Виховний захід до Дня українського козацтва та захисника України. Брейн-ринг «Воїн крізь віки»

Про матеріал

Виховний захід до Дня українського козацтва та захисника України. Брейн-ринг «Воїн крізь віки»

Перегляд файлу

Комунальний заклад

«Нікопольська середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 20»

                                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала: вчитель історії

                                              Т. В. Демниченко

 

м. Нікополь

2019

Брейн-ринг «Воїн крізь віки»

Мета: поглиблення та узагальнення знань з історії України; розширення  національно-громадянських і військово-патріотичних уявлень і знань; формування патріотично зрілої особистості; виховання української молоді в дусі військових традицій Українського народу.

Форма проведення: брейн-ринг

Учасники: учні 8-х класів

Місце проведення: актовий зал 

Обладнання: проектор та мультимедійна презентація, бланки для реєстрації відповідей.

Хід гри

Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього.

Хто не шанує видатних людей свого народу, той сам не вартий пошани.

М. Рильський

Вступне слово вчителя

З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві Президент України підписав Указ “Про День захисника України” від 14.10.2014 року № 806, встановивши День захисника України – свято, яке щорічно відзначається 14 жовтня.

Історична довідка

Ведучий №1

 14 жовтня церкви східного обряду відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці. Свій початок свято бере з IX століття: у Константинополі під час служби у Влахернській церкві блаженний Андрій удостоївся явлення Богородиці. Вона простягла свій покров над людьми в знак того, що дає їм свій захист.

Ведучий №2

 Вшанування Пресвятої Покрови Богородиці – захисниці від ворогів має глибоке коріння і в Україні. Ця традиція прийшла до Русі з Візантії разом із запровадженням християнства у 988 році. Князь Володимир Мономах писав, що перемогам над половцями завдячує Богові і заступництву Пречистої Діви Марії.

  Ведучий №1

Традиція вшанування Покрови як покровительки українського війська перейшла від руських князів до козацтва. Свято Покрови Пресвятої Богородиці було одним з найголовніших свят козаків. Також саме на свято Покрови козаки проводили ради, на яких вибирали нового гетьмана або членів старшини. Значного поширення культ Покрови набув і в Українській козацькій державі – Гетьманщині. Через шанобливе ставлення українського козацтва свято у свідомості народу почало асоціюватися з такими поняттями, як військова честь, звитяга, мужність, захист кордонів і рідної землі, побратимство.

   Ведучий №2

У ХХ столітті козацькі традиції найяскравіше наслідувала Українська повстанська армія. Символічним днем утворення УПА вважається 14 жовтня 1942 року. УПА – єдина військова сила у Другій світовій війні, яка визначала стратегічною метою своєї боротьби створення незалежної Української держави, відповідно боротьба розгорталася проти усіх держав, що намагалися завадити цьому.

Отже, сьогодні ми з вами згадаємо військові традиції і звитяги українського народу, захисників  рідної землі.

Ведучий №1

За правильністю і оцінюванням ваших відповідей буде спостерігати наше журі у складі:__________________________________

В грі  приймають участь три команди ___________________________

Правила гри: до всіх команд одночасно ставиться запитання, право відповіді на котре надається команді, що першою заявила про свою готовність. Час підготовки відповіді – не більше 1 хвилини. Перемагає команда, що першою пропонує повну та правильну відповідь, отримуючи 1 бал. Якщо протягом 1 хвилини жодна з команд не заявляє щодо готовності надати відповідь, запитання  знімається.

Так , все готово. Бажаємо всім удачі . Отже, розпочинаємо гру!  

Основна частина

1. Командуючі князівською дружиною або народним ополченням у Київській Русі. (воєводи)

2. Їх козаки  робили з липи або верби, завдовжки вони були 20 метрів, завширшки 3-4 метри.(чайки)

3. За допомогою чого козаки під час раптового нападу утворювали рухому фортецю-табір, з якої вели прицільний вогонь? (вози)

4. Цей князь уславився успішною боротьбою проти половців здійснивши проти них 83 походи. Відомий також предметом - символом самодержавства, яким коронувалися російські царі.(Володимир Мономах)

5. Погляньте на фотографію. Кому   належить цей пам'ятник? Чим уславилась ця людина? (Це пам‘ятник гетьману Богдану Хмельницькому.   Він розпочав Національно-визвольну війну українського народу середини ХVIIст. проти Речі Посполитої та утворив незалежну українську державу Військо Запорозьке (Гетьманщину)).

6. Козаки обороняли Україну від татарських набігів. Щоб вчасно відреагувати на татарський напад вони виставляли далеко в степу сторожі, які мали спостерігати за татарами і якомога швидше попереджати військо про ворожі загони. Як сторожовим козакам вдавалося обігнати татарів (у яких були швидкі коні) і завчасно попередити товаришів про татарський напад?  (На підвищених місцях козаки ладнали сигнальні вогняно-димові споруди, які називалися фігурами. Як тільки сторожа виявляла появу ворога, негайно запалювалась найближча фігура, вогонь і дим від неї відразу помічали на сусідніх вишках і теж підпалювали свої фігури. Через деякий час палали фігури вже біля Січі та біля південних міст і сіл України)

7. Український король, який переміг угорських рицарів біля Ярославля 1245 року. (Данило Галицький)

8. Так називали тих козаків, які були екстрасенсами; володіли основами магії та чаклунства, вміли «заговорювати» рани, вводити в оману ворога й володіли сильним гіпнозом. За легендами, ці козаки вміли передбачати час нападу ворога і напрямок руху його сил, вони допомагали козакам перемагати. Як називали таких козаків? (Характерники)

9. Музичний твір, автор і походження якого не з’ясовані. Дійшов до наших часів завдяки сліпому бандуристу з м. Ромен Євгену Адамцевичу, який публічно виконував його в другій половині 20 століття. Сучасного звучання набув після обробки для оркестру народних інструментів, яку в 1969 році здійснив народний артист України В.Гуцал. Після гастрольної поїздки оркестру до Москви цей твір наказом Москви був заборонений, як “буржуазно-націоналістичний”. Відтоді і аж до кінця 80-х виконання його зі сцени, на радіо чи телебаченні було заборонено, всі записи на радіо та телебаченні були знищені. На початку 90-х років цей твір став неофіційним гімном національно-свідомої української громади, а згодом маршем незалежної України. Що це за твір?  (козацький марш).

10. Перші згадки про українських козаків відносяться до кінця XV століття. Погляньте на фотографію і назвіть ім’я цього чоловіка,чому М.Грушевський називає його «запорожцем  на Київському столі», хоч він і народився у 930 році. (Святослав Хоробрий (Завойовник) Він був схожий зовні на козака, вів життя, схоже на козацьке(військові походи), не боявся смерті).

11. Великий Луг, володіння запорізьких козаків, у 1954 році опинився на дні саме цього водосховища. (Каховського).

12. Хто з легендарних героїв України  обирався кошовим отаманом Чортомлицької Січі 15 разів, з 50 битв з ворогами українського народу виходив переможцем? (Іван Сірко)

13.За якого гетьмана козацтво здобуло найбільше успіхів та слави, викликало захват і подив європейців, а турків змусило перегороджувати Дніпро ланцюгом? Як називають цей період в українській історії? (Петро Конашевич Сагайдачний . Доба героїчних походів)

14.Що за козацькими повір'ями рятувало від ворожої кулі. Куди
треба було покласти цей предмет? (Грудочку рідної землі треба було покласти в чоботи).

15. Один із сподвижників  Богдана Хмельницького, найвидатніший стратег національно-визвольної війни українського народу середини ХVII ст. проти Речі Посполитої. Керував обороною Вінниці 1651 року заманивши в ході бою польську кінноту на Південний Буг, де крилаті гусари потрапили до завчасно підготованої пастки (козаки перед боєм прорубали в кризі ополонки, притрусивши їх сіном та прикрили снігом, щоб не було видно). Назвіть ім’я цього полковника. (Іван Богун)

16. Погляньте на фотографію. Вкажіть назву картини та ім’я  людини з якою історична традиція її пов’язує. (Козаки пишуть листа турецькому султану. Іван Сірко)

17. У літку 1970 року на місці Берестецької битви розпочалися археологічні розкопки. Під час розкопок було зібрано унікальну колекцію козацьких речей (близько 6000 експонатів). Серед знахідок багато таких, які ніде більше не траплялися. Наприклад, козацький порох, козацькі речі з дерева та шкіри. Поясніть чому саме на місці цієї битви знайдена найбільша кількість вцілілих козацьких речей, навіть з тих матеріалів,які дуже швидко псуються? (Під час   Берестецької битви козаки опинилися в оточені і змушені були відступати через болото, в якому  багато козаків потонуло, а їхні речі збереглися в торф’яному грунті (консервувальні властивості торфу))

18.Погляньте на малюнок. Назвіть козацькі клейноди. (1-Корогва,

 2 -Бунчук,3-Пернач(Шестопер), 4-Булава, 5-Печатка, 6-Литаври,

7-Каламар (Чорнильниця).

19.Багаторічна  європейська війна у якій запорожці брали участь, закінчилася у тому ж році  в якому розпочалася Національно-визвольна війна українського народу середини ХVII ст. проти Речі Посполитої. (Тридцятирічна війна)

20. Чому козацька чайка могла швидко змінити напрям свого курсу на протилежний? (У неї було два стерна на протилежних її кінцях (носах))

Додаткові запитання

21.Історія цього міста простежується з XII ст. У переліку держав та народів, які володіли ним, боспорські правителі, римляни, Візантія, хазари, половці, генуезці. Турецькі завойовники у 1475 році назвали його Кефе. За часів козаччини в цьому місці розташовувався найбільший невольничий ринок, на якому татари продавали у рабство бранців, у тому числі і козаків, захоплених під час нападів на Україну. Козаки не раз здобували це місто, визволяючи своїх земляків. Назвіть сучасну назву цього українського міста. (Феодосія)

22. Ще при житті його ім’я було оповите міфами. Він був першим українським гетьманом, який незмінно тримав гетьманську булаву протягом 8081 дня. Він є найбільш відомим в Європі та Америці представником України. Йому присвячено 186 гравюр, 42 картини, 22 музичні твори, 17 літературних творів, шість скульптур. Здійснив спробу реалізувати свій військово-політичний проект, метою якого був вихід з-під протекторату Московської держави і утворення на українських землях незалежної держави. (І.Мазепа)

23.У цьому документі була здійснена спроба узаконити українську державність. ЇЇ автор - емігрант. Написаний цей документ через рік після Полтавської битви. Отже, назвіть документ і його автора.  (Конституція. Пилип Орлик)

24. Полковник черкаський, перший полковник української Визвольної армії, народний герой. Прославився у битвами під Жовтими Водами та Корсунем. Після Корсунської битви очолив окремий корпус, що самостійно діяв на Лівобережжі, а потім на Поділлі та на Київщині. У листопаді 1648 у складі війська Б.Хмельницького здійснив похід на Замостя (Польща). Прославився в битві за Львів. Під час облоги фортеці Замостя захворів на чуму і незабаром помер. ( М, Кривоніс)

Отже, наша гра підійшла до кінця і поки журі підводить підсумки давайте проведемо вікторину серед наших глядачів.

Запитання глядачам

1.Кого татари називали «Урус-шайтаном»? (Іван Сірко)

2.Хто з видатних героїв визвольної війни 1648-1667 років умів фехтувати двома шаблями одночасно? (Іван Богун)

3.«Був хоробрий, у поході не возив а собою ні казанів, ні наметів, нарізував конину, яловичину або звірину тонкими шматками, смажив на вугіллі і так їв її, спав на повсті, підмостивши у голови сідло, і як ішов із ким воювати, то посилав перед себе своїх послів, щоб вони оповістили про те ворогів, кажучи: «Іду на ви». (Святослав).

4. Останнім кошовим отаманом Запорозької Січі був. (Петро Калнишевський)

 5. За яку провину кошовий міг під час морського бойового походу без розмов викинути козака за борт чайки? (за спиртне)

6. Гетьман, який у1618 році очолив похід козаків на Москву і мало не захопив її. (Петро Сагайдачний)

7. З якої Січі Розпочалася Національно-визвольна війна українського народу проти Речі Посполитої (Микитинськаї)

8. Гетьман  якого називали «Сонцем Руїни» (Петро Дорошенко)

9. Скільки всього було Січей? (8)

10.Скільки Січей було на території Нікопольського району (5)

      Заключне слово вчителя. Отже, нарешті журі може підвести підсумки. Давайте визначимо команду – переможця. Сьогодні нею стала… Молодці. Давайте ще раз привітаємо переможців.                                                                                                                                        На цьому наша гра закінчилась.  До побачення.

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
16 лютого 2020
Переглядів
1657
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку