Виховна година «ВІЛ/СНІД: міфи і факти»

Про матеріал
Година спілкування про небезпеку ВІЛ/СНІДу, розглянути основні шляхи зараження цією хворобою та заходи щодо її профілактики; сприяти зниженню ризику інфікування ВІЛ, формуванню толерантного ставлення до людей з ВІЛ, особистісної та соціальної компетентності дітей, які вимушені жити в умовах епідемії ВІЛ/СНІД; виховувати бажання дотримуватися правил здорового способу життя та побудови між статевих відносин на основі дружби і поваги.
Перегляд файлу

 

Виховна година «ВІЛ/СНІД:

 міфи і факти»

Підготувала і провела

класний керівник Горбачова Ю. В.

Зображення, що містить червоний

Автоматично згенерований опис


Виховна година «ВІЛ/СНІД: міфи і факти»

Мета: продовжувати формувати уявлення про небезпеку ВІЛ/СНІДу, розглянути основні шляхи зараження цією хворобою та заходи щодо її профілактики; сприяти зниженню ризику інфікування ВІЛ, формуванню толерантного ставлення до людей з ВІЛ, особистісної та соціальної компетентності дітей, які вимушені жити в умовах епідемії ВІЛ/СНІД; виховувати бажання дотримуватися правил здорового способу життя та побудови між статевих відносин на основі дружби і поваги.

Обладнання: презентація, інтерактивні вправи, червона стрічка, ножиці, степлер, клей.

Хід роботи:

І. Організаційна частина

Привітання, психологічне налаштування до заняття: вправа «Слово мого настрою» (напишіть у чаті слово або поставте смайлик, який би передавав ваш настрій та емоції зараз).

ІІ. Вступна частина

Тема сьогоднішнього заняття „1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом". Воно присвячене проблемі профілактики ВІЛ/СНІДу і не тільки. СНІД – одна з найважливіших і трагічних проблем, що виникли перед людством наприкінці XX сторіччя. Та головна проблема навіть не в тому, що Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) офіційно зареєструвала понад 40 мільйонів ВІЛ-інфікованих та 16 мільйонів померлих. Проблема в тому, що ми, як і багато років тому, не хочемо всерйоз сприймати факт, що живемо в світі, в якому існує вірус імунодефіциту людини, і повірити, що проблема СНІДу і його наслідків безпосередньо стосується кожного.

ІІІ. Основна частина

Всесвітній день боротьби зі СНІДом уперше відзначався 1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн пролунав заклик до соціальної терпимості та розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІДу. Символом боротьби зі СНІДОМ є червона стрічка. Ця стрічка як символ розуміння СНІДУ була задумана весною 1991 року.

Перегляд відео https://www.youtube.com/watch?v=1eOXssmxmmg

Вірус імунодефіциту був офіційно відкритий 5 червня 1981 року в Центрі контролю захворювань Сполучених Штатів Америки. Синдром набутого імунодефіциту в останні десятиліття поширюється зі швидкістю епідемії.

Розглянемо шляхи зараження.

Шлях 1 (найпоширеніший):  Статеві контакти  (у ВІЛ-позитивної людини концентрація вірусу найбільш висока в крові, лімфі, спермі, вагінальних виділеннях та грудному молоці: при цьому в сльозах, слині, поті, сечі, блювоті, виділеннях з носа концентрація ВІЛ  недостатня для інфікування).

Шлях 2: Ін’єкційне вживання наркотиків (наркомани часто користуються спільними шприцами, де є залишки крові - тому ризик зараження дуже високий; в Україні 50 тисяч молодих людей з подвійним діагнозом – ВІЛ-наркоманія).

Шлях 3:   Від інфікованої матері до дитини (зараження дитини відбувається внутрішньоутробно, при пологах, через грудне молоко).

Шлях 4:  При використанні нестерильних медичних інструментів, неперевіреної крові, при пересадці органів (лікарі, майстри манікюру, тату, пірсингу та інші обов’язково мають стерилізувати, або використовувати одноразовий інструмент, щоб не допустити  передачу вірусу через кров - оскільки є багато людей, які не підозрюють, що хворі).

Україна за темпами розвитку епідемії  ВІЛ-інфекції займає 2 місце в Європі та 5-е — у світі. Понад 250 000 людей з ВІЛ проживає в Україні. Інфіковані можуть почувати себе здоровими багато місяців і навіть років, так звана стадія безсимптомного носійства вірусу. Це залежить від імунної системи організму.

Оскільки вакцини проти СНІДу не існує, єдиним способом запобігти інфекції є уникнення ситуацій, що несуть ризик зараження.

Віл не передається:через повітря, при розмові, кашлі, при користуванні загальним посудом, через рукостискання, через поцілунок, через їжу, через предмети домашнього побуту, при купанні в басейні, душі, через спортивні предмети, через спілкування з домашніми тваринами, через укуси комах, при догляді за хворими.

Вправа «Шляхи передачі ВІЛ» https://docs.google.com/document/d/19Hv0aTYV26wh-8FfYuzppAL_BjyUi6hGwEzKNx6-0O4/edit?usp=sharing

 

Слабка поінформованість людей про шляхи передачі інфекції – це основна причина високих темпів поширення хвороби.

Профілактика СНІДу включає в себе:

         Пропаганду засобів попередження зараження ВІЛ;

         Зміна способу життя людей;

         Зведення до мінімуму факторів ризику серед осіб, які належать до груп підвищеної небезпеки інфікування;

         Вивчення соціальних умов, що сприяють поширенню захворювання.

 

Пропоную долучитися до акції «СНІД: подумай про майбутнє – обери життя…» (виготовляємо червоні стрічки)

СНІД ─ хвороба, яка не визнає ні кордонів, ні рас, ні національностей. Від нього не відкупишся. Пожежа чуми 20-21 ст. охопила вже Україну. Сьогодні ми називаємо одні цифри, а завтра вони можуть бути більшими. У світі зареєстровано близько 10 млн. ВІЛ – інфікованих і понад 700 тис. хворих на СНІД. СНІД цілить у саме серце народу: якщо він не буде зупинений, то невдовзі кількість носіїв цієї інфекції перевищить 2 млн., десятки тисяч чоловік захворіють, одну третю інфікованих СНІДом у світі становлять жінки, 700 тис. ─ діти. Все це жертви вірусу СНІДу.

   Певну частину ВІЛ-інфікованих становлять підлітки віком від 15 до 17 років. Це переважно неповнолітні з послабленими родинними зв'язками та нерозвиненими життєвими навичками, “діти вулиці”. Більшість цих підлітків є ін'єкційними споживачами наркотиків, частина отримала ВІЛ-інфекцію статевим шляхом. Серед ВІЛ-інфікованих підлітків 75% хлопчиків і 25% дівчаток. Майже половина з них перебуває у конфлікті з законом, 80% проживають у родинах, 75% яких є неблагополучними.

Ідея символу Дня боротьби зі СНІДом була задумана навесні 1991 року належить художнику Франку Муру, який жив у невеликому містечку штату Нью-Йорк. Одного разу Франк Муру звернув увагу на сім’ю, яка жила по сусідству. Сім’я носила жовті стрічки. Жовті стрічки для них були символом надії та віри. Вони всім серцем сподівалися, що їхня старша дочка – солдат, на той момент брала участь у військових діях в Перській затоці, – повернеться додому живою і здоровою. Для початку необхідно згадати, що вперше стрічки як символ почали носити під час Війни в Затоці. Крім цього, зелені стрічки, які були схожі на перевернуту букву «V», були символом переживання і співчуття за тих людей, які зіткнулися з трагедією, пов’язаною з вбивствами дітей в Атланті. Об’єднавши все, що було колись пов’язано зі стрічкою, Франк Муру прийшов до висновку, що така ж стрічка, тільки іншого кольору, могла б стати і символом боротьби проти СНІДу.

Цю ідею художник запропонував групі «Visual AIDS» і вона відразу ж була прийнята. На самому початку реклами були створені листівки, на яких було написано: «Відріжте червону стрічку 6 сантиметрів завдовжки, потім скрутіть у верхній частині у формі перевернутої ”V“. Використовуйте англійську шпильку, щоб прикріпити її до одягу». Більшість народів цю ідею підтримали і почали кріпити червоні стрічки до свого одягу. Через деякий час, а точніше 2 червня 2000 року, до сорок п’ятої щорічної церемонії вручення нагород «Tony Awards» учасникам і номінантам конкурсу було запропоновано прикріпити до свого одягу червоні стрічки, що стали символом співчуття, підтримки і надії на майбутнє без СНІДу. Ця акція була проведена з вірою в те, що кожного року 1-го грудня всі люди будуть носити червоні стрічки, які об’єднують всі народи в боротьбі зі СНІДом.

Акція була проведена дуже успішно. Червона стрічка стала популярна і отримала своє визнання як справжній символ, як невід’ємна частина одягу в цей день. Символ дня боротьби зі СНІДом кріплять сьогодні на одворотах піджаків, полях капелюхів, іншими словами – скрізь, де можна приколоти маленьку англійську шпильку з червоною стрічкою. Зараз жодна акція, спрямована на боротьбу зі СНІДом, не обходиться без неї. Вона стала символом не тільки розуміння, а й об’єднання зусиль людей, спрямованих на вирішення цієї проблеми. Прикріпивши стрічку до свого одягу, людина висловлює свою підтримку, співчуття і переживання тим, хто хворий.

Роздаємо червоні стрічки, надаючи поради, які допоможуть  звести можливість зараження до мінімуму:

-  будем інформовані;

-  будем обачливі;

-  будем розбірливі;

-  будем чесними;

-  будем обережними;

-  не боятимемося лікарів.

 

IV. Заключна частина

Гра «ВИБІР Є…» https://jamboard.google.com/d/1LGgVf-c-wlDttJJzwz7Iagk0G7ZpEyxqQdsAOsaOaRc/edit?usp=sharing

Учнів вибирають сектор зеленого кольору і голосують  «Моє життя залежить від моїх обдуманих дій» або сектор  червоного кольору і голосують «ВІЛ – СНІД – мені це не цікаво»

V. Підбиття підсумків

Хочеться закінчити нашу роботу такими словами:

 

Ми народились, щоб жити і рости,

Щоб будувати життя нове собі.

Життя у кожного єдине

І неповторне, лиш одне.

Здорова молодь – нації надія,

Єднає всіх нас спільна й добра мрія.

В твоїх руках здоров’я і життя,

Тож бережи себе для майбуття.

Бажаю вам цвісти, рости

Й своє здоров’я берегти.

Не знати горя і біди

І посміхатися завжди.

Пам’ятай! Небезпека поряд! Твоє життя залежить від твоїх обдуманих дій!


Список використаних джерел:

  1. ВІЛ/СНІД: відчуй себе захищеним «Шкільний світ» спецвипуск. – К.- 2004. – 192 с.
  2. Олендер І. О.  Інформаційно-методичні матеріали «Школа проти СНІДу». – 2008. – 128 с.
  3. http://dovzhok.net/index.php?a=48
  4. http://rescentrgo.at.ua/publ/vikhovna_godina_zhiti_v_sviti_v_jakomu_e_vil/1-1-0-16
  5. ВІЛ / СНІД і трудове законодавство України // Життя проти СНІДу. - 2007. - № 6. - С. 2.
  6. ВІЛ через дружбу: Тренінг // Життя проти СНІДу. - 2006. - № 6. - С. 8.
  7. Виноградова С. Боротьба означає перемогти: [Крок у протидію епідемії ВІЛ/ СНІДу] // Життя проти СНІДу. - 2007. - № 2. - С. 8 - 9.
  8. Вірус легковажності: [Епідемія ВІЛ /СНІДу в Україні: Статистика] // Життя проти СНІДу. - 2007. - № 6. - С. 3.
  9. Воронцова Т.В., Пономаренко В.С. Здоровий спосіб життя - основа запобігання ВІЛ-інфекції // Життя проти СНІДу. - 2007. - № 5. - С. 4.
  10. Гриценок Л.І., Ткачук І.І. Жити в світі, де є ВІЛ: [Проблема профілактики ВІЛ /Сніду: Світовий аспект] // Життя проти СНІДу. - 2007. - № 1. - С. 5 - 8.
  11. Декларація про прихильність справі боротьби зі СНІДом: Прийнята Резолюцією спеціальної сесії Генеальної Асамблеї ООН від 27 червня 2001 року // Життя проти СНІДу. - 2007. - № 2. - С. 2 - 4.
  12. Запобігати поширенню Сніду: [Проблема] // Уряд. кур"єр. - 2007. - 4 трав. - С. 11.
  13. Мазус О. СНІД і демографічна пустеля: [Проблема поширення захворювання] // Життя проти СНІДу. - 2007. - № 2. - С. 5.
  14. Молодь і СНІД: серйозний погляд: Бібліогр. покажч. Вид. 2-е, перероб. і доп. /Держ. б-ка України для юнацтва. - К., 2005. - 47 с.
  15. Організація впровадження заходів попередження передачі ВІЛ від матері до дитини // Життя проти СНІДу. - 2006. - № 5. - С. 5 - 7.
  16. Питання зачаття дитини для ВІЛ-позитивних пар // Життя проти СНІДу. - 2007. - № 2. - С. 11 - 13.
  17. Поширення епідемії СНІДу в Україні: Статистика // Життя проти СНІДу. - 2015- С. 2 - 3.
  18. Кущ І.С. Що треба знати про СНІД: [Загальні відомості про хворобу] //Будьмо здорові. - 2007. - № 1. - С. 10 - 11.

 

 

 

1

 

docx
Додано
19 лютого
Переглядів
66
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку