Виховний захід "Чарівна україночка"для учнів 6 класу

Про матеріал
Виховний захід "Чарівна україночка"для учнів 6 класу 1. Конкурс домашніх завдань «Газета» 2. Конкурс «Знайомство». Представлення образу українки (національний одяг і привітання). 3. Знання української мови: а) «Перекладач»; б) «Літера Ґ»; в) «Прислів’я»; г) «Скоромовка»; Д) «Українознавство». 3. Сповивання ляльки та співання колискової.
Перегляд файлу

1

 

ЧАРІВНА УКРАЇНОЧКА

(Виховний захід для учнів 6 класу)

ДІЙОВІ ОСОБИ

 1-й Ведучий

 2-й Ведучий

Учасниці

ХІД ЗАХОДУ

 

2-й ведучий    Дівоча краса — це весна,

                         Дівоча краса — це натхнення,

                         Дівоча краса — це ніжність.

 

1-й Ведучий.  Добрий день!

2-й Ведучий.  Ми раді вітати всіх присутніх!

1-й Ведучий   Ти — вся любов. Ти — чистота,

                         Довірливість благословенна.

                         Твоя краса мені свята,

                         Твоя любов мені священна.

2-й Ведучий

                        Трояндо неба і землі,

                        В тобі всі їхні барви грають,

                        І навіть сльози розцвітають,

                        Цвітуть думками на чолі.

1-й Ведучий. Невипадково сьогоднішню зустріч ми роз­почали ліричними віршами, які оспівують чарівність прекрасної половини людства. І хто з хлопців не озирнеться, побачивши на вулиці струнких, із симпатичними обличчями й чарівними усміш­ками дівчат.

2-й Ведучий. Що не кажіть, а Україна славиться красуня­ми. Здавна в усьому світі славились українські дівчата. В усі віки їм були притаманні неповторна врода, світлий розум, працьови­тість, ввічливість, багата фантазія і, звичайно ж, велика шана, любов і повага до рідного краю. Багатьма такими рисами наділені й наші дівчата, які братимуть участь у конкурсі «Чарівна украї­ночка». Отже, запрошуємо на сцену учасниць.

Під музику «Україночка» на сцену виходять усі учасниці конкурсу. Ведучий оголошує їхні імена.

1-й Ведучий. Оскільки жоден конкурс не обходиться без журі, то й на нашу зустріч ми запросили людей, перед якими сьо­годні стоятиме дуже складне завдання: оцінити здібності кожної конкурсантки й виявити, хто ж із дівчат буде найкращою.

Представлення членів журі.

2-й Ведучий. А для всіх уболівальників, глядачів я оголо­шую конкурси, які чекають на наших україночок.

1. Конкурс домашніх завдань «Газета»

2. Конкурс «Знайомство». Представлення образу українки (національний одяг і приві­тання).

3. Знання української мови:

а) «Перекладач»;

б) «Літера Ґ»;

в) «Прислів’я»;

г) «Скоромовка»;

Д) «Українознавство».

3. Сповивання ляльки та співання колискової.

1-й Ведучий. Український рушник! Оздоблений квітами, зірками, птахами. Так, український рушник — це невід'ємна част­ка нашої землі, її історії, культури. Без рушника, як і без пісні, не обходиться народження, одруження, зустріч гостей.

Ось зараз ми і подивимось, що розповіли нам про рушник наші україночки та їхні групи підтримки.

Конкурс домашніх завдань

Учасниці демонструють стінгазети, присвячені рушнику (максимальна оцінка — 5 балів).

2-й Ведучий. А тепер — конкурс «Знайомство». Яскравою перлиною художньої творчості нашого народу є одяг. Сьогодні наші україночки продемонструють нам своє вбрання, яке має під­креслювати привабливість наших дівчат. І хочеться сказати слова­ми поета: «Коли бажаєш писати про жінку, опусти перо в райдугу і обтруси пилок з крил метелика...» За словами Брюсова: «Жінка — символ божества». Зараз ми в цьому переконаємось.

Отже, кожна дівчина має розповісти про себе, хто вона і чому вона тут. (Максимальна оцінка — 5 балів.)

1-й Ведучий

Вона мені — за пісню і сльозу,

Вона мені — за пісню і за голос,

Вона мені — за зронену росу,

Вона мені — за розіп'ятий колос,

Вона мені — тепло і сила рук,

І море в бурю, й спокій на сивині.

Як серця матері моєї стук,

Вкраїнська мова у моїй родині.

2-й Ведучий. Рідна мова. Міцна, урочиста, задушевна, лірична та жартівлива. Хто не зачаровувався її мелодійністю! Отже, наступний конкурс — «Перекладач». Зараз наші дівчата доведуть нам, як вони володіють українською мовою. Протягом 1 хвилини необхідно перекласти якомога більше слів.

Проводиться конкурс.

1-й Ведучий. Наприкінці XVI століття в українській абетці з'явилася нова літера Ґ. За сталінських часів її було виключено з абетки, а 1990 року Український правопис знову повернув цю літеру. Усього таких слів 52. Отже, під час наступного конкурсу кожна дівчина має назвати 5 слів з цією літерою, не повторюю­чись.

Проводиться конкурс.

2-й Ведучий. Ще один конкурс, який пов'язаний із літера­турною спадщиною українського народу. Із покоління в покоління передавали батьки своїм дітям українські прислів'я, в яких мудрий народ висловлював дуже точно свої життєві спостереження. Отже, зараз кожна дівчина витягне собі конверта, в якому схований поча­ток прислів'я. Необхідно правильно їх закінчити.

Проводиться конкурс.

(Конкурси «Перекладач», «Літера Ґ» і «Прислів'я» оцінюють­ся за кількістю правильних відповідей.)

1-й Ведучий. Ще одне випробування. Вимовити за 20 с яко­мога більше разів скоромовку «Хитру сороку піймати морока, на сорок сорок — сорок морок».

(За кожну промовку — 1 бал.)

2-й Ведучий. Дивне створіння — жінка. Одним поглядом вона викликає велике почуття. Одним рухом брови може розві­яти його на порох. Чоловіки стають перед нею на коліна... Конкурс «Українознавство»

Орієнтовні запитання

1. Як звали першого гетьмана України? (Дмитро Вишневецький, або Байда)

2. Як звали першого президента України? (Михайло Грушевський)

3. Де знаходилась столиця України за часів Б. Хмельницького? (У Чигирині)

4. Хто є авторами гімну України? (Павло Чубинський, Михайло Вербицький)

5. Поширене в Україні дерево, з яким у народних піснях і пере­казах порівнюють струнких дівчат. (Тополя)

6. Із давніх-давен наш народ оспівував у піснях і легендах цей кущ як дар рідної землі, як символ гордості, дівочої вроди, материнства. (Калина)

7. Це дерево є рослинним символом України. Воно оспіване у народних піснях, віршах. Воно освячується також у церкві перед Пасхою і зберігається у домівках, як засіб, що захищає від злих сил. (Верба)

8. Ця річ є українським оберегом. Матері дарують його своїм дітям на щастя, на долю. Його дають, виряджаючи в далеку дорогу чи в останню путь. Використовується під час сватання і на весіллях. (Рушник).

1-й Ведучий. Усе починається з дитинства, з колискової. Звідти беруть початок наші турботи і радощі, тривоги й споді­вання. Колискова... Це душа, яка ходить навшпиньках. Почути її кроки можуть лише ті, хто вміє слухати. Тож давайте послухаємо, які колискові пісні підготували наші учасниці. Але перед цим вони мають сповити немовля (ляльку).

(Максимальна оцінка конкурсів — 5 балів.)

1-й Ведучий. Кожен народ має свої звичаї, які викарбовува­лись протягом тисячоліть. Звичаї, рідна мова — це характерні ознаки народу, які не мож­ливо знищити.

2-й Ведучий. На нашому конкурсі кожна конкурсантка мала можливість виявити знання народних звичаїв. Крім того, продемонструвати кмітливість, винахідливість, оригінальність.

1-й Ведучий. Комусь більше пощастило, комусь менше. Але, якщо ви зазнали невдачі, не сумуйте, бо у кожної квітки — своя чарівність. Так само, як у кожної нашої конкурсантки.

2-й Ведучий. Отже, є в Україні справжні чарівні украї­ночки! Сподіваємось, що вони прославлятимуть наші національні і культурні традиції, красу української Берегині!

Тож бажаємо вам, красуні, чистих рос, пречистої думки, краси і вроди!

Підсумки останнього конкурсу. Загальні підсумки.

doc
Додано
5 жовтня 2020
Переглядів
661
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку