Виховний захід "8 Березня - свято мам і всіх жінок"

Про матеріал
Сценарій свята для привітання мам з 8 березня. Виховний захід у вигляді конкурсно - розважальної програми.
Перегляд файлу

Виховний захід «8 Березня – свято мам і всіх жінок»

Вчитель. Дорогі наші, шановні матусі і бабусі, всі, хто носить таке величне ймення – жінка. Сьогодні ми запрошуємо Вас на наше родинне свято «8 Березня – свято мам і всіх жінок»».

Тому, що лише від жінки, від матері ми черпаємо силу і наснагу, красу і любов.

Жінку порівнюють із весною. Тож, напевно, недарма у час, коли земля заквітчалась різнобарвними кольорами, а пташиний спів переливається з ніжністю весняних ароматів і сонця, до нас приходить одне із найкращих свят. Тому у переддень жыночого свята хочемо вас дорогенькі разом з вашими дітками привітати.

Теплий промінь березневий
Розбудив дзвінку весну.
Ароматом квітів перших
День святковий огорнув.
Він вітання наші щирі
Передасть всім дамам милим,
Щоб жили в добрі і мирі
Щоб здійснились їхні мрії,
Щоб коханими були,
Щоб у радості цвіли.
 

Вчитель. В родині народилося дитя! Яке це щастя. Скільки втіхи! Але разом із цими всіма радощами закінчується безтурботне життя у матері. Недоспані ночі над колискою, бажання прихилити небо для своєї дитини, переживання, коли дитина йде до школи. А найбільше хвилювання – коли дорослі син чи донька йдуть в самостійне життя.

Але це все любе й миле нашим матерям. Вони виховують своїх дітей нічого не просячи і не вимагаючи плати.

І тому у ці світлі весняні березневі дні вони заслуговують на найкращі побажання і вітання, на найтепліші слова від своїх дітей.

Отож, дорогі матусі і бабусі, прийміть ці щирі слова привітань від своїх діточок. Нехай приємними будуть для вас ці хвилини, проведені з нами.

Ось і знову свято, все навкруг зелене.
Чути спів пташиний й квіти розцвітають.
А у тебе свято, моя люба нене:
Хочу тебе рідна щиро привітать.

Скільки слів для неньки сказано віршами
І про рідних пісню чуємо ми знов.
А які б слова  б то підібрать для мами,
Щоби передати всю свою любов?

В кожної дитини – матінка єдина
Від біди і горя нас оберіга.
Хай для тебе, мамо, гарно пісня лине,
Нехай душу й серце твоє зігріва.

(Пісня)

Вчитель. Жіночі посмішки, слова підтримки і допомоги, дотик теплої долоні до щоки допомагають чоловікам боротися і перемагати. Без жінок усі багатства світу нічого не варті, бо Жінка в усі часи славилась своєю чарівною вродою, ніжністю, тендітністю. Скільки про неї написано і сказано! Сьогодні ми хочемо звернутися до цієї одвічної загадки природи і зрозуміти, яка вона, жінка-ідеал, яке її місце в суспільстві, на що здатна жінка… Тож почнімо.

Колись давно на славному Олімпі,

Жили одні Боги-чоловіки,

Так існували ще б вони довіку,

Якби там не з’явилися жінки…

Сценка «На Олімпі»

(На сцені декорації Олімпу. Зевс миє підлогу. З’являється Гермес)

Гермес: – Я Гермес – вісник богів, вітаю тебе, о могутній Зевсе. А що це ти робиш? Ти ж бог, а працюєш,  як простолюдин?

Зевс: – Бог, Бог…  Та це  моя люба Гера відлучилася у салон краси. Бач, свято у неї… Та мало того, ще подарунок замовила –  крем заморський – «чорна перлина» називається. І де його шукати? Біда, тай годі… (миє далі). А ти не вештайся тут,  Гермесе, не заважай порядному чоловікові працювати.

Гермес: – Тобою керує жінка? Який же ти бог?

Зевс: – (витираючи піт з чола,  сідає) А знав би ти, який у Гери характер. З нею не посперечаєшся. Не зроблю всього, то вона не подивиться, що я бог. Як почне метати блискавиці з очей – спопелить до тла!

(З’являється Юпітер у фартусі та з качалкою в руці)

Юпітер: – Оце так маячня ця домашня робота! Жив собі, не тужив, і от зустрів Афіну і почалося: милий, помий посуд, милий, приготуй сніданок, милий, випери білизну,… годі з нас (скидає фартух). Знущаються, Зевсе, давай виженемо наших богинь на землю!

Гермес: – Ви що? Та чого ми варті без жінок? Вони такі ніжні, красиві, витончені.

Юпітер: – А ти не лізь! Добре тобі говорити,  ти ж іще не одружений!

(Суперечка між Гермесом і Юпітером)

Зевс: – Ну,  годі сперечатися! Я  – головний бог, і останнє слово за мною. Вигнати їх ми завжди встигнемо, краще подивимось у мій срібний піднос, як ставляться до жінки жителі землі? Чи жаліють їх? І що це за жіноче свято? Принеси, Гермесе, мій срібний піднос і золоте яблуко.

(Всі троє дивляться на піднос, по якому котиться золоте яблуко, Зевс, Юпітер і Гермес читають ніби з комп’ютера інформацію).

У багатьох країнах світу поширена традиція відзначати День жінки, День матері. Такий звичай зародився в США на початку минулого сторіччя. У 1907 році американка Анна Джарвіс запропонувала відсвяткувати день, присвячений пам’яті її матері. Після чого в 1914 р. друге воскресіння травня було оголошено національним святом американських матерів. У сучасному світі цієї традиції дотримується і ряд інших країн: Мексика, Австралія, Індія, Пакистан, Сінгапур та в Україні. А у Вірменії 8 березня відкриває цілий місяць, присвячений жінкам. Триває «Місяць вихваляння жінок» до 7 квітня - Дня материнства, краси і любові. Це свято було засновано у Вірменії на початку 1990-х рр. Згідно з церковним календарем в цей день Архангел Гавриїл приніс Діві Марії звістку про те, що скоро вона стане матір’ю.
А 15 жовтня відзначається Всесвітній день сільських жінок. Свято було засновано в 1995 році в Пекіні. Сільські жінки, чия чисельність перевищує чверть всього населення нашої планети, вносять величезний внесок у суспільне життя. Сільські жінки беруть участь у виробництві продовольства, сприяють розвитку сільських зон.

 27 серпня в Гвінеї відзначається День ринкових матусь. Це свято встановлене на згадку про заворушення, які влаштували торговки, протестуючи проти несправедливих цін і нерівних прав з чоловіками.
Натомість, в США було запроваджене спеціальне свято - День кольорових жінок, котре відзначається щорічно 1 березня, починаючи з 1986 року. За задумом Національного інституту кольорових жінок свято мало на меті здружити і зблизити жінок різних національностей і різної расової приналежності.
Ще одне цікаве жіноче свято - це День американських жінок, зайнятих у бізнесі. Свято припадає на 22 вересня.
В Ісландії щорічно відзначається День жінок. Традиція зародилася ще в XIX ст. У цей день ісландські жінки  відчувають максимальну увагу з боку своїх чоловіків, які звільняють своїх дружин від будь-яких домашніх обов’язків, обдаровують їх квітами і обов’язково дарують їм святковий торт. Примітно, що годиться не будь-який торт, а тільки так званий «Торт року», рецепт якого щорічно складає спеціальна комісія.
У Тунісі також існує Жіночий день - свято, що відзначається щорічно 13 серпня, починаючи з 1956 року. У цей день мешканки Тунісу святкують своє повноправність , а чоловіки висловлюють жінкам подяку за їх внесок у розвиток нації.
У В’єтнамі жінок прийнято вітати вже дві тисячі років. Тільки раніше це свято називалося День пам’яті сестер Чинг. Це були хоробрі дівчата, які очолили визвольну війну в’єтнамського народу проти китайської агресії.

А в Японії жінкам присвячено цілий місяць - березень. 3 березня в цій країні традиційно святкується свято дівчаток, який називається Днем ляльок Хіна, а також Днем цвітіння персиків. У цей день дівчинки виставляють в центрі своїх кімнат гарних ляльок, виготовлених з кераміки та шовку. Ляльками милуються кілька днів, а потім ховають їх до наступного року. Ці ляльки, як правило, дуже дорогі і передаються у спадок.

У Франції 8 березня також широко не відзначається, хоча і згадується в засобах масової інформації як Міжнародний жіночий день. Французи традиційно вшановують жінок у травні, у День матері.

А символом італійського 8 Березня з 1946 року стала мімоза, яка була запропонована в перше післявоєнне 8 березня Радою італійських жінок, як квітка, що характеризує жіноче свято. І з тих пір, у цей день для італійських жінок традиційним подарунком є букетик жовтої і пухнастої мімози. Також відомо, що деякі жінки вважають за краще відзначати це свято без своєї другої половини, збираючись в ресторанчиках або інших розважальних закладах, проводячи час у веселій компанії подруг.
Як бачимо, свят, присвячених жінкам існує чимало. Але, щоб подякувати жінкам за красу і ніжність, які вона вносять у світ, зовсім необов’язково надавати цій події офіційний статус. Адже жінка залишається жінкою кожен день свого життя, а значить, заслуговує щоденної любові та поваги.

Зевс: Отож бачите як скрізь цінують жінок, а ви хочете вигнати їх звідси. Не бувати цьому. Беріть краще ганчірки, купуйте подарунки і вітайте своїх коханих з 8 Березня.

Вчитель. Отож для кожного чоловіка жінка це берегиня роду, запорука добра, багатства та любові, а для синів їхні матері найкращі. Тому пропонуємо вам сценку про розмову двох друзів.

Сценка Виходять двоє хлопчиків, вони ведуть між собою розмову.

Хлопчик1. Ми з товаришем гуляли,

ми серйозно розмовляли.

І не посварилися, а порозумілися.

-Знаєш, Вітю,- мовлю я,

Краща мама - це моя!

Хлопчик 2. Ні! Сперечатись нащо?

Мусиш вірити мені,- моя мама краща!

Хлопчик 1. Я товариша любив,

Сперечатись не хотів.

І повірили тому він мені, а я йому.

І обом приємно нам-

І мені , і Віті (показує на Вітю)

Значить кожна з наших мам

Є найкраща в світі!

Хлопчик 2. І для найкращих в світі мам та жінок, що знаходяться в цьому залі наше наступне вітання.

Виконуються частівки.

  1. Колектив наш чоловічий 
    Готував частівки сам, 
    Щоб всміхнулися обличчя 
    Наших кращих в світі мам. 
  2. Я для мами так старався, 
    Шість десяток получив, 
    А мій ґудзик одірвався, 
    То я сам його пришив! 
  3. Та хіба це допомога? 
    Я для мами посуд мив! 
    Потім вимив ще й підлогу – 
    Всіх сусідів затопив! 
  4. Я для мами так трудився: 
    У тазок води налив, 
    Наш годинник запилився, 
    То я з милом його мив. 
  5. Вам усмішки ми співали, 
    Може в них не все гаразд. 
    Підкажіть – ми станем кращі, 
    Все у нас піде на лад. 
  6. Наймиліші, найдобріші, 
    Дуже любимо ми вас, 
    А тепер ловіть скоріше 
    Поцілуночки від нас.

 

 

Вчитель. Щороку , в цей день ми з вами говоримо теплі слова про мам. Але сьогодні не можна не згадати про ще одну, дорогу для кожного з нас жінку. Ось вслухайтесь у саме слово: бабуся, бабця, бабусечка, бабуля. Правда ж, які вони лагідні, ніжні, пестливі. І сьогодні учні посилають слова-привітання для своїх дорогих бабусь.

Бабусенько мила,
Бабусенько рідна,
Онукам та дітям
Ти завжди потрібна.
Вітаємо любу
Бабусю зі святом,
Їй зичимо щастя
Й здоров’я багато.

Працьовита та весела,
Завжди гарний настрій має,
І її порада мудра
Нам усім допомагає.
Це бабусечка моя,
Привітаю її я:
Побажаю щастя й долі,
Щоб всього було доволі,
Щоб життю вона раділа
І ніколи не хворіла!

Дорогу свою бабусю
Я сьогодні привітаю.
Я, сказати вам, горджуся,
Що таку бабусю маю.
Ми як подруги із нею,
Нам так весело удвох:
То вареники ліпили,
То лузали ми горох,
То гуляли в зоосаді,
Годували голубів,
То дивилися у небо,
Де літак, де птах летів.
Я люблю тебе, бабуня,
Будь красива, не журись,
Будь здорова та моторна,
Ти радій та веселись!

Вчитель. Наш 5 В клас дуже невеличкий…

Вчитель. Шановна! А ви хто така? І чому це ви без дозволу вриваєтеся до нас?

  • Я Катя Осадча з програми «Світське життя» дізналася, що у вас тут свято 8 Березня тому й завітала взяти інтерв’ю у ваших мам.

Вчитель. Ну добре, якщо так то проходьте.

  • Доброго дня дорогі матусі, наближається свято 8 Березня, всі очікують привітань та подарунків, особливо їх приємно отримувати він своїх рідних та близьких, а хто може бути ріднішим за рідну дитину, чи не так? Що очікують наші мами від своїх нащадків, чи добре вони знають своїх дітей? Усі головні події з перших вуст, ексклюзивно для вас -  це Світське життя і я Катя Осадча починаємо!
  • Скажіть будь-ласка чи подобається вам на сьогоднішньому святі?
  • Чи із задоволенням ви збиралися на це свято?
  • Я знаю кожна жінка полюбляє отримувати в день 8 березня подарунки. А який для вас подарунок був би безцінний?
  • Говорять, що жінки більше вірять у гороскопи ніж чоловіки. А ви вірете? Тоді хто ви по гороскопу?
  • Кожна жінка полюбляє мріяти. А ви мрієте? Яка ваша найбільша мрія?
  • У кожного з нас є вірна подруга чи друг. А у вас є така подруга? А як її звати?
  • Буденна робота захоплює нас з головою і тільки займаючись улюбленою справою ми відпочиваємо. А у вас є хобі? Чим полюбляєте займатися?
  • Говорять, що нині всіх полонили сучасні технології та гаджети. А як ви до них ставитеся? Чи полюбляєте проводити час в соцмережах? І що в цьому вам найбільше подобається?
  • Чоловіки дуже не люблять допомагати дружинам по господарству. Говорять, що це жіноча справа? А ви погоджуєтеся з цим? Якщо ні то чому?
  • Якби ви знайшли лампу Алладіна, які 3 бажання ви б загадали?

Вчитель. Шановна досить вже ваших запитань. Ми тут зібралися з іншої причини. Тому давайте вже завершуйте, а ми будемо продовжувати своє свято.

  • Ну добре, світське життя добігає кінця. Побачимося на наступному святі. А з вами була я, ваша Катя Осадча до зустрічі.

Вчитель.  А ми продовжуємо. Наш 5 В клас дуже невеличкий, і серед чоловічого колективу… (Заходить Катя Осадча) - маємо лише 4 гарненьких дівчаток, тож наші хлопчики і для них приготували привітання.

Хлопчик 1. І дівчаток наших любих також ми вітаємо,

Бо вони майбутні чарівні жінки,

Нам ви можете повірити, бо ми хоч маленькі,

Але все ж чоловіки.

Хлопчик 2. Ми вам даруємо посмішки і ласку,

А щоб повірили іще словам,

Для серця вашого від серця нашого

Цей танець ми даруєм вам!

 

Учень. А щоб усім присутнім світліше стало на душі

І щоб ви щиро посміхнулись нам.

Від всього серця і на довгу згадку

Усмішки подаруєм вам!

Усмішки 
Таємниця

_Здається, синку, ти вчора не був у школі?-питається мати.

-Це тобі, напевне, вчителька сказала? Ох ці жінки.. Ніколи вони не вміють тримати язика за зубами.
* * * 

Син. Тату, сьогодні мене директор школи запитав, чи є в мене брати і сестри, а я відповів, що я єдина дитина в сім’ї. 
Тато. І що сказав директор? 
Син. Слава Богу! 


Приземлився 
Раз гойдався я, гойдавсь 
На гнучкому клені. 
Та й шугнув по вітах вниз 
У кущі зелені. 
Мама злякано питає: 
- Впав? Чи не забився? 
А я гордо: «Я не впав. 
Це я... приземлився». 


Запасливий 
- Знову мокрі черевики?! - 
Сварить Вову мати. 
- Ти, мабуть, у всіх калюжах 
Встигнув побувати? 
- Що Ви, мамо, – каже Вова, – 
Не хвилюйтесь дуже: 
Ще й на завтра залишилось 
Чотири калюжі. 

Мама знає

-Мамо, ти знаєш ту вазу, яка переходить у нашій родині від покоління до покоління?

-Авжеж знаю, то й що?

- Так от, моє покоління її щойно розбило.

8 Березня

Учень .Сьогодні тато рано встав‚

Палити сигарет не став...

Він за сніданком не бурчав‚

І пес на нього не гарчав...

Він не впустив котлету,

Не кутався в газету‚

На стіл він кави не пролив‚

1 навіть чашку сам помив!

Він мамі ніжно посміхавсь.

Що ж трапилось?

Я здогадавсь,

Чому такий мій тато.

Та це ж жіноче свято!

 

Вчитель. Ну що ж дякуємо наші майбутні чоловіки за такий гарний настрій, який ви нам подарували.  І що вам любі наші матусі було ще тепліше і приємніше від наших привітань запрошуємо вас до участі в конкурсах.

 

Конкурси

«Господарочка»

Дівчатка по черзі із зав’язаними очима беруть на столі продукти, які їм попадуться, а потім розв’язавши очі повинні назвати страви, які з них можна приготувати.

Для мам: мами по черзі називають страви в яких обов’язковим продуктом повинна бути капуста. Виграє та мама, яка серед усіх назве останньою страву.

Листівка до 8 Березня

Це дуже цікавий конкурс, для проведення якого необхідно використовувати два стільці. На них кладуться ножиці і папір білий. Кількість всіх інструментів має відповідати кількості дітей і мам, які беруть участь у конкурсі.

Спочатку потрібно розділити всіх бажаючих на дві рівні команди. Завдання дуже проста – якнайшвидше добігти до стільця, вирізати з паперу квітку, і прибігти назад. Конкурс проводиться у вигляді естафети, тому, як тільки останній учасник завершить своє завдання і повернеться у вихідну точку, гра вважається завершеною. Перемагає та команда, якій вдалося швидше вирізати всі квіточки до 8 Березня і виготовити листівку.

Привітання для мами

Для проведення ще одного конкурсу потрібно підготувати штучні або живі квіти, хустки, фартухи. Кількість деталей визначається за загальною кількістю учасників.

Діти розбиваються по парах: хлопчик і його мама. Відзначається стартова лінія, на якій повинні стати беруть участь у змаганні пари. На фініші розміщуються стільці за кількістю пар. На них повинен знаходитися білий фартух, хустка і квітка. За сигналом всі хлопчики як можна швидше біжать до стільців, беруть фартух, повертаються назад і одягають його на дівчаток. Аналогічна робота повинна пророблятися з хусткою і квіткою. При цьому взявши квітка, хлопчик необхідно не просто підбігти до дівчинки, а стати перед нею на коліно і вручити свою ношу зі словами: «Вітаю з 8 Березня!

Головним нюансом цього конкурсу вважається сам процес його проведення: переможцем стає той, хто швидше справився з поставленим завданням, а кому вдалося пройти всі етапи галантно і дбайливо. Простіше кажучи, все залежить від кавалера.

Як я знаю свою маму

Обираються пари – мама і діти – мами стають за спиною своїх дітей. Ставиться питання на яке відповідають спочатку діти, а потім мами. За кожен збіг правильних відповідей даються сердечка. Хто найбільше їх зароби стає переможцем.

Питання:

1. Якого кольору у мами очі?

2. Найулюбленіша страва мами?

3. Куди б мама поїхала відпочивати у Карпати чи на море?

4. До кого б з артистів мама б хотіла піти на концерт?

5. Скільки братів і сестер у твоєї мами?

6. Уяви, що у твоєї мами з´явився вільний час для читання. Як ти думаєш, що вона візьме з полиці (вибери варіант відповіді): 
А) збірку кросвордів, 
Б) енциклопедію, 
В) детектив, 
Г) журнал. 

7. Які квіти найбільше любить твоя мама?

8. Уяви собі, що мама збирається на свято. В шафі у неї є чотири сукні одного фасону, але різних кольорів. Якого кольору сукню вибере мама: 
- Білого, 
- Червоного, 
- Чорного, 
- Блакитного. 

9. Що більше любить мама: мармелад, зефір чи вафлі? 

10. Чого мама більше не любить мити підлогу чи посуд?

11. Найбільше мама любить купувати:

А) продукти

Б) дітям солодощі

В) дітям іграшки

Г) собі одяг

12. До кого мама найчастіше звертається за порадою?

Попелюшка

Як відомо, усе дівчинки повинні бути гарними господарками й допомагати мамам на кухні

Завдання гравців, а це мама й донька - із зав'язаними очами на дотик визначити, яка крупа насипана в блюдцях: гречка, рис, манка, пшоно, вівсянка й т. п. спочатку відповідь дає донька, а потім мама. Перемагає та хто дасть усі правильні відповіді.

Ніжні слова

Діти стають у коло. Ведучий говорить ніжне слово про маму й передає повітряну кульку тому, хто стоїть поруч. Той також говорить ніжне слово й передає кульку далі. Хто не назвав слово, виходить із гри. Перемагають 2-3 дитини, які залишилися. Спочатку така гра проводиться з дітьми, а потім з мамами.

Гра «ВПІЗНАЙ СВОЮ МАМУ!»
Діти стають у ряд, відвертаються. Потім всі разом вимовляючи слова: «Мама, вітаю тебе з святом! Після цього одна з мам відповідає: «Спасибі!» Діти повинні відгадати, чия це мама.

 

Вчитель. Гарно пограли та розважились. Ось і свято підходить до кінця тож наші дітки наостанок подарують вам ще кілька теплих слів.

 

Дорогі жінки, дівчата!
Найрідніші і красиві!
Кращого немає свята,
Аніж те, що прийшло нині!

 

Це для вас сніги розтали,
Це для вас прийшла весна!
Ви собою полонили
Наші душі і серця!

 

Ми готували вам сюрприз
Старанно і завзято,
І щиро вдячні вам за те,
що ви прийшли на свято!

 

Я несу в дарунок квіти голубі,
За усе, матусю, вдячний я тобі:
За життя цікаве, за щасливі дні,
За любов і ласку, що даєш мені!

 

Прийміть мої вітання щирі

Хай Ваша доля розквіта,

Хай в здоров’ї і щедротах

Рясні красуються літа,

Щоб доля дарувала тільки щастя,

Ні грама бід, ні крапельки страждань,

Хай квіти квітнуть і в яскраві ранки

Здійсняться ваші тисячі бажань.

 

І сьогодні разом з нами

 Кожен неодмінно хоче,

 Уклонитись низько мамі

 За її безсонні ночі.

 За матусину науку,

 За турботу і за ласку.

 За її невтомні руки

 Колискову пісню, казку.

Слово вірне, не лукаве

 Душу пестило до болю.

 Мама – сонечко ласкаве

 У моїй щасливій долі.

  Любі мами!

 В день цей весняний

 До землі вам, рідненькі, уклін.

 Прийміть пісню від нас

 І ці подарунки для вас.

 

 

Вручення подарунків.

Пісня.

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Мороз Ирина
Додано
3 лютого 2021
Переглядів
1493
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку