Виховна година на тему: "День матері"

Про матеріал
День Матері - це особливе свято, присвячене вшануванню матерів та материнства. Це час, коли ми виражаємо свою любов, вдячність та повагу до тих, хто приніс у світ, виховав та підтримав нас. Незалежно від культури чи країни, День Матері має особливе значення для людей у всьому світі.
Перегляд файлу

ДНЗ « Борщівський професійний ліцей»

 

Виховна година на тему:

« День матері »

 

 

 

День матері Австралія фото мама і син

 

 

 

 

 

Підготував:  Вихователь Вахула С.С.

 

Мета:

1.Створити умови для виховання почуття любові і вдячності до матері, як берегині роду.

2. Сприяти формуванню духовно-моральних цінностей учнів.

3. Ознайомити з народними звичаями, вчити виявляти увагу до рідних, збагачувати духовний світ дітей виховувати любов і шанобливе ставлення до рідної матері, до неньки – України.

День матері 2018 в Україні, традиційно, будуть святкувати в другу неділю травня. Це свято не вважається державним, тож офіційного вихідного у цю дату не має. Проте даний факт не заважає українцям висловлювати слова подяки матерям та дарувати квіти й подарунки.

  Оскільки дата плаваюча, то День матері 2018 припадає на 13 травня – друга неділя травня. Безумовно, це свято – одне з найбільш зворушливих свят, тому що кожен з нас з дитинства і до своїх останніх днів несе в своїй душі єдиний і неповторний образ – образ своєї мами, яка все зрозуміє, пробачить, завжди пожаліє і буде самовіддано любити незважаючи ні на що.

     

ЧИ ВСЕ МИ ЗНАЄМО ПРО ДЕНЬ МАТЕРІ? 

 

Тенденція святкувати День матері прийшла до нас із США. Саме там 8 травня 1914 року вперше офіційно, на рівні країни відзначили це свято.


 День матері мама і дочка фото


 

Але перші згадки датуються набагато ранішими періодами. Розповідають, що схоже свято існувало у древніх греків – це був день вшанування богині Реї, матері усіх богів. А у стародавньому Римі відзначали день богині-матері Кібеле. Святкування тривало 3 дні у березні. Кельти вшановували богиню Бріджит – войовничу жінку, яка поєднала в собі тендітність та неймовірну силу. 
 кельти богиня Бріджит фотостародавній Рим богиня Кібеле фотоДревні греки богиня Рея фото


         Британці ще з 17 століття влаштовували "Материнську неділю". Це була четверта неділя посту, під час якої місцеві вшановували своїх матерів. Коли почалися вікторіанські часи, діти з бідних сімей часто працювали далеко від рідні. Впродовж року їх відпускали додому тільки на один день, тому вони намагалися принести своїм мамам чи бабусям маленький подаруночки, на кшталт букету квітів. Цікаво, що з тих часів і до сьогодні британським мамам у цей день прийнято дарувати тортик, прикрашений 12 кульками марципанів.
 

День матері Британія Англія торт фото


            А в тій же Америці вперше про день матері заговорили 1872 року, коли відома американська пацифістка Джулія Ворд висловила ідею щодо цього свята – єдність матерів за мир у всьому світі. Щороку вона влаштовувала у Бостоні масові мітинги. На жаль, її слова не були почуті.
 

Де́нь матері — міжнародне та локальне свято.

В Україні офіційно відзначається щорічно, починаючи з 2000 року, у другу неділю травня[1].

Вперше встановлене офіційно Конгресом США 8 травня 1914. Після першої світової війни це свято почали відзначати у Швеції, Норвегії, Данії, Німецькій Державі, Чехословацькій республіці.

З XVII по XIX століття у Великій Британії відзначалася так звана Материнська неділя[en] (англ. Mothering Sunday) — четверта неділя Великого посту присвячена вшануванню матерів у всій країні.

Вперше ідея виділити окремий день для відзначення єдності матерів у боротьбі за мир з'явилася у пацифістів. У США ідея відзначати День матері вперше була оприлюднена відомою американською пацифісткою Джулією Ворд Гоув у 1872 році. «День матері», за версією Джулії Ворд, — день єдності матерів у боротьбі за мир у всьому світі. Концепція Джулії Ворд не знайшла широкої підтримки ні в США, ні в інших країнах.

У 1907 році американка Анна Джарвіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матерів та їхньої ролі у житті кожної людини у пам'ять про свою матір, Анну Марію Рівз-Джарвіс, яка була відомою громадською діячкою, боролася за розвиток сфери охорони здоров'я у США. Анна написала листи до державних установ, законодавчих органів і видатним особам з пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. У 1910 році штат Вірджиніяперший визнав День Матері офіційним святом.

У 1914 році, президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх американських матерів. Після завершення Першої світової війни День Матері почали відзначати і в Європі.

Слідом за США другу неділю травня оголосили святом 85 країн (в тому числі: Бахрейн, Гонконг, Індія, Малайзія, Мексика, Нікарагуа, Об'єднані Арабські Емірати, Оман, Пакистан, Катар, Саудівська Аравія, Сінгапур, Австралія, Україна[1] та ін.).

         Символізм та вшанування матері

У вихованні велика роль відводиться матері, яка боролася за духовне збереження своїх дітей, щоб вони пам'ятали свою національну спадщину і походження.

В Україні жінка споконвіку асоціювалася з берегинею сім'ї. Величезну роль у вихованні дітей відіграє перша, найрідніша у світі людина — матір. Саме від неї залежить виховання дитини і саме мати прищеплює любов до рідної землі.

Релігійне підґрунтя

День Матері відзначають другої неділі травня, який вважається місяцем Пречистої Діви Марії. До Матері Божої звертаються християни, просячи заступництва та допомоги. В травні, коли Природа-Мати виряджає свою Доню-Землю в пишному уборі весняних квітів у дорогу життя, праці та радості, люди висловлюють подяку материнській самопожертві й відзначають День Матері.

Богородиця посідає чільне місце в релігійній свідомості українців. Це пов'язане з ментальністю та суспільним ладом. Ще здавна князі благали її про заступництво, віддавали честь і хвалу Марії за перемогу в битвах. Богородиця стала опікункою лицарів українського духу  козацтва.

День матері в Україні

Серед української громади День Матері вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові. Ініціатором урочистостей була Олена Кисілевська, редактор тижневика «Жіноча доля». Також, 1929 року «Союз українок» зініціював впровадження цього свята на Тернопільщині. Організації «Просвіта», «Рідна школа», «Пласт», «Сокіл» та інші організовували концерти, конференції, фестивалі по всій Східній Галичині[2]. Відтоді, День Матері відзначали дуже широко.

У 1939 свято заборонила радянська влада. З 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, Свято матері повернулося в Україну.

За часів незалежної України свято встановлено «…на підтримку ініціативи Державного комітету України у справах сім'ї та молоді, міжнародної організації „Жіноча громада“, Спілки жінок України, громадської організації „Союз українок“…» згідно з Указом Президента України «Про День матері» від 10 травня 1999 року № 489/99[1]. Відзначають його щороку у другу неділю травня.

У Львові з 2010 року на центральних вулицях міста у другу неділю травня жінкам дарують приємні дрібнички — квітки-орігамі (2010), брелки (2011), паперові брошки-маки (2012), вітаючи з Днем Матері та Днем Української жінки. Акцію щороку організовує громадська організація «Борець».

У 2018 День матері припадає в Україні на 13 травня, а в 2019 — на 12 травня.

День матері в країнах світу

Дата святкування

Григоріанський календар

Випадає на

Дати

Країна

Друга неділя лютого

14 лютого 2016

12 лютого 2017

11 лютого 2018

Норвегія Норвегія

3 березня

 

Грузія Грузія

8 березня (разом із Міжнародним жіночим днем)

 

Четверта неділя Великого посту (Материнська неділя)

 

21 березня (весняне рівнодення)

 

25 березня

 

Словенія Словенія

7 квітня (Благовіщення Пресвятої Богородиці)

 

Вірменія Вірменія (День материнства і краси)

Перша неділя травня

1 травня 2016

7 травня 2017

6 травня 2018

8 травня

 

Південна Корея Південна Корея (День батьків)

10 травня

 

Друга неділя травня

8 травня 2016

14 травня 2017

13 травня 2018

15 травня

 

Парагвай Парагвай (в той самий день, що і Día de la Patria)[15]

19 травня

 

Киргизстан Киргизстан (кирг. Энэ күнү)

26 травня

 

Польща Польща (пол. Dzień Matki)

27 травня

 

Болівія Болівія

Остання неділя травня (в деяких країнах — перша неділя червня, якщо остання неділя травня випадає на День Святої Трійці)

 

Французькі Антильські острови(Перша неділя червня, якщо остання неділя травня випадає на День Святої Трійці)

30 травня

 

Нікарагуа Нікарагуа

1 червня

 

Монголія Монголія (разом із Днем дітей)

Друга неділя червня

 

Люксембург Люксембург

Перший понеділок липня

 

Південний Судан Південний Судан

12 серпня

 

Таїланд Таїланд (день народження Королеви Сикирит)

15 серпня (Внебовзяття Пресвятої Діви Марії)

 

Коста-Рика Коста-Рика
Антверпен (Бельгія)

Другий понеділок жовтня

 

Малаві Малаві

14 жовтня

 

Білорусь Білорусь

Третя неділя жовтня

 

Аргентина Аргентина (Día de la Madre)

3 листопада

 

Flag of East Timor.svg Східний Тимор

16 листопада

 

Північна Корея Північна Корея

8 грудня (Свято Непорочного зачаття)

 

Панама Панама

22 грудня

 

Індонезія Індонезія

Єврейські календарі

Випадає на

Відповідні Григоріанські дати

Країна

30 Швата

Між 30 січняі 1 березня — День сім'ї

Ізраїль Ізраїль

22 травня

День матері — новий

Ізраїль Ізраїль

Індуські календарі

Випадає на

Відповідні Григоріанські дати

Країна

 

 

 

 

 

Baisakh[17] Amavasya(Mata Tirtha Aunsi[18])

Між 19 квітня і 19 травня
 

6 травня 2016
26 квітня 2017

Непал Непал

Ісламські календарі

Випадає на

Відповідні Григоріанські дати

Країна

20 Jumada al-Thani[19]

 

Іран Іран

 

В Австралії День матері відзначається в другу неділю травня, але він не є ні громадським, ні офіційним святом.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e6/Mother%27s_Day_Cupcakes_%284592972238%29.jpg/220px-Mother%27s_Day_Cupcakes_%284592972238%29.jpg

Печиво до дня матері

 

 



   мама і дочка обійми День матері

 


 

     

 

  В Україні офіційно День матері почали святкувати з 2000 року. Саме тоді було постановлено вітати наших матусь у другу неділю травня. Але ідея виникла набагато раніше. У 1928 році Союз українок Канади вирішив вшанувати найрідніших мам. Отже, перший День матері святкували українці, та не в Україні. Але вже наступного року дійство відбулося у Львові, і знову ініціатором стала жінка – редактор тижневика "Жіноча доля" Олена Кисилевська (напевно, тільки жінка може збагнути усю сутність материнства). Того ж року "Союз українок" посприяв поширенню свята по всій західній Україні. Під їх патронатом різноманітні молодіжні та культурні організації влаштовували гучні дійства, аби вшанувати найрідніших матусь.
 

День Матері Україна мама дитина дочка квіти букет


           З приходом радянської влади День матері заборонила влада. Його не святкували впродовж майже 50 років. Коли Україна нарешті здобула незалежність, громадські організації, серед яких був той самий "Союз українок", повернули свято українцям.

           Чому мами удостоїлися такого особливого ставлення – очевидно. Але на державному рівні символізм свята набуває глобальніших обрисів. Держава, чи то народ, вбачає у матері берегиню роду, спадщини, культурних цінностей, традицій та звичаїв, які вона передає свооїм діткам. В їхніх руках продовження роду та виховання достойних членів суспільства.
 

 


           Цікаво, що День матері відзначається не тільки на державному рівні, а й на релігійному. Напевно, травень не випадково обрали для цього свята – це місяць Пречистої Діви Марії, до якої ще українські козаки та князі звертались за допомогою та заступництвом. Навіть для древніх слов'ян цей місяць був особливим: вони вважали, що природа-мати пишно одягає свою дочку-землю квітами та зеленню, щоби та дарувала людям життя. 

          День матері - це день, коли ми можемо подякувати нашим мамам за усе те добре, що вони для нас зробили, за їх самопожертву і любов. Тому не забудьте привітати своїх найрідніших матусь. Цього дня ви можете подарувати їм щастя!
 

Щастя й краса материнства в усі століття оспівувалися кращими художниками і поетами. І невипадково – від того, наскільки шанована в державі жінка, яка виховує дітей, можна визначити ступінь культури й благополуччя суспільства. Щасливі діти ростуть в дружній родині й під опікою щасливої матері.

День матері 2018 – дата в Україні
День матері 2018 святкують 13 травня

В цей день ми від усієї душі вітаємо дорогих мам з їх святом. Хай світлом і добром відгукуються в душах дітей ваші нескінченні турботи, терпіння, любов і відданість.

Традиції святкування Дня матері

На День матері діти дарують своїм матерям квіти, святкові листівки, роблять якісь подарунки власними руками, присвячують мамам пісні та вірші.

Якщо говорити про дорослих дітей, то прийнято дарувати подарунки, щоправда, до них вже жодних побажань немає – головне, що вони були від серця та з добрими намірами.

           Подарунки в День матері: 14 цікавих ідей

До святкування Дня матері 2018 року ще залишається досить багато часу, тому можна якнайкраще підготуватися до цього свята і вибрати гарний подарунок своїй матері. Але головне тут не подарунок, а увага. Якщо ви проживаєте далеко один від одного – то просто приїхавши в гості, ви принесете багато радості та задоволення.

День матері 2018 – дата в Україні
Традиції святкування Дня матері

Тим паче, що День матері завжди випадає на неділю, а це – вихідний день. Тож спробуйте провести цей день в родинному колі. В травні, зазвичай, вже дуже тепло – тож можна вибратись кудись на природу чи влаштувати пікнік в парку. Часто в цей день влаштовують концерти та інші розважальні заходи.

   День матері: як оригінально привітати маму

Але пам'ятайте – не потрібно чекати Дня матері для того, щоб сказати їй слова любові, підтримки, сказати, як багато вона для вас означає. Любіть своїх матерів, говоріть їм про те, яку важливу роль вони відіграють у вашому житті. Їм буде це дуже приємно почути.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
4 червня
Переглядів
97
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку