Виховна година "Українська душа на струнах бандури"

Про матеріал
Сценарій виховного заходу присвячений українській бандурі, її значенню в культурі нашого народу.
Перегляд файлу

 

Сценарій виховного заходу

Українська душа на струнах бандури

Звучить мелодія на бандурі.(Можна запросити колектив бандуристів або скористатися ресурсами інтернету)

На сцену виходять двоє ведучих у вишиванках

Ведучий  1       Кожен народ має свою душу, що відрізняє його від інших народів. Україна не мислима  без своєї мови, культури, вишиванки, бандури. Якщо ти хочеш зрозуміти , як живе народ ,- послухай його музику.

 Ведучий 2  Якщо існує український музичний інструмент, що заслуговує на назву українського національного інструмента, то це - бандура.  Бандура – не просто музичний символ України. Це сила українського народу. Доки живе українська пісня – існує Україна.

 Ведучий 1 Бандура – інструмент колосальних можливостей – оригінальна не лише за формою і зовнішнім виглядом, але і за внутрішнім змістом, адже народжена на нашій землі, на її струнах звучить українська душа. З історії відомо, що в українців можна було забрати все, але в них завжди залишалась пісня, що надихала та вела за собою на нові подвиги і звершення

Вірш

Іван Коваленко

Бандура (Дума)

 

Я не знаю, чи вам щось говорить бандура,
Чи якісь почуття з глибини підійма.
А у мене чудна, дивовижна натура:
Від бандури хворію, і ліків нема.

Ну, а вам хоч що-небудь говорить бандура?

Я люблю звуки скрипки, баяна, гітари,
Мені серце Бетховеном крає рояль.
Раптом щеміт і біль, і розвіялись чари –
Це озвалась у серці бандура моя…

Це у серці моєму заграла бандура.

Як зачую, прокинусь і враз стрепенуся,
Щось знайоме до болі в душі постає,
Ніби в рідну хатину з дороги вернувся,
У дитинство далеке, моє й не моє.

Щось далеке і рідне збудила бандура.

Може, я був причетний до створення світу,
Може, я колись сам ту бандуру зробив,
І на ній я заграв пісню степу і вітру,
Як закінчив це диво з ялини й верби…

Ти заграй мені знову ту пісню, бандуро!

Може, я був колись бандуристом незрячим
І в бандурі всю душу народу зібрав,
Може, я її співом і словом гарячим
Правду й волю здобути народ закликав.

Забрини і скажи усю правду, бандуро!

Ми не ставили опер, не грали симфоній,
У нас стачило хисту для більших вистав:
Запоріжжя і Січ, степ, козацтво і воля,
А в оркестрі сопілка й бандура проста.

А в оркестрі могутньо гриміла бандура!

Чи жила б Україна без кобзи-бандури?
Чи світила б колись нам свободи зоря?
Чи знесли б ми без неї неволю й тортури?
Чи без неї діждалися б ми Кобзаря?

Хай ридає й розкаже про це вам бандура.

Зроблять вчені колись електронну ще скрипку,
Дивні звуки полинуть. Послухаєш – рай!
Тільки я не захочу. Я встану і крикну:
– Забери своє диво! Бандуру віддай!

Ти віддай, поверни мені рідну бандуру!

Поверни мені ту, що з верби і ялини,
Що душа в ній народу живе й не вмира,
Ту, що з волі й тополі, і вишні, й калини,
Її світу усьому послухать пора.

На весь світ хай озветься, заграє бандура!

Нашу думу і славу нікому не стерти,
Наша пісня зове на звитяжні діла.
Я сто тисяч разів за це згоден померти,
Щоб жила Україна й бандура жила!

Нехай душу народу розбудить бандура!

Ведучий 2 Кобза… Бандура… Спитайте українця в будь-якому куточку землі, що він відчуває, коли слухає казкові акорди струн цих інструментів? І почуєте: бандура й кобза, спів кобзарів – це символи України, невмирущості її славних духовних, мистецьких традицій. Недарма й Тарас Шевченко свою книжку назвав «Кобзарем».

Ведучий 1 Культурний парадокс: унікальний інструмент суто українського народу йому самому майже не відомий! Наче і родзинка, а ніхто її не знає, наче і звучання неповторне, а ніде його не чутно, наче і всім відомо про кобзарів та бандуристів, їх шанують і поважають, але ми дуже мало знаємо про цей інструмент.

Ведучий 2  Бандура – український народний струнно-щипковий музичний інструмент.ЇЇ відносять до родини арфових. Гра на бандурі дуже схожа до виконання на арфі – пальцями обидвох рук защипують струни, яких у сучасних концертних хроматичних інструментах налічується до 65-ти, які колись були жильними, а тепер використовують металеві.

 

Ведучий 1 Першим свідченням про появу бандури на теренах України є інформація про Войташека, бандуриста, що був при дворі польського магната  Зборовського, датована 1580 р. Бандуру часто називають оригінальним витвором українського народу, який почав широко розповсюджуватися з кінця 16 ст. Утім, довкола цього досі точаться суперечки. Деякі дослідники пишуть, що бандура виникла в Англії, а вже звідти поширилася по Західній Європі і дійшла до України

Ведучий 2 Предками сучасної бандури вважають кобзу, яка у свою чергу має безпосередній зв’язок із європейською лютнею. Корпус кобзи, подібно до лютні та гітари, має симетричну будову. Потім до кобзи почали додавати приструнки, і поступово утворюється інструмент, який ми називаємо бандурою. Цей витончений інструмент має виконавські можливості, подібні до фортепіано: можна грати всіма десятьма пальцями й видавати складні акорди. Зовнішній вигляд бандури невпинно змінювався і вдосконалювався.Число  струн сильно збільшилося (колишня кобза часто мала тільки 3 струни, а сьогоднішня бандура до 68 струн і приструнків). Бандура поєднує звуки арфи й клявікорда. Ці звуки деколи чисті й строгі, а деколи - багатоголосні й мелодійні.

 

Ведучий1 Кобза-бандура споріднена з центральноєвропейською пандурою чи мандорою. Зображення кобзи-бандури відомі з 12 ст. Походження назви бандури — з латинської (Пандура) .

  В 17-му сторіччі ладкова бандура була популярна в Україні, а з початку 18 ст. мода на неї прийшла також у аристократичні кола Росії. Саме з метою відмежуватися від простолюдної назви «кобза» у панському середовищі і почали називати її шляхетною та модною західною назвою «бандора» на *латинській манір*.

 

 Ведучий 2 Така назва зафіксована в багатьох польських джерелах ,де  бандура тлумачиться як «козацька лютня». Про те, що по містах грають на бандурах, «а селяни… на кобзі», пояснюючи у дужках, що то «рід бандури» сповіщав 1788 р.  іноземець Рігельман.

Отже, на початку 19 ст., поруч з лютнеподібними існували й багатострунні музичні інструменти, які «українізувавшись», почали зватися бандурами, а виконавці на них — бандуристами. Бандура має комбінацію басів і пристунків, які дають інструментові чудові мелодійні можливості - приструнки грають молодію, а баси служать як акомпанемент. На струнах бандури грають пучками пальців або нігтями. Результат цього знаменитий! Отож слухайте цю гру й насолоджуйтесь нею!

 

 Бандура.Україна.Красива музика .(кліп) https://www.youtube.com/watch?v=F72YcB8fJT4

 

Ведучий 1Бандура  була улюбленим інструментом козаків. У Запорізькій Січі існували хори, оркестри і рапсоди-бандуристи. Також бандуристи офіційно входили до складу Війська Запорізького і разом із довбишами, сурмачами, трубачами виконували козацьку військову музику.

 Це інструмент вільних співців, оспівувачів славетних героїв української землі, їх великих подвигів та невдач, оплакувань їхньої героїчної смерті та страждань народу під невольницьким гнітом…

До вашої уваги Запорізький марш (музика) https://www.youtube.com/watch?v=dwGelpiEJG0

Ведучий2.  Мандруючи Україною від села до села, у супроводі хлопчиків-поводирів, сліпі старці – кобзарі співали волелюбні думи та історичні пісні, в яких прославляли подвиги хоробрих козаків з легендарного минулого і закликали до боротьби проти гнобителів. За плечима несли вони кобзу або бандуру, грою на якій і заробляли собі на щоденний хліб.

Ведучий 1 Звістка про те, що у село прибув кобзар, миттю облітала всіх, і мешканці сходилися щоб послухати старого мудреця. Торкаючись чарівних струн гість оповідав про події, які відбувалися на рідних землях, в билинах та думах прославляв лицарів-героїв, що боронили рідний край від ворога, ліричним співом розчулював слухачів до сліз, а веселою піснею викликав у них щирий сміх. Бандуру чи кобзу возили із собою волелюбні українські лицарі – козаки. Коли козацька душа плакала і тужила за рідним краєм та коханою дівчиною, плакала і тужила з нею й бандура.

Пісня Взяв би я бандуру

https://www.youtube.com/watch?v=PsKJHlC4yFU

Ведучий 2 Бандуристи з часом почали об’єднувалися в братства, передаючи складені традиції власного мистецтва своїм нащадкам. Майстер бандурист або панотець брав собі учнів, що мали гарний слух та голос. Після важкого навчання, яке тривало не менше 3 років, учні мали скласти перед товариством бандуристів своєрідний іспит – посвячення в кобзарі, бандуристи. Інколи майстер міг  подарував учневі бандуру.

Ведучий 1  Українські бандуристи були при царському дворі, у палацах вельмож, у маєтках польських і українських поміщиків. У 17-19 ст. бандура набула найбільшого поширення серед українського народу. Іноземці відзначали  музичну обдарованість українських бандуристів і їхню веселу вдачу. Вдаривши лихом об землю бандуристи  починали "веселої",  кожен, хто чув ту пісню, брався до запального танцю, тоді й серце народне наповнювалося радістю.

 

До вашої уваги народна пісня «Ти ж мене підманула» у сучасній обробці. Гурт Шпилясті кобзарі.

https://www.youtube.com/watch?v=ffTshwdqRzo

 

Ведучий 2.Свідченням значення бандури в українській культурі є всім відома народна картина Козака Мамай,  із зображенням козака-бандуриста. Це один із найпоширеніших фольклорних героїв в Україні.  Може видатися дивним, що народного героя, козака-воїна, зображували не в запеклій сутичці з ворогом, а в мить перепочинку, таким собі умиротвореним і замріяним. Однак саме в цьому зовнішньому спокої і криються глибокі душевні переживання козака, його внутрішня духовна міць. Уже чи­мало років він не розлучається зі своєю шаблею, боронячи батьківський край від заклятих ворогів. Коли ж випадає вільна хвилина, сідає під дубом, кладе осторонь зброю і одній лише бандурі, “подрузі вірній”, довіряє тужливі думи.

 

Ведучий 1Народні співці   були символом  невмирущий український дух. За правду у піснях влада часто знищувала кобзарів – морально і фізично.В період сталінського тоталітарного режиму бандуристи зникли з українських вулиць і сільських доріг у зв’язку з іншими кампаніями сталінського режиму, як-от колективізація, впровадження паспортів у містах. Відбувалися  арешти мандрівників, що не вписувались у сталінську соціальну систему. В народі виникла легенда про з”їзд кобзарів, бандуристів, лірників після якого їх всіх було розстріляно. Письмових, документальних свідчень не знайдено. Але однозначно – радянська влада негативно ставилася до бандуристів, надто вже націоналістично звучала наша бандура.

Ведучий 2 На сьогодні її технічні можливості дозволяють включати до репертуару і твори фольклорного мистецтва, і світову класику, й інших музичних напрямів. Нині бандура має більше 60-ти струн, кожна з яких таїть у собі чарівне звучання. Недаремно цей інструмент називають "срібними струнами України".

 І  якщо бандура за стільки століть не перетворилася на попіл, значить, ми, українці, не повинні сумніватися в її величі, а маємо зберегти і передати це багатство нащадкам.

Вірш   Автор - Юрій Ніколаєв

Бандура

 Гуде в Україні бандура,

 Дзвенить і грає, крізь віки

 Така вже пісенна натура,

Такі вже люди – козаки

                         Бандура, як душа народу

                         Сміється, плаче, гомонить

.                        Безсмертна, як жива природа

                             Між люди музика летить.

Сам Бог, що нам бандуру дав

Підспівує собі тихенько.

 Спасибі Боже за твій дар,

 За чудо це маленьке.

                             За чудо пісенне, пригоже,

                             За нашу вдачу і натуру.

                            За все тобі ми вдячні Боже.

                           І дуже вдячні за бандуру!

 

docx
Додано
2 лютого 2022
Переглядів
732
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку