Виховна "Сім кольорів щастя"

Про матеріал
Виховна година дає змогу показати учням від чого залежить щастя людини, що означає бути щасливим і що для цього треба робити.
Перегляд файлу

Виховна «Сім кольорів щастя»

Мета. Удосконалювати сформоване в дітей поняття про здоров'я як найважливішу умову щасливого життя; розвивати вміння самому здійснювати свої бажання; дати можливість упевнитися їм, що досягнення щастя залежить від їхніх особистих зусиль, виховати людяність, працьовитість; підвести учнів до висновків світоглядного характеру: життя — це невпинний рух і самовдосконалення.

Хід заняття

І. Вступна частина

   Доля іноді дарує нам чудові подарунки. Думаю, наша сьогоднішня зустріч – це теж своєрідний подарунок. У нас є прекрасна нагода добре провести час і отримати від цього задоволення.

  • Чи хотів би кожен з Вас бути щасливою людиною?

Дійсно, мабуть, немає такої людини серед нас, яка б не хотіла бути щасливою. Але чи всі знають, як цього досягти?

 -   А давайте з’ясуємо, що ж таке щастя? Як пояснюють слово щастя словники?

Зазирнемо у словник

 Щастя – це почуття або стан найвищого, повного задоволення життям; вияв радості від спілкування з рідними, близькими; сприятливий збіг обставин; талант, успіх удача.  (Тлумачний словник української мови)

Щастя – поняття моральної свідомості, що позначає стан людини, який найбільше відповідає внутрішній задоволеності повнотою і осмисленістю життя, здійсненням свого людського призначення  (Український педагогічний словник)

Щастя – благополуччя, земна благодать, бажання жити без горя, смутку, тривоги, спокій і задоволення, усе бажане, усе те, що заспокоює і задовольняє людину, за переконаннями, смаками і звичками її (Словник Даля)

  Робота над казкою «Щастя»

Прослухайте казку «Щастя», і спробуйте дати відповідь на питання:

- Коли ще людина почуває себе щасливою?

ПРО ЩАСТЯ

Пишно вбралось однієї неділі Щастя, бо вирішило відвідати Людей. Постукало в перші ворота.

- Хто там? — запитав перший господар.

- Щастя, — відповіло Щастя.

— Чудово! Йди-но сюди, я тебе з'їм.

З'їв чоловік Щастя і був щасливий. Постукало Щастя у другі ворота.

- Хто там? — запитав другий господар.

- Щастя, — відповіло Щастя.

- Чудово! Йди-но сюди, я тебе вип'ю!

Випив чоловік щастя і був щасливий. Постукало Щастя у треті во¬рога.

- Хто там? — запитав третій господар.

- Щастя, — відповіло Щастя.

- Чудово! Йди-но сюди, я посаджу тебе в клітку.

Посадив чоловік Щастя в клітку і був щасливий. Постукало Щастя у четверті ворота.

- Хто там? — запитав четвертий господар.

- Щастя, — відповіло Щастя.

- Чудово! Йди-но сюди, я тебе подарую.

І подарував чоловік Щастя своєму приятелеві і був щасливий... І Щастя було щасливе. ..

 

  - Від чого ж Щастя було щасливим?

  - Коли ще людина почувається щасливою?

- Які у вас виникають асоціації зі словом Щастя?

У математичних розрахунках чисел багато… Кажуть, що число 7 магічне.  Мабуть це і справді так. Бо у світі багато чого позначено числом 7:

  • Сім днів у тижні.
  • Сім раз відміряй, а раз відріж – каже народна мудрість.
  • Є сім смертних гріхів, які посилають людині, щоб вона їх переборола.
  • Ще є сім чудес світу.
  • А ще від щастя людина буває на сьомому небі.

Саме тому число 7 і є магічним. Бо найкраще запамятовується те, що повторюється сім разів.

 І у щастя є сім кольорів, бо воно веселе, дивовижне, радісне, прекрасне, захоплююче, прекрасне, піднесене. Воно робить людину світлою, наділяє її силою, впевненістю у собі.

І сьогодні на виховній годині ми розглянемо з вами сім кольорів щастя, з’ясуємо, що означає бути щасливим і що для цього треба робити?

Отже, перший колір щастя - це життя, яке подарувала нам мама.

Це бажання відчувати мамину ласку, тепло щодня і щохвилини. Вона дала кожному з нас найцінніше - життя! Вона виносила свою дитину, пригорнула, обігріла теплом, нагодувала, подарувала любов. Без неї ми б не побачили цього дивовижного цікавого світу.

Життя дароване нам лише раз.  Тому кожен з нас мріє прожити його  достойно, правдиво, творячи добро, виконуючи милосердні вчинки.  Приклад такого життя дає нам Блаженна мати Тереза— католицька черниця, засновниця доброчинних місій, лауреат Нобелівської премії миру. 

  Впродовж понад сорока років допомагала злиденним, хворим і сиротам . Зростаючи під керівництвом матері Терези, доброчинні місії розповсюдили свою діяльність на інші країни. На порозі 70-х років мати Тереза здобула міжнародну відомість і визнання як заступниця злиденних і безпомічних. Мати Тереза ніколи не прагнула бути популярною. Вона просто робила людям добро. Коли її не стало – планета осиротіла. Але вона залишила нам свої заповіді:

Заповіт матері Терези «Життя – найвища цінність»

  1. Життя – це шанс. Скористайся ним.
  2. Життя – це краса. Милуйся нею.
  3. Життя – це мрія. Здійсни її.
  4. Життя – це виклик. Прийми його.
  5. Життя – це обов’язок. Виконай його.
  6. Життя – це цінність. Цінуй його.
  7. Життя – це скарб. Бережи його.

 

Другий колір щастя– це жити у прекрасній країні, ім’я якій – Україна.

Україна – це наша земля. Рідний край із славною історією, з мудрими, талановитими людьми, з чарівною піснею, що дивує весь світ, з невмирущими народними традиціями, з мальовничою природою. Україна – це рідна мова, якої навчила нас мама, співаючи колискову.

Вправа «Знайомтесь, мій рідний край!». Завдання: визначте перелік місць та екскурсійних маршрутів, які ви рекомендували б відвідати у нашому місці.

Мені дуже хочеться, щоб ви запалили у своїх сердечках хоча б маленький вогник гордості за те, що ви – українці. Саме вам, діти, вивчати, берегти, шанувати і вивершувати. Будьте горді, чесні, розумні, любіть свій рідний край. Її майбутнє – у ваших руках.

Отже, третій колір щастя – це  сім'я.

Що потрібно для щастя кожному з нас? Тихе надвечір’я, сонячний ранок, рідний дім, мамина незрадлива усмішка, розважливе батьківське слово, теплі бабусині руки, надійне дідусеве плече. Сім’я, родина – яке прекрасне слово, воно посідає особливе місце в житті кожної людини. Народна мудрість каже: «З родини піде життя людини». Тут ми робимо свої перші кроки, звідси ми йдемо у широкий світ. У сім’ї ми вчимося любити, шанувати, адже недарма кажуть: «Без сім’ї немає щастя на Землі!». Сім’я, наче сонечко, випромінює тепло і світло. А члени родини – це його промінчики .

Існує дуже гарна  Притча про щастя

    В одному селі жив чоловік, який мав власний будинок, дружину, дітей. Та не мав, як він вважав, щастя. І ось дізнався чоловік, як його знайти. Треба було йти 7 днів і 7 ночей до того місця, де твоє щастя.

    Так він і зробив. Дорога проходила через ліс. Пройшовши половину шляху, чоловік стомився і ліг під деревом перепочити ногами в той бік, куди йшов. Та, коли спав, перекрутився, і вранці вставши пішов додому, думаючи, що йде у правильному напрямку.

Через 7 днів і 7 ночей дійшов чоловік до бажаного місця. Побачив він гарне село. І хоча воно нагадувало його рідне, здавалося чоловікові кращим. І будинок, так схожий на його, був більшим і красивішим. І господиня цього будинку здавалася привітнішою і лагіднішою, а діти — вихованішими і розумнішими. І подумав чоловік: яким би був він щасливим, коли б мав все це.

- Як ви думаєте, в чому полягало щастя  цього чоловіка? (В його родині)

- Отак і ми часто шукаємо щастя десь далеко, не помічаючи, що воно зовсім поряд, тільки треба його побачити, відчути серцем і душею, навчитися цінувати те, що маємо.

Складання пам’ятки «10 правил щасливої сім’ї»

Вправа "Домашні обов'язки" (5 хв.)

Мета: усвідомлення партнерської відповідальності в шлюбі.

Обладнання: папір А4, маркери.

Інструкція: Учасники діляться на три групи "Жінки', "Чоловіки', "Разом'. Кожній групі пропонується прописати 5-10 обов'язків, які виконують тільки чоловіки або жінки, а команда "Разом' визначає спільні обов'язки. Після цього презентуються роботи.

Рефлексія:

  • Чи можуть батьки сперечатися щодо виконання домашніх обов'язків?
  • Як родинна атмосфера буде впливати на виховання дітей? Чому?

 

Отже, четвертий колір щастя – це друзі.

Існує давня приказка «Не май сто рублів, май сто друзів.  Чи можна купити дружбу? (Відповідь учнів). Справді, мати вірного друга – це щастя.

У всі часи дружба вважалася великою цінністю. У скіфів вона перевірялася кровю.  Дружба оформлялась спеціальним договором і клятвою: надрізавши пальці, побратими зливали цю кров. Після цього вже ніщо не могло їх розлучити.

В епоху середньовіччя дружба була втіленням шляхетності, вірності. Лицарська мораль ставила чоловічу дружбу навіть вище кохання і сімї.

Гра «Мій друг»

  Діти по черзі розповідають про свого друга з класу, не називаючи імен. Слухачі за описом повинні вгадати імя друга.

Отже, п’ятий колір щастя – це кохання.

  Чи згодні ви з думкою Жорж Санд: «У житті існує тільки одне щастя – кохати і бути коханою»?  Кохання змінює людину на краще, дарує їй нові чудові відчуття, мрії. У коханні споріднюються душі двох людей.

Перегляд уривків мультфільмів про кохання

Шостий колір щастя – це здоров’я.

Відчуття щастя зникне негайно, як тільки людину спіткає хвороба. І якою щасливою вона себе відчуває, коли хвороба відступає. Згадайте просту життєву істину: краще бути бідним, але здоровим, ніж багатим і хворим.

Здоров'я - це те, що не купиш за гроші, без чого немає щастя. З давніх- давен воно цінувалося як найдорожчий скарб, тому й шанувалося.

З давніх-давен український народ найголовнішою цінністю у житті вважав здоров'я. Навіть вітаючись і прощаючись, люди бажали один одному здоров'я:

 "Здоровенькі були!", "Дай, Боже, здоров'я", "Доброго Вам здоров'я!", "Бувайте здорові!" і інше.

Послухайте вислови видатних людей про здоров'я:

Аристотель: Здоров'я людини - щастя.

І.П.Павлов: Здоров'я - це безцінний дар природи, воно дається, на жаль, не навіки, його треба берегти.

- Скажіть, від чого залежить здоровя людини?

Тож давайте будемо цінувати і берегти те, що ми маємо зараз.

А ось і сьомий колір щастя — це здійснені наші мрії!

Це все, про що ми мріємо, на що сподіваємося, про що постійно думаємо, може. Навіть недосяжне, нереальне, але ми так хочемо, щоб воно відбулося! І раптом -  мрія стає реальністю, вона здійснюється – оце щастя! Тоді у людини, ніби крила виростають, їй хочеться літати, творити, сміятися, співати! Вона – щаслива.

  • А яка ваша мрія? (Діти розповідають про свої мрії) 

Творча вправа «Наші цінності»

Учитель пропонує дітям записати всі свої мрії у два стовпчики: матеріальні мрії і нематеріальні.

Наприклад: хороша сім'я, великий будинок, здоров'я, освіта, завзятість, гроші, любов, Друзі, віра в Бога, розум, упевненість у собі, краса тощо.

Потім діти повинні вибрати найважливішу для себе мрію і написати, що необхідно зробити для її виконання.

 

Продовж речення «Для мене щастя це…»

Можливо, щастя має більше кольорів. Хто знає? Та я знаю лише те, що воно — різнокольорове, барвисте, світле. І хай у кожного  ─щастя буде веселкове, чисте, бо людина приходить у світ для добра і щастя.

 

Люди кажуть, що  скільки людей – стільки світів. Тож зрозуміло, що кожен витлумачуватиме щастя по-своєму. Для когось – це задоволення, втіха; для когось – добробут. Хтось щастя  розуміє  як удачу, талан. Для  інших щастя – це радість.

  Ви мали провести невелике дослідження, що є щастям для дорослих людей, а що для ваших однолітків. 

Заключне слово вчителя.

   Відомий поет Омар Хайям дав таке визначення щастю: «Щасливий той, хто жив хоч би хвилинку!» Отже, саме життя є щастям. Матеріальний добробут дає відчуття задоволення, комфорту, але не щастя. Той, хто бачить щастя в цьому, збіднює своє життя, перетворює його на існування. Відчуття щастя дає людині творчу працю, творчість, мета яких — ствердження ідеалів добра, краси, справедливості. Розуміння щастя нікому не може бути нав'язано, кож­на людина має право на своє уявлення про щастя, кожен вибирає його сам. Щастя — це сама людина, багатство її внутрішнього світу, характер її світогляду, духовність або меркантильність інтересів і потреб.

 

А для щастя треба зовсім небагато:

Сонце, зорі, небо і весела хата.

А у хаті рідні, друзі, мама й тато

Щоб любов і радість там жила крилата.

Щоб були стосунки в сім’ях добрі, щирі.

І зростали дітки в злагоді і мирі.

І щоб був достаток, все було, як треба

Ой, для щастя, мабуть, трохи більше треба?

Ще краса безмежна, ріки і долини,

І любов, як море треба для людини.

І знання, і творчість, радість безупинна.

Кожен раз щось інше.

Ти ж на те й Людина?!

Я бажаю вам досягти справжнього людського щастя. Хай кожному з вас воно усміхнеться. Будьте щасливі!

 

Закінчується піснею «Сто відсотків щастя»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Левчук Оксана Антонівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
11 березня 2020
Переглядів
912
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку