Виховний захід до Дня вишиванки

Про матеріал
Сценарій загальношкільної лінійки до Дня вишиванки. Захід покликаний зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Виховує повагу до України, патріотизм.
Перегляд файлу

ДЕНЬ ВИШИВАНКИ – загальношкільна святкова лінійка

«Вишиванка моя, вишиваночка!»

1    День Вишиванки! Що нам про цей день говороть Викіпедія?

2     Всесвітній день вишиванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня (будній день). Свято не прив'язане до жодного державного чи релігійного.  До цього дня  може долучитись кожен охочий, одягнувши вишиванку.

1     А коли було започатковане свято?

2     Свято вишиванки було запроваджене не так давно, лише у 2006 році.

1      Цікаво! З чого все почалося?

 2  А починалося дійсно все дуже цікаво: ідею проведення акції «Всесвітній день вишиванки» запропонувала Леся Воронюк, на той час студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Однокурсники дівчини часто приходили на пари у гарних вишитих сорочках, тож вона і запропонувала вибрати один день та вбратися у національний одяг разом.

1     Спочатку ідею підтримала лише частина студентів, потім вона набула поширення не лише у Чернівцях, а й в інших містах.А  вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

2      Ідея свята полягає в  збереженні українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення загалом. Саме ж свято запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку — одягнути вишиванку і в ній піти на роботу чи на навчання. Як показує досвід, люди в День вишиванки завжди піднесені та усміхнені, адже в стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.

1      У цей день вже традиційно організовують цікаві конкурси у мережі, наприклад, «Найкраща вишиванка» або «Найкраще фото» у вишиванці. Фото у вишиванках викладають у мережу не лише жителі України, а також і українці за кордоном.

2      А що ми знаємо про вишиванку?

         ЗАПИТАННЯ:

  1. Коли з’явилися вишиванки? (Точних даних немає, але археологічні розкопки свідчать, що мистецтво вишивання відоме в Україні ще з часів енеоліту, тоб-то – це четверте-третє тисячоліття до народження Христа).
  2. Які ви знаєте традиційні способи вишивання сорочок? (Мережка, хрестик, вирізування, заволоч, низь, лиштва, кольоровий шовк).
  3. Які мотиви орнаменту використовувалися найчастіше? (рослинні, геометричні, зооморфні).
  4. Який письменник став законодавцем моди та почав носити вишиванку зі звичайним піджаком? (Іван Франко).
  5. Коли науковці України вперше почали займатися вивченням національного одягу? (Після того, як у 1876 відома письменниця Олена Пчілка видала альбом вишиванок).
  6. Коли почався перший модний бум на вишиванки у радянській Україні? (У 1920–1930-х роках).
  7. Коли відбулася перша вишиванкова хода? (У 2008 році).
  8. Які всесвітньо відомі дизайнери використовують фрагменти української вишивки під час створення одягу? (Gucci, Valentino, Dolce&Gabbana, Джон Гальяно та Жан-Поль Готьє).

 

  1. Який мурал намалював на київському будинку австралійський художник Гвідо ван Хелтен? Чим він цікавий?(Дівчину у вишиванці. Висота муралу – 43 м, це найбільший твір художника в Європі).

 

(пісні про вишиванку)

ВИСТУП   ДІТЕЙ

Вишиванка – символ України,
Кожної великої родини,
Нашої історії та мови
Залюбки вдягаємо її знову.

Плаття-вишиванку
Одягаю радо,
Буду в ній сьогодні
з друзями гуляти.
Мені личить унікальний
Одяг наш національний!

На свята уся сім′я
Мама, тато й навіть я,
Вишиванки одягаєм
В центрі міста ми гуляєм.
Хай всі знають, що родина
Любить неньку-Україну!

Вишиванка рідна, ну хіба не диво?
В ній ходити модно, стильно і красиво.
В ній душі наснага, материнська ласка,
Це митецький витвір! З твоїм Днем, краса і казка!
 

2      Так дійсно! Вишиванка є символом краси, здоров'я і щасливої долі. Її вважають оберегом української нації. Вишита сорочка символізує сімейні цінності – пам'ять роду, вірність і любов.

  1.     Сьогодні День вишиванки не тільки національне свято, а  й всесвітнє. 
  2. У цей день важливо згадати про наше коріння. Адже український народ – сильний, незалежний і має прекрасні традиції. Давайте їх продовжувати та розвивати!

РАЗОМ   З Днем Вишиванки!

 

2      Ми з вами сьогодні теж долучилися до святкування Дня вишиванки. Гарненько вбралися, в доброму гуморі, посміх нені. Я пропоную зараз прикрасити  нашу шкільну садибу вишиванками – оригамі, які ви створили власноруч. Хай вони оберігають нашу шкільну родину і всю Україну!
 

 

 

 

 

docx
Додано
8 червня 2021
Переглядів
592
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку