Виховний захід «Мудрі поради Кола Магічної сімки»

Про матеріал
Данный материал познакомит ребят с необычными историями о растительном и животном мире Украины, использование викторины активизирует их творческий потенциал.
Перегляд файлу

  Виховний захід «Мудрі поради Кола Магічної сімки»

 В умовах цілеспрямованого формування життєвих компетентностей, необхідних для успішної самореалізації в суспільстві, а також, одночасно прагнучи до створення умов для цікавого невимушеного навчання через діяльність з метою формування усебічно розвиненої, цілісної особистості наш «Клуб Екстримальних Читачів» (скорочено КЕЧ): КЕЧ – це і «Космічна подорож на планету Флорію», і «Журавлики-журавлята, візьміть мене на крилята» та багато інших цікавих заходів), учасниками якого стали мої вихованці,  їхні батьки та бібліотекарі філіалу №40, активними читачами якої ми є впродовж усього нашого навчання, а також братиків та сестричок моїх любих учнів ми зібрали матеріал для книги з позакласного читання з елементами народознавства у стилі фентезі.

 Подорожуючи Україною, мої вихованці та всі члени нашого клубу, читали та занотовували у нами заведених «Польових читацьких щоденниках» незвичайні історії про рослинний та тваринний світ нашої неньки України, її  міфологію, цікави факти з нумерології, пам'ятки історії та культури нашої країни, а також особливу увагу звертали на здоровязбережувальні технології наших предків.

 Результатом цієї роботи стала написана мною книга «Таємниці Кола Магічної Сімки», яка стала справжнім сюрпризом для всіх кечівців. Клубні уроки з позакласного читання стали тим родючим ґрунтом, у який я засіяла зерна здоров'язбережувальної та громадянської змістових ліній, що дали багаті врожаї для формування здоровязбережувальної, самоосвітньої громадянської та, що саме важливе, компетентності самовираження.

 Пропоную до Вашої уваги, шановні колеги, виховний захід «Мудрі поради Кола Магічної сімки» (бібліотечний урок або урок з позакласного читання) за матеріалами книги, створеної зусиллями кечівців, з використанням здоров'язбережувальних технологій, які бажають Вам цікавого читання та багатства знання!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Перебіг уроку

 

  1. Слово вчителя.

Чи хочете ви довідатись про рецепт українських довгожителів, разом з героями книги – Хмарковидицями Кола Магічної Сімки – знайти Атлантиду саме в Україні, познайомитись з підземною українською Попелюшкою, а може бажаєте перевірити свої сили, вступивши в двобій з Кам’яними Велетнями чи найзлішою відьмою в світі Злорандою (вони, до речі, теж мешкають в Україні), а може вам дуже потрібні поради доброї Феї Анастасії чи тітоньки Флори, як зміцнити своє здоров’я? Тож ласкаво просимо у Захмарію в Академію пані Веселки – найнезвичайнішу із шкіл, про які ви до сих пір знали. Читаємо, вчимося, потрапляючи у різні пригоди, дізнаємося багато цікавого про свій рідний край та робимо висновок: найміцніший ключ до усіх Таємниць Всесвіту – це міцна дружба і любов до рідного краю – нашої милої серцю неньки України.

 

 

  1. Мудрі поради від героїв книги.

Іринка-хмаринка: Давайте знайомитись: Іринка – хмаринка, мрійниця, хмаркознавиця – це все Я. Так звали мене мої однокласники, улюблена вчителька та моя ріднесенька бабуся Настуня. У мене і диплом є про закінчення найнезвичайнішої школи пані Веселки, наймудрішої професорки країни Захмарії. Вам цікаво? Ще б пак! Бути ученицею найнезвичайнішої школи  сучасності – це найзаповітніша мрія кожної справжньої Мрійниці.

З дозволу тітоньки Флори моя бабуся, тобто Фея Анастасія, подарувала мені старовинний рецепт українських довгожителів. Вірніше кажучи, я стала його охоронницею: Тож записуйте хутчіш, я його добре охороняю, не щезне він ніколи зі сторінок книги матінки Природи: беремо  2 столових ложки сушених ягід бузини чорної, 1 літр води, п’ять ложок меду, 6 хвилин хай покипить, потім процідіть, докладіть меду, пийте гарячим – і живіть 300 років на здоров’ячко! А ще я дізналася, що в старовину на Україні з сушеними ягодами бузини пекли пиріжки, варили вареники, давали їх хворим для прискорення одуження. З ягід готували повидло, мармелад, начинки для цукерок та пиріжків, желе, оцет. З квіткових пелюстків варили варення, квітки добавляли навіть у тісто для кращого смаку.

. А природною зброєю проти раку хто володіє? Моя бабуся! На перший погляд звичайнісінький кущик малини, а  ракові клітини та віруси всілякі ой як його бояться. Любий сорт малини згодиться: і чорна, і жовта, і малинова-малинова. Ось де наше майбутнє: у силі смачного дарунка матінки Природи - кущика малини. А зелененький борщик полюбляєте? І я теж, та тільки від бабусі моєї рідненької ( а тій пані Флора, певно, заповідала) я дізналася, що на городі нашому ростуть ліки від туберкульозу. А одного разу вона пригостила мене зовсім незвичайною стравою - солодким щавелем. Тож записуйте хутенько наступний рецепт від Мрійниці- Хмаркознавиці Іринки під назвою «Щавель в цукрі»  (тепер він теж під моєю охороною): поріжете щавель ножем, покладете в банки, пересипите цукром - піском – 250 грам цукру на 1 кг. щавлю, закриєте політиленовими кришками - і на холод. І цукерки незвичайні є, і легені ваші у повному порядку. От вам і знайомі незнайомці. А ліки від цукрового діабету мої найкращі друзі часник та цибуля взагалі можуть собою пишатися.  Отож плетить скоріше кому цікаво, плетить віночок від цукрового діабету: часничина, цибулина, лист чорниці, бузина – от така-от дивина! А нещодавно на вихідні ми з бабусею до лісу ходили. І тут я вперше хмаринки роздивлялися, а вушка нашорошила і уважно слухала, як пані Флора щедро ділилася з моєю бабусею ліками від невидимого ворога нашого життя - радіації і та все частенько оберталася перевіряючи, чи й я уважненько до неї дослухаюся. А знаєте, кого ми першого навідали у лісі?  Яблуньку лісову. Довгожительку нашу соромязливу.  Росте вона не менше 300 років. От тобі і Лісова Машина часу. Антирадіант ти мій відважний, лицарко моя щедра, -  проказували я до яблуньки та міцно обіймала її. Тепер вона моя найліпша подружка і скарбівнича всіх моїх секретів. От так! А далі ми навідали суничок та низенько вклонився кущикам ліщини, що кружляли ніби  у танку навколо чудової суничної галявини, яка була рясно вкрита цілими смачними піголочками охоронцями. Ліщину хоч і називають звичайна, та для мене вона Диво дивне на всі випадки:  плоди, кора, листя -  ліки; з макухи – халва; олія -і ліки, і для живопису згодиться (малюйте собі  наздоров'ячко),а машинна олія -  для виробництва мила та парфумів згодиться. І лікує, і від нудьги рятує, - проспівала я та й побігла сунички збирати на варення. А бабуся вже рецепт від пані Флори уважненько записувала. Геть токсини і холестерин - вам дає варення бій: 1.5 кг у суниці, півтора килограмма цукру, 3 склянки води, 2-3г цитринової кислоти. До лісу пішли - і ліки знайшли,- виспівувала я пританцьовуючи,  а хмаринки раділи за мене у високості, перетворюючись то на ліщиновий кущ, то на суницю велику- превелику, та на яблуньку- подружку мою сором'язливу.

Знайомтесь з моїми подругами: червона Даринка, жовтогаряча Маринка, жовта Христинка, зелена Богданка, блакитна Іринка, синя Василинка і фіолетова Зоринка – справжня веселка. Де ми тільки не опинялися! Ось, наприклад, коли ми потрапили до української Швейцарії (Львівщина, Національний природничий парк «Сколівські Бескиди»), тітонька Флора запропонувала нам ягідну вікторину

А запитаннячка нам дісталися – смачненько-веселенькі:

1. Ця ягода містить багато вітамінів С і Р, які зміцнюють стінки судин. Сприяє згортанню крові. Завдяки цьому за своїми якостями наближується до аспірину, що дає їй можливість стати профілактичним засобом від тромбів, інсульту та інфаркту. А ще в ягоді багато міді, яка захищає нервову систему від стресу. Вона навіть у двобій із клітинами ракової пухлини намагається вступити, цілюще-смачнюща наша сміливиця.

2. Ці ягоді покращують зір, активують пам’ять. Біохіміки з листя цієї ягоди виділили глікозиди, які здатні знизити рівень цукру крові на 35-40%. Настій готують так (це вам на замітку): одна столова ложка подрібненого листя на стакан окропу. Використовують його, звичайно ж, як допоміжний засіб.

3. Ці ягоди на рідкість багаті вітаміном бадьорості С. Пригоршня ягід в день буде слугувати профілактикою атеросклерозу, позбавить від підвищеного тиску. Крім цього позбавляє від мішків під очима, а організм очищується від токсинів. Ось такій ось коктейль лікувальних властивостей має наша матінка Природа у своєму арсеналі у вигляді тільки однієї цієї ягоди.

4. Ну а тепер увага! Існує 250 сортів цієї ягоди. Одна з них і стала мешканкою Бескидів, де ви зараз і знаходитесь. Та далеко не всі з них придатні для їжі. Їстівний сорт цієї соковитої ягоди чудово бореться з тиском, покращує обмін речовин та поліпшує апетит.

Перша ягода – це жимолость їстівна, а в Сколівських Бескидах поруч з бузиною чорною та ліщиною оселилася її подружка – жимолость пухнаста. Друга ягода це малина, а третьою  та четвертою стали чорниця та суниця. У моєї бабусі сила-силенна варення з них завжди на полицях.

 Коли на нас чатувала відьма Злоранда у гірській країні під назвою «Камяні могили», то у нагоді нам став знову ж таки рецепт народної медицини. Згадаємо, як це було (зачитує з книги): -Вельмишановна Відьмо, ну що ж  ви до рецептів народної медицини така байдужа. Я одразу зрозуміла, у чому ваша біда і звідки стільки злості: за стільки сотень років, звичайно ж, погіршився ваш зір. Всі фарби світу почали вас дратувати – от і відібрали ви їх в першу чергу у найвеселіших у світі хмаринок Захмарії. Так? Добре, що хоч до квітів не дістались. Відьма щось пробелькотіла і затихла. А я з натхненням продовжувала:

- Я принесла вам волошки, ці квіти лікують зір. Ви будете приймати ці природні ліки – і скоро одужаєте. А фарби треба повернути, бо уявляєте, у Захмарії є все, крім уроків малювання. А хіба ж так цікаво?

А на березі озера Синевір («Око моря») які відбулися з нами пригоди!

До нас з хащі вийшов великий лісовий кіт, який і оголосив наше наступне завдання (ну прямо як у Пушкіна «Кіт учений»): -У ящику на дні Синевіру лежать три рослини: перша з них має грецьку назву «крокус», з грецької це означає «нитка». Квітка виникла на місті, де друг вцілив у друга, а той прийняв смерть. Тепер без цієї квітки важко обійтись кулінарам усього світу, а росте вона тут, поруч з нами, у Синевірському національному парку; друга символізує і непорочність українських дівчат, і за грецькими легендами лягла в основу нашої Галактики – Чумацький Шлях. І мужність та стійкість воїнів у походах, а нормани вважали саранку (це підказка від мене – її народна назва) квіткою юності і кохання; третя квітка теж занесена у Червону книгу України, нагадує витончений кований ключ до старовинного замка, у старовину вважали, що вона охороняє заритий у землі скарб. А у вашому випадку – схований у воді.

- Я знаю ці рослини,- донеслося до нас, здавалося, прямо з-під води, бо Богданка вже пірнула у прозорі глибини озера. А через декілька хвилин вийшла гордо несучи поперед собою скарб: ось вам шафран, ось вам лісова лілія, а ось вам і ключ-трава – високо підняла вона над головою наш ключ у Захмарію.

Ми всі із захопленням подивились на нашу Богданку. Дружба – ось справжній ключ до всіх таємниць Всесвіту. Дякуємо, Захмаріє, що ти дала нам змогу ще раз переконатися у цьому.

 І це тільки пригоди Кола Магічної сімки, які розповідають про секрети збереження здоровя, які дісталися нам у спадок від наших пращурів. А саме головне, що все це відбувалося у найнезвичайнішій школі у Захмарії, де викладала чудова вчителька – пані Веселка. І потрапити до неї дуже просто, треба тільки промовити слова:

Білий пух

У синім полі –

Хочу бути

В Диво-школі.

 

  1. Віночок побажань.

 

Вчителька:

Білий пух у синім полі –

Мрійте, діти, в Диво-школах!

 

Фея Анастасія:

Будьте мудрі та здорові

В кожній вашій Диво-школі!

 

Тітонька Флора:

Про природу добре дбайте,

Скарб її охороняйте!

 

Іринка-хмаринка:

Скарб її – рослинний світ,

Він дарує нам літа,

Світ казковий нам спліта.

Ну а сім дівчат охоче

Вам дарує світ,

Хто схоче!

Хто бажає прочитати

Й таємниці всі пізнати!

 

(Лунають народні пісні, які використовуються на Зелені Свята, учасники заходу пригощаються ягодами, фруктами, смачним варенням та спілкуються між собою. Оглядають полички з виставленими на них книгами, прочитаними під час різноманітних подорожей та виставку найкращих читацьких щоденників).

 

 

 

 

 

docx
Додано
19 вересня 2019
Переглядів
550
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку