Виховна година в 11 класі на тему"Спарва твого життя"

Про матеріал

Професія - це те, що ми обираємо, це те, до чого ми йдемо все своє свідоме життя. Це справа, якою ми займаємося яку любимо. Кожна молода людина задумується над тим, яку професію обрати. Світ професій – складний та захоплюючий. Зорієнтуватись в ньому інколи дуже важко. Тому розповідь про професії допоможе сформувати в учнів свідоме ствлення до її вибору.

Перегляд файлу

Тема: Справа твого життя

Мета: Формувати в учнів свідоме ставлення до вибору майбутньої професії;               навчати  аргументовано  відстоювати власну думку, розвивати мислення;  виховувати свідоме ставлення до навчання, розуміння його необхідності в житті, почуття обов’язку перед батьками, викладачами та державою; виховувати в учнів впевненість, культуру спілкування, повагу до думки співбесідника.             

«Якщо ви вдало оберете  професію

 і докладете до нього душу, то щастя    

                                                                                           саме знайде вас» 

                                                                                                 Ч. Дарвін                                                                                                                                                                   

І. Вступне слово вчителя.

            Професія - це те, що ми обираємо, це те, до чого ми йдемо все своє свідоме життя. Це справа, якою ми займаємося яку любимо. Кожна молода людина задумується над тим, яку професію обрати.

Професія це не лише спосіб заробти гроші, забезпечити себе їжею, одягом нормальними умовами життя.  Професія повинна щей приносити задоволення, ти маєш приходити на роботу з посмішкою і йди з неї так само.

Світ професій – складний та захоплюючий. Зорієнтуватись в ньому інколи дуже важко. Усім    людям властиво планувати своє життя, вирішувати багато питань, пов’язаних з вибором професії.  Знайти свою дорогу в житті –дуже нелегко. Одні обирають її для себе ще з дитинства, інші все життя шукають та не знаходять. Одні з юних літ вчаться переборювати труднощі, які трапляються на шляху до мети, і переборюють їх. Інші , навпаки, всіляко намагаються оминути ці труднощі. Сьогодні ми живемо в країні, яка відкриває перед молоддю необмежені можливості для набуття будь-якої професії. А людина, в свою чергу, може звеличити будь-яку професію, освітлюючи її вогнем своєї творчості, свого дерзання та майстерності.

 Посудіть самі, щодня людина проводить до восьми годин на день на своєму робочому місці, або ж виконує те, чого вимагає обрана нею професія, чи не так? Кілька годин ранкової зорі та кілька годин вечірньої неймовірної втоми припадають на активну фазу доби, а далі її продовжує пасивна - сон. Зробивши оцей найпростіший аналіз порівняння часових відрізків доби, маємо добре усвідомити , як важливо обрати професію до душі , щоб вона не стала тягарем, а задоволенням. Тоді й вислів: «На роботу як на свято», - набуде реального сенсу.             

У вас було домашнє завдання: Скласти проект «Мій вибір» за планом:

  • Мої головні життєві плани.
  • Яка професійна діяльність може допомогти у досягненні бажаного.
  • Які здібності потрібні фахівцю цього профілю для успішної діяльності.
  • Які важливі для обраної професії риси потрібно в собі розвинути.
  • Де зможу працювати, маючи освіту за обраним фахом.
  • У яких навчальних закладах можна отримати цю професію.
  • Які перешкоди можуть стати на обраному шляху.
  • Які конкретні дії планую зробити, щодо реалізації професійних планів.             

ІІ. Виступи учнів.

Учні розповідають про свою майбутню професію за планом. Проект може бути у вигляді розповіді або презентації.

ІІІ. Практична частина.

Психолог проводить профорієнтаційний тест на виявлення до якого типу професії більш схильні учні класу.

ІУ. Думки студентів про перспективи їхньої спеціалізації

Питання були такими:Чи виправдала обрана спеціальність Ваші сподівання? Чи будете Ви працювати за спеціальністю, якій навчаєтесь? Якщо ні, то чому? Що порадите абітурієнтам, які зараз роблять свій вибір?

Євген Безкоровайний,  комп'ютерні науки:- Мій вибір абсолютно виправдався. За роки навчання нас познайомили з різноманітними галузями застосування комп'ютера: від архітектурних розробок власних комп'ютерних програм і написання програм різними мовами до засвоєння сучасних програмних пакетів для проектування інтегральних схем та розрахунку їх характеристик. Загалом нам дали добрячий "скелет" знань комп'ютерних наук. Оскільки моя спеціальність дуже широка і покриває декілька напрямків, я працюватиму за якимось одним чи двома.

Зоя Циганкова,  перекладач з двох іноземних мов,  Моя спеціальність повною мірою виправдала мої очікування. І я буду працювати за спеціальністю. Я ще зі школи знала, що буду перекладачем - це саме те, що мені подобається і непогано виходить. Якщо чесно, то на початку думала, що вчитись буде складніше, але особисто мені не було складно. Хоча іноді технічні предмети, на кшталт вищої математики, хімії та фізики "діставали", але це, як не крути, технічний ВНЗ. На мою думку, якщо людина дійсно бажає вчитись і стати професіоналом, то вона буде "гризти граніт науки" і їй буде це подобатись. А якщо вона шукає недоліки та звинувачує викладачів, це означає лише одне - людина не туди потрапила. Абітурієнти, якщо ви будете вимогливими до себе, то все вийде. Слід іти на ту чи іншу спеціальність, чітко знаючи, чого ти хочеш. Що стосується факультету як джерела знань, то, як і будь-який інше, він має свої переваги та недоліки, справжніх професіоналів та просто тих, хто відпрацьовує свої гроші. Але це скрізь так, і є типовим для кожного ВНЗ.

Анна Волошина,  міжнародні економічні відносини:- Я свідомо обирала економічну освіту та фінансову спеціалізацію. Зараз працюю саме за професією. Зовсім не розчарувалася, фінансовий аналіз зовсім не такий нудний, як вважають ті, кому це не до душі. Порада майбутнім студентам єдина - не слухати жодних порад. Прислухатися до власних відчуттів. Робити те, що найбільше подобається і найкраще виходить, навіть якщо професія непопулярна. Оскільки не все, що модне, є добрим. Крім того, перенасичення ринку спеціалістами одного профілю так само не створює сприятливих умов для подальшого працевлаштування та кар'єрного зростання.

Анастасія Нестеренко, філологія:- Обрана спеціальність цілком мене задовольняє. Чим далі, тим більше переконуюся в тому, що зробила правильний вибір. Я вже працюю за спеціальністю. Хоча ті знання, які я здобуваю, допоможуть у багатьох інших сферах. Працювати насправді можна будь-де, головне - не бути телепнем. Абітурієнтам порадила б перед тим, як подавати документи на певну спеціальність, спершу уявити, що ви займатиметеся цією наукою щодня як мінімум 4 роки. Якщо перспектива так довго і прискіпливо вивчати один предмет (фізику, історію, філософію) вас тішить, значить ви зробили правильний вибір - бути вам хорошим фахівцем.

У.Підведення підсумків
    На цьому наш захід підійшов до кінця. Отже ми з вами обговорили деякі професії. Ви вибрали ті, які на вашу думку є більш важливі, і тепер ви зможете без особливих проблем проаналізувати значимість вибраної вами професії і вияснити для себе її можливості.
Тож, бажаю вам успів, правильного вибору, щирих друзів.

docx
Додано
6 серпня 2018
Переглядів
696
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку