37,5 до 39 °C Її норма залежить від породи, віку та стану тварини.

- Коти погано бачать близько розташовані предмети. Краще за все кішка бачить на відстані від 75 см до 2-6 метрів

- Собаки чудово розрізняють рухомі об’єкти з відстані 700-900 метрів. Натомість погано бачать все, що знаходиться ближче 35-50 сантиметрів.

- Не менш цікаві й деякі породи наших улюбленців:

1.Собака з дредами А чи знаєте ви, що не лише люди люблять ходити з цікавими зачісками? Наприклад, собаки породи комондор (або угорська вівчарка) мають дреди! У догляді за цією породою потрібно періодичне спеціальне розчісування.

2.Скажіть, а чи всіх собак можна назвати пухнастиками?

Всі знають, що є безшерсті котики. А хто знає породу песика, який не має хутра? Це – американський голий тер’єр. Ці милі песики зараз стають популярними, адже вважається, що вони добре підходять для людей, які мають алергію на собачу шерсть.

3.Кучерявий кіт. Є котики, яких природа від народження нагородила гарною зачіскою. Ось ви бачите кота породи селкірк-рекс, який має кудряве хутро та дружелюбний характер.

Інформаційне повідомлення «Незвичайні собаки та коти»

• Ми не знаємо, чи за красиву шерсть, чи з якоїсь іншої причини, але в одному з містечок у штаті Аляска жителі обрали кота мером міста  Самі городяни повідомили, що проголосували так, тому що інші кандидати їм не сподобалися. Більшу частину свого часу кіт-мер на прізвисько Стаббс лежить в універмазі та розмірковує про свої обов’язки.

• Баррі. Цей сенбернар увійшов в історію як один з найуспішніших рятувальників. Ще з XVIII століття монахи, що живуть в Альпах, вирішили  тримати при собі собак, щоб ті брали участь у рятувальних операціях на засніжених просторах. Баррі народився в 1800 році й все життя прожив при монастирі. За час свого життя хоробрий собака зміг врятувати не менше 40 осіб. Найвідомішим випадком став порятунок маленького хлопчика, який замерзав у крижаній печері, сховавшись туди від сходу лавини. Собака зігрів його, а потім потягнув по землі і навіть на своїй спині. Після 12 років служби Баррі пішов на пенсію в монастир Берна. На честь цього в монастирі святого Бернара і досі є принаймні один собака з такою кличкою.

• Як ви думаєте, яка тварина допомогла винайти йод?

- Це була – кішка  Якось киця одного винахідника випадково перекинула колби з різними речовинами. Змішавшись між собою, ці речовини утворили саме йод. Ось так пухнасті потурбувались про наше з вами здоров’я.

 - І ми з вами повинні завжди турбуватись, щоб наші улюбленці почувались добре та не хворіли.

Ветеринарна хвилинка

- Скажіть, а чи знаєте ви, які хвороби є небезпечними для собак і котів, та які паразити дуже полюбляють жити на чотирилапих?

- Дійсно, їх є дуже багато. Ось, наприклад:

1.Сказ – небезпечна хвороба не лише для тварин, але й для людей

- Слід знати: сказ у собак може протікати у вигляді буйної і тихої форм.

 - Сказ у буйній формі триває 6-11 днів і проявляється трьома стадіями. Спочатку тварина стає млявою, уникає людей, ховається у темному місці, не відгукується, коли її кличуть. Потім пес або кіт стає вкрай агресивним. Врешті-решт тварину паралізує.

 - Сказ тихої форми у собак триває 2-4 дні. Хвора собака поводиться спокійно, без проявів агресії, апетит збережений. Практично відразу ж собаку паралізує. Через 2-4 дні собака помирає. - Сказ у тварин не лікується. Найбільш надійний і ефективний спосіб боротьби зі сказом – щеплення. 2.Кліщі. Хвороби, які переносять ці паразити і передають при укусах, можуть призвести навіть до загибелі чотирилапих. Так, кліщі переносять вірус енцефаліту, який ушкоджує головний мозок тварини. - Кліщі дуже активні навесні та восени. Їх можна підчепити у густій траві, в лісі, парку, скверах. Тому варто застосовувати спеціальні захисні засоби (краплі, нашийники і т.д.) 1 раз на місяць протягом усього року. Також після кожної прогулянки слід перевіряти свого улюбленця. 3.Блохи (блошиний дерматит) Ці комахи не тільки п’ють кров у тварин, а й здатні викликати безліч дуже неприємних станів. - Блоха може потрапити на здорову тварину після контакту з зараженими тваринами або навіть після нетривалого перебування в місцях їх проживання. Крім того, блохи можуть потрапити до оселі на вуличному взутті чи одязі. Симптоми: ▪ Однією з ознак зараження вашого улюбленця є те, що він дуже часто себе чухає. ▪ При зовнішньому огляді досить легко виявляються не тільки самі комахи, але і сліди укусів і численні ранки. - Захистити тварину від блошиних атак можна спеціальними засобами. - Нам обов’язково потрібно слідкувати за здоров’ям свого улюбленця: вчасно водити на огляд до ветеринара та робити необхідні щеплення, ре гулярно оглядати тваринку та пильнувати за її самопочуттям та настроєм.

Інформаційне повідомлення

 «Вигул собаки: небезпека отруєння, правила вигулу, привчання до повідка»

- Крім природних небезпек, тварини можуть зустрічатися на вулиці і з підступними пастками догхантерів. Це люди, які порушують закон і жорстоко поводяться з безпритульними тваринами. Вони навмисно розкидають на вулицях отруєні харчі (ковбасу, м’ясо, сосиски та ін.), з метою знищення безпритульних тварин. Основні ознаки отруєння тварини: блювання, рясна слинотеча, слабкість, порушення ходи, втрата свідомості та ін. У будь-якому випадку слід одразу показати тварину ветеринарному лікарю. - Щоб ваш собака не їв невідомі харчі, під час прогулянок варто дотримуватись правил вигулу чотирилапих. Адже проблемна поведінка собаки під час прогулянки – це провина господаря. Відтак із самого малечку варто виховувати свого песика і ставати для нього беззаперечним авторитетом. - Запам’ятайте, повідок – це насамперед гарантія безпеки вашого собаки  - За допомогою повідка ви зможете контролювати поведінку свого улюбленця на вулиці, а також вбережете його від небезпеки. Відпускати з повідка можна тільки пса, який знає на «відмінно» і виконує команди «Стояти» та «До мене». - Привчити собаку до повідка не завжди буває легко. Найголовніший секрет успішного тренування – терпіння і послідовність. Необхідно зачекати, поки собака звикне до нашийника. Адже чимало песиків намагаються зняти незвичну для себе річ. Щоб заспокоїти собаку, слід відволікти його грою або дати щось смачне. - Якщо повідок використовується вперше, то слід причепити його до нашийника та дозволити собаці просто побігати з ним, при цьому нехай повідок волочиться за чотирилапим. Через деякий час слід взяти повідок у руку, покликати пса та запропонувати йому смаколик. - Не забувайте під час прогулянки комунікувати з собакою, бавитись разом, хвалити його за хорошу поведінку тощо. Це принесе радість і вам, і тварині. - Якщо ж собака ніяк не хоче слухатись вас, треба звертатись до професіонала. Хто пам’ятає, як називають професію людини, яка вивчає поведінку та породи собак, а також правила їх дресирування? - Правильно, це – кінолог. - Правилом хорошого тону є прибирання на прогулянці за своїм улюбленцем.

Обговорення «Мода на тварин і поява безпритульних тварин»

- На жаль, не всі тварини мають домівки та люблячих господарів, які б піклувались про них. На сьогодні існує велика кількість безпритульних собак і котів

- Діти, як ви вважаєте, звідки з’являються безпритульні собаки і коти, і що треба робити, щоб тварин на вулицях стало менше?

- Часто тваринка опиняється на вулиці, коли її викинув господар або вона загубилась. - Бувають випадки, коли горе-господарі виганяють пухнастого, якщо вони награлись із ним, або якщо вважають, що він вже не модний. - Особливо часто це трапляється після виходу на екрани чергового популярного фільму чи серіалу. Люди на емоціях купують тварин, не можуть впоратись із доглядом за ними і просто викидають або перепродають колишніх улюбленців. - Так, у 2001 році вийшов перший фільм про чарівника Гаррі Поттера. І вже в наступні кілька років кількість проданих сов виросла з сотень до 13000. Проте, мало хто з тих, хто придбав цих птахів, дійсно знав, як за ними доглядати. - Ще раніше на екрани вийшов фільм «101 далматинець», який призвів до того, що кількість собак цієї породи досягла рекордного показника – 42 816 тварини. - Подібні історії траплялись із породами коллі з фільму «Лессі» та мопсами з фільму «Люди в чорному». - Нині ми також переживаємо схожу ситуацію. - «Не купуйте хаскі!» – з такою заявою до прихильників серіалу «Гри престолів» звернувся Пітер Дінклейдж, виконавець ролі Тіріона Ланністера. Актор закликав людей не купувати собак цієї породи лише через те, що вони фігурують у відомому серіалі, адже з моменту виходу серіалу кількість хаскі в притулках збільшилась! - Вибір пухнастика має бути свідомим та виваженим, і обирати собі улюбленця потрібно відповідально! Адже беручи собаку лише через екранну популярність, люди швидко награються і викидають тварин на вулицю або підкидають їх до притулків  - Немає жодного виправдання для того, хто викидає свого улюбленця. Навіть якщо у ваших рідних, наприклад, з’явилась алергія на пухнастого, то завжди можна спробувати знайти для тварини нову родину. Обговорення «Правила поведінки при зустрічі з безпритульними тваринами»

- Собаки, які опиняються на вулиці, аби захистити себе та свою територію, часто утворюють зграї. Вони не отримують належного догляду і часто хворіють. Крім того, проживаючи просто неба, безпритульні тварини можуть ставати агресивними. - Важливо пам’ятати, як правильно поводитися у разі зустрічі з такими тваринами. - Хто з вас знає, як правильно поводитись у такій ситуації?

Отже: не проявляйте ознаки страху (собаки відчувають страх людини, це їх дратує і вони можуть нападати);

 б) не робіть різких рухів;

 в) не чіпайте тварину, коли вона їсть чи відпочиває;

 г) не дивіться незнайомій тварині в очі (вона може сприйняти це як «виклик на бій»);

д) повільно почніть віддалятися від тварини. - Запам’ятайте, однією з головних причин того, що собаки стають агресивними, є жорстоке ставлення до них.

 Часто, постраждавши від однієї людини, тварини відчувають небезпеку від усіх людей. Обговорення «Чому люди ображають тварин»

- Як ви вважаєте, чому деякі люди ображають собак і котів? - Психологами доведено, що люди виявляють жорстокість до тварин з декількох причин: • невпевненість у собі (намагання відчути себе сильним за рахунок слабкого, того, хто не може захиститись); • страх (в дитинстві вкусила або злякала собака); • хвороблива цікавість (експерименти, жорстокі знущання). - Натомість ви не знайдете жодної успішної знаменитості, яка б підтримувала жорстоке ставлення до пухнастих. Відомі люди навпаки власним прикладом демонструють, як можна допомогти.

 А зараз я хочу перевірити, як ви дотримуєтесь золотого правила («ми відповідальні за тих, кого приручили»), і наскільки ви чуйні до проблем тварин. Я вам розповім ситуацію, а ви скажіть, як саме вчинили б ви - Ви побачили на вулиці маленьке самотнє цуценя. Які ваші дії? - Ви можете допомогти знайти пухнастику нову родину або з дозволу батьків забрати його до себе. Пам’ятайте, що самостійно без дозволу батьків не можна забирати тваринку з вулиці і нести додому. Ви можете написати разом із батьками оголошення про знайденого пухнастика і розклеїти це оголошення у себе біля під’їзду, може, хтось із сусідів захоче взяти песика до себе. Оголошення можна розмістити також у соцмережах. За необхідністю потрібно віднести тваринку на огляд до ветеринара. - Кожен з нас може допомогти і тваринам, які проживають у притулках. Для цього можна відвідати кудлатих та погратись із ними або виготовити для них іграшки та лежаки. Також можна розклеїти оголошення про кота та песика, які потребують домівки. Головне – не бути байдужими!

 Підведення підсумків

- Чи сподобалось вам наше сьогоднішнє заняття?

 - Що нового ви дізнались?

- Чи плануєте ви в подальшому допомагати тваринам

? - Я дякую за увагу! Бажаю вам бути завжди уважними до наших кудлатих друзів і дбати про них. Ніколи не зраджуйте своїх друзів і не будьте байдужими! - І на завершення хочу показати вам кумедне відео, на якому домашній пес вирішив, що господар залишає йому недостатньо корму, і тому навчився сам відкривати банку з ласощами.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ломоносова Інна Тимурівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Леснікова Світлана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
13 квітня 2019
Переглядів
3091
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку