Виховна година "Україна-країна, в якій я живу".

Про матеріал
Метою виховної години є об’єднання учнів довкола спільної цінності - територіальної цілісності держави, згуртованості суспільства, довести, що непорушними є державний суверенітет, незалежність, територіальна цілісність і демократичні засади державного устрою.
Перегляд файлу

Виховна  година  на тему:  «Україна – країна, в якій я живу»

Мета: об’єднати учнів  довкола спільної цінності - територіальної цілісності держави, згуртованості суспільства, довести, що непорушними є державний суверенітет, незалежність, територіальна цілісність і демократичні засади державного устрою;

 розвивати вміння  працювати згуртовано;

 виховувати в учнів почуття патріотизму, національної гордості, любові до рідного краю.

Обладнання: Карта України, відеоролики: «Єдина країна», «Духовний Гімн України – Боже, Великий, Єдиний», «Ми-єдина Україна», літературне деревце, листочки, долоньки.

А ви думали, що Україна так просто. Україна – це супер. Україна – це ексклюзив. По ній пройшли всі катки історії. На ній відпрацьовані всі види випробувань. Вона загартована найвищим гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни.

          Ліна Костенко [ 1 ].


 

                                                Хід уроку

І Організаційний момент.

Учитель:

 Сьогодні ми поговоримо про патріотизм, незалежність та єдність українського народу, а тема нашого виховного заходу буде «Україна – країна, в якій я живу».    

II Кліп «Україна єдина»

https://www.youtube.com/watch?v=JsdTsXEgy3s                                                      

      - Як він  розкриває нашу тему?

      - Сьогодні у нашій країні досить непроста ситуація.  Напевне, всі небайдужі переймаються долею нашої країни. Давайте і ми спробуємо допомогти нашій Батьківщині.    

III Духовний Гімн України – Боже, Великий, Єдиний.

https://www.youtube.com/watch?v=UhLt7zW5b2k

Учитель:

    - Що для вас є Україна?

Орієнтовані відповіді учнів.

Україна-це країна патріотів. В цій країні живуть добрі та чуйні люди, тут виростають козаки, а маленькі україночки найгарніші у світі. Тут росте нове покоління захисників.

Красу України просто так не опишеш, її можна описувати по різному можна описувати її степи Карпати лани Дніпро луги......але краще після перегляду візуальної краси переміститися в глибину цієї молодої держави. Всередині неї ви побачите прагненння до все нових і нових звершень прагнення бути самостійною а особлива там любов.

Україна це та країна яка приймає свого сина або дочку з радістю і огортає його любов'ю дає все що може лиш би її нащадки шанували свої традиції не забували свого роду. Можна дати собі питання а якщо ти виїхав за кордони цієї держави вона тебе більше не прийме таким яким ти є чи можливо вона втратить свою любов до тебе? Ні! Ця країна буде чекати твого повернення і прийме тебе з радістю і гордістю бо вона знає що син її з нею.

    - У кожного  на парті лежить кольоровий папір, напишіть на смужках цього паперу ваші асоціації. 

IV . Слово вчителя                                                                      

Сучасна Україна незалежна держава. Розташована у Східній Європі. Має кордони: на північному заході з Білоруссю, на сході з Росією, на заході з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією, Молдовою. На півдні омивається водами Чорного та Азовського морів. В українських Карпатах знаходиться географічний центр Європи. Ділове, Рахівського р-н., Закарпатської обл.). На заході та півдні величається могутніми горами, українськими Карпатами та Кримськими.

V. Перегляд відеоролика «Ми-єдина Україна»

https://www.youtube.com/watch?v=4Zo8yArOVe4

VІ.  Картографічна мозаїка (робота з картою).

Сьогодні ми здійснимо уявну подорож по нашій Україні, більше дізнаємося про рідну землю, ознайомимося з відомими містами України, розширимо знання про головне місто України, повторимо державні символи України.

1. Київ

Києво-Печерська Лавра

Мабуть, немає українця, який не зможе відповісти на питання «що подивитись у Києві?». Золоті ворота, Батьківщина-мати, Хрещатик – про ці місця, певно, знають навіть діти. Іноді здається, що для справжнього знайомства зі столицею на вистачить і цілого місяця – аж стільки тут цікавинок! Але це не просто місто з тисячолітньою історією, воно має сучасне обличчя. Високий туристичний сезон в столиці припадає на знамените цвітіння каштанів, помилуватись яким приїжджають й іноземці.

2. Львів

Ой, так люблю той Львів, що бракує ми слів! Кожен уявляє його просякнутим ароматами кави та шоколаду. Сюди їдуть за романтикою, атмосферою старого міста та історичними пам’ятками. Львів – це європейське місто, для відвідин якого вам не знадобиться біометричний паспорт. Неймовірна кількість костелів, храмів та замків роблять його по-справжньому середньовічним та казковим, особливо під час різдвяних свят. Кожен турист обов’язково має відвідати атмосферні кафе міста Лева – «Криївку» та «Мазох».

3. Одеса

Одеський оперний театр

Найколоритніше місто України на березі моря. Приїхати сюди варто не тільки задля відвідування легендарного Оперного театру або численних пляжів. В Одесі обов’язково слід поторгуватися на Привозі, подивитись на Дюка, стоячи на другому люку, і, звичайно, перелічити всі Потьомкінські сходи. А якщо вам вдасться знайти гіда, який розповість вам неймовірні історії про місцеві дворики, ви точно закохаєтеся в цю перлину біля моря.

4. Харків

Кожен знає, що це – перша столиця, а ще найбільш студентське місто України. Перше, що вас вразить у ньому – напрочуд красивий вокзал. Якщо ви раніше не бували у Харкові, обов’язково прогуляйтесь Сумською вулицею, від реставрованого майдану Конституції і аж до Парку культури і відпочинку ім. Максима Горького, що вважається одним з найкрасивіших в Європі. А ще в місті багато сучасних арт-об’єктів: від муралів на стінах багатоповерхівок і до галерей сучасного мистецтва. До речі, вхід у більшість з них вільний. 23 серпня тут пишно святкується День міста, тож радимо відвідати його в цей час.

5. Запоріжжя

Запорізька ГЕС

Цьому місту майстерно вдається поєднувати минуле і сучасність: це водночас й «колиска» українського козацтва, й індустріальний центр регіону. Сюди приїздять передусім для відвідування острова Хортиця. Дійсно, хто б не хотів хоч на деякий час відчути себе воїном-козаком, опанувати мистецтво гончарства, ковальства, та навчитися їздити верхи.

6. Вінниця

Фонтан «ROSHEN»

Завдяки фонтану «ROSHEN» Вінницю іменують не інакше, як місто фонтанів. Він є серцем неймовірного нічного шоу з лазерами та музикою на річці Південний Буг. Побачити це дійство можна з кінця квітня і до середини жовтня. А щоб краще роздивитись місто в денному світлі, покатайтесь на екскурсійному трамваї №4 в рамках проекту «Історична зупинка».

7. Дніпро

Багато хто вважає це місто суто індустріальним і геть не туристичним. А дарма, адже тут є на що подивитись! Взяти хоча б неймовірних масштабів набережну чи мальовничий Парк ім. Лазаря Глоби. Родзинкою міста є Монастирський острів. За переказами, його відвідували княгиня Ольга, князь Володимир, хан Батий та ще багато історичних постатей. Дістатись до нього можна пішохідним мостом, на який неодмінно слід повісити замочок, а ключ кинути у води Дніпра, – кажуть, то на щастя.

8. Чернівці

Чернівецький національний університет

Чи то «український Париж», чи то «українська Венеція» – як це місто тільки не називають! Напрочуд красиве місто з вишуканою архітектурою та затишними, майже камерними вулицями. Візитівкою міста є Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича. Чому? Бо це ідеальний знімальний майданчик для фільмів про Гаррі Поттера! Він вражає самим лише зовнішнім виглядом, а що буде, як зануритись в таємниці його історії?

А от в Чернівецькій області можна знайти шматочок Нідерландів: у селі Лужани навесні розквітають тисячі прекрасних тюльпанів.

9. Івано-Франківськ

Дехто називає це місто лише проміжною зупинкою між Східною Україною та Закарпаттям, однак він є самостійним туристичним та культурним центром. Як і годиться кожному місту, що отримувало магдебурзьке право, тут побудували ратушу – зараз вона є символом міста. Радимо також прогулятись знаменитою «стометрівкою», тут ви знайдете багато цікавих пам’яток, вуличних кафе і книжкових магазинів. А якщо матимете романтичний настрій, завітайте на Міське озеро та розташований у ньому Острів любові, що має форму серця.

10. Кам'янець-Подільський

Кам'янець-Подільська фортеця

Це одне з найатмосферніших міст України. Через велику кількість пам’яток історії його називають суцільним музеєм під відкритим небом. Місцева фортеця послугувала декораціями для безлічі історичних фільмів. До речі, до неї веде найстаріший в Україні міст – Турецький. Влітку місто живе численними фестивалями, зокрема радимо відвідати музичний RespublicaFEST та фестиваль повітряних куль.

11. Луцьк

Старовинне місто, що намагається йти в ногу з часом. Сюди передусім приїжджають подивитись на історичні пам’ятки, наприклад, замок Любарта, що є одним з найстаріших в Україні. Також у Луцьку чимало унікальних музеїв. Вартують уваги єдиний в нашій країні Музей дзвонів та Аптека-музей, у якому, кажуть, колись готували ліки для Лесі Українки.

12. Яремче

Це місто було засноване як вузол транспортного сполучення. Зазвичай цей факт прирікає місто на долю суцільного залізничного вокзалу, але тільки не Яремче! Завдяки мальовничій природі воно стало самостійним туристичним куточком України. Якщо завітаєте сюди, обов’язково прогуляйтесь «Стежкою Довбуша», відчуйте енергію водоспаду «Пробій» та погодуйте тварин у місцевому міні-зоопарку, що більше нагадує заповідник.

13. Ужгород

Це найменший обласний центр України, однак за цією компактністю приховується тисячолітня історія. Поміж іншого, туристів приваблює унікальне для наших країв явище – цвітіння сакури. У період з кінця квітня до середини травня район Малий Галагов перетворюється на квітучий сад. Не меншої уваги варта найдовша в Європі Липова алея, що простягається вздовж двох набережних – Студентської та Незалежності. І звичайно ж, якщо ви завітали до цього міста, обов’язково відвідайте Ужгородський замок.

14. Чернігів

Троїцький монастир

Північна столиця українського козацтва не має шансів бути нецікавою для туристів. Місцеві радять в першу чергу вирушати на Чернігівський Вал – це таке собі «городище» в місті. Тут компактно розміщені всі головні архітектурні та історичні пам’ятки: церкви, оборонні споруди, величезні чавунні гармати [ 2].                                                                             

     VІI.  Літературне деревце «Люблю Україну»  

Учні діляться на 2 команди, кожна з яких по черзі повинна назвати процитувати одну строфу поетичного твору, на листочку деревця написати назву твору на прикріпити до літературного деревця.

VIІI.  Конкурс «Чи знаєте ви?»

Учитель ставить запитання, а учні по командах (рядах) дають відповіді.

  1. Столиця України. (Київ)
  2. Що означає слово «козак»? (Вершник, вільна людина.)
  3. Козацький човен. (Чайка)
  4. Герб України (Тризуб)
  5. Найвідоміша козацька страва. (Куліш.)
  6. Дерево, з якого добувають дьоготь. (Береза)
  7. Кому не дозволялося заходити на територію Запорозької Січі? (Жінкам.)
  8. Обрядовий хліб, який печуть на Великдень. (Пасха)
  9. Свято дівочої долі. (Катерини)
  10. Найвища гора України. (Говерла)
  11. Найвідоміший футболіст України сучасності. (Андрій Шевченко)
  12. Грошова одиниця України. (Гривня)
  13. Приміщення, в якому жили козаки. (Курінь)
  14. Колір прапора України. (Блакитно – жовтий)
  15. Розписані великодні яйця. (Писанки)
  16. Найбільше озеро  України. (Синевир)
  17. Головна обрядова дія Андріївських вечорниць. (Гадання, Кусання калити)
  18. Зібрані цього дня лікарські трави вважаються найцілющими.  (Свято Івана Купала)
  19. Скільки страв повинно бути на столі у Святий вечір? (Дванадцять)
  20. Народна назва одного з найголовніших  літніх свят, до якого православна церква приурочила свято Трійці. (Зелена, Клечальна неділя – «Зелені свята»)
  21. Швидкий український танок. (Гопак)
  22. Хто був останнім гетьманом України? (Кирило Розумовський)
  23. Хто з українських письменників узяв собі псевдонім – назву своєї національності. (Леся Українка)
  24. На території якого материка розташована Україна? (Євразія).

  IX Вправа «Долоньки»

  •    Дуже швидко і вправно ми звами попрацювали з картою. А зараз давайте подаруємо нашій Україні тепло своїх долоньок.
  •      На парті у кожного з вас є долонька, напишіть на ній свої побажання і прикріпіть навколо карти України.

(Учитель зачитує всі учнівські побажання)

  •      Саме наша любов, добро і піклування допоможуть зберегти єдність нашої держави.

     X Цікавинки про Україну                                         

1. Третій найвідвідуваніший у світі Макдональдс — у Києві, біля залізничного вокзалу. Цей заклад незмінно потрапляє до п'ятірки найбільш жвавих Макдональдсів світу.

2. Станція метро «Арсенальна» у Києві — найглибша у світі, і вона йде під землю на 105 метрів. Станцію побудували однією з перших, в 1960 році, у безпосередній близькості від будівлі парламенту. За деякими даними, у тунелях біля «Арсенальної» є таємні сховища для політичної верхівки.

3. Одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень — це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів.

4. Українець Микола Сядристий, хоч і не «лівша», але підкував блоху, прямо як у казці. Блоху можна побачити в Київському музеї мініатюр.

5. Найкоротша головна вулиця, але в той же час одна з найширших і мальовничих — вулиця Хрещатик у столиці України Києві. Її довжина усього 1225 метрів.

6. На Україні, у містечку Рахів, в оточенні мальовничих Карпат, знаходиться географічний центр Європи.

7. Українська мова зайняла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою у світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія і побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році.

8. Найбільш довга печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі, це гіпсова печера на глибині 20м, протяжністю 216 км. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, вона поступається лише Мамонтовій печері в США.

9. Перша гасова лампа винайдена у Львові у 1853 р і в цьому ж році в одному з Львівських госпіталів була проведена перша операція при гасовій лампі

10. Український духовий інструмент «Трембіта» — найдовший музичний духовий інструмент у світі.

11. Джордж Гершвін написав одну з найбільш відомих світових пісень “Summertime” (її виконує Луї Армстронг та Ельза Фіджеральд) після того, як надихнувся українською народною колисковою “Ой ходить сон біля вікон”.

12. Міжнародний український гімн складається всього з шести рядків (чотири у віршах і дві в приспіві). Решта рядків гімну вважаються політично некоректними. (наприклад, “Станемо, браття, в бій кривавий від Сяну до Дону” має на увазі, претензії Україні на територію Росії та Польщі).

13. В Україні найбільші в світі запаси марганцевої руди – 2.3 мільярда тон або близько 11% від всього світового запасу.

14. Серед яскравих досягнень українського літакобудування – найбільший в світі літак АН-225 «Мрія», а також найпотужніший літак АН-124 «Руслан». У 2001 році, літак «Мрія», взявши на борт вантаж у 253 тонни, за один політ встановив 124 рекорди.

15. Населення України відноситься до найбільш освіченого. Кількість людей з вищою освітою на душу населення вища, ніж середньоєвропейський рівень. Україна займає 4 місце в світі за кількістю громадян з вищою освітою.

16. Україна за власною ініціативою, відмовилася від третього у світі за величиною арсеналу ядерної зброї. У момент проголошення незалежності, на території України було розташовано більше тисячі ядерних боєголовок і ракет, третій за величиною ядерний потенціал після Росії та Америки. Боєголовки і ракети були передані Росії, бункери були знищені. У відповідь на це Україна отримала гроші за роззброєння, а також гарантії безпеки від ядерних держав.

17. Українському поетові Тарасу Шевченко встановлено близько 1200 пам'ятників по всьому світу. Більшість із них знаходиться на західній Україні. Невідомо, кого в Україні більше — Шевченка чи Леніна, оскільки ні комуністична партія, ні Мінкульт обліку вождів уже не ведуть.

18. На момент проголошення незалежності в Україні ”проживало” 19,4 мільйона свиней; сьогодні – лише 8,3 мільйона. Незважаючи на свою репутацію головних у світі пожирачів сала, середній українець з’їдає усього 18 кг свинини на рік. Це в три рази менше, ніж з’їдає типовий німець.

19. Український пауерліфтер, Дмитро Халаджі, включений до Книги рекордів Гіннесса більше 20-ти разів. Один з його рекордів називається “Кузня диявола”, в якому Дмитро лежить на цвяхах і накритий 700-кг сталевою плитою, по якій б’ють кувалдами.

20. Український «Південмаш» (Дніпропетровськ) виробляє найбільш екологічні ракетоносії у світі. За їх допомогою у космос відправляють комерційні вантажі у рамках міжнародного проекту «Морський старт».

21. Найстародавніша відома ученим мапа, а також найстародавніше поселення Homo Sapiens знайдено в Україні, у селі Межиріччя Рівненської області. Їм 14,5-15 тисяч років. Мапу вибито на кістці мамонта.

22. Автор першої в світі Конституції — українець Пилип Орлик. 5 квітня 1710 його обрали гетьманом запорізького війська. У цей же день він оголосив «Конституцію прав і свобод війська Запорізького». У США Конституцію прийняли в 1787 г, у Франції та Польщі тільки в 1791 році.

23. Лавра — це найбільші та найвпливовіші чоловічі монастирі. У світі статус Лаври мають тільки шість монастирів. Три з них знаходяться в Україні.

24. На території України зосереджено ¼ всіх запасів чорнозему на планеті. Чорноземні ґрунти при правильній обробці дають найбільшу кількість врожаю. Під час Другої Світової війни німецькі солдати навіть вивозили чорнозем на поїздах.

25. Протяжність найдовшого тролейбусного маршруту в світі складає 86 кілометрів, а проходить він у Криму між Сімферополем та Ялтою.

26. Українці – п’ята найбільш питуща нація в світі. Нас перепивають тільки молдавани, росіяни, угорці і чехи. Середньостатистичний українець старше 15 років у рік випиває 15,6 літрів алкоголю – на літр більше ірландця і майже на два норвежця.

27. За кількістю сонячних днів такий курорт як Ялта не поступається Ніцці та іншим середземноморським курортам. Більша частина України розташована в межах помірно континентального клімату, але для Південного берега Криму характерний субтропічний клімат.

28. Пабло Пікассо був у захопленні від робіт української художниці Катерини Білокур (1900—1961). Коли в 1954 році він побачив її на виставці, він сказав, що її роботи геніальні і порівняв її з відомою художницею Серафін Луіс.

29. Через територію України проходять чотири з десяти європейських транспортних коридорів

30. Найбільшою річкою України є Дніпро. Із загальної довжини 2201 км на Україну припадає 981 км. Це третя за довжиною і площею басейну річка Європи (після Волги і Дунаю). Бере початок з болота Аксеннінський Мох на південних схилах Валдайської височини, впадає в Дніпровський лиман Чорного моря. 65% площі басейну ріки знаходиться на території України.

31. Україна — це великий виробник зерна (вона входить до трійки найбільших виробників ячменю). Поруч із Францією, Німеччиною та США — один з найбільших виробників цукрового буряка, випереджуючи таких сусідів як Польща та Туреччина. Входить Україна до сімки найбільших у світі виробників цукру, рослинної олії, свинини та картоплі. Входить до п’ятірки найбільших світових виробників меду.

32. Україна — це найбільша з країн, що повністю знаходяться в Європі.

33. За кількістю населення Україна посідає 5 місце в Європі (після Німеччини, Італії, Великобританії, Франції) та приблизно 21 місце у світі. На її долю припадає 7,3% населення Європи i 1% населення Землі.

34. П’ять українських об’єктів внесені до переліку Світової спадщини ЮНЕСКО, які є видатними культурними і природними цінностями, що становлять надбання усього людства, це такі:

— Kiev – Saint-Sophia Cathedra

— Kiev – Related Monastic Buildings, Kiev-Pechersk Lavra

— L'viv – the Ensemble of the Historic Centre

— Struve Geodetic Arc

— Primeval Beech Forests of the Carpathians

35. Перший рамковий вулик було винайдено 1814 року П. І. Прокоповичем.

36. В Україні – найбільший запас марганцевої руди в світі, 2.3 мільярда тонн або близько 11% від усіх покладів планети. Ще у нас чимало залізної руди – 7% світових запасів.

37. У 20 – 40-х роках було споруджено найбільші в Європі прискорювачі заряджених частинок, створено й впроваджено теорію зварювання під шаром флюсу (Є. Патон).

38. Іван Павлович Пулюй (1845—1918 рр.) — перший український фізик світового рівня, співзасновник рентгенології. Він домігся найвищої на той час якості Х-променевих фотографій, опублікованих у європейській пресі. А виконана у США одним з І.Пулюєвих електровакуумних апаратів рентгенограма вперше у світі зафіксувала перелом людської кінцівки.

39. Ігор Іванович Сікорський (1889—1972 рр.) — авіаконструктор, який на початку XX ст. розробив цілу серію нових моделей літаків (серед них — одні з перших у світі багатомоторні літаки «Гранд», «Руський Витязь» та «Ілля Муромець») та гелікоптерів.

40. Запорізька Січ — суспільно-політична та військово-адміністративна організація українського козацтва — по праву вважається одним з перших демократичних утворень у світі [ 3 ].

Вчитель.  Ось така вона неймовірна наша Рідна Країна. Ми ще раз переконалися, що Україна – єдина, соборна, унітарна Держава.

              

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Література:

  1. https://maximum.fm/citati-pro-ukrayinu-najkrashchi-krilati-vislovi-pro-batkivshchinu_n166065
  2. https://ua.discover.net.ua/inspiration/naykrasivishi-mista-ukrayini-top-15-misc-dlya-poyizdki-na-vihidni
  3. https://ridna.ua/2015/04/40-tsikavyh-faktiv-pro-ukrajinu/

 

docx
Додано
12 лютого 2020
Переглядів
2271
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку