Виховна година "Вплив комп'ютерної техніки на життя людини"

Про матеріал
Виховна година "Вплив комп'ютерної техніки на життя людини" розрахована для учнів 5-8 класів
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховна година на тему:

 

«Вплив комп’ютерної техніки на життя людини»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала:

Класний керівник 5 В класу

Осіпчук Ольга Василівна

 

 

 

 

 

 

Мета: формувати уявлення дітей про шкоду надмірного захоплення  комп’ютерною технікою. Розвивати  у дітей уміння правильно користуватися даними приладами . Виховувати у учнів почуття відповідальності за своє здоров’я.

 

Хід заняття

Минають дні, минають роки,

Прогрес крокує повсякчас,

І вже новиночки науки

Прийшли до школи і до нас.

Просторий клас, а в нім машини

І кожному – як би пізнать

Світ, що несе в собі таїни,

Твій розум прагне розгадать.

Тож не барімося, до діла

І зараз свято проведем,

Та правила роботи за комп’ютером

Сьогодні тут ми віднайдем

 

Учитель: Для початку проведемо з вами таку роботу в групах. У кожного на столі лежать картки. Вам потрібно вказати стрілками, які звички є корисними, а які шкідливими.

       Робота в парах

09.10.2014-1-11

 

     Учитель. Захоплення комп'ютерними іграми. Це корисно чи шкідливо для вашого здоров'я? (відповіді учнів)

Учитель: Розгадайте ребус. І можливо хтось мені скаже, про що ми сьогодні поговоримо на уроці?

Відео «Вплив комп’ютера на дитину»

Учитель. Сьогодні на виховній годині ви дізнаєтесь, як безпечно користуватись комп'ютером, скільки часу слід проводити за комп’ютером без шкоди для здоров'я.

Інтерактивна вправа «Мікрофон»

- Що я вмію робити за допомогою комп'ютера?

     Учитель. У далекому 1977 році з’явились перші масові персональні комп'ютери. Із того часу ця техніка ставала дедалі більш досконалою. Цей процес триває й досі. З'являються нові технології, нові пристрої, які допомагають людям орієнтуватися у сучасному світі. Слова смартфон, флешка, ґаджет виникли нещодавно.

    —А хто знає що таке флешка? Гаджет? Смартфон? Нетбук? (відповіді учнів)

     Учитель. Деякі діти і навіть дорослі замість спілкування з реальними друзями спілкуються лише у соціальних мережах, комп'ютерні ігри замінюють їм рухливі ігри, прогулянки на свіжому повітрі. Через надмірне захоплення комп'ютером у багатьох виникає комп'ютерна залежність. І подолати її буває дуже важко. Тому запам'ятайте: безперервне заняття за комп’ютером для дітей вашого віку має становити 15 хв. Під час роботи за комп'ютером слід робити фізкультхвилинки.

Учитель. Але найкращий відпочинок після роботи за комп'ютером — це рухливі ігри на свіжому повітрі.

- Крім залежності від комп'ютерних ігор, існує багато інших небезпек, які можуть виникнути під час роботи за комп'ютером. Давайте послухаємо про Інтернет та про комп’ютерні віруси.

09.10.2014-1-1309.10.2014-1-15

 

Учитель: Японські вчені довели, що звикання до різних видів цифрової техніки приводить до погіршення пам'яті й звичайного отупіння.

Дехто з вас підготував повідомлення про комп’ютери та смартфони

(повідомлення учнів)

  Комп'ютери та смартфони спрощують життя людини - це ілюзія. Постійно вдаючись до до­помоги КПК і мобільного телефону для виконання найпростіших завдань, люди знижують активність мозку й погіршують пам'ять. "Вчені Японського університету Ісікава стверджують, що цифрова техніка призводить до отупіння.

      Яскравим тому прикладом є Британія та США. Чверть жителів Великої Британії не в змозі запам'ятати домашній телефон і дні народження близьких. Та й навіщо? У них же є мобільні телефони й КПК, де все на­писано. Показники запам'ятовування тих або інших ре­чей у людей у віці 50-60 років набагато кращі, ніж у їхніх дітей.

     Американці пішли ще далі. Кожний п'ятий житель Штатів не може уявити собі відпочинок без портативно­го комп'ютера. А 80% населення США бере із собою на відпочинок мобільний телефон.

     Гадаємо, у багатьох з вас ці дослідження викликали іронічну посмішку. Особливо, що стосується амери­канців, які (якщо вірити Михайлу Задорнову) не відрізняються високим рівнем інтелекту. Мобільний те­лефон беруть на відпочинок не тільки вони. Адже це найзвичайніший засіб зв'язку, часом так необхідний на відпочинку (викликати швидку, рятувальників, подзво­нити додому й довідатися, як почуває себе нездорова мама). Друге запитання. Чому японці не досліджували своїх співвітчизників? Навряд чи зацикленість на комп'ютерах і нових технологіях дозволяє їм пам'ятати про дні народження своїх дітей.

     Проте нове дослідження, проведене інститутом Вайзманна (Ізраїль), припускає, що на мозок впливає „нетеплове випроміню­вання". В ході експерименту ізраїльські учені піддали клітини людини і щура дії слабкого вип­ромінювання в 875 мегагерц -така частота використовується в багатьох мобільних телефонах.

     Незважаючи на те, що радіація була набагато слабша за випромінювання від смартфонів, вона почала впливати на хімічні процеси в клітинах вже через 10 хвилин після початку дії, зазнача­ють дослідники.

     Хімічні процеси, які виявили дослідники, впливають на поділ клітин головного мозку. Учені стверджують, що реакція не була викликана термічними процеса­ми, і заявляють, що знайшли но-вий спосіб, за допомогою якого мобільні телефони можуть шко­дити здоров'ю.

     Хоча ізраїльські учені припу­скають, що зміни в хімічних про­цесах, які відбуваються в мозку, можуть бути пов’язані з раковими захворюваннями, вони не ствер­джують, що виявили які-небудь безперечні докази цього.

     Зазначимо: раніше дослідни­ки заявляли про те, що постійне використання мобільних теле­фонів дітьми може негативно вплинути на їхнє здоров'я, спри­чиняючи неврози, головні болі, втрату пам'яті і порушення сну. Реальна загроза виходить від випромінювання низької інтен­сивності, що впливає на мозкові ритми, завдає удару по стабіль­ності клітин тіла, стверджували експерти.

     Досить десяти хви­лин розмови по мобільно­му телефону, щоб у мозку людини відбулися зміни, пов'язані з раковими захворю­ваннями, стверд­жують учені.

Вони з'ясували, що навіть ни­зький рівень радіації від теле­фонних трубок впливає на поділ клітин головного мозку, що про­вокує виникнення ракових пух­лин.

Хоча учені не знайшли точних доказів того, що сигнали мобільного телефону шкідливі для здоров'я людини, отримані дані свідчать про таку мож­ливість. Кілька масштабних досліджень не виявили ніякого зв'язку між використанням мобільних телефонів і раком мозку.

Фізкультхвилинка

Австралійський дощ

В Австралії піднявся вітер (ведучий тре долоні).

Починає накрапати дощ (клацання пальцями).

Дощ посилюється (почергове плескання долонями по плечах).

Починається справжня злива (плескання по стегнах).

А ось і град та  справжня буря (тупіт ногами).

Але що це? Буря стихає (плескання по стегнах).

Дощ стихає (плескання долонями по плечах).

Лише рідкі краплі падають на землю (клацання пальцями)

Тихий шелест вітру (потирання долонь).

Ура! Сонце! (руки догори).

 

МОБІЛЬНЕ ОПРОМІНЕННЯ

    Учитель: Експерти повідомляють, що будь-який мобільний телефон випромінює енергію, порівняну з радіацією, яку випромінює мікрохвильова піч або супутникова антена. Всі ці прилади негативно впливають на зір. Довести це вдалося в ході наукових експери­ментів на телятах (будова їхніх очей схожа з людською).

     Протягом восьми днів підряд лише з десятихвилинними перервами через кожну го­дину одне теляче око піддавалося дії радіації мобільника. Результати експерименту ви­явилися однозначними. Опромінене око втратило фокусування. Незаймане ж зберег­ло стовідсотковий зір. Звідси вчені зробили висновок: мобільний телефон шкідливий для зору, але відмова від використання приладу дає очам шанс на реабілітацію.

(повідомлення учнів)

Мобільні телефони приваблюють мікробів

     Професор Арізонського університету Чарльз Герба зробив сенсаційну заяву. Відповідно до його інформації, поверхня мобільних телефонів про­сто концентрує на собі весь бруд і мікроби з на­вколишнього середовища.

     Відповідно до його досліджень, мобільні телефони багатьох людей просто кишать різноманітними мікробами й бактеріями, що може привести до появи шкірних захво­рювань. Професор зупиняв на ву­лиці випадкових перехожих, просив їх дати свій телефон і за допомогою спеціального пристрою підраховував, скільки «гидот» перебуває на поверхні телефону. Згідно з його підрахунками п'ять із одинадцяти і випадково обраних телефонів не пройшли тест, тому що на них були виявлені тисячі різноманітних бактерій.

 

Опитування анонімне

1. Чи є у вас удома комп’ютер?       Так    ні

2. Чи вмієте ви працювати на комп’ютері?       Так    ні

3. Скільки годин на день у середньому ви проводите за комп’ютером? ________

4. Чому ви віддасте перевагу: комп’ютеру або спорту?

5. Чи граєте ви в комп’ютерні ігри?        Так    ні

6. Скільки часу проводите за комп’ютерною грою ?    _____________________

7. Чи легко ви відриваєтеся від гри?      Так    ні

8. Чи є у вас постійне бажання грати?        Так    ні

9. Чому ви віддасте перевагу: спілкуванню із другом або з комп’ютером?

10. Що вас більше цікавить: комп’ютер або читання книги?

11. Чому ви віддасте перевагу: прогулянці на свіжому повітрі або комп’ютерові?

12. Чи робите ви гімнастику для очей?     Так    ні

13. Як ви думаєте, скільки годин на день можна працювати за комп’ютером? ____________________________________________________________________

14. Чи втомлюються у вас очі під час роботи за комп’ютером?       Так    ні

15. Чи відвідуєте ви ігрові зали?        Так    ні

16. Скільки часу ви проводите в ігровому залі?     _________________________

17. Як часто ви проводите гімнастику для очей?     _________________________

18. У які ігри ви любите грати?

____________________________________________________________________

19. Як ви думаєте, яке спілкування із другом краще: по комп’ютеру або безпосередньо?

      Учитель: Найбільш поширені хвороби, які виникають під час роботи з комп’ютером

     Дисплейна хвороба (астенопія: від грец. Asten-втома + ops-зір), характеризується порушенням акомодації очей через тривале перенапруження війкового тіла. Ресничное тіло розташоване відразу під веселковою оболонкою ока і складається з безлічі м'язових волокон. Ресничное тіло являє собою своєрідне м'язове кільце усередині якого кріпиться кришталик. Скорочення або розслаблення м'язів ресничного тіла приводить до зміни кривизни кришталика і, отже, змінює його заломлюючу здатність. У нормі робота війчастих тел обох очей підтримує концентрування світлового пучка на обмежену ділянку сітківки. При хронічному перенапруженні ресничного тіла воно втрачає здатність скорочуватися а, отже, втрачається здатність очей до акомодації (сприйняття об'єктів на різних відстанях).
     Синдром сухого ока - збірна назва захворювання викликаного порушенням зволоження передньої поверхні ока (рогівки) слізної рідиною. У нормі людина здійснює більше 20 моргательних рухів в секунду. У результаті цього передня поверхня ока постійно зволожується і очищується слізної рідиною. Під час роботи за комп'ютером частота моргання зменшується щонайменше в три рази. При цьому поверхня рогівки «висихає». Синдром сухого ока розвивається через деякий час роботи за комп'ютером і проявляється печінням в очах, почервонінням кон'юнктиви, появою судинної сітки на бічних поверхнях очей. Якщо при виникненні цих ознак робота за комп'ютером припиняється, то симптоми регресують. Однак під час тривалої роботи за комп'ютером вищевказані симптоми стають більш стійкими і не зникають після припинення роботи на комп'ютері. Пояснюється це приєднанням інфекції і порушенням трофіки оболонок ока, викликані недостатнім зволоженням очей слізної рідиною.
     Також тривала робота за комп'ютером може збільшити ризик таких очних захворювань як міопія (короткозорість), далекозорість, глаукома.

Комп’ютерні окуляри володіють наступними властивостями:

  • Захищають очі при роботі в поганих умовах навколишнього середовища.
  • Зменшують стрес і напругу з очей, при цьому користувач інстинктивно відходить на безпечну відстань від екрана.
  • Запобігають появі синдрому сухого ока.
  • Очі в таких окулярах набагато менше втомлюються при тривалій роботі.

   Захворювання кистей рук
     Тривала робота за комп'ютером може стати причиною серйозних нервово-м'язових розладів. Особливо чутливими ділянками тіла є пальці, кисті рук та передпліччя. Руки виконують основну частину механічної роботи при роботі за комп'ютером, при цьому важлива не амплітуда фізичного навантаження (вона, як правило, досить низька), а час роботи. Як відомо подушечки пальців є найбільш чутливими ділянками людського тіла. На цьому рівні сконцентрована велика кількість чутливих нервових закінчень (завдяки цьому пальці виконують функцію дотику). При тривалій роботі за комп'ютером (на клавіатурі) нервові закінчення пальців піддаються постійному роздратування. З часом це призводить до виснаження нервових шляхів здійснюють зв'язок пальців з корою головного мозку. В результаті виникають порушення координації рухів пальців і судоми кисті та передпліччя. Англійські дослідники назвали це захворювання RSI (repetitive strain injury), що перекладається як хронічне захворювання кистей рук.

Захворювання опорно-рухового апарату
     Часто тривала робота за комп'ютером може стати причиною порушень постави або викривлення хребта. Найбільш схильні до цього захворювання діти в яких викривлення хребта проходить за типом сколіозу, тобто викривлення хребетного стовпа в сторону (латерально). У дорослих людей може виникнути освіта грижі між хребцевого диска, що призводить до здавлення нервових корінців і виникнення радикуліту

Комп'ютер діє на очі як... пустеля

     Вражаюче дослідження провели в Україні - 70 відсотків вітчизняних користувачів комп'ютерів мають порушення зору, характерне для меш­канців пустель - з їх пекучим сонцем, сухим повітрям та ураганами. А в половини навколо диска очного нерва - пігментні плями, як в електроз­варників. Такі результати досліджень харківських науковців.

     «Синдром сухого ока» - такий діагноз практично в усіх вітчизняних комп'ютерний, які не відриваються від монітора весь робочий день. Слізна плівка, яка оточує око й забезпе­чує контакт із зовнішнім середовищем, під впливом електромагнітних коливань висихає. У найважчих випадках це призводить до сліпоти.

 

     Запобігти появі сухості в очах можна й ме­дикаментами й вітамінами. Допомагають так звані штучні сльози й чорниця. Правда, їсти її комп'ютерникам треба цілий рік.

Відео «Як комп’ютер впливає на життя людини»

 

Інтерактивна вправа «Закінчи речення»

●В Інтернеті не можна ображати... (інших користувачів).

●Пароль своєї електронної скриньки, адресу, телефон не... (повідомляти стороннім).

●Незнайомі повідомлення, листи не ... (відкривати).

●Якщо під час користування Інтернетом виникають проблеми, повідомити... (дорослим).

— Дотримуйтесь правил користування комп’ютером, Інтернетом, не захоплюйтесь комп'ютерними іграми, а більше відпочивайте на свіжому повітрі, спілкуйтеся з рідними та друзями.

 

Інтерактивна вправа «Незавершене речення»

● Сьогодні на уроці я дізналась...

● Я запам'ятав, що...

● Цікавим на уроці було...

 

docx
Пов’язані теми
Інформатика, Виховна робота
Додано
15 лютого 2019
Переглядів
2718
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку