Виховна година. Сценарій до Дня Української Армії

Про матеріал
Формувати загальне уявлення про святкування Дня Збройних Сил України, сприяти згуртуванню дитячого колективу. Розвивати розумові і фізичні здібності, кмітливість і спритність. Виховувати патріотичні почуття до рідної землі, дружби та взаємоповагу один до одного, взаєморозуміння. Прищеплювати прагнення до занять фізкультурою. Збереження народних звичаїв, традицій, свят.
Перегляд файлу

Виховна година. Сценарій до Дня Української Армії

Мета: Формувати загальне уявлення про святкування Дня Збройних Сил України, сприяти згуртуванню дитячого колективу. Розвивати розумові і фізичні здібності, кмітливість і спритність. Виховувати патріотичні почуття до рідної землі, дружби та взаємоповагу один до одного, взаєморозуміння. Прищеплювати прагнення до занять фізкультурою. Збереження народних звичаїв, традицій, свят.

Обладнання: святково прибраний зал, музичне обладнання, вгорі напис “6 грудня – День Збройних Сил України”.

Дійові особи: ведучий, 6 учнів, куратор.

Ведучий

Політичний, економічний, духовний розвиток України можливий за умови гарантування її державного суверенітету, політичної незалежності, збереження територіальної цілісності та недоторканості кордонів. Гарантом національної безпеки України виступають боєздатні Збройні Сили, побудовані за принципом оборонної достатності. Збройні Сили є необхідним атрибутом держави і виконують її найголовнішу – захисну – функцію.

Сьогодні строкова військова служба відповідно до Конституції та Закону України “Про загальний військовий обов’язок є почесним обов’язком кожного громадянина (чоловічої статі). Хоча, потрібно зауважити, що багато службових посад в армії займають жінки і їх кількість з кожним роком зростає. Тому це свято стосується всіх, це свято України!

Ніщо не виникає на порожньому місці. Має свою передісторію і українська армія.

1-й учень

Спочатку воєнна організація була родоплемінною. Саме рід дбав про зброю та воєнне спорядження, забезпечував охорону селищ від ворогів від ворогів. Керував вояками воєвода.

Давньослов’янське військо мало просту зброю, слабку дисципліну.

2-й учень

У часи Київської держави військо складалося з дружини князя та народного ополчення. Воїни князя складали першу основну частину війська. Дружинники вірно служили князеві. Князь утримував дружинників, платив гроші, давав землі.

3-й учень

Другою частиною війська було народне ополчення – воїни. До ополчення приймали міський люд, селян. При цьому до боротьби з ворогом залучали всіх, незважаючи на вік, озброєність, досвід.

4-й учень

За княжої доби були два основних роди війська: оружники і стрільці. Оружники мали на озброєнні панцир, шолом, щит, меч, спис. Стрільці – лук та стріли.

Ведучий

Головною ударною силою виступала важко - озброєна  піхота.  Кінноту вперше використали князі Олег та Ігор. Збиралося військо за наказом князя, оскільки не було на той час постійним.

1-й учень

Україно!

Сивий степ – моя колиска.

І спасибі, що його ти зберегла.

Я вклонюся цьому степу низько-низько,

Поцілую чисту воду джерела.

2-й учень

Я приляжу серед літа, серед віку,

Припаду чутливим серцем до трави

І почую: десь підкова плаче гірко

І тупоче тьма лихої татарви.

Ведучий

Страшна епоха Золотої орди. Щороку з України забирали в орду кожного десятого хлопця й десяту дівчину…

За річкою вогні горять:

Там татари полон ділять.

Село наше запалили

І багатства розграбили,

Стару неньку зарубали,

А миленьку в полон взяли.

У долині бубни гудуть,

Бо на заріз людей ведуть;

Коло шиї аркан в’ється,

А по ногах ланцюг б’ється…

Від татарських нападів народ почав тікати з кордонів України  у глиб країни, а на межі з татарщиною залишилось вільне Дике поле, яке сягало аж по сучасну Київщину.

Багато сміливців почали тікати на вільні землі Дикого поля. Молоді українці вирушали ватагами зі зброєю, обирали отамана, будували курені та січі. Отож поступово самоорганізовані козаки ставали захисниками рідного краю. І у 16 столітті Дмитро Вишневецький своїм коштом разом з козаками будує на Хортиці фортецю – перший козацький бастіон захисту від завойовників. Для змученого віками народу України Хортиця стала символом боротьби за незалежність.

 1-й учень

Над Хортицею хмари, як віки…

Дніпро біжить за ними у погоню.

Сивіючі, обпалені боки,

Як на дніпровській переправі – коні…

Давай уяву пустим до води.

Які вона таїни перекаже.

Іди на клич, козацький кінь, іди

Ти не придуманий, ти справжній.

Я виріс тут і знаю, що трава,

Коріння переплівши, вкрила тайну –

Гетьманський скарб, де мерзне булава,

Де царгородський меч мовчить причайно.

Запорізька Січ уславилась іменами гетьманів Байди Вишневецького, Сагайдачного, Хмельницького, Дорошенка, Сірка, Виговського…

Діти – а хто ж такі Гетьмани?

Гетьман — назва вищих воєначальників у і військово-державних утвореннях

Ведучий:

А чи знаєте ви діти пісню про наших славних козаків?

Давайте заспіваємо

(пісня «Ой на горі там женці жнуть»)

 Ой на, ой на горі там женці жнуть,

Ой на, ой на горі там женці жнуть,

А попід горою, яром-долиною козаки йдуть,

Гей долиною, гей, гей широкою козаки йдуть.

Попе…, попереду Дорошенко,

Попе…, попереду Дорошенко.

Веде своє військо, Військо Запорізьке хорошенько,

Гей долиною, гей, гей широкою хорошенько.

А по…, а позаду Сагайдачний,

А по…, а позаду Сагайдачний.

Що проміняв жінку на тютюн та люльку необачний,

Гей долиною, гей, гей широкою необачний.

Ой ве…, ой вернися Сагайдачний,

Ой ве…, ой вернися Сагайдачний.

Ведучий

Служити в козацькому війську в народі вважалось найпочеснішою справою. Армія була гарною школою для молоді. В армії навчалися всьому: володіти зброєю, їздити верхи, а також козаки гарно співали, грали на музичних інструментах і танцювали. А скажіть, мені, будь ласка, який улюблений танок був у козаків?

  • Гопак!

Гопак – традиційний народний танець запорізького походження. Виникнення гопака пов’язують із козаками Запорізьської  Січі у 16-17 столітті. Танець виконувався козаками, які танцювали переважно у парах. Їхній танець – своєрідний діалог, в якому демонстрували свій характер, а також силу, мужність. Тому на основі козацьких переказів існував опис бойового гопака. Виконання складних прийомів вимагало складних неабиякої майстерності. Саме цьому й навчав бойовий гопак, котрий був своєрідним козацьким ушу. Але за своєю ефективністю він перевищував ушу та східні бойові мистецтва. Погодьтеся, щоб лише станцювати древній козацький танець гопак, необхідно вміти чимало. А виконання пісні під час танцю ускладнювало вправи і разом з тим ефективно тренувало дихальний апарат і витривалість. До речі, козаки танцювали при повному озброєнні, з шаблею в кожній руці.

Ну в нас немає озброєння і шабель в нас немає також , але ж ми спробуємо вивчить гопак і ось дивіться, що з цього вийшло:

Танок «Гопак»

(хлопці)

Ведучий

З давніх давен козацька кухня вважалась найсмачнішою. При цьому  куховарити мав вміти кожен воїн. Ми з вами спробуємо зварити козацький куліш? – Да

Смачний вийшов – Да.

А зараз перевіримо як ви запам’ятали з яких продуктів готувався куліш. Перед вами два горшика і два конверта в які вкладено назви з чого складається куліш. Виберіть і покладіть потрібні назви продуктів в горшик, а інші залишіть у конверті.

(Підсумок гри)

Молодці, ви дуже добре засвоїли уроки Зої Миколаївни.

Ведучий

Ми здійснили з вами цікаву подорож у минуле, я сподіваюсь вам сподобалось.

Україна сьогодні – незалежна держава. Українські Збройні Сили покликані охороняти незалежність рідної землі. Наша сучасна армія має такі роди військ:

(перелік з відео)

  • Сухопутні війська України
  • Повітряні сили Збройних сил України
  • Військово-морські сили України

На озброєнні наша армія має один з найкращих сучасних танків – «Оплот»

(відео)

Перелік сучасної зброї

(відео)

З 1993 року 6 грудня офіційно вважають Днем Збройних Сил України.  І якіб складні часи не переживала наша армія, серце її воїнів відкрите для добра і миру, тому сьогодні ми даруємо вам наші серця, які ми заздалегідь підготували.

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Інкл
Додано
10 лютого 2019
Переглядів
484
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку