Виховна година на тему "Державні символи України"

Про матеріал
Виховна година на тему "Державні символи України" Національні і державні символи – це уособлення високого духу народу, його історичних прагнень, унікальності, своєрідний генетичний код нації.
Перегляд файлу

Мета: закріпити знання дітей про державні та національні символи України;

формувати національну свідомість школярів;

розвивати навички культури спілкування;

виховувати громадянські якості особистості, повагу й шанобливе

ставлення до державної та національної символіки.

Методичне забезпечення: карта України, державна символіка України, зразки народних символів, презентація до уроку.

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Вступне слово вчителя

Подивіться у вікно, будь ласка. Шепоче замріяний ліс, а день стоїть у шелестах золота, у вибухах блакиті, у потоках музики й чорнобривців. Ніжиться під теплим сонцем наша ненька – Україна.

Вона щаслива від того, що зуміла виховати людей, здатних об’єднатися на Майдані.

Мільйони українців устали з колін, відчули себе богатирями, викликали у світі захоплення й здивування водночас. Ми заявили про себе як про велику націю, гідну зайняти достойне місце у світовій спільноті, бо зуміли відродитися, воскреснути з попелу.

Народе мій, пишаюся тобою:

Моя душа - частика твого «Я».

Красою правди у святім двобою

Понад Майданом сонця лик сія…

Є нація! Хай знають всі у світі:

Ми є! Народ піднявся із колін!

І переможно сонце правди світить,

Співає гордо наш Державний Гімн.

Л. Руденко

ІІІ. Бесіда

- Що означає слово «гімн»? Яке його проходження? (Слово «гімн» - грецького походження. Означає – урочиста, похвальна пісня).

- Що ви знаєте про Державний Гімн України? (Державний Гімн України – музично-поетичний твір, який прославляє батьківщину, державу, історичні події, їх героїв. В кожній державі світу є офіційно встановлений Державний Гімн. Його можна назвити музично-поетичною емблемою держави).

- Коли виконується Державний Гімн України? (Державний Гімн України як офіційний символ держави виконується під час підняття Державного Прапора, відкриття різного роду урочистостей, офіційних зустрічей, прийняття військової присяги, відкриття спортивних змагань тощо. Слова гімну затверджуються законом).

ІV. Історична довідка

(Повідомлення заздалегідь підготовленого учня).

24 серпня 1991 року Україну було проголошено незалежною державою. Її гімном стає пісня «Ще не вмерла Україна».

Слова Державного Гімну написав відомий український поет Павло Платонович Чубинський, а музику - композитор Михайло Вербицький.

V. Диспут

(Пропоную учням обговорити правила поведінки при виконанні Державного Гімну України).

VІ. Бесіда

- А який ще важливий атрибут державної символіки ви ще знаєте? (Важливим атрибутом держави є її прапор. Він є символом суверенітету й незалежності).

- Поетеса Н.Поклад написала вірш про Державний Прапор України:

Прапор – це державний символ,

Він є в кожної держави;

Це для всіх – ознака сили,

Це для всіх – ознака слави.

Синьо-жовтий прапор маєм:

Синє небо, жовте жито,

Прапор свій оберігаєм, –

Він – святиня, знають діти.

Прапор свій здіймаєм гордо,

Ми з ним дужі і єдині,

Ми навіки є народом

Українським в Україні.

28 січня 1992 року Верховна Рада України прийняла Постанову про Державний Прапор України. Ним став національний синьо-жовтий жовтий стяг.

Державний Прапор України - стяг з двох рівновеликих горизонтальних смуг синього й жовтого кольорів. Верхня смуга - синього кольору, нижня - жовтого. Співвідношення ширини прапора до його довжини - 2:3.

- Що символізують кольори Державного Прапора України? (Поєднання кольорів синього і жовтого може трактуватися багатозначно. Це й чисте, мирне, безхмарне небо, що простягнулося над жовтим кольором хлібного лану – символом мирної праці і достатку. Це і поєднання символів життя – Золотого Сонця у Синьому Космосі. Однак, головна ідея синьо-жовтого – це гармонія Космосу, Сонця, Землі та всього живого).

- До нашого часу дійшло дуже багато версій про створення і виникнення прапора. Зараз ваші однокласники розкажуть вам про деякі з них.

VІІ. Інформаційний колаж

(Повідомлення заздалегідь підготовлених учнів)

Учень 1: Прапори держав, народів відомі нам здавна. Наприклад, стяги на Русі були у великій шані ще за часів язичництва, а після запровадження християнства вони освячувались образом животворного Христа, що було перейнято від греків. Слов'яни обожнювали свої знамена й вірили, що у воєнний час вони найсвятіші від усіх ідеалів. Прапороносцями призначали, як правило, визначних богатирів, які мали обов'язок постійно тримати прапор над полем бою, пильно охороняти його.

Учень 2: Жовті та сині барви найчастіше зустрічаються в козацькому одязі часів визвольної війни українського народу під проводом Богдана Хмельницького. Жовтий та синій кольори як державні барви затверджено офіційно Законом Української Центральної Ради в Києві.

Сьогодні державний прапор постійно майорить на будинках Президії Верховної Ради України, резиденції Президента України, його представників в областях і районах, приміщенні Кабінету Міністрів України, у святкові дні – на будинках міністерств та відомств, інших державних та громадських організацій. Синьо-жовтий державний прапор України піднімається при відкритті міжнародних конференцій, під час офіційних церемоній, при врученні міжнародних спортивних призів тощо.

VІІІ. Бесіда

- Що означає термін «герб»? (Слово «герб» польсько-німецького походження. Означає – спадщина).

- Що вам відомо про Державний Герб України? (Державний Герб - це закріплений у законодавстві умовний знак, який є офіційною емблемою держави. Зображується на прапорах (знаменах), грошових знаках, печатках, деяких офіційних документах, будинках, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ тощо).

- Що символізує Державний Герб України? (Тризуб - найдревніший із знаків, котрі дійшли до наших днів. У Київській Русі він став великокнязівським знаком. Згодом карбувався на монетах князя Володимира Святославича, його синів Святослава та Ярослава Мудрого. Тризуб постійно був уживаний і в побуті українців: його малювали на стінах, дверях чи воротах під час релігійного свята Водохреща.

Верховна Рада України 19 лютого 1992 року прийняла Постанову про Державний герб України. Вона врахувала давні історичні традиції й затвердила тризуб як малий герб України, вважаючи його головним елементом великого герба України. Тризуб став офіційною емблемою нашої держави).

- Дитяча поетеса Наталка Поклад написала такий вірш про Державний Герб України:

Наш герб – тризуб,

Це воля, слава й сила;

Наш герб – тризуб,

Недоля нас косила,

Там ми зросли, ми є,

Ми завжди будем,

Добро і пісню

Ми несемо людям.

- Поряд із державними символами існують народні символи. Назвіть їх. (Верба, калина, лелека, рушник, вінок).

- Дуже багато звичаїв, обрядів, повір’їв пов’язано з вінком. Він не тільки прикраса в національному одязі, а й оберіг, таємничий знахар душі, бо біль знімає, волосся береже. Віночок оберігає людину від усього злого.

- А які ви знаєте звичаї і обряди пов’язані з рушником?

- Чим відрізняються національні символи від державних?

ІХ. Проблемне запитання

- Чи повинні ми ставитися з пошаною до державних і національних символів і чому?

Х. Підсумок уроку

- Історію не можна переінакшити. Наші батьки діди і прадіди змагались за волю України під предковічними символами, які передавали у спадщину своїм синам та внукам. І ці святині – герб, синьо-жовтий прапор, гімн - будуть і далі кликати до відродження нашої історичної пам’яті, національної свідомості.

Національні і державні символи – це уособлення високого духу народу, його історичних прагнень, унікальності, своєрідний генетичний код нації.

Звучить пісня Т.Петриненка «Україна».

 

1

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пронтенко Лідія Олександрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
9 жовтня 2023
Переглядів
474
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку