Виховний захід до дня пам'яті Героїв Крут

Про матеріал

ВИХОВНИЙ ЗАХІД, ПРИСВЯЧЕНИЙ ЮНАКАМ-ГЕРОЯМ, ЗАГИБЛИМ ПІД КРУТАМИ Мета: розширити знання учнів про трагічні події січня 1918 року під Крутами; на прикладі подвигу однолітків формувати й розвити мотивацію, спрямовану на підготовку до захисту Вітчизни; виховувати почуття патріотизму, поваги до історичного минулого українського народу, борців за незалежність України.

Зміст архіву
Перегляд файлу

F:\Новая папка 234\1296218940-5-WUGT.jpgМета заходу: розширити знання учнів про трагічні події січня 1918 року під Крутами; на прикладі подвигу однолітків формувати й розвити мотивацію, спрямовану на підготовку до захисту Вітчизни; виховувати почуття патріотизму, поваги до історичного минулого українського народу, борців за  незалежність України.

 https://i.ytimg.com/vi/FR4U0DF2VjM/maxresdefault.jpg

Ще юнаки, ще майже діти

А навкруги і смерть і кров

На порох стерти, перебити! –

Іде на Київ Муравйов.

Полків його не зупинити,

Та рано тішитесь кати:

Коли стають до зброї діти,

Народ цей – не перемогти.

 

Вірш Миколи Луківа «Крути»

 

 

 

 

 

 

Бій розпочався о 12 годині дня і фактично безперервно тривав до пізнього вечора. Юнаки мужньо відбивали атаку ворога, не залишаючи своїх позицій.

 

Розуміючи безвихідність свого становища, бійці Студентського куреня пішли в атаку і були майже всі знищені.

https://www.unn.com.ua/uploads/media/photo/2013/01/29/8bedf614fb3a56ca6e4839bc46e219cd8149e0aa.jpg27 студентів і гімназистів (серед них: Лизогуб, Попович, Шульгін, Кальченко, Ганкевич та інші ) були захоплені і замордовані.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗАЧЕПИЛІВСЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА

 І-ІІІ СТУПЕНІВ 

ЗАЧЕПИЛІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ЗАЧЕПИЛІВСЬКОГО РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

https://svitvisti.com/wp-content/uploads/2018/01/29-sichnya-Den-pam-yati.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

День пам'яті героїв Крут:                                            подія, яка змінила історію

http://www.cirota.ru/forum/images/123/123590.jpeg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29 січня  2019 р.

 

Зачепилівка

 

F:\Новая папка 234\K13.JPGУ другій половині січня до Січових Стрільців було записано 300 осіб, виключно з добровольців-студентів та учнів, найстаршому з яких – 21 , молодшим по 14-16 років. F:\Новая папка 234\bank_13855_77383.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

http://img.istpravda.com.ua/images/doc/4/2/42ef344-poxoron.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

Перепоховання 29-ти загиблих під Крутами. Київ,

 19 березня 1918 року – майже через два місяці після бою.

 

 

 

101 рік тому 300  «мучнів українських» пішло в безсмертя.

Юнаки-герої показали приклад мужності, відданості і незборимості духу.

Герої не вмирають. Вони  живуть у пам’яті  і  справах наступних поколінь. 

 

 

Бій під крутамиСтуденти на станції Крути, фото незадовго до бою

 

 

 

 

https://im0-tub-ua.yandex.net/i?id=a99699abf2726f932f8a0da0a33df5d6&n=13 Битва під Крутами – одна з визначних сторінок історії України, яку ми маємо пам’ятати.

 

 

C:\Users\Admin\Desktop\w4nAVAgyHJ8.jpg 

 

 

Буклет розроблено:

учителем історії Зачепилівської загальноосвітньої  школи І-ІІІ ступенів  Пілюгіною Ольгою Василівною та учням 10-Б класу.

 

 

Перегляд файлу

ВИХОВНИЙ ЗАХІД, ПРИСВЯЧЕНИЙ ЮНАКАМ-ГЕРОЯМ, ЗАГИБЛИМ ПІД  КРУТАМИ

 

Мета: розширити знання учнів про трагічні події січня 1918 року під Крутами; на прикладі подвигу однолітків формувати й розвити мотивацію, спрямовану на підготовку до захисту Вітчизни; виховувати почуття патріотизму, поваги до історичного минулого українського народу, борців за  незалежність України.

 

Ведуча. Шановні друзі! Український народ щороку вшановує пам’ять молодих борців за волю, полеглих під залізничною станцією Крути. Ця битва, яку небезпідставно порівнюють зі всесвітньо відомим боєм під Фермопілами, стала символом героїзму та відданості Українській державі й національній ідеї, а її дата – 29 січня 1918 року – днем національної трагедії.

 

Ведучий. 25 січня 1918 року на засіданні Української Центральної Ради було прийнято IV Універсал, який проголошував незалежність Української Народної Республіки. Проте більшовицька влада не хотіла віддавати свого «молодшого брата». Після захоплення Харкова та Полтави більшовики спрямували своє п’ятитисячне військо під проводом лівого есера Муравйова на Київ.

 

Ведуча.  Бій під Крутами відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам’ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді.

 

 Ведучий. Ці юнаки – цвіт тодішньої української патріотичної молоді – поклали буйні голови, захищаючи від інтервенції Українську Народну Республіку.

 

 Катя Васькова. А що було під Крутами? Хто були ті юні завзятці? Якої вічної нагороди сподівались юнаки, вирушаючи в бій? Чи вони вірили в свою перемогу? Чи сподівались на свою силу? Ой ні! Чи то були козаки, окурені порохом, призначені до військової справи? Ні, ні. То були гімназисти і молоді студенти, не призначені до військової справи. Вони не визнавали ні права війни, ні права смертної кари. Їх душам було огидне всяке  насильство, убивство, бій.

 

Сергій Сорочинський. Бій під залізничною станцією Крути належить до однієї з найбільш трагічних сторінок української історії. Але трагедія була не лише в тому, що під Крутами загинув цілий Студентський Курінь. Справа, за яку вони полягли, є справді священною, тож  смерть трьохсот борців на полі бою не можна сприймати лише як трагедію. Трагедія полягала в тому, що внаслідок тодішньої політики Українського Уряду українська держава лишилася без своєї збройної сили, без армії. Трагедія була в тому, що на розпачливий заклик Уряду, виданий до українського народу відгукнулися лише студенти, які й виступили захищати Україну.

 

 

Влад Лисяк.

Сьогодні безкровно на диво вікам

Будується наша Вкраїнська держава.

Її незалежність потрібна всім нам

І ми помилятись не маємо права.

 

Історія наша нам більш не простить,

Забудьмо зловіснії сварки і чвари.

Як зрадим Вкраїну в цю жадану мить,

Нам знов не минути всім Божої кари.

 

Згадаймо, як предки боролись колись,

В боях здобували і волю, і славу;

Як річеньки крові за край наш лились,

За рідну Вітчизну, Вкраїнську державу.

 

Даша Часник. З початку січня 1918 року в Києві почалося формування Студентського куреня Січових Стрільців. У другій половині січня до Січових Стрільців було записано 300 осіб, виключно з добровольців-студентів та учнів, найстаршому з яких – 21 , молодшим по 14-16 років.

 

Ліда Чумак. 27 січня 1918 року виїхали молоді вояки з Києва – в напрямі Бахмача, та доїхали тільки до малої станції Крути (залізнична станція між Бахмачем і Ніжином). Далі був ворог. Тут і відбувся бій із добре озброєним ворогом.

 

Влад Козак. Бій розпочався о 12 годині дня і фактично безперервно тривав до пізнього вечора. Юнаки мужньо відбивали атаку ворога, не залишаючи своїх позицій. Протягом п’яти годин українські підрозділи стримували ворожі напади. Скориставшись кількісною перевагою, наступаючі зламали оборону і почали оточувати українські частини. Розуміючи безвихідність свого становища, бійці Студентського куреня пішли в атаку і були майже всі знищені.

Катя Швидка. 27 студентів і гімназистів (серед них: Лизогуб, Попович, Шульгін, Кальченко, Ганкевич та інші ) були захоплені і замордовані

Це був перший і останній бій юних захисників української незалежності, а для більшості – перша і остання у їхньому житті ніч, проведена поза батьківським домом.

 

Іра Гаглоєва.

Під Крутами сльози, зітхання тяжке…

І як же це сталось, здатний хто на таке?

Стало каменем серце отут біля Круг

І заповідь божа затоптана в бруд.

А заповідь п’ята каже: «Не вбий!»

То хто ж породив тебе кате людський?

Під Крутами вбивство, під Кругами гнів…

І все пам’ятаю через тисячі днів.

І пам’яті свічка горить не згаса

І 300 сердець – наша гордість, краса.

Під Крутами квіти, «Реквієм» спів…

Пам’ятай, Україно, патріотів синів!

Ведуча. Ми повинні завжди пам’ятати і тих, хто сьогодні стоїть на сході України, стримуючи іноземного агресора.

Дитяче серце найчистіше, воно відрізняє правду від неправди. Майдан, який у нас був – розпочали студенти і їх підтримав весь народ. Молодь в усі роки діяла, не шкодуючи власного життя, а от старші часто відсиджуються, хочуть перечекати, приглядаються, хоча мають першими боротися за свою рідну землю. Як би хто не чинив – відповідати перед Богом будуть усі. Тому ми повинні надихатися подвигом під Крутами й продовжувати боронити Україну, та молотися за наших героїв. А зберігати пам’ять про історичні подвиги - це наш обов’язок, аби мати гідне майбутнє.

 

Вшануємо пам’ять загиблих героїв Крут та героїв-учасників АТО, хвилиною мовчання

 

 

Ведучий. В рядах української армії стали до боротьби за незалежність Україні і жителі нашого селища.. Вдивіться в ці обличчя. Вони різного віку.  Хтось зовсім недавно залишив стіни школи. Хтось має дружину, дітей.  Вони жили поряд з нами, працювали, були звичайними господарями. А сьогодні стали воїнами – нашою надією, нашим щитом, нашим захистом.

(Короткі розповіді про бійців АТО. Фото на екран)

Ведуча. Сьогодні твориться історія, учасниками якої є ми самі. І від кожного з нас залежить доля нашої Батьківщини. Від нас залежить, чи Україна і надалі буде незалежною державою, чи буде під владою Росії. Сьогоднішні події в Україні не дають спати кожному свідомому українцю. Знаємо, що на сході нашої держави проходить антитерористична операція, неоголошена війна. Сьогодні, як ніколи, ми повинні допомагати своїй державі, щоб вона була нероздільною, щоб ми мали свою Батьківщину. Ми повинні допомагати своїм воїнам, які гинуть від кулі ворога, захищаючи нас і нашу Україну. Словом підтримки, невеликим сувеніром, маскувальною сіткою, продуктами харчування, дитячою молитвою за захисника.

(Перегляд відео-ролика присвяченого пам’яті героїв Крут)

Ведучий. Трагічна загибель студентського куреня стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну. Подвиг українських юнаків, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі...

 

Ведуча. Завдяки всенародній єдності та солідарності світової спільноти нині ми даємо рішучу відсіч новій російській агресії. За утвердження ідеалів незалежності та державності проти імперської навали виступили кращі сини Українського народу - гідні нащадки героїв минулого. Честь їм і шана.

Ведучий. З теплотою звертаючись до молодих людей, які за покликом серця стають до лав захисників України, гідно виконують військову присягу. Прийміть щиру вдячність за мужність та готовність чесно служити Батьківщині.

1

 

zip
Додано
3 лютого 2019
Переглядів
3083
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку