Виховний захід (майстер-клас) "Створення кусудами - об'ємної форми декоративної кулі на основі модуля в техніці оріґамі. Історія появи і розвитку оріґамі."

Про матеріал

Виховний захід (майстер-клас)

Створення кусудами - об'ємної форми декоративної кулі на основі модуля в техніці оріґамі. Історія появи і розвитку оріґамі.

Мета:

 Ознайомити із поняттям оріґамі, збагатити знаннями про історію його виникнення.

 Навчити виконувати модульне оріґамі.

 Розвивати увагу, мислення, пам'ять, уяву, точність вимірювань при виконанні модулів, кмітливість, уміння працювати в колективі.

 Виховувати інтерес до даного виду роботи, інтерес до дисципліни, товариськість, почуття взаємодопомоги, естетичні смаки.

Вид заняття: теоретичне з елементами практики

Використовувані методи, прийоми: розповідь, бесіда, пояснення, демонстрування зразків оріґамі, відеофайли, інтерактив, взаємонавчання, обмін досвідом.

Обладнання: зразки оріґамі, додаткова література з теми, комп'ютер, проектор, екран; матеріал для демонстрування на комп'ютері; папір для оріґамі, ножиці, інструкції до виконання оріґамі.

План роботи:

 І. Теоретична частина:

З історії виникнення оріґамі.

Інструменти та матеріал для виготовлення виробів у техніці оріґамі.

 ІІ. Елементи практики:

Кусудама - камфорна паперова куля

Виконання модульного оріґамі.

Ведучий 1: Сьогодні ми з вами ознайомимось із давнім видом японського мистецтва, а саме: оріґамі. Складання різноманітних виробів оріґамі допоможе вам розвинути вашу фантазію та уяву. Тема майстер-класу «Створення кусудами - об'ємної форми декоративної кулі на основі модуля в техніці оріґамі. Історія появи і розвитку оріґамі.»

З історії виникнення оріґамі (перегляд відеофайлу «Дивне оріґамі. Історія появи і розвитку» розповідь ведучих до ілюстративного матеріалу відеоролику). https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=Kb1FXRd4rn8

Ведучий 2: Дивне оріґамі. Історія появи і розвитку.

Ведучий 1: Орігамі. Таке незвичайне і неначебто незрозуміле для нас слово. Що ж таїться за ним? Старовинне японське мистецтво, найскладніший спосіб шифрування, культура японської аристократії або храмовий обряд? Щоб зрозуміти це, потрібно почати від витоків його формування. До них і звернемося.

Ведучий 2: В перекладі з японського оріґамі означає «складений папір»: «орі» — складений, «гамі» — папір. Саме оріґамі в Японії називають мистецтвом цілого листа. Саме цілого, оскільки нерозривність його є обов'язковою умовою. Не можна ні додавати, ні віднімати матеріал. Це як закон, який забороняється порушувати. Завдяки ньому оріґамі ось вже декілька сторіч залишається самим оригінальним мистецтвом, не схожим ні на одне інше.

Ведучий 1: Коли виникло оріґамі, сказати складно. Є лише версія, що з'явилося воно одночасно з виникненням паперу. І хоча спосіб виготовлення паперу відкрили китайці, думка використовувати папір для створення декоративних дрібниць першої прийшла в голову їх сусідам. Налагодивши власне масове виробництво паперу і досягнувши успіху в цьому, жителі країни висхідного сонця сталі використовувати вишуканий і цінний матеріал в релігійних церемоніях.

Ведучий 2: Учені припускають, що відбулося це тому що слова «бог» і «папір», хоча і позначаються на листі абсолютно різними ієрогліфами, звучать в японській мові дуже схоже.

За дуже короткий час папір став невід'ємним компонентом всіх релігійних церемоній.

А оскільки рвати папір було грішне, лист завжди використовували цілком, не роблячи ніяких надрізів.

Ведучий 1: Храмове мистецтво дуже ретельно регламентувалося по техніці виконання. Існувало лише невелике число фігурок, які було слід робити в тих або інших випадках. Потроху число їх росло, а техніка відшліфовувалася. Так виникло ціле мистецтво паперової пластики, назване згодом орігамі.

Ведучий 2: Поза сумнівом, орігамі увібрало в себе багато що з філософії Японії, а потім і Китаю. Це не було просто складання певних форм або розвага. Воно ґрунтувалося на традиціях стародавніх східних вірувань, у тому числі і буддизму.

Формування ж орігамі як мистецтва почалося тільки у ІІ ст. в період коли виробництво паперу розширилось і ціни на нього впали. Безцінний лист, несучий в собі ім'я Бога, став доступним і потроху, покидаючи межі храмів, почав проникати в побут дворянства.

Ведучий 1: Всього за декілька років мистецтво складання фігурок стало дуже популярним у жителів феодальної Японії. Володіння орігамі вважалося ознакою доброї освіти і виховання. В заможних сім'ях батьки наймали вчителів орігамістів для викладання мистецтва паперової пластики своїм дітям. Багаті дворяни під час балів влаштовували цілі змагання по орігамі. А знатні прізвища сталі навіть застосовувати фігурки орігамі як герб і друк.

Ведучий 2: Сам же термін орігамі виник і закріпився тільки в 1880 році, коли дане мистецтво стало частиною аристократичного суспільства і увійшло до числа обов'язкових для всіх японських сімей. Його як велику цінність передавали по спадку з покоління в покоління. Японія, що створила орігамну «азбуку», офіційно стала батьківщиною орігамі. Вона задала якусь класичну основу, від якої відштовхувалася згодом вся решта завойовників мистецтва створення паперових шедеврів. В Японії ж були винайдені всі класичні моделі паперових фігурок, що використовуються до цього дня.

Ведучий 1: Поняття орігамі.

Давнє мистецтво Японії також захоплює людей інших країн. Оригамі стало цілою наукою. Завдяки складанню паперу можна створити цікаві та вишукані речі, причому або зовсім не використовуючи ножиць, або ж частково. Що ж таке оріґамі? Чи є оригамі мистецтвом? На ці питання ми спробуємо відповісти.

Ведучий 2: Відповісти на це питання непросто, оскільки важко визначити ознаки, за якими ту або іншу форму діяльності можна віднести до сфери мистецтва. Тому простіше подивитися, чи є в оріґамі властивості, характерні для занять, які без сумніву відносяться до художньої діяльності. Серед цих властивостей відзначимо наступні:

• фігурки оріґамі здатні бути образами і давати естетичну насолоду;

• оріґамі здатне нести відбиток особи творця. Моделі відомих майстрів добре пізнаються «за почерком»;

• виставки оріґамі проходять в таких світових музеях, як Лувр;

• вироби таких майстрів виставляються в художніх галереях і на продаж;

• друкуються книги і буклети по оріґамі.

Ведучий 1: Разом з тим оріґамі нерідко викликає враження дитячої забави. Ймовірно, це пов'язано з тим, що майстрів оріґамі світового класу не так багато і вплив їх на культуру в цілому відповідно до порівняння, наприклад, з живописом і театром, поки невелике. Прості ж моделі, які складають діти, так само відносяться до високого мистецтва, як етюди на уроках малювання в школі до творів класиків живопису.

Саме тому поки немає музею оріґамі, де б були представлені кращі зразки цього мистецтва

Оріґамі не знайдеш в будь-якому музеї, не існує загальновизнаних шкіл складання. Немає і критичної літератури, яка є, наприклад, з музики або сценічного мистецтва. Але є методична література зі створення оріґамі.

Ведучий 2: Отже, я вважаю, що оріґамі можна назвати мистецтвом.

Надаємо слово майстру з оріґамі.

Майстер з оріґамі: Для виконання оріґамі та досягнення художнього ефекту застосовують спеціальний папір – кольоровий з візерунком / одно- чи двосторонній (в Україні він трапляється дуже рідко); у нас застосовують звичайний кольоровий папір, кальку і навіть картон, або ж обгортковий із візерунком.

У Японії існують десятки різновидів паперу, кожна з яких має свою назву.

Переглянемо відео файл . https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=mIyOWo4EsYk

Розповідь майстера з оріґамі під час перегляду:

Кусудама - камфорна паперова куля

Кусуда́ма – один із самих давніх декоративних традиційних японських виробів у техніці орігамі. «Кусурі» японською мовою означає «ліки», «тама» – «куля». Отже, слово «кусудама» можна перекласти як «лікарська куля». Разом з тим, так називаються й декоративні кулясті конструкції, зібрані з паперових квіток, розеток або модулів іншої форми. Величезні паперові кулі здавна використовувалися японцями під час сінтоїстських релігійних містерій «каґура» як символи сонця. За іншою версією - по-японськи кусу - камфора (кусунокі - камфорне дерево, плоди якого мають форму кулі). Кусудама- камфорна куля, аромат якої має лікувальні властивості. Камфора поміщалася всередину паперових виробів і сприяла швидшому одужанню хворих методом аромотерапії. Для виготовлення деяких куль потрібні десятки модулів. Кусудами зазвичай збирають із шести однакових модулів, які є сторонами кубу, і підвішують на тонку кольорову стрічку до стелі або лампи. Внизу до прикраси зазвичай прикріплюють зроблену з ниток китицю. Методи складання традиційної кулі - кусудами найрізноманітніші. Зараз паперові кулі мають в основному декоративне значення і використовуються у якості подарунку.

Ведучий 1: Фізкультхвилинка (відпочинок) – «Новорічна фізкультхвилинка».

Ведучий 2: Практична робота.

- А тепер перед вами постає завдання створення оріґамі групами за інструкцією.

Майстер з оріґамі: *Тренувальні вправи - показ на екрані послідовності за відеороликами «Практична частина Ів. (або ІІв.)», аналіз дітьми схем, покрокове виконання роботи майстром, індивідуальний підхід, диференціація.

Підсумок майстер-класу. Аналіз робіт учнів.

Ведучий 1: Шановні присутні, наш майстер-клас завершено. Дякуємо за увагу!

Ведучий 2: Нехай створена вашими руками кусудама принесе щастя, здоров'я у ваші родини та стане оберегом від усього лихого! До нових зустрічей!

Джерела:

1. Власні відеофайли:

1.1. «Дивне оріґамі. Історія появи і розвитку»;

1.2. «Кусудама - камфорна паперова куля».

2. «Практична частина Ів. (або ІІв.)» послідовності виконання кусудами за відеороликами із Інтернету (https://www.youtube). ttps://www.youtube.com/watch?v=O2Ow3bEly4U

Перегляд файлу

Виховний захід (майстер-клас)

 

Створення кусудами - об’ємної форми декоративної кулі  на основі модуля в техніці оріґамі. Історія  появи і розвитку оріґамі.

Мета:

  • Ознайомити із поняттям оріґамі, збагатити знаннями про історію його виникнення.
  • Навчити виконувати модульне оріґамі.
  • Розвивати увагу, мислення, пам’ять, уяву, точність вимірювань при виконанні модулів, кмітливість, уміння працювати в колективі.
  • Виховувати інтерес до даного виду роботи, інтерес до дисципліни, товариськість, почуття взаємодопомоги, естетичні смаки.

Вид заняття: теоретичне з елементами практики

Використовувані методи, прийоми: розповідь, бесіда, пояснення, демонстрування зразків оріґамі, відеофайли, інтерактив, взаємонавчання, обмін досвідом.

Обладнання: зразки оріґамі, додаткова література з теми, комп’ютер, проектор, екран; матеріал для демонстрування на комп’ютері; папір для оріґамі, ножиці, інструкції до виконання оріґамі.

План роботи:

  • І. Теоретична частина:

З історії виникнення оріґамі.

Інструменти та матеріал для виготовлення виробів у техніці оріґамі.

  • ІІ. Елементи практики:

Кусудама - камфорна паперова куля

       Виконання модульного оріґамі.

 

Ведучий 1:  Сьогодні ми з вами ознайомимось із давнім видом японського мистецтва, а саме: оріґамі. Складання різноманітних виробів оріґамі допоможе вам розвинути вашу фантазію та уяву. Тема майстер-класу «Створення кусудами - об’ємної форми декоративної кулі  на основі модуля в техніці оріґамі. Історія  появи і розвитку оріґамі.»

 

З історії виникнення оріґамі (перегляд відеофайлу «Дивне  оріґамі. Історія  появи і розвитку» розповідь ведучих  до ілюстративного матеріалу відеоролику).

Ведучий 2:  Дивне  оріґамі. Історія  появи і розвитку.

Ведучий 1: Орігамі. Таке незвичайне і неначебто незрозуміле для нас слово. Що ж таїться за ним? Старовинне японське мистецтво,  найскладніший спосіб шифрування, культура японської аристократії або храмовий обряд? Щоб зрозуміти це, потрібно почати від витоків його формування. До них і звернемося.

Ведучий 2: В перекладі з японського оріґамі означає «складений папір»: «орі» — складений, «гамі» — папір. Саме оріґамі в Японії називають мистецтвом цілого листа. Саме цілого, оскільки нерозривність його є обов'язковою умовою. Не можна ні додавати, ні віднімати матеріал. Це як закон, який забороняється порушувати. Завдяки ньому оріґамі ось вже декілька сторіч залишається самим оригінальним мистецтвом, не схожим ні на одне інше.

Ведучий 1: Коли виникло оріґамі, сказати складно. Є лише версія, що з'явилося воно одночасно з виникненням паперу. І хоча спосіб виготовлення паперу відкрили китайці, думка використовувати папір для створення декоративних дрібниць першої прийшла в голову їх сусідам. Налагодивши власне масове виробництво паперу і досягнувши успіху в цьому, жителі країни висхідного сонця сталі використовувати вишуканий і цінний матеріал в релігійних церемоніях.

Ведучий 2: Учені припускають, що відбулося це тому що слова «бог» і «папір», хоча і позначаються на листі абсолютно різними ієрогліфами, звучать в японській мові дуже схоже.

За дуже короткий час папір став невід'ємним компонентом всіх релігійних церемоній.

А оскільки рвати папір було грішне, лист завжди використовували цілком, не роблячи ніяких надрізів.

Ведучий 1: Храмове мистецтво дуже ретельно регламентувалося по техніці виконання. Існувало лише невелике число фігурок, які було слід робити в тих або інших випадках. Потроху число їх росло, а техніка відшліфовувалася. Так виникло ціле мистецтво паперової пластики, назване згодом орігамі.

Ведучий 2: Поза сумнівом, орігамі увібрало в себе багато що з філософії Японії, а потім і Китаю. Це не було просто складання певних форм або розвага. Воно ґрунтувалося на традиціях стародавніх східних вірувань, у тому числі і буддизму.

Формування ж орігамі як мистецтва почалося тільки у ІІ ст. в період коли виробництво паперу розширилось і ціни на нього впали. Безцінний  лист, несучий в собі ім'я Бога, став доступним і потроху, покидаючи межі храмів, почав проникати в побут дворянства.

Ведучий 1: Всього за декілька років мистецтво складання фігурок стало дуже популярним у жителів феодальної Японії. Володіння орігамі вважалося ознакою доброї освіти і виховання. В заможних сім'ях батьки наймали вчителів орігамістів для викладання мистецтва паперової пластики своїм дітям. Багаті дворяни під час балів влаштовували цілі змагання по орігамі. А знатні прізвища сталі навіть застосовувати фігурки орігамі як герб і друк.

Ведучий 2: Сам же термін орігамі виник і закріпився тільки в 1880 році, коли дане мистецтво стало частиною аристократичного суспільства і увійшло до числа обов'язкових для всіх японських сімей. Його як велику цінність передавали по спадку з покоління в покоління. Японія, що створила орігамну «азбуку», офіційно стала батьківщиною орігамі. Вона задала якусь класичну основу, від якої відштовхувалася згодом вся решта завойовників мистецтва створення паперових шедеврів. В Японії ж були винайдені всі класичні моделі паперових фігурок, що використовуються до цього дня.

Ведучий 1: Поняття орігамі.

Давнє мистецтво Японії також захоплює людей інших країн. Оригамі стало цілою наукою. Завдяки складанню паперу можна створити цікаві та вишукані речі, причому або зовсім не використовуючи ножиць, або ж частково. Що  ж таке оріґамі? Чи є оригамі мистецтвом? На ці питання ми спробуємо відповісти.

Ведучий 2: Відповісти на це питання непросто, оскільки важко визначити ознаки, за якими ту або іншу форму діяльності можна віднести до сфери мистецтва. Тому простіше подивитися, чи є в оріґамі властивості, характерні для занять, які без сумніву відносяться до художньої діяльності. Серед цих властивостей відзначимо наступні:

  • фігурки оріґамі здатні бути образами і давати естетичну насолоду;
  • оріґамі здатне нести відбиток особи творця. Моделі відомих майстрів добре пізнаються «за почерком»;
  • виставки оріґамі проходять в таких світових музеях, як Лувр;
  • вироби таких майстрів  виставляються в художніх галереях і на продаж;
  • друкуються книги і буклети по оріґамі.

Ведучий 1: Разом з тим оріґамі нерідко викликає враження дитячої забави. Ймовірно, це пов'язано з тим, що майстрів оріґамі  світового класу не так багато і вплив їх на культуру в цілому відповідно до порівняння, наприклад, з живописом і театром, поки невелике. Прості ж моделі, які складають діти, так само відносяться до високого мистецтва, як етюди на уроках малювання в школі до творів класиків живопису.

Саме тому поки немає музею оріґамі, де б були представлені кращі зразки цього мистецтва

Оріґамі не знайдеш в будь-якому музеї, не існує загальновизнаних шкіл складання. Немає і критичної літератури, яка є, наприклад, з музики або сценічного мистецтва.  Але є  методична література зі  створення оріґамі.

Ведучий 2:  Отже, я вважаю, що оріґамі можна назвати мистецтвом.

Надаємо слово майстру з оріґамі.

 

Майстер з оріґамі: Для виконання  оріґамі  та досягнення художнього ефекту застосовують спеціальний папір – кольоровий з візерунком / одно- чи двосторонній (в Україні він трапляється дуже рідко); у нас застосовують звичайний кольоровий папір, кальку і навіть картон, або ж обгортковий із візерунком.

У Японії існують десятки різновидів паперу, кожна з яких має свою назву.

Переглянемо відео файл .

Розповідь майстера з оріґамі під час перегляду:

Кусудама - камфорна паперова куля

Кусуда́ма – один із самих давніх декоративних традиційних японських виробів у техніці орігамі. «Кусурі» японською мовою означає «ліки», «тама» – «куля». Отже, слово «кусудама» можна перекласти як «лікарська куля». Разом з тим, так називаються й декоративні кулясті конструкції, зібрані з паперових квіток, розеток або модулів іншої форми. Величезні паперові кулі здавна використовувалися японцями під час сінтоїстських релігійних містерій «каґура» як символи сонця. За іншою версією - по-японськи кусу - камфора (кусунокі - камфорне дерево, плоди якого мають форму кулі). Кусудама- камфорна куля, аромат якої має лікувальні властивості. Камфора поміщалася всередину паперових виробів і сприяла швидшому одужанню хворих методом аромотерапії. Для виготовлення деяких куль потрібні десятки модулів. Кусудами зазвичай збирають із шести однакових модулів, які є сторонами кубу, і підвішують на тонку кольорову стрічку до стелі або лампи. Внизу до прикраси зазвичай прикріплюють зроблену з ниток китицю. Методи складання традиційної кулі - кусудами найрізноманітніші. Зараз паперові кулі мають в основному декоративне значення і використовуються у якості подарунку.

Ведучий 1: Фізкультхвилинка (відпочинок) – «Новорічна  фізкультхвилинка».

Ведучий 2: Практична робота.

- А тепер перед вами постає завдання створення  оріґамі групами за інструкцією.

Майстер з оріґамі:  *Тренувальні вправи - показ на екрані послідовності за відеороликами «Практична частина Ів. (або ІІв.)», аналіз дітьми схем, покрокове виконання роботи майстром, індивідуальний підхід, диференціація.

Підсумок майстер-класу. Аналіз робіт учнів.

 

Ведучий 1: Шановні присутні, наш майстер-клас завершено. Дякуємо за увагу!

Ведучий 2: Нехай створена вашими руками кусудама принесе щастя, здоров’я  у ваші родини та стане оберегом від усього лихого! До нових зустрічей!

 

 

Джерела:

  1. Власні відеофайли:
    1. «Дивне  оріґамі. Історія  появи і розвитку»;
    2. «Кусудама - камфорна паперова куля».
  2.  «Практична частина Ів. (або ІІв.)»  послідовності виконання кусудами за відеороликами із Інтернету (https://www.youtube).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


За бажанням можна дати спробувати виконати іншу  кусудаму

(за схемою, а не  відеофайлом)

 

 

 

 

http://holidayseveryday.ru/wp-content/uploads/2010/12/kusudama1.jpghttp://holidayseveryday.ru/wp-content/uploads/2010/12/kusudama2.jpg

http://holidayseveryday.ru/wp-content/uploads/2010/12/kusudama3.jpghttp://holidayseveryday.ru/wp-content/uploads/2010/12/kusudama4.jpg

http://holidayseveryday.ru/wp-content/uploads/2010/12/kusudama5.jpg http://holidayseveryday.ru/wp-content/uploads/2010/12/kusudama6.jpg

http://holidayseveryday.ru/wp-content/uploads/2010/12/kusudama7.jpg http://holidayseveryday.ru/wp-content/uploads/2010/12/kusudama8.jpg

Картинка 11 из 32390

docx
Додано
31 січня 2019
Переглядів
1043
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку