Виховна година з елементами тренінгу для 10 класу «Крокуємо впевнено до створення сім’ї»

Про матеріал
Сім’я — це найцінніше, що є в житті. Кожна молода людина, яка стоїть на порозі сімейного життя, мріє про те, щоб воно було щасливим. Запорукою особистого щастя багато хто вважає створення сім’ї, бо ніхто в світі ще не придумав моделі особистого щастя без кохання, без сім’ї. Хто і як може визначити готовність до сімейного життя? Готовність бути дружиною (чоловіком), матір’ю (батьком) перевіряється тільки життям, яке інколи надзвичайно суворо екзаменує.
Перегляд файлу

Виховна година з елементами тренінгу для 10 класу

 «Крокуємо впевнено до створення сім’ї»

 

Проблема: Сім’я — це найцінніше, що є в житті. Кожна молода людина, яка стоїть на порозі сімейного життя, мріє про те, щоб воно було щасливим. Запорукою особистого щастя багато хто вважає створення сім’ї, бо ніхто в світі ще не придумав моделі особистого щастя без кохання, без сім’ї. Хто і як може визначити готовність до сімейного життя? Готовність бути дружиною (чоловіком), матір’ю (батьком) перевіряється тільки життям, яке інколи надзвичайно суворо екзаменує.

 

 «Любов до сім’ї з усіх благородних людських  почуттів є найбільш поширеною і найміцнішою,  і вона значною мірою благородно впливає  на життя кожного із нас».

Чернешевський

 

Мета :

  • дати учням поняття про цінність шлюбу;
  • формувати уявлення про міцність шлюбу та суть його існування;
  • зосередити увагу учнів на необхідності самовдосконалення себе з метою підготовки до самостійного сімейного життя;
  • формувати у учнів прагнення до свідомого ставлення кожного у підготовці до шлюбу.

Обладнання: аркуші паперу А3, фломастери, фліп-чарт, намальовані два поєднаних серця,  пам’ятка «Пам’ятка десять правил сімейного життя» (додаток), критерії щасливої сім’ї написані на смужках,  намальований корабель з вітрилами, стікери, надруковані слова «Міф», «Реальність».

Тривалість заняття: 45 хв.

        Хід проведення

Вступ. Побудова сім’ї – можливо, найголовніша справа на світі. Вона передбачає сумісні зусилля двох індивідуальностей. Щаслива сім’я підтверджує думку про те, що людські почуття – найважливіша цінність. В сім’ї люди отримують можливість з готовністю ділитися один з одним своїми думками, горем та радістю. Сутність створення сім’ї – дати можливість всім її членам зайняти індивідуальне місце, насолоджуватись життям, і результатом  такої взаємодії є особистісне зростання всіх членів сім’ї.

1.Вправа «Домашні обов’язки». Обов’язки в сім’ї — тема, яка є джерелом конфліктів для більшості сімейних пар. Хто повинен займатися миттям посуду, а хто прибиранням? Як правильно розподілити обов’язки в сім’ї і при цьому зберегти сімейне щастя?

Завдання: Об’єднати дітей в дві команди. Завдання кожній команді. Складання переліку необхідних у родині побутових навичок для чоловіка та жінки  (прибирання, дрібного ремонту…)

Висновки: Якщо подружжя зможе зберегти сили один одного, то загальний позитивний настрій в будинку і їх шлюб лише зміцніють в силу виник довіри, подяки і постійного відчуття підтримки. Підвести  учнів до розуміння того, що  є і  спільні обов’язки чоловіка та  дружини  (мити посуд; прибирання; догляд і виховання дітей; куховарити; займатися дрібним ремонтом; купувати продукти; заробляти гроші; прання; допомагати дітям з уроками; доглядати домашніх тварин; відвідування батьківських зборів у школі; закупівля і заготівля на зиму продуктів; ігри з дітьми та ін.).

2. Вправа «Критерії щасливої сім’ї».

Завдання:  На фліп-чарті намальовані два поєднаних серця.  По черзі викладаються критерії, що лежать в основі успішного сімейного життя (вчитель дає пояснення), можуть бути названі:

  •              Свідомий вибір партнера.
  •              Повага та увага подружжя один до одного.
  •              Кожен із подружжя має можливість самореалізації, досягнення своїх цілей та бажань.
  •              Достаток та окрема житлова площа.
  •              Довгоочікувана, запланована та бажана дитина.
  •              Можливість не лише брати, але й віддавати щось навзаєм.
  •              Важливо мати спільні справи та інтереси.
  •              Пріоритетні сімейні цінності мають збігатися.

3.Вправа «Щасливий шлюб».

Завдання:  в різних куточках класах вивішені слова «Міф» та «Реальність», учням необхідно зайняти одну із позицій, обґрунтувати свою відповідь.

У людській свідомості побутує дуже багато міфів, пов’язаних із сімейним життям. Ось найпоширеніші із них:

1. Ура! Штамп в паспорті я отримала, тепер можна і розслабитися.

2. Моя справа – заробляти гроші, решта – справа дружини.

3. Народжу дитину, і нікуди він від мене не подінеться.

4. Після весілля він обов’язково зміниться: буде добріший, уважніший, до-

помагатиме у всьому.

5. Відсутність житла, низькооплачувана робота чи взагалі її відсутність –

це не суттєво.

6. Якщо у цій сім’ї щось піде не так, нічого, розійдусь і створю нову сім’ю.

7. Щасливий шлюб – це лотерея.

Висновок: підвести учнів до того, що шлюб – це відповідальність, щоденна робота, де немає вихідних та відгулів.

4.Інформаційний блок  «Готовність до сімейного життя».

Колись сім’ї створювали з матеріального розрахунку, з огляду на престижність  і навіть з політичних мотивів. Іноді наречені не були знайомі до весілля, за них усе вирішували їхні батьки. Нині головною підставою укладанням шлюбу є кохання.

Однак для створення міцної  сім’ї замало лише кохання, зокрема коли молоде подружжя не усвідомлює відповідальності своєї нової ролі.

 «Човен кохання розбився об побут»,- сказав поет. Таке нерідко трапляється через те, що подружжя не має важливих навичок – як побутових, так і життєвих.

Існують закони, які обмежують мінімальний вік укладення шлюбу. В Україні він становить 18 років для хлопців і 18 років для дівчат.

Однак далеко не всі юнаки і дівчата готові до сімейного життя в такому молодому віці. Більшість із них ще не досягають на цей час біологічної, психологічної і соціальної зрілості.

5.Вправа  «Питання - відповідь».

Завдання: на запитання треба дати відповіді.

Основою сім’ї є шлюб. Кожна держава зацікавлена в тому, щоб сім’я була міцною. Своє шлюбно-сімейне законодавство має кожна країна.

  •              З якого віку  можна взяти шлюб?
  •              Що потрібно для укладення шлюбу?
  •              Чи є обмеження на різницю у віці подружжя або на верхню межу  віку?
  •              Чи має юридичну силу церковний суд?
  •              Які права  на сім’ю має особа?
  •              Хто складає сім’ю?
  •              Як держава захищає сім’ю?
  •              Які права мають подружжя?
  •              Хто з подружжя має більше прав у сім’ї?
  •              Як розподіляються обов’язки між подружжям? 

6.Притча «Найважливіші речі».

Один юнак постійно непокоївся з приводу свого життя і майбутнього. Якось, гуляючи берегом моря, зустрів він мудрого старця.

— Що тебе тривожить, юначе? — запитав старець.

— Здається, я не можу збагнути, що в житті для мене найважливіше, — відповів юнак.

— Це дуже просто, — сказав старець . Він підняв із землі порожнього глечика і почав заповнювати його камінням завбільшки з кулак.

Заповнивши глечик по вінця, запитав:

— Цей глечик повний, чи не так?

— Так, — погодився юнак.

Старець мовчки кивнув, узяв жменю дрібних камінців, кинув їх у глечик і злегка потрусив. Камінці заповнили пустоти між великим камінням. Він усміхнувся і запитав:

— А тепер глечик повний? Юнак ствердно кивнув.

Тоді старець узяв пригорщу піску і висипав його у глечик. Пісок заповнив пустоти, що залишилися.

— Ось відповідь на твоє запитання, — сказав старець . — Велике каміння — це найважливіші речі в житті: родина, кохана людина, твій духовний розвиток, мудрість. Якщо втратиш усе, крім цього, твоє життя все одно буде повним.

Він хвильку помовчав, а відтак мовив:

— Дрібні камінці — це також  важливі для тебе речі: робота, дім,

матеріальний добробут. А пісок — дрібниці, які насправді не мають жодного значення.

Юнак слухав дуже уважно, і старець продовжив:

— Деякі люди роблять помилку. Вони спочатку засипають у глечик пісок, і в ньому не лишається місця для каміння. Так і в житті. Якщо витрачати сили на дрібні й незначущі речі, у ньому не буде місця для найважливіших цінностей. Тому передусім подбай про велике каміння, не забувай і про дрібне. А пісок хвилі життя самі наб’ють у проміжки між ними.

7.Вправа «Мені хотілося б, щоб у моїй майбутній сім’ї …»

Завдання: учням пропонується Ви бачите на дошці корабель під назвою «Родина», а ті складові,  з яких  вона повинна  складатися  - це вітрила. Напишіть на папірця  ті цінності, які ви хочете мати в своїй майбутній родині.

 

 

 

 

8.  Підбиття підсумків

 «Без сім’ї немає щастя на землі», - твердить народне українське прислів’я. Напевно, кожен із нас усвідомлює, який глибокий зміст закладено в цьому простому, на перший погляд, вислові. Ми не уявляємо свого життя без рідних людей, які завжди готові зігріти нас теплом і ласкою, любов’ю, бажанням допомогти й розрадити.

Материна ніжна турбота, батькова вимогливість і сила, братова підтримка, бабусина доброта… Хіба може бути щасливою людина без усього цього? Пам’ятайте, що Ви самостійно будуєте власне життя!!!! Будьте щасливі.

— Що корисного ви дізналися?

— Які завдання було складно виконувати?

— Що б ви хотіли побажати одне одному?

 

 

Використані джерела:

 

  1. Інформаційно – освітня протиалкогольна програма «Сімейна розмова»: методичний комплекс /Кер. авт. кол. Панок В.Г., Авт. кол. Вієвський А.М. – Український науково – методичний центр практичної психології і соціальної роботи, - К., 2012.
  2. Підручник з Громадянської освіти. 10 клас. Бакка - Нова програма.
  3. Кравець В. Психологія сімейного життя: Тернопіль, 1995. – 695 с
  4. https://vseosvita.ua/library/metodicna-rozrobka-skrinka-simejnih-cinnostej-95623.html
  5. https://vseosvita.ua/library/vihovna-godina-rodina-ocima-ditini-1400.html

 

 

ДОДАТОК

ПАМ'ЯТКА

ДЕСЯТЬ ПРАВИЛ СІМЕЙНОГО ЖИТТЯ

1.Сімейна азбука починається з «Ми». Кожен із подружжя має заглушити своє «Я» і будувати своє життя з позиції «Ми».

2.Поспішай  повторити хороше. Це наповнить щастям не тільки тих, кому ти це робиш, але і тебе самого.

3.Зупинись  в гніві. Не поспішай вилити свій гнів, подумай, осмисли ситуацію, вмій зрозуміти і пробачити.

4. Якщо ти впевнений (а), що вона (він) винен (а), то шукай причину в собі. У будь-якій ситуації винні обидва.

5. Кожний крок назустріч дорівнює багатьом днях радості. Кожен крок у бік від сім'ї - багатьом гірким днях.

6.Доброе слово - добре, а добре діло - краще.

7.Умей не тільки вставати на місце іншого, а й гідно знаходитися на своєму в даній ситуації.

8.Не вірить той, хто сам обманює. Сімейні стосунки будуються на довірі один до одного.

9.Бить іншому його (її) друзів, тоді і твої друзі стануть його (її) друзями.

10.Нікто не прагне любити тещу і свекруху, але всі готові любити двох мам.

 

docx
Додано
24 квітня 2020
Переглядів
1274
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку