Виховна година "Зима прийшла"

Про матеріал
Конспект заняття "Зима прийшла" Мета. Розширити уявлення дітей про красу природи взимку; розвивати позитивно-емоційне ставлення до пізнання навколишнього,закріпити знання дітей про зимові свята; вчити учнів бачити відчувати красу; виховувати почуття прекрасного, любов до природи; повагу до традицій українського народу.
Перегляд файлу

Тема:  Зима прийшла

Мета. Розширити уявлення дітей про красу природи взимку; розвивати позитивно-емоційне ставлення до пізнання навколишнього,закріпити знання дітей про зимові свята; вчити учнів бачити відчувати красу; виховувати почуття прекрасного, любов до природи; повагу до традицій українського народу.

Обладананя: ілюстрації; відео-матеріал; презентація; телевізор.

Хід заняття

I. Вступна частина.

- Діти, сьогодні наша розмова буде про …., а про що саме вам підкаже загадка: 
Я антонім слова «літо», 
В мене біла тепла свита, 
Я мороз люблю сама: 
Адже звуть мене ... (зима)

- Так, ось і забіліла дивна, холодна і чарівна зима! Вкрила землю снігами, дерева інеєм прибрала, льодом скувала річки. На землю прийшла казка! Дуже гарно в таку пору! 

II. Основна частина.

1. Асоціативний кущ.

- Коли ви говорите про зиму, що на думку вам спадає?

 

                              Сніг   мороз  Новий рік  подарунки                  

                   Різдво                                                                              заметіль

санчата                                                                                                                розваги 

                                                            ЗИМА

                              Злюча                                                         артистична

                                    Морозяна                                    холодна

                                                        мила     срібна    люта

 

2. Бесіда про зиму.

Казкова краса зими притягує, хвилює, бентежить нашу уяву.

А чому настає зима?

Існує така казка. Високо – високо, за найвищими хмарами була незвичайна країна, господарювала там матінка Природа. Вона посилала на землю до людей своїх діток – доньок. А було їх чотири: Весна, Літо, Осінь, Зима. Щоразу матінка Природа готувала своїх доньок до подорожі на землю. І коли помахала Осінь останнім своїм жовтим листом і попрощалася з нами, настала черга Зими йти до людей.

-Зима! Кожна людина сприймає цю пору року по-своєму.

 

Це пора року , коли холодно та падає сніг. Природа  одягнена в білу  ковдру. Сніг блищить  на сонці . Взимку ми  можемо кататись на санчатах , лижах , ковзанах. Крім того, взимку є  красиві свята: Новий рік, Різдво. Нам найбільше подобається свято Різдва, коли батьки та друзі дарують нам подарунки. І головне – взимку у нас канікули. Ми можемо досхочу розважитися.

2. Відео про зиму.

- А зараз давайте переглянемо відео.

- А хто скаже: які назви мають зимові місяці? (грудень, січень, лютий) 

Грудень рік кінчає, зиму починає. Зима розпочинається в грудні, і в народі цей місяць назвали «першозимник», грудень-студень (на всю зиму землю вистужує). В цьому місяці дні найкоротші, а ночі найдовші. Тому його ще іменували «ніч року». 
У народі його звали: лютень, хмурень, стужайло, мостовик, трусим. 

Діти, а ви знаєте, що одним із головних грудневих свят є свято Миколая, яке святкують 19 грудня. 

Святий Миколай знає про дітей усе. Упродовж року він стежить за їхніми вчинками. Якщо діти гарно вчаться, слухають батьків, не ображають менших, чемні зі старшими, Миколай дарує їм найкращі подарунки. Коли ж діти неслухняні, він дарує різку їм, щоб знали, як поводитися. Але Святий Миколай усе-таки вибачає дітям провини. Він дає їм змогу виправитися і навчає, як це зробити. святий завжди на боці менших, скривджених, беззахисних. Він не тільки обдаровує гостинцями, допомагає в біді, але й навчає , як бути добрим, чемним і розумним.

Січень — найсуворіший з усіх місяців. Славиться тріскучими морозами й дошкульними завірюхами. Українська назва цього місяця походить від словосполучення «січе сніг». Січень - середина календарної зими, її верхівка. Свою назву місяць дістав, мабуть, за тріскучі морози і люті хуртовини, характерні для цієї пори.

Січень – перший місяць року. Традиційно на нього припадає найбільше свят. Це пов’язано не тільки  з новорічною обрядовістю. Зимовий період дозволив селянам відпочивати від важкої землеробської праці. Вільного часу було удосталь, тому його заповнювали різними формами дозвілля.  Новий рік одне з державних свят в Україні. Відзначається 1 січня кожного року в ніч з 31 грудня на 1 січня.

Новий рік – одне з найдавніших і найпопулярніших календарних свят. Це, мабуть, єдина подія, яку протягом століть щорічно відзначають у всіх країнах і на всіх континентах.

Перший празник – Різдво Христове. Його відзначають 7 січня. Саме у цей час народився Ісус Христос.

Після різдва 14 січня  наступає Новий рік. А ще зветься він празником Святого Василя. Це день іменин усіх Василів, повне сміху, жартів. Напередодні юнаки і дівчата збиралися у ватаги, одягали чудернацькі маски. Хлопчика переодягали у дівчинку Маланку і починалося веселе дійство – колядували.

Зранку в цей день  чекали засівальників, які обсипали хату злаками й бажали щастя й процвітання. Посівальниками були тільки особи  чоловічої статті, переважно хлопці.

 Останнім у святом було Водохреща, напередодні якого відбувалась голодна кутя. Освячену в народі  воду вважали цілющою. Цим святом вшановувався той день, коли Ісуса Хреста хрестили на річці Йордан.

Лютий — останній місяць зими. Називали його у народі сніжень, крутень, лютий. Його українська назва свідчить про погоду, поширену взимку. Зима силкується втримати свої права, нагадує про себе завірюхами, снігопадами та морозами, дошкуляє вітрами. 
Назва лютий закріпилася за місяцем у кінці позаминулого століття. Адже він люту вдачу має. На  другий  місяць зими випадає одне із  найбільших   і   найшанованіших   церковних   свят   — Стрітення, яке відзначають   15 лютого. А ще цей день   був змаганням для Зими і   Весни. Саме 15 лютого вони   зустрічалися і починали змагатися.  Якщо бабуся Зима   переможе, то довго іще буде   холодно,   а  якщо  красуня   Весна візьме гору, то повер­не на тепло

3. - А зараз давайте поділимося на дві команди «Позитивчики» і «Негативчики».

  Конкурс «Презентація»

Ви вже почули, яка може бути зима. Вона може бути і холодна, і сніжна, і святкова. Отже, перший конкурс називається Презентація. Позитивчики повинні розповісти всі позитивні факти про зиму, а негативчики повинні розповісти всі негативні факти про зиму. Наприклад, зима – це краса в природі, ага – це постійна робота лопатою.

2. Конкурс «Склади слово».

В цьому конкурсі ви повинні зібрати слово. Зараз я вам роздам букви, а ви з цих букв повині скласти слово, але це слово асоціюється з зимою: ьнеічс – січень, овкзниа – ковзани; тюийл –лютий, окатк – каток.

3. Конкурс «Одне зайве».

 Кожна група візьме сніжинку із завданнями. Прочитайте його групі. Вам все зрозуміло? На виконання роботи я даю вам 1 хвилину.

1 група: Правильно прочитайте анаграми і визначте зайве слово:

вийНо кір, довзіР, Щахредово, цяйТрі

(Новий рік, Різдво, Водохреща, Трійця)

 

     2 група: Правильно прочитайте анаграми і визначте зайве слово:

                      гіСн, віКти, зороМ, тільЗаме

                       (сніг, квіти, мороз, заметіль)

 

4. Конкурс «Назви ласкаво».

Я зараз буду називати слова, а ви повинні назвати їх ласкаво. Отже, такі слова: сніг – сніжок, лід – льодок, бурулька – сосулька, санки – саночки, гора – гіронька, лопата – лопатка.

5. Конкурс «Зима яка?».

Я зараз буду ставити вам питання, а ви повинні дати в відповідь, якомога більше прикметників.

Зима яка? (Біла, морозяна, снігова).

Сніг який? (Пухкий, холодний, білий, блискучий).

Сонце яке? (Яскраве, холодне, непривітне).

Сніжинка яка? (Біла, мережана, легка, ніжна).

6. Конкурс «Юний поет».

А чи зможете ви уявити себе поетами і дібрати риму до віршованого рядочка?

1. Мороз у лід дерева кута, зима, тоді ви кажуть… (люта)

2. Зима! Зима! Усякий знає, вона холодною буває. Летять, кружляють, як пушинки, легкі… (білесенькі сніжинки)

3. От випав сніг! Яка обнова! Зима тоді така… (чудова)

4. Міста чистенькі, білі стали – зима і радісна й… (весела)

5. Кружляють вальс сніжинки ніжні, зима пухнаста і… (білосніжна)

6. Вона буває і серйозна, суха і вітряна й… (морозна)

III. Підсумок заняття.

- Діти, вам сподобалася наша бесіда?

- Скажіть, що ви цікавого дізналися про ознаки зими?

- Які свята святкують взимку?

- Молодці! Ви дуже гарно сьогодні працювали! До побачення. 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
24 лютого 2021
Переглядів
3388
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку