Виховна година на тему «Зроби свій вибір на користь здоров’я»

Про матеріал

Мета виховної години для учнів 11 класу: з'ясувати сутність понять «здоров'я» та «здоровий спосіб життя»; поглибити знання, уміння і навички здорового способу життя учнів з метою попередження небезпечної поведінки; розвивати вміння роботи в групах; виховувати толерантне ставлення один до одного.

Перегляд файлу

Виховна година на тему:     «Зроби свій вибір на користь здоров’я»

Мета: з'ясувати сутність понять «здоров'я» та «здоровий спосіб життя»; поглибити знання, уміння і навички здорового способу життя учнів  з метою попередження небезпечної поведінки; розвивати вміння роботи в групах; виховувати толерантне ставлення один до одного.


Хід дискусії
I.    Організаційний момент. Емоційне налаштування класу
II.    Вітання
Учитель (звертаючись до учнів, які стоять у колі). Підніміть смайлик(відповідний), хто:
    сьогодні поснідав; .
    займається у спортивних секціях;
    робить ранкову зарядку;
    зараз почуває себе здоровим на 100 %; 
    Миє часто руки;
    носять окуляри;    
    вважає, що здоров'я — це не тільки відсутність хвороб, а й здорові думки, вчинки.

  • У мене ось такий настрій.

 

IІІ. Бліц – опитування /невелика розминка/

1.    Що є найбільшою цінністю у житті людини?    Здоров'я.
2.    Що таке здоров'я?    Стан повного фізичного, духовного та соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороб чи фізичних вад.
3.    Від чого залежить наше здоров'я?     Від спадковості – 20%.
Від медицини – 10%.    Від екології – 20%.    Від способу життя – 50%.
4.    Чи звернули ви увагу від чого найбільше залежить здоров'я? Чи погоджуєтеся ви з цим?   

5.    Що таке спосіб життя?    Співвідношення праці і відпочинку, харчування, сон, характер спілкування з людьми.
6.    Який спосіб життя ви вважаєте здоровим?    Який зберігає і зміцнює здоров'я (фізичне і моральне).
7.    Назвіть основні складові здорового способу життя.    Фізична і розумова праця, здорове харчування, дотримання гігієни та режиму фізкультури, загартування.
8.    В якому розумінні можна стверджувати що "праця створила людину"?    Працюючи. Людина не лише створює необхідні для забезпечення життя матеріальні засоби, а й сама розвивається, духовно зростає, удосконалюється.
9.    Яка праця на вашу думку важливіша фізична чи розумова?    Як без однієї так і без другої немислиме людське життя.
Для чого потрібно дотримуватися гігієни та режиму?    Для профілактики захворювань, для забезпечення нормальної роботи всіх ланок нашого організму.
11. Яке харчування ви вважаєте повноцінним?
12. Як підтримувати свою фізичну форму?
Виконувати ранкові зарядки, відвідувати уроки фізкультури, щоденно активно рухатися, проводити вихідні на свіжому повітрі (спортивні ігри, туристичні походи тощо).
13. Скільки часу потрібно витрачати на сон?    Не менше 8 годин на добу

 

ІV.    Гра «Острів мрій»
      В  цій грі всі мрії стають реальністю. Проте кожен учень повинен обрати тільки одну мрію з усіх: «Здоров'я», «Багатство», «Слава», «Кохання», «Професія», «Родина». Усі вони записані на дошці. Це вікторина на зразок «запитання — відповідь». На запитання «Про що ти мрієш?» відповідають по черзі всі, до кого звертається вчитель, на відповідь дається кілька секунд. Усі відповіді записуються на дошці у відповідних категоріях. Декого з учнів можна попросити пояснити свій вибір. Можна поцікавитися, чому окремі учні не обрали мрію «Здоров'я», обговорити, чому ставлення до здоров'я впливає на здійснення будь-якої мрії. Потім учитель пропонує визначення поняття здоров'я Всесвітньої організації охорони здоров'я: «Здоров'я — це стан повного фізичного, духовного та соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб або фізичних вад».

  Український народ завжди турбувався про здоров’я своєї нації. Мудрі прислів’я дійшли і до нашого часу… я, думаю ви їх пам’ятаєте.

  • Здоровя маємо - не дбаємо,  а втративши – плачемо.    Народне прислів я   
  • Без  здоровя ніщо людині не миле.    Народне прислів я

 

V.   Видатні люди про здоров’я

Людство  з  давніх-давен  усвідомило  ціну  здоров’я,  присвячуючи  цій темі мудрі  думки,  які  слугують  засобом  передачі  знань  і  досвіду старшого  покоління молодшому. З  розумінням  цінності  здоров’я  і руйнівних  наслідків  хвороб випливає думка про необхідність дбайливого ставлення до власного здоров’я. 

Багато  висловів  дійшло  до  нашого  покоління  від  древніх  лікарів,  філософів, вчених,  дослідників,  письменників,  в  яких  стверджується  верховенство здоров’я над  усім  іншим  у  житті.  Вони  не  тільки  констатують  факти,  а рекомендують  або відкидають,  застерігають  або  повчають,  схвалюють  або засуджують.

 

Вчитель: А чи знаєте ви видатних людей, які говорили про здоров’я?

/Повідомлення учнів/

 

 Головним  скарбом  життя  є  не  землі,  що  ти  їх  завоював,  не  багатства,  що  їх маєш  у  скринях...  Головним  скарбом  життя  є  здоров’я,  і,  щоб  його  зберегти, потрібно багато що знати.  (Авіцена) 

 Поведінка  є  таким  самим  джерелом  патології,  як  гени  й середовище... Неправильна  поведінка  людей  є  більш  частою  причиною  їхніх захворювань, аніж зовнішні дії чи слабкість природи людини. (М. Амосов) 

 Щоб  бути  здоровим,  потрібно  власні  зусилля,  постійні  й  значні.  Замінити  їх не можна нічим.   (М. Амосов) 

 Якби не було хвороб, хто б взагалі згадував про здоров'я. (М. Амосов) 

 

Хто такий Микола Амосов?

Це людина з великої букви.  Народився він в сім'ї селян. Мати була повитухою, працювала в селі неподалік від міста Череповець. Батько пішов на війну 1914 року, а коли повернувся, то незабаром покинув сім'ю. З 12 до 18 років навчався в Череповці у школі, потім — там само — в механічному технікумі.

З 1932 року працював у Архангельську, начальником зміни робітників на електростанції при лісопильному заводі. У 1934 році розпочав навчання в Заочному індустріальному інституті. 1935 року поступив в Архангельський медичний інститут, який закінчив з відзнакою у 1939 році. Паралельно з медициною продовжував навчання в заочному інституті. Темою для диплому обрав проект великого аероплана з паровою турбіною.

У 1940 році отримав диплом інженера «із відзнакою». Після закінчення інституту і до початку Другої світової війни працював хірургом лікарні в Череповці. Працював у комісії з мобілізації, а через деякий час призначений головним хірургом у Польовий пересувний госпіталь. Після того працював хірургом у Москві.

У 1952 році переїхав до України в Київ, де прожив 49 років. У березні 1953 року захистив докторську дисертацію з медицини на тему «Резекції легень при туберкульозі». У 1955 р. М. Амосов створив та очолив першу в країні кафедру грудної хірургії для вдосконалення лікарів. В 1958 р. починає співпрацювати з Інститутом кібернетики в галузі фізіологічних досліджень серця. 1963 рік — уперше у СРСР зробив протез мітрального клапана.

Клініку серцевої хірургії, яку очолював Амосов, в 1983 році реорганізували в Київський науково-дослідний інститут серцевої хірургії. Щороку в інституті проводиться близько 3000 операцій на серці, в тому числі близько 2000 зі штучним кровообігом.

У 1962 році обраний членом-кореспондентом Академії Медичних Наук СРСР. В тому ж році отримав Ленінську премію, обраний депутатом Верховної Ради СРСР. З 1969 року  академік Академії Наук УРСР.

Вчитель: Часто Микола Михайлович говорив: «Добути і зберегти своє здоров’я може тільки сама людина. (М. Амосов) 

Давайте послухаємо, що які вам потрібно робити зусилля, щоб бути здоровим….

/Фільм про Амосова – 2.21/

 

VІ. Поради нащадкам /представлення учнів/

Великі люди залишили досить порад нащадкам, щоб дозволити нам набити менше шишок і зберегти здоров'я. Все, що потрібно від нас - це просто довіритися їх мудрості і прийняти їх слова до відома.

  До вашої уваги, дівчата представляють своє дослідження про вивчення значення здоров’я для суспільства…
1. Парацельс - знаменитий швейцарский алхімік, врач, філософ, 
Парацельс вважав, що найкращі ліки для пацієнта - це любов і турбота. 
Навряд чи хтось буде сперечатися проти існування тісного взаємозв'язку між станом організму і психологічним настроєм. Недарма існують така галузь знань, як психосоматика і все більш набирає популярність концепція "позитивного мислення". 
Парацельсу приписують такі слова: " Людина істота духовна, тому не дивно, що любов і турбота можуть принести досить відчутні плюси для здоров'я. 
Вчені довели, що відчуття любові і турботи сприяє викиду дофаміну і окситоцину. Дофамін сприяє отриманню задоволення і підсилює мотивацію. Окситоцин пригнічує вироблення гормонів стресу, нормалізує артеріальний тиск і зменшує чутливість до болю.

 

2. Сааді Ширазі - персидский мыслитель и писатель
Перський поет і мораліст Сааді говорив, що "достатня

кількість їжі - тебе тримає, але надлишок доведеться носити твоїм ногам ". 
Про зростаючу проблему ожиріння вже було сказано так багато, що її, напевно, можна було б залишити без уваги, якби це не було так важливо. 
Їжа приносить задоволення, тому з часом легко формується пристрасть до смачної їжі, яке також посилюється хімічними компонентами сучасних продуктів харчування. Не секрет, що неправильне харчування, переїдання, стрес і низька фізична активність привели до хвороб цивілізації. 

3. Далай Лама — духовный лидер последователей тибетского буддизма. Лауреат Нобелевской премии мира (1989). В 2007 году награждён высшей наградой США  Золотой медалью Конгресса
Далай-Ламу найбільше дивує людина, "яка спочатку

витрачає своє здоров'я, щоб заробити гроші, а потім він

витрачає гроші на відновлення здоров'я ". 
     У постійній гонці ми іноді забуваємо про більш цінних речах. Здоров'я не так легко повернути, як інші цінності нашого сучасного світу. Чи варто нехтувати ним? 
Він говорив "Якщо ти ніяк не можеш знайти час для відпочинку, тобі дуже скоро доведеться знайти час для лікування". Він вмів розставляти пріоритети. Залиште і ви достатньо часу для відпочинку і сну. А як ви відпочиваєте?
Дослідження підтверджують, що люди, які сплять менше шести годин або не досягають відпочинку в стадіях глибокого сну, мають високий ризик серцевих нападів і інсультів. Співробітники заводів у Японії, які спали менше шести годин на добу, мали в п'ять разів вище ризик розвитку серцевого нападу. Дефіцит сну підвищує рівень гормонів голоду, сприяє апетиту, і знижує продукцію гормонів ситості. Тому недолік сну може стати причиною таких проблем, як цукровий діабет або зайву вагу.

 

  1. Мішель Монтень - французький філософ і письменник. Автор «Проб», засновник жанру есе.  Мішель Монтень говорив: "Хто заражений страхом хвороби, той

вже заражений хворобою страху ". 
     Говорячи про здоров'я та лікуванні, не можна не торкнутися діалектики. Не варто випробовувати панічний страх перед захворюваннями. Тверда переконаність в одужанні виробляє потужний лікувальний ефект.
Це стосується не тільки захворювань, а й загальної тривалості та якості життя. Вчені з Інституту соціальної та профілактичної медицини Університету Цюріха дійшли висновку, що оцінка стану свого здоров'я має велике значення. Іншими словами, скажіть, як ви себе почуваєте, і можна буде припустити, скільки ви будете жити. 
Хоча Мішель Монтень не був лікарем, його філософія є плодом глибокого аналізу закономірностей природи і особливостей людського організму, сформованих переважно з власного досвіду. Тому не варто зациклюватися на хворобах. 
 

  1. Історик  Василь Осипович Ключевський    зауважував, що "одні люди дуже хворі тільки тому, що дуже піклуються бути здоровими, а інші здорові тільки тому, що не бояться бути хворими".  Не бійтеся захворіти, але й не нехтуйте іншими мудрими порадами.

 

VІІ. Вправа «Модель здоров'я»
Вчитель. Давайте поговоримо про здоровий спосіб життя.

  1. Що говорять вам батьки про здорову їжу?
  2. Нездорова їжа – що це?
  3. Чи думаєш ти про своє здоров’я?
  4. Чи впливає їжа на ваше здоров’я, які наслідки такого впливу?

Давайте послухаємо про що думають і говорять ваші однолітки з інших країн,щодо здорового способу життя? /фільм «Однолітки про ЗСЖ /

Розвиток науково-технічного прогресу призвів до того, що у кожного із нас є гаджети: Гаджет (англ. gadget — пристрій) — як правило, цікава технічна новинка у вигляді електронного пристрою, або іншого засобу, що поєднує в собі високі технології і цілком реальне застосування. Зневажливе значення — дрібничка, дурниця.

Сьогодні ґаджетом можна вважати будь-який цифровий прилад, досить невеликий, щоб одягти на руку, покласти до кишені або підключити до КПК або смартфона. Поява і функціональний потенціал ґаджетів передбачені у творах кіберпанка.

Найвідоміші типи ґаджетів: мобільний телефон, смартфон, портативна гральна приставка, мультимедійний програвач, GPS-навігатор, електронна книга.

Як ви думаєте чи існує мобільна загроза?   

/перегляд відео про мобільну загрозу/

А що думають про мобільні ваші однолітки?   / відео про мобільні/


 VIII.    Дискусія «Моя особиста позиція»
Учні, сидячи у колі, висловлюють свої думки щодо проблемних ситуацій: ….Ваші дії
1. Ви зайшли у приміщення, а там хтось палить.

2.Друзі на дискотеці запропонували закурити цигарку…
3.  За святковим столом дорослі запропонували вам алкоголь.
4.  До класу принесли невідому речовину — порошок або таблетки.

Важливо надати слово кожному, уникаючи відповідей:

«Я зроблю так...». Доцільними є відповіді: «Я відчуваю...», «Мені хочеться...».
Слід акцентувати увагу дітей на тому, що найважливішим є наше ставлення до вживання наркотиків й усвідомлення того, який розвиток подій можливий у тій чи іншій ситуації.
Для прикладу…сумна статистика про нікотин / слайд…/

  • Якщо капнути на дзьоб пташки одну краплю чистого нікотину, вона загине;
  • для собаки - це дві краплі;
  • для коня – три – шість крапель.
  • Найбільш вразливі кролі. Вони гинуть від ¼ краплі.
  • куріння, як свідчить медична статистика, викликає 25% летальних випадків від ішемічної хвороби серця,
  • 75% смертей від емфіземи легенів і хронічного бронхіту,
  • 98% летальних випадків — від раку гортані, близько
  • 96 % — від раку легень,
  • 30% — від усієї онкології.

А ця статистика в Україні нас не тішить…про наркоманію.

  1. За статистикою, п’ята частина усіх наркозалежних – це школярі.
  2. А більше 50% – молодь до 30 років. 
  3. Кілька років тому до чверті українських школярів віком 13-16 років вживали наркотики хоча б один раз.
  4. Сьогодні наркотики пробують вже й 10-річні діти.

Та про вживання алкогольних напоїв….

  1. Щороку в Україні ставлять на облік 100 тисяч алкоголіків.
  2. Загальна їх кількість більше удесятеро, і складає 700 тис. осіб.
  3. 15 літрів спирту в рік на душу населення
  4. Виродження нації починається при вживанні від 6 до 8 літрів спирту в рік.
  5. В Україні налічується до 1 мільйона людей, які страждають від алкогольної залежності.
  6. Щороку кількість українців стає на 500 тисяч менше.
  7. 400 тисяч людей, вмираючих щорічно в Україні, загинули внаслідок нездорового способу життя,


IX. Гра «Склади прислів’я» І на завершення спробуйте скласти прислів’я….

І відповісти на питання, що ви вибираєте для свого подальшого життя?...

І, щоб ви зараз зробили свій вибір пропоную 14 фактів про здоров’я…./фільм «14 фактів: здоров’я/

Так…Що ви вибираєте???

 
 Заключне слово вчителя
Вчитель. Здоров'я — це найбільша цінність кожної людини. Важливо знати, що шкідливі звички, про які ми щойно говорили, шкодять нашому здоров'ю, призводять до хвороб, депресій, деградації особистості, втрати мрій, дорогих людей, речей, які були колись найважливішими.

Про це все може говорити будь-яка людина, і будь-яка людина може все це втратити. Пам'ятайте про це, здобувайте нові знання, робіть правильний вибір.

Будьте здорові!

 

docx
Додано
20 січня 2019
Переглядів
7485
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку