Виховна година "Україна- єдина країна"

Про матеріал
Матеріал виховної години спияє формуванню в здобувачів освіти знань про основні віхи з історії становлення України, основних історичих дат становлення державності України; формуванню в здобувачів освіти розуміння єдності й цілісності України, непорушності державного суверенітету, незалежності, територіальної цілісності і демократичних засад державного устрою; відчуття приналежності до України, усвідомлення себе українцем, почуття патріотизму, національної гордості, любові до рідного краю, почуття особистої відповідальності за долю держави та українського народу, готовність служити Батьківщині своєю працею та стати на захист державних інтересів країни.
Перегляд файлу

«Україна - єдина країна

 

Мета: Сформувати в здобувачів освіти знання про основні віхи з історії становлення України, обговорити основні історичні дати становлення державності України; формувати в здобувачів освіти розуміння єдності й цілісності України, непорушність державного суверенітету, незалежності, територіальної цілісності і демократичних засад державного устрою; відчуття приналежності до України, усвідомлення себе українцем, почуття патріотизму, національної гордості, любові до рідного краю, почуття особистої відповідальності за долю держави та українського народу, готовність служити Батьківщині своєю працею та стати на захист державних інтересів країни.

 

Обладнання: обриси «Карта України», відепрезентація «Україна- єдина країна», стрічка єднання,  свічка та стрічки пам’яті, державні символи, жовті та блакитні стікери.

 

      У житті кожної людини  є сокровенне, найрідніше, без чого вона не може навіть уявити свого життя. Це рідний батьківський край, де вперше дитиною побачили світ. Тут зробили перші невпевнені кроки, які від батьківського порогу повели у широкий світ. Це земля наших батьків, дідів і прадідів, і вона найдорожча за все на світі. Вона єдина, де ми почуваємо себе вдома, затишно і привітно. Це наша Україна. Сьогодні наша виховна година – це година патріотизму, єдності українського народу тема якого «Україна – єдина країна».   22 січня Україна відзначає одне з державних свят – День Соборності. Саме цій визначній даті присвячена наша сьогоднішня виховна година.                                                                     

  1.А якою ж є наша держава?( на дошці записані літери, здобувачі освіти добирають до кожної з них характеристику)

У – унікальна

К – красива

Р – рідна

А – активна

Ї [й] – єдина

Н – найкраща

А  -  артистична                                                                    

2. Кожна людина найбільше любить той край, де народилася і живе. Кожен пишається своєю рідною землею. Завжди хоче сказати про неї найкраще.

А що значить для кожного з Вас Україна? (на жовти та блакитних стікерах здобувачі освіти пишуть свої асоціації та прикріплюють на обрисах карти України)

(Батьківщина,рідний дім,країна,де народились,домівка,рідна мова,культура ,родина ,Вітчизна ,воля,суверенітет,незалежність,єдність) 

 

  • Україна –це розкішний край повноводих річок, чистих озер, незайманих Карпат та неміряних багатств у її надрах. Яскрава і неповторна часточка смарагдової мозаїки Європи.
  • Україна – це історія народу, який протягом багатьох років боровся за свою свободу і незалежність.
  • Україна – це держава, яка має визначену територію, політичну систему, економіку, мову, культуру, історію.
  • На довгих і стрімких шляхах історії вона мужньо відстоювала своє право на існування, на свою єдність .

 

3. Мандрівка крізь віки

      Багатовікова історія українського народу, народу-великомученика, на долі якого було досить лиха... Майже кожне століття, як свідчать джерела, розпочате голодними роками, наслідками епідемій, спустошливими війнами, чужоземними навалами. З XV століття, з часів козаччини, почалася національновизвольна боротьба за побудову незалежної самостійної держави. Але шлях до незалежності був тяжкий і тернистий. Важко назвати країну, яка б пережила те, що пережила Україна за більш ніж півтисячолітнє поневолення (1240 - 1991 рр.). В минулому Україна була розділена на частини, єдиної держави не існувало.

     Ідея єдності українських земель, соборності України сягає глибини віків. Збирання південно-руських земель було пріоритетним напрямком внутрішньої політики київських князів Олега та Ігоря, Святослава та Володимира Великого, Ярослава Мудрого та Володимира Мономаха. Протягом віків втіленням ідеї соборності займались гетьмани України: Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко,

 

Сини України! Згадайте минуле,
Згадайте славетних гетманів діла,
Змагання народні,- і сонце заснуле
Розбудить, зогріє надія жива!
У нашім минулім - там воля і слава, 
У нашім минулім - безсмертні діла.
Цього не украде в нас зрада лукава,
Бо кров'ю Вкраїна все те добула...
Микола Чернявський 

 

Давайте пригадаємо основні віхи становлення України як держави, становлення її єдності та незалежності , здійснивши невелику історичну мандрівку

1. Кінець VIII – початок IX ст.. – утворення Київської держави (Київська Русь)

2. 1187 р. – перша літописна згадка назви «Україна».

3. 1648 – 1657 рр. – національно-визвольна війна під проводом Богдана Хмельницького.

4. 1917 р. – створення Генерального Секретаріату на чолі з В. Винниченком – першого в XX ст.. українського уряду.

5. 7 листопада 1917 р. – проголошення III Універсалу, який передбачав створення Української Народної Республіки.

6. 22 січня 1918 р. – прийняття IV Універсалу УЦР, який проголошував УНР самостійною, незалежною, вільною, суверенною державою українського народу.

7. 22 січня 1919 р. – Акт злуки УНР і ЗУНР.

8. 29 червня 1945 р. – підписано договір та протокол до нього про вихід Закарпатської України зі складу Чехословаччини та про її возз’єднання з Україною.

9. 1954 р. – входження Кримської області до складу України.

10. 24 серпня 1991 р. – прийняття Верховною Радою Акту проголошення незалежності України.

 

4.Цікаві факти про Україну:

Чи ви знаєте, що…

Географічно Україна розташована у центрально-східній Європі.

Це найбільша з країн, що повністю знаходяться в Європі.

За кількістю населення Україна посідає 5 місце в Європі та 21 місце у світі.

Між містами Ужгород і Рахів установлено знак «Географічний центр Європи».

Через територію України проходять чотири з десяти європейських транспортних коридорів.

Україна володіє понад 1/4 родючих чорноземів світу.

Найбільшою річкою України є Дніпро (на Україну припадає 981 км.)

Найдовша печера в Україні — Оптимістична на Поділлі (216 км)

Україна - це великий виробник зерна, цукру, олії, свинини, картоплі, меду.

Україна – єдина країна світу, яка добровільно відмовилася від атомної зброї

Україна посідає 4 місце у світі за кількістю громадян з вищою освітою.

Наша мова є однією з найбільш красивих і мелодійних, (за кількістю її носіїв 26-те місце в світі)

Людина, яка вшанована найбільшою кількістю пам’ятників у світі, - Тарас Шевченко, геніальний український поет, мислитель і художник.

 

5.Гра «Моя Україна» (відгадай назву міста за описом)

Україна- унікальна і неповторна.  Сьогодні ми здійснимо уявну подорож по містах нашої Україні.

       Донецьк -  столиця Донбасу. Воно виникло, по суті, у голому степу навколо металургійного заводу, засновником якого був англієць Джон Юз. Але це було у далекому минулому. Край вугілля та металу перетворився на зелений сад. Особливо змінився в останні роки, місту навіть надали Державну премію у галузі архітектури 2003 року.

       Сімферополь — місто, розташоване на ріці Салгир, і столиця Автономної Республіки Крим.  На початку 19 століття тут проходили два щорічних ярмарки. Його фабрики з виробництва тютюну, цегли і вапняку і млини забезпечували потреби міста. Перша школа відкрилася в 1793 році. Аматорський театр був створений у 1820-х, а друкований верстат встановлений у 1830, і в 1830 році почала виходити губернська газета.

         Одеса. Яких тільки поетичних назв не має вона! Місто-герой, південна столиця, Південна Пальміра, перлина біля моря, столиця гумору! А ще — найбільший та найпотужніший в Україні морський порт.  Справжні морські ворота країни. Влітку  приїжджає багато туристів, щоб прогулятися по легендарній Дерибасівській, спуститися Потьомкінськими сходами, подивитися на сучасний морський вокзал. Місто просто пронизане гумором та сатирою!

          Львів.  Знаходиться на заході України, і його населення складає близько 735 тисяч чоловік. Місто розташоване на річці, на відстані близько 80 км. від межі з Польщею.Воно засноване королем, і назване на честь його сина Льва Даниловича. Історичний центр міста внесений до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Місто побудоване на схилах, а його найвища точка — курган Високий Замок.

        Київ – стародавнє і вічно юне місто, столиця нашої держави – України. Одне з найкращих міст світу.Головна і найкрасивіша вулиця -Хрещатик.

        Овруч – місто з давньою історією, розташоване на півночі України. Де є Святовасилівська церква та місце поховання князя Олега.

    

  6.Флеш-моб «Коло єднання» (здобувачі освіти об’єднуються, тримаючи жовто- блакитну стрічку)                                          

     Україна — наш спільний дім. Тож маємо дбати всі, щоб були в ній добробут і лад, мир і злагода, єдність та вічна краса. Усі ми повинні усвідомити: своє, рідне — не тільки хата й подвір'я, а й вулиця, село чи місто, де ти живеш, ліс і річка, степ і море, кожен куточок нашої найкращої в світі держави. Тому давайте об’єднаємось стрічкою, що символізує єднання кожного з нас, єднання кожного українця, де б всі зараз не перебували.

   

Нехай ніхто не половинить,

Твоїх земель не розтина,

Бо ти єдина, Україно,

Бо ти на всіх у нас одна.

Одна від Заходу й до Сходу

Володарка земель і вод -

Ніхто не ділить хай народу,

Бо не поділиться народ.

 

  

 

     Україна спокон віків кров’ю та життям своїх дітей виборювала своє право бути єдиною, вільною та незалежною.

     Сьогодні  ситуація в країні дуже складна. Всі  люди, від дітей до старших людей, щиро й болісно переймаються долею України.  

    Ще до недавнього часу наша Україна була цілісною. Як не можна відділити небо від землі, так і не можна відділити Захід України від Сходу, Карпати від Світязя, Чорне море від Дніпра. Не уявляють українці нашу державу без Криму і Донбасу, південних регіонів. Бо це все – наша велична й неповторна у світі Україна. Але ось уже майже рік в Україні триває війна. Багатьох  із нас переслідує думка: що нас чекає, яке майбутнє буде у нашої держави, коли повернуться до України захоплені ворогом території?

    На жаль, так сталося, що нашу Батьківщину спіткала велика біда, і знову в боротьбі за волю, незалежність та єдність гинуть найкращі сини та доньки нашої Батьківщини.

    

7. «Сльози неньки-України»

     Війна – це страшне слово, яке знайоме сьогодні кожному українцю. , біль втрат відбивається в серці кожного українця. Дорого заплатив  і нині платить наш народ за єдність та незалежність.Тому згадаймо всіх, хто протягом століть віддавав життя за нашу свободу. І зараз , не шкодуючи власного життя, захищає нашу рідну землю.   

           Згадаймо всіх хвилиною мовчання

Свічка пам’яті та пов’язування чорних стрічок 

 

8. Атрибути держави.

  Національні символи − це свідчення історичних прагнень народу, його унікальності, своєрідний генетичний код нації. Вони покликані служити надійною основою формування громадянських рис особистості, її патріотизму, національної свідомості. Україна має такі державні символи: Державний Прапор, Гімн і Герб. 

    

  9.  Інтерактивна вправа «Від мого серця  моїй Україн» (на жовтих та блакитних сердечках здобувачі освіти записують свої побажання рідній Україні та прикріплюють на обриси карти України)

        

     Ми Єдина країна! Незважаючи на усі негаразди, що відбуваються зараз, всі ми прагнемо одного - миру, спокою, міцної та квітучої держави та чистого неба над головою. 

     Незалежність – це найвища цінність кожної нації, а прапор, що вільно майорить на землі предків, – символ державності, наша єдність- це символ нашої незламності.

    Вірю, наш прапор завжди гордо розвиватиметься над Україною та буде надійним оберегом у всіх наших справах та помислах, а кожне з наших сердець буде наповнене почуттями гордості за рідний край, любові до Батьківщини, поваги до нашої держави та її символів. Упевнена, що кожен з нас готовий зробити все для процвітання нашої країни, її зміцнення , щоб Україну поважали в усьому світі. Переконана, що завдяки мужності українського народу ми зможемо пережити ці важкі часи і обов’язково переможемо.

 10. Підсумки.

   Зараз вирішується доля і майбутнє України. Україна по-справжньому виборює собі демократичне майбутнє.  Ми знаємо, що ми - єдині, спільно будемо боротись за нашу Батьківщину, і що перемога буде за нами. Єдина Україна, європейська Україна - іншого шляху у нас немає.

        Наша виховна година  добігає кінця. Але я вірю, що любов до України ви пронесете через усе своє життя. Це – наша країна, Україна – це демократична, європейська країна. І ніхто не може розділити нас, бо ми – єдині! І кожен із вас робитиме все можливе,  щоб наша Україна була вільною та єдиною, однією з найкращих держав Європи.

    

Слава Україні! Героям слава!

 

 

 

 

 

docx
Додано
10 травня 2023
Переглядів
991
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку