Виховна година на тему:" Бог створив землю, все інше створили будівельники"

Про матеріал
Будівельник – це покликання, нескінчена творчість і пошук. Прекрасно усвідомлювати, що твоя праця необхідна людям всіх професій, що плоди твоєї праці переживуть століття. Від багатьох професій, прекрасних і різних, професія будівельника відрізняється тим, що його праця втілюється в красу наших міст, зручність квартир, складне переплетення заводських конструкцій. Кожний будівельник відчуває гордість за свою професію, вважає її найцікавішою, найактуальнішою серед інших. І це зрозуміло: адже в ім’я Людини, для блага Людини трудяться наші будівельники.
Перегляд файлу

 

 

 

 

Виховна година:                      «Бог створив землю, все інше створили будівельники»

 

 

 

 

 

 

 

 

                                             Підготував майстер

                                       виробничого навчання

                                    Стахів П. С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

А я у будівельники пішов

Із мрією будувати, будувати …

Мости, будинки, космодром,

І радість людям дарувати.

Безмежна даль у майбуття

Своїми вчинками, руками

Творити буду я життя

Прекрасне, як сама земля.

C:\Users\Admin_class\Desktop\c038496-budivnyctvo-dijital.jpg

   Будівельна професія – найактуальніша. Адже недарма прислів’я говорить: «Бог створив життя на Землі, а все інше зробили будівельники».

   Як багато можна сказати про професію будівельника!

   Почнемо з того, що будівельник – дуже древня професія, що іде своїми початками в глибину сторіч. Історія будівельного мистецтва бере початок з найдавніших часів і нерозривно пов’язана з історією розвитку людського суспільства.

   Кожний народ пишається культурними здобутками своїх предків, бо в них він бачить не тільки своє минуле, а й майбутнє. Традиції високої самобутньої культури збереглися в фортецях, церквах, храмах, у народних житлах на всій території України. Милуючись ними, ми віддаємо належне таланту, тонкому смаку і винахідливості умільців – будівельників, чиї чудові витвори непідвладні часові. Прекрасні споруди минулого не йдуть разом із їхніми творцями. Еталони широкої краси, вони і сьогодні не загубили свого значення, ними будуть захоплюватись прийдешні покоління.

   Які потрібні були знаряддя і матеріали, щоб створити подібні шедеври? З тієї пори, як людина будує, її думки невпинно працюють над створенням нових, поліпшенням існуючих знарядь праці, над пошуками складних форм споруд, над зведенням їх у короткі терміни, із зменшеними витратами засобів і зусиль. Ще при спорудженні єгипетських пірамід і римських акведуків будівельники були знайомі з важелями, канатами, блоками, лебідками, що застосовуються зараз.

   З кожним роком будівельні роботи все більше вдосконалюються. Переконатися можна, пройшовши вулицями нашого квітучого міста. Все, що ми бачимо навколо, - створено умілими руками будівельника. Чи є інша професія, порівнюючи з цією за широтою і розмаїтістю інтересів, інша праця, порівняна із цим завзяттям, творчим злетом, що переборює труднощі й негоду?

   Навколишній світ не обмежений стінами простої квартири, найбільшого будинку. Ми відчуваємо постійну потребу й у такій будівельній продукції, як театри і цирки, Палаци культури і кіноконцертні зали, бібліотеки та лікарні, будинки відпочинку та санаторії тощо. На будівельниках лежить велика відповідальність за пам’ятники історії, культури. Квартали старих будинків, що підлягають зносу, часто бережуть у собі багато цінного. Реставратори древніх пам’ятників – теж будівельники. Тільки їхнє завдання складніше, щоб відновити будинок у першопочатковому вигляді, вони повинні пізнати секрети старих майстрів – таємниці їхніх віковічних розчинів, секрети найміцнішої кам’яної або цегляної кладки, хитрої системи вентиляції, надзвичайних архітектурних прикрас… недарма в реставратори зараз йдуть найосвіченіші будівельники, часто, з вищою освітою.

   Будівельник – це покликання, нескінчена творчість і пошук. Прекрасно усвідомлювати, що твоя праця необхідна людям всіх професій, що плоди твоєї праці переживуть століття. Від багатьох професій, прекрасних і різних, професія будівельника відрізняється тим, що його праця втілюється в красу наших міст, зручність квартир, складне переплетення заводських конструкцій. Кожний будівельник відчуває гордість за свою професію, вважає її найцікавішою, найактуальнішою серед інших. І це зрозуміло: адже в ім’я Людини, для блага Людини трудяться наші будівельники.

Архітектура як мистецтво створення споруд

   Архітектура, чи зодчество – мистецтво створення споруд, які формують просторове середовище для життя і діяльності людини. Водночас зведення будівель має відповідати духовним потребам людства, впливати на його естетичний смак

   Мистецтво спорудження будівель, тобто будівництво – це одна з найдавніших професій на землі, яка неподільно пов’язана з історією розвитку людського суспільства. У процесі діяльності будівельників змінювались архітектурні стилі, вдосконалювалися методи зведення, конструктивні вирішення та архітектурно естетична виразність будинків, урізноманітнювалися будівельні матеріали, тобто будівництво і архітектура завжди відповідали рівно технічного прогресу та ідеалам свого часу. Це засвідчують пам’ятки архітектури і будівництва, про які ми дізнаємося з даної презентації, в якої представлено короткий огляд архітектури минулого та сьогодення.

C:\Users\Admin_class\Desktop\img_664_b.jpg

Виховний захід на тему: «З історії професії будівельника».

Бог створив землю, все інше створили будівельники.

Притча «Три муляри»

   На початку XIV ст. у Центральній Європі проводились роботи по будівництву величезного собору.  Керівник собору був монахом. Йому доручили слідкувати за роботою всіх будівельників. І ось, монах вирішив подивитися як працюють муляри. Він вибрав трьох з них, як представників різних позицій у своїй професії. Коли він підійшов до першого, він запитав:

-         Брате мій, розкажи мені про свою роботу.

-         Як бачиш, я сиджу перед кам’яною плитою метр за ввишки, півметра у довжину і ширину. І  з кожним ударом по каменю я відчуваю як уходить частинка мого життя, Поглянь, мої руки натруджені і покриті мозолями. Моє обличчя осунулося, а волосся посивіло. Ця робота ніколи не скінчиться, вона продовжується нескінченно, день у день. Це виснажує мене. Де задоволення? Я помру задовго до того, як собор буде побудовано.

Монах підійшов до другого муляра:

-         Брате мій, розкажи мені про свою роботу.

-                     Брате, - відповів каменяр тихим, спокійним голосом, - як бачиш, я сиджу перед кам’яною плитою метр за ввишки, півметра у довжину і ширину. І  з кожним ударом по каменю я відчуваю, що створюю життя та майбутнє. Дивись, я зміг зробити так, щоб моя сім’я жила у комфортабельному будинку більш кращім, ніж той, де виріс я. Мої діти ходять до школи. Без сумніву, вони досягнуть у житті більшого, ніж я. І все це стало можливим завдяки моїй роботі. Я віддаю собору свої навички, і він також віддячує мені.

Монах підійшов до третього муляра.

-                     Брате мій, розкажи мені про свою роботу.

-                     Брате, -  відповів каменяр голосом, повним радості і широко посміхнувся. Бачиш, я сиджу перед кам’яною плитою метр за ввишки, півметра у довжину і ширину. І  з кожним ударом по каменю я відчуваю, що я викарбовую свою долю. Подивись, ти бачиш, які чудові риси проступають із каменю. Тут я не тільки втілюю своє уміння та ремесла, я роблю свій внесок в те, що ціную і у що вірю. Я будую собор, і Всесвіт, відображений у соборі, віддячить кожному з нас. Біля цього каменю я знаходжусь у злагоді з собою, і я знаю, хоча я не побачу цього собору завершеним, він буде стояти ще тисячу років, втілюючи те, що є справді в нас, і служачи меті, заради якої Всемогутній послав на цю землю і мене.

   Монах пішов і деякий час думав над тим, що він почув. Він заснув спокійним сном, яким не спав вже дуже давно, а наступного дня монах зняв з себе повноваження керівника і запропонував цю посаду…(кому б ви думали?...Так, третьому мулярові. (А чому, як ви гадаєте?)

   Відповідь: Ця притча розповідає про відношення людини до своєї справи. Кожен з мулярів мав свій погляд на роботу, яку він виконував і бачив тільки її результат для себе, і тільки третій вкладав у працю не тільки свою майстерність, уміння і навички, а й душу.

Епіграф:

А я у будівельники пішов,

Бо мрію мав велику – будувати,

Мости, будинки, космодром

І радість людям дарувати.

Безмежна даль у майбуття,

Своїми вчинками , руками

Життя творити буду я –

Прекрасне як сама земля…

C:\Users\Vips\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\malyar-shtukatur_enl.jpg

Дійсно, професія «будівельник» багатогранна, вона охоплює каменяра і маляра, тесляра і монтажника, бетоняра і кровельника, столяра і штукатура, архітектора і дизайнера, інженера-конструктора.

Всі вони – фізики і лірики в одній особі.

Для представників цих професій характерно поєднання  творчості з сухими технічними розрахунками.

Професія «будівельник»- ровесник людської цивілізації.

 Звичайно, ця професія не для малодушних. Це важко: і в сніг, і у вітер, і в спеку не відступати, не здавати позицій. Але спробуйте уявити собі життя на землі без мулярів, монтажників, обробників, теслярів, зварників? Як тоді? Так будівельник і повинен відкривати список найбільш потрібних професій!
З року в рік міняються будівельні технології. І хоча основні будівельні матеріали залишаються колишніми - цемент, пісок, гіпс, з'являється багато нових матеріалів, які спрощують будівельний процес і підвищують якість виконуваних робіт.

Нові машини і механізми також полегшують працю будівельника. Обов'язкові для будівельників спецодяг і каски тепер витримані у фірмовому стилі підприємства.

Багато підготовчих процесів комп'ютеризовано. Проектні бюро зі стрункими рядами кульманів вже відходять в історію. На їх місце приходять такі ж стрункі ряди комп'ютерів, оснащених за останнім словом техніки. 
Нинішнє будівництво відрізняється насамперед індивідуальністю, можливістю не повторювати типових рішень, розкутістю. Будівництво сьогодення робить наголос на більш виразне в архітектурному вирішенні комфортне житло.

Сьогодні будівельники перейшли до індивідуального проектування кожного будинку. Яким він буде, залежить від замовника та інвестора: або комфортним і дорогим, або дешевше, але з більш високими споживчими якостями.
Професія будівельника - це як погляд у майбутнє. Ти ніби стаєш учасником творчого процесу.

Здавалося б, нічого немає, пусте місце, і ось спочатку з'являється проект, потім вирішуються питання фінансового забезпечення, потім при твоїй активній участі народжується сам об'єкт

 

Пісня «Побудуй»

Кожен із вас правильний вибір зробив

На будівельника навчатись вступив

Гарно навчайсь, дарма часу не марнуй

Краще життя на Украйні будуй.

Приспів

Побудуй будинки й мости,

Побудуй все, що хочеш ти

Батьківщину свою розбудуй,

Побудуй …

В будівника праця така нелегка

Але усім дуже потрібна вона.

Щось будувати треба не день, а роки

Та результат на покоління й віки.

І сьогодні я пропоную відправитись у цікаву подорож по сторінкам минулого, сьогодення та майбутнього будівництва та професії «будівельник».

Цеглинка на цеглинку

Й отримаємо будинки.

Фундамент з буту звожу я.

Цементним розчином мурую,

І блоки вмію класти я

На всі роки і на віка.

   Будівельник - це професія, в історії якої нараховуються століття. Не варто думати, що нашим далеким предкам був відомий лише грубий, необтесаний камінь. Вже в далекі часи були відомі техніка ручної обробки каменю, засоби одержання обпаленої і сирцевої цегли, глазурового кольорового каменю і багатьох інших будівельних матеріалів, що широко застосовуються в сучасному будівництві. У незапам᾽ятні часи будівельники-муляри будували складні інженерні споруди (фортеці, вежі, аркові мости). При цьому майстер  сам виконував всі підготовчі роботи:готував розчин, доставляв його та інші будівельні матеріали на робоче місце вручну. У зимовий час кладку припиняли. Відтоді праця муляра зазнала докорінних змін: на будівельних майданчиках відбувся поділ праці, кваліфікований муляр звільнився від підсобних робіт, розчин готується в заводських умовах, будівельні матеріали подаються до його робочого місця підйомними кранами тощо. Будівельник наших днів – це будівельний робітник, професіонал, що споруджує будинки, зводить новобудови, різні інженерні споруди з  природних і штучних будівельних матеріалів. В обов'язок будівельника входять такі операції: кладка й облицювання стін, кладка блоків, зведення фундаментів, монтаж залізобетонних балок і перекриттів і багато інших. Як правило, всі ці операції проводяться мулярами вручну і за допомогою інструментів і пристосувань. Так само, повинен знати види і властивості розчинів, розбиратися в гідроізоляційних і теплоізоляційних матеріалах, засобах облицювання стін, знати основні види збірних конструкцій, знати та дотримуватися норм за якістю цегляної кладки, а також, збірних залізобетонних конструкцій.

   Будівельникові, перш за все, знадобиться фізична сила і витривалість. Робота муляра, зазвичай, проходить на свіжому повітрі, так що відмінне фізичне здоров'я - умова важлива. Велике навантаження випробовують муляра на м'язи і суглоби рук До того ж, робота вимагає посиленої уваги, концентрації та миттєвої реакції на мінливі умови роботи, хороший вестибулярний апарат. Будівельник - це серйозна професія, яка вимагає від людини повної самовіддачі й організованості. Від його роботи залежить зовнішність сучасного міста, затишок і комфортність проживання в будинку.

 

 

 

   Гумореска – «Балада про цеглину»

До Вашої уваги гумореска Павла Глазового «Балада про цеглину»

 

Сидів рибалка над водою

Скоцюрбивши спину,

І на голову поклавши

Велику цеглину.

Повз нього молодичка

Бігла голонога,

Зупинилась, здивувалась.

Вперше бачу його.

Обдивившись молодичку.

За якусь хвилину,

Поклав рибалка на голову

Ще одну цеглину.

Потім третю взяв і руба

Примостив на тім я,

- Сідай, - каже, - біля мене,

Скажи своє ім 'я,

Молодичка запишалась:

- Звуть мене Галина,

А навіщо вам здалася

Ще й третя цеглина?

Зняв рибалка з себе цеглу,

Поклав на травицю

- Якщо, - каже, поцілуєш,

Взнаєш таємницю.

Повагалась молодичка

І рядочком сіла.

- Гаразд, - каже, - поцілую,

Скільки того діла...

А вже потім попросила:

- Відкривайте свою таємницю.

- Та яка там таємниця...

Сиджу ще я зранку

Не клює клятуща риба,

Не йде на приманку.

Проса, каші та макухи

Витратив торбину,

А ти клюнула вже третя

На просту цеглину.

C:\Users\Admin_class\Desktop\budivelni-roboty.jpg

 

   «Екскурс у професію штукатура»

Я-штукатур.

Розчин приготую, нанесу на поверхню,

Затру, виробляючи різні дива,

Мраморну крихту, пігмент кольоровий

Змішаю й отримаю чудеса!

Професія штукатура виникла давно. Вже близько 5 тисяч років тому при будівництві будинків застосовували штукатурку з гіпсу. Слово «штукатурка» - італійського походження (від лат.-гіпс, вапно, алебастр). Це дало вченим підставу припускати, що винайшли штукатурку італійські будівельники. На жаль, до наших днів дійшло дуже мало документальних даних про цю професію, тому зараз неможливо встановити, якими методами користувалися штукатури тисячоліття тому.

 C:\Users\Vips\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\plasterer-painter-offers-white_0.jpg

   Перші приклади використання глиняної штукатурки-обмазки зустрічаються в житлах напівземляного типу, характерних для степових районів древньої Русі. Для більшої охайності і краси поверхні глиняної штукатурки покривали різноманітними барвистими візерунками. У якості речовин-барвників використовували сажу, червону глину, крейду й інші найпростіші «земляні» фарби, а зв᾽язувальними речовинами для них служили жир, кістковий мозок, рослинна олія і пізніше вапно. До кінця XI ст. коли перша Російська держава досягла зеніту своєї могутності й культурного розквіту поряд із урних робіт, але незмінним залишається їхнє призначення – надавати окремим приміщенням і цілим будинкам естетичного вигляду. Адже штукатурка - це оздоблювальний шар, що наноситься на поверхню різних конструктивних елементів будівлі або споруди (стін, перекриттів, перегородок, колон) з метою вирівняти ці поверхні, покращити їх санітарно і теплотехнічні характеристики, надати певну форму і фактуру. Штукатурка має санітарно-гігієнічне, захисно-технічне і архітектурно- декоративне призначення.

   Якості, необхідні штукатуру

   Штукатурові необхідно мати здатність до тонкого сприйняття відтінків сірих тонів, за якими відливаються розчини різного складу. Кількість вапна, цементу, гіпсу, крейди та інших матеріалів в розчині досвідчений штукатур може визначити на око по його відтінку, що дуже важливо для запобігання браку. Робота штукатура висуває високі вимоги до чутливості рухового апарату, особливо рук. У процесі розгладження розчину дуже важливо відчувати рукою через інструмент оброблюваної поверхні і вносити поправки в свої зусилля, збільшуючи або зменшуючи у відповідних місцях натиск. Штукатурові доводиться часто працювати на висоті, при цьому брати незвичайні пози, особливо при обробці стель. Це вимагає хорошої координації рухів  і особливо наявності почуття рівноваги. Дуже важливою якістю для штукатура є витривалість і терпіння, особливо при «обробленні» кутів або поверхонь складних профілів.

 

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВКИ

   Дійсно, професія «будівельник» багатогранна, вона охоплює каменяра і столяра,  штукатура, архітектора і дизайнера, інженера-конструктора. Всі вони – фізики і лірики в одній особі. Для представників цих професій характерно поєднання  творчості із сухими технічними розрахунками.

   Здається, що будівельна справа - одна з найнадійніших, а той, хто обере собі цю професію - аж ніяк не прогадає. Бо попит на таких фахівців буде завжди, тож без роботи сидіти не доведеться, як і без шматка хліба. Головне, - дійсно стати майстром своєї справи та не боятися нічого нового. Тоді не так важливо буде, що будувати: фортецю для феодала, модернізований котедж чи щось надсучасне і надгігантське. Головне, - що твоя робота приносить величезну користь, її помічають, вона стає не просто частиною міста, а й цілою історією. А вона, до речі, має здатність повторюватися. Так що не за горами нові піраміди, висячі сади Семіраміди, храми та Ейфелеві вежі…

C:\Users\Vips\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\depositphotos_66262719-stock-illustration-plasterer-worker-in-circle-retro.jpg

Список використаних джерел.

  1.               osvita.ua/doc/files/news/502/50252/Zahid.doc
  2.               http://prof.osvita.org.ua
  3.               http://travelworld.org.ua
  4.               ozi.pp.ua 
  5.               http://www.autotravel.ua
  6.               Твори Павла Глазового
  7.               https://planetofhotels.com
  8.               www.bod.kiev.ua
  9.               dovidka.biz.ua/vavilonska-vezha-bibliyna-legenda
  10.          https://ua.igotoworld.com
  11.          https://uk.wikipedia.org/wiki
  12.          myplanet.com.ua
  13.          history.cherkassy.ua
  14.          lifeglobe.net
  15.          https://plitochnik.kiev.ua
  16.          Текст пісні «Гімн будівельників», автор І. Крестовський.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
26 жовтня 2023
Переглядів
107
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку