Виховний захід із зарубіжної літератури "Книги - ювіляри"

Про матеріал
Позакласний захід із зарубіжної літератури про книги-ювіляри.Зацікавити дітей чарівним світом книг, в якому безліч див, таємниць і пригод, вчити працювати з додатковою літературою.
Перегляд файлу

Книги – ювіляри

( свято для учнів 5-8 класів)

Мета: познайомити учнів з книгами-ювілярами, зацікавити дітей чарівним світом книг, в якому безліч див, таємниць і пригод, вчити працювати з додатковою літературою.

 

Обладнання: виставка книг – Дж.Свіфт «Мандри Гуллівера», М.Гоголь «Ніч перед Різдвом», В.Короленко «Сліпий музикант», Марк Твен «Пригоди Тома Сойєра», Артур Конан Дойль «Собака Баскервілів» і т.д.; стенд «Слово про книгу» з висловлюваннями про роль книги: «Знання – сонце, книга – вікно» (українське прислів’я); «Гарна книга – найвірніший друг людини» (словацьке прислів’я); «Книги – кораблі думки, що мандрують хвилями часу і бережно несуть свій дорогоцінний скарб від покоління до покоління» (Ф.Бекон, англійський філософ); «Книжки – це товариство. Гарна книжка, як гарне товариство… скажи мені, які книжки ти читаєш, і я скажу, хто ти» (М.Пирогов,російський хірург і педагог); «Я впевнений: книжку ніщо не замінить у майбутньому, так само як ніщо не могло її замінити в минулому» (Айзек Азімов, американський письменник-фантаст) і т.д; відеоролики «М.Цвєтаєва «Книги в червоній палітурці»; «Як вигідно одружитися. Інструкція від Миколи Васильовича»; «Інтелектуальна вікторина по роману Свіфта «Мандри Гуллівера»; Тест за твором А.Конана Дойла  «Собака Баскервілів»; епізоди мультфільмів: «Вінні Пух та всі-всі-всі» за книгою Алана Мілна; «Федорине горе» за віршованою казкою С.Маршака; «Золотий ключик, або пригоди Буратіно» Олексія Толстого); фрагменти кінофільму «Пригоди Тома Сойєра»

 

Епіграф: «Книги – мов ріки, які наповнюють собою весь світ: це джерело мудрості, у книгах – бездонна глибина… і якщо старанно пошукати в книгах мудрості, то знайдеш велику втіху і користь для своєї душі».

(З «Повісті минулих літ»)

 

Перебіг заходу

Вчитель:  Вітаємо вас, високошановані наші читачі – майбутні менеджери, програмісти, юристи чи банкіри, екологи, економісти чи аграрії!.. незалежно від того, який шлях ви оберете у майбутньому, нам усім потрібно вміти розуміти себе і світ навколо себе, навчитися бачити, слухати і чути, зіставляти і узагальнювати, висловлювати свої враження, знаходити рішення і, врешті-решт, відчувати і насолоджуватися. І в цьому нам допомагає книга…  «Книги в червоній палітурці» написала цей вірш російська поетеса Марина Цвєтаєва приблизно в період 1908-1910 рр. У той час М. Цветаева почала готувати до друку свою першу книжку — «Вечірній альбом». Твір увійшов до розділу «Дитинство». Молода авторка відчувала, що її дитинство відходить у минуле, попереду на неї чекало велике доросле життя. У подальшу путь вона взяла із собою незабутні враження та спогади про твори мистецтва (музики й літератури), які полюбила з дитинства. Послухайте цю поезію.

       Перегляд    відеоролика «М.Цвєтаєва «Книги в червоній палітурці».

 

Учень: Що ж таке книга? Помічник, порадник, а для тих, хто вміє дружити з нею, - вірний друг. Протягом усього життя ми звертаємось до книги, яка допомагає нам пізнати та зрозуміти навколишній світ і самих себе. Нерідко книга, вчасно прочитана, підказує людині вихід зі складної ситуації.

 

Учениця: Книги – володарі простору. Вони запрошують нас до захоплюючих подорожей куточками нашої планети й вимислу. Кожний народ має свою літературу. З неї ми дізнаємося про особливості історії, традиції і звичаїв людей, що населяють земну кулю.

 

Учень: Книги – єдина машина часу, створена людиною. Завдяки їй ми розсуваємо межі теперішнього та перелітаємо в минуле та майбутнє. Книга – справжній маг. Читаючи, ми уявляємо себе чарівниками, здатними розуміти мову речей, тварин і рослин. Скільки дивовижних таємниць відкривається нам завдяки книгам! Скільки безцінних скарбів трапляється на шляху читачів. А скільки незабутніх зустрічей з літературними героями!

 

Вчитель. Пригадайте, які вивчені твори вам запам’яталися найбільше? Які книжки в дитинстві читали вам батьки? Які твори ви хотіли б розповісти своїм друзям, батькам?

                                                       (Відповіді учнів)

   Сьогодні ми з вами побуваємо на дні народженні деяких книг. (Звертається увага на виставку книг). Докладніше ми дізнаємося про ці книги із розповідей учнів.

   Звертається увага учнів на епіграф та вислови про книгу. Учні висловлюють свої думки.

   Як годиться, на дні народження приходять з подарунками. Подарунком для ювілярів будуть ваші знання. І сьогодні ми визначимо уважних читачів. Перша книга, яка зустріне нас, є найстаршою. Ваша задача визначити скільки років кожній згаданій книжці.

 

Учениця: Роман «Мандри Гуллівера» - найголовнішої книги Свіфта, яку він писав протягом п’яти років і покладав на неї великі надії. Пізнього вечора 8 серпня 1726 року у двері будинку відомого лондонського книговидавця Бенджаміна Мотта подзвонили. Господар був здивований пізньому гостеві, та все ж пішов відчиняти. На його подив за дверима нікого не було, лише на ганку лежав якийсь згорток. Розкривши його, господар знайшов лист, у якому невідомий видавцеві Ричард Сімпсон пропонував його увазі записки його кузена Лемюеля Гуллівера. Якщо цей твір сподобається, Мотт має повідомити за три дні й тоді отримає рукопис повністю. Вкрай заінтригований видавець прочитав записки за один вечір і вже наступного дня дав згоду надрукувати рукопис. Так з XVIII століття вирушив у свої мандри по всьому світу Гуллівер.

                             

 «Інтелектуальна вікторина по роману Свіфта «Мандри Гуллівера»

  1. Які речі знайшли ліліпути у кишенях Гуллівера? (гаманець, монети, складний ніж, бритва, гребінець, носова хустина, табакерка, годинник)
  2. Яку науку вивчав Гуллівер? (медицину)
  3. Які речі герой завжди брав із собою? (книги)
  4. Як Гуллівер потрапив на острів ліліпутів? (через корабельну аварію)
  5. Що обмежувало пересування Гуллівера по острову? (ланцюг)
  6. Які партії існували в Ліліпутії? (високих і низьких підборів)
  7. З якою країною ворогує Ліліпутія? (з Блефуску)
  8. Яка причина ворожнечі? (з якої сторони розбивати яйце)
  9. Яке обвинувачення висувають ліліпути Гулліверу? (що він зрадник)
  10. Яку кару придумали ліліпути для Гуллівера? (осліплення)
  11. Як врятувався Гуллівер? (пішов з візитом до Блефуску)
  12. Що взяв із собою на згадку про ліліпутів Гуллівер? (корів та овець, гроші, портрет його величності та деякі інші дивинки з тієї країни).

 

Учень: 1831 М.Гоголь написав перший том «Вечори на хуторі поблизу Диканьки», в який ввійшла повість «Ніч перед Різдвом». Цей твір написаний на підставі спогадів про святкування великого християнського свята на батьківщині письменника. Як людина віруюча, автор відобразив у творі незриму присутність нечистої сили та її боротьбу за душу людини. Проте людина, яка має в душі Бога, завжди поборе нечисть.

 

Перегляд відеокліпу «Як вигідно одружитися. Інструкція від Миколи Васильовича» , інсценізація уривку з повісті «Ніч перед Різдвом»

 

Учениця: У 1876 році побачила світ книга «Пригоди Тома Сойєра» М.Твена.

«Я розповів у «Томі Сойєрі», - згадував Марк Твен, - про власні витівки. Я був бешкетником і завдавав моїй матері чимало турбот… Обов’язком дітей нашого містечка було відвідування недільної школи при храмі, де ми слухали проповіді, співали гімни і вчили євангельські тексти. Для мене це було справжньою мукою. Якось у недільній школі я і мій приятель Уїлл Боуен розпочали гру в карти. Священик ледь не зловив нас за цим заняттям, і ми, щоб уникнути покарання, заховали колоду у вилоги стихаря, що висів на стіні. Коли священик одягав стихар і почав благословляти паству, на голови парафіян посипалися королі і валети. То був справжній конфуз!»

 

 (Перегляд фрагментів кінофільму «Пригоди Тома Сойєра», учні повинні вгадати, який епізод був показаний)

 

Учень: Повість Короленка «Сліпий музикант» (1886). Дія повісті відбувається на заході сучасної України й охоплює період приблизно з кінця 1860-х до початку 1880-х років. Батько Петра Попельського був багатим поляком, сільським поміщиком, а мати, Ганна Михайлівна і дядько Максим належали до малоросійського роду. У центрі твору поставлений образ Петра Попельського, який від народження не міг бачити. Його важкий шлях до відкриття світу є сюжетом твору. Ця повість про духовне випробування особистості, яка має знайти саму себе, сенс свого існування серед людей.

 

Запитання до учнів 6 класу: Яке враження справив на вас цей твір? (відповіді учнів)

     

Учениця: На написання повісті «Собака Баскервілів», що опублікована в 1901 році. Конан Дойла надихнула історія, що почув в гостях про таємничого собаку на болотах. Зав’язкою повісті стала анонімна записка, яку отримав молодий спадкоємець роду, де його просили триматись по далі від помістя, бо його там чекає неминуча погибель. З’ясувати, хто і чому зацікавлений знищити молоду людину із його помістя, береться приватний детектив Шерлок Холмс.

 

                Тест  за твором А.Конан Дойля «Собака Баскервілів»

1. «Собака Баскервілів» А.Конан Дойля – це:
а) оповідання;  б) новела; в) повість; г) роман.

2. Яку річ, забуту відвідувачем, на початку твору доктор Ватсон з цікавістю розглядає:
а) журнал; б) капелюх; в) ціпок; г) годинник?

3. Манускрипт, який приніс доктор Мортімер, датувався:
а) 1730 роком; б) 1742 роком; в) 1745 роком; г) 1750 роком.

4. Новим господарем Баскервіль-холу мав стати:
а) Гуго; б) Чарльз; в) Гаррі; г) Генрі.

5. У манускрипті згадується свято:
а) Святого Миколая; б) Михайлів день; в) Теплого Олексія; г) Івана Купала.

6. Холмс сказав про рукопис, який читав Мортімер:
а) «Цікавий для дослідників родоводу»; б) «Цікавий для любителів таємниць»;
в) «Цікавий для збирачів казок»; г) «Цікавий для шанувальників старовини».

7. Якого факту, пов’язаного з розслідуванням, не відмітив Шерлок Холмс у Лондоні:
а) зникнення черевика; б) лист-попередження; в) підозрілий чоловік у кебі;

г) поява валізи?

8. Який титул був у Генрі Баскервіля:
а) баронет; б) граф; в) князь; г) лорд?

9. «Це літній чоловік, червоновидий, сивий і дратівливий…» Так автор зображує:
а)Степлтона; б)Беррімора; в)Мортімера; г) Френкленда.

10.Якою наукою захоплювався Степлтон?
а) ентомологією; б) екологією; в) електрофізикою; г) економікою?

11. «Наскільки я можу судити, це був високий на зріст худорлявий чоловік. Він стояв, трохи розставивши ноги , схрестивши на грудях руки і похиливши голову…» Так у повісті описано:
а) каторжника Селдена; б) Шерлока Холмса; в) Генрі Баскервіля; г) доктора Ватсона.

12. Яка деталь для Холмса була «однією з найважливіших ланок, відсутність яких дошкуляла»:
а) загублений черевик; б) фамільний портрет; в) червонястий твідовий костюм; г) величезний собака?

Ключ: 1в; 2в; 3б; 4г; 5б; 6в; 7г; 8а; 9г; 10а; 11б; 12б.

 

 

  Учень: В 1906 році Д.Лондон написав оповідання «Жага до життя». За своїм задумом воно продовжує тему «золотої лихоманки». За Аляскою золотошукачі опановували інші регіони, зокрема північно-західну частину Канади, де відбувається дія твору.

 

Учениця: В 1926 році С.Маршак написав гумористичний вірш «Багаж». Сюжет розвивається повторами. Дітям не набридає знову і знову повторювати і вислуховувати  цей чудернацький перелік речей, тому що кожного разу він звучить по-новому і в устах сердитої дами чи самого автора, то гнівного, то лукавого, то спокійного.

(Читає уривок з віршу «Багаж»)

 

(Перегляд епізодів мультфільмів: «Вінні Пух та всі-всі-всі» за книгою Алана Мілна; «Федорине горе» за віршованою казкою С.Маршака; «Золотий ключик, або пригоди Буратіно» Олексія Толстого)

 

Учень: 85 років святкує книга Алана Мілна «Вінні Пух та всі-всі-всі». Почалось все з подарунка плюшевого ведмежатка. Потім у Кристофера Робіна (так звали хлопчика) з’явились друзі: віслюк Іа, порося П’ятачок, Кролик. Ніжність дітей до героїв повісті від автора, який … дітям ласкаве відношення до маленьких і слабих.

 

Учениця: У 1926 році К. Чуковський написав віршовані казки «Телефон», «Федорине горе», «Чудо – дерево».

 

Учень: 75 років святкує  казкова історія «Золотий ключик, або пригоди Буратіно». Автор Олексій Толстой творчо переосмислив «Пригоди Пінокіо». У Толстого всі старі і нові герої зайняли такі місця, мають такі риси характеру, котрі допомагають краще виявитись чудовим якостям душі Буратіно.

 

Визначення найуважніших читачів серед присутніх учнів та тих учнів, хто правильно підрахував роки «ювілярам».

 

Вчитель. Юні друзі! Книга вас навчить розуміти давнину і сучасність, відкриє вам перли мистецтва слова та допоможе опанувати здобутки різних народів. З нею вам буде корисно, цікаво й захопливо мандрувати. Нових вам успіхів і відкриттів. І нехай книжки супроводжують вас скрізь на вашому життєвому шляху!

 

 

 

Список використаної літератури

  1. Ісаєва О.О. Світова література: підруч. для 11кл. загальноосвіт. навч. закл. – Х.: Сиция, 2011.
  2. Ісаєва О.О. Зарубіжна література. 6 кл. Розгорнуте планування уроків за програмою 2001 р. – К. : Ленвіт, 2002.
  3. Клименко Ж.В. Зарубіжна література. 7 кл. Розгорнуте планування уроків за програмою 2001 р. – К. : Ленвіт, 2002.
  4. Мірошниченко О.М. Книги – ювіляри 2016 року. Літературно – бібліотечна година – 2016.
  5. Ніколенко О.М. Світова література: підруч. для 6 кл. загальноосвіт. навч. закл. – К.: Грамота, 2014.

 

docx
Додано
30 квітня 2021
Переглядів
840
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку