Виховний захід " Мужність та відвага крізь покоління"

Про матеріал

Сценарій виховного заходу розроблено та проведено з учнями початкової школи

Перегляд файлу

                                   Сценарій виховного заходу

                     « Мужність та відвага крізь покоління»

Мета: формувати в здобувачів освіти розуміння єдності і цілісності України, усвідомлення себе українцем, почуття особистої відповідальності за долю держави, готовність служити Батьківщині своєю працею та стати на захист державних інтересів країни, виховувати глибоку повагу до воїнів, які віддали своє життя в ім’я майбутнього людства, розвивати почуття гордості за минуле нашої Батьківщини, прищеплювати любов до неньки – України.

Обладнання: мікрофони, гімнастичні обручі, ємкість з водою, ложки, мішки, канат, повітряні кульки, соняшники.

                                             Хід заходу

В.1  Від серця й до серця – одна Україна,

        Козацький ще дух не погас,

        Сьогодні не впадемо ми на коліна

        В складний, непростий для всіх час.

В.2  Ми – нація, дух міцний, ті, хто повстали

       Із заходу, сходу, дорослі й малі,

      Ми стільки вже бачили всього й втрачали

      Що ми не підемо з своєї землі!

В.1   Добрий день, шановні  гості,  вчителі, батьки,  учні !

Сьогодні ми зібрались у нашому затишному родинному колі, щоб провести виховний захід «Мужність та відвага крізь покоління»

               

В.2 У цей святковий день бажаємо вам міцного  козацького здоров’я, щастя, невичерпної енергії та миру!

 

В.1 Хай ваші сила та мужність будуть зігріті любов’ю рідних і близьких, а вдома на вас завжди чекає затишок і мир!

В.2 Розселив Господь людей по всьому світу і кожному народові дав землю. Богом дана земля є святою і рідною, тому її захист – це найперший обов’язок народів.

В.1  Для українців такою землею є Україна. Вона полита потом і кров’ю сотень поколінь, їхніх працею.1 жовтня-особливий день для усіх нас, бо в Україні відмічають аж чотири свята. Це День Покрови Пресвятої Богородиці, День Заснування Української Повстанської армії, День українського козацтва та День Захисника та захисниць  України . Отож, розпочинаємо  наш виховний захід з головної пісні нашої країни.

                                            Звучить Гімн України

 

В.2 Сьогодні Україна святкує славне свято,

       Це свято – чоловіче, твоє це свято, брате!

       Це свято тих, хто ладен в будь-яку хвилину

       Батьківщину захищати і рідну Україну!

 

В.1  Хай мир панує завжди і спокій навкруги,

        Будь-що тобі хай буде, мій брате, до снаги,

        Хай множаться здобутки, життя хай процвітає,

        Покровом Божа Матір тобі хай огортає!

 

В.2 Діти, ви здогадалися, про яке свято йшлося у вірші? (Відповіді дітей).

Які свята ще святкує Україна в цей день? (День Козацтва, Покрови, УПА).

Усі вони  дуже взаємопов’язані між собою та виникали послідовно. Сьогодні на нашому виховному заході ми  більше дізнаємося  про їхнє значення в житті українського народу.

 

 В.1 А чи знаєте ви, що Богородицю вважали своєю заступницею запорозькі козаки? Для запорожців Покрова була найбільшим святом. Цього дня на Січі відбувалися вибори нового отамана.

   В.2 Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю покровителькою. Головна січова церква названа на честь Покрови. Її ікона була в кожному козацькому курені. Зображували її й на хоругвах, під якими козаки виступали в походи. Перед кожним походом навколішках молилися до Пресвятої Богородиці - "Під твою милість прибігаємо". 

А які ви знаєте прикмети та повір'я про це свято?

Діти розказують заздалегідь підготовлені прикмети та повір'я.

  • На Покрову до обіду - осінь, після обіду - зима;
  • Покрова накриває траву листом, землю - снігом, воду - кригою, а дівку - шлюбним вінцем;
  • Не покрив дівку Покров, не покриє і Різдво;
  • Коли на Покрову вітер з усіх боків, зима буде мінливою;
  • На Покров треба протопити хату дрівцями з яблуні - всю зиму тепло буде;
  • Свято зустрічали в гарному настрої. Вважалося, що сумувати не можна, треба веселитися, ходити в гості й самим вдома чекати гостей.

В.1 1 жовтня також святкують день Української Повстанської Армії. Це армія, яка постала в час II світової війни на землях Західної України як збройна сила проти гітлерівської та більшовицької окупації батьківських земель, теж обрала собі свято Покрови за День Зброї, віддавшись під опіку святої Богородиці.

 В.2 Вона  героїчно і жертовно боролася за Самостійну і Соборну Державу. Найкращі сини й доньки української нації встали до лав борців проти чужоземного поневолення.  Війна з московськими окупантами велась українськими повстанцями майже 10 років після завершення II світової війни.

 

  В.1  УПА – це битва до загину,

        УПА – краса святих звитяг,

        І хто поліг за Україну,

       Той вічно житиме в серцях.

                 Діти співають пісню « Ой, у лузі червона калина»

В.2 Третє свято, яке святкує сьогодні наша країна- День українського козацтва. Основним завданням  козаків  була боротьба за волю народу.

Козаки – це вільні люди.

Козаки безстрашні всюди.

Козаки – борці за волю,

За народні щастя й долю.

Козак – це людина чесна і смілива

Найдорожче йому – Батьківщина!

В.1   А зараз ми проведемо вікторину « Що я знаю про козаків?»

  1.               Що означає слово «козак»?    (Вільна людина)
  2.               Як називалися козацькі загони?  (Курені)
  3.               Як називалась козацька зачіска?  (Оселедець)
  4.               Яка головна козацька страва?   (Куліш)
  5.               Ватажок козаків.    (Отаман)
  6.               Як називалось поселення козаків на островах серед вод річки Дніпро?  (Запорізька Січ)
  7.               Назвіть найвидатнішого гетьмана України?   (Богдан Хмельницький)
  8.               Як називалися човни козаків?   (Чайки).

В.2 А тепер я хочу дізнатися, а чи справді ви сміливі, сильні та спритні? А як же це перевірити?! Влаштуємо змагання і побачимо.

Кажуть, що козаки полюбляли подорожувати. Подорожували вони країною, захищали її від ворога. Та частенько бувало, доводилось їм переправлятись через річку. І зараз ми побачимо, як спритно вміють наші козачата переправлятися через річку.

Хлопчиків ділять  на дві команди-курені «Шабля» та «Булава».

Естафета «Як козаки через річку переправлялися»

Кожна команда отримує  1 гімнастичний обруч. Перший учасник стоїть «на другому березі річки» - на відстані 9-10 метрів навпроти своєї команди в середині  обруча. За сигналом біжить до команди, накидує  обруч на наступного учасника і  вони   разом «переправляються» - біжать до місця переправи, де перший учасник залишається, а другий вертається за наступним,  і так далі , поки вся команда не переправиться на «другий берег річки». Виграє  команда,

та яка виконала вправу скоріше за всіх.

 Ведуча. У довгій подорожі, після дня важкої дороги, козаки відпочивали. Та який може бути відпочинок на пустий шлунок? Козаки були знатні кулінари. Звісно ж ви чули про славнозвісний козацький куліш. Ось ми зараз і подивимось, чи здатні наші маленькі козачата зварити куліш.

Естафета «Як козаки куліш варили»

Біля кожної  команди -  ємкість з водою, у першого учасника в руках ложка. Він набирає  ложкою воду, несе до протилежного кінця залу, де стоїть пуста  ємкість. Виливає  в неї  воду  з ложки, повертається до команди, передає  ложку наступному.  Виграє  команда, у якої більше води потрапило до пустої  ємкості

Ведуча. Отак, приготувавши нашвидкоруч свою улюблену страву, козаки згадували тих, кого вони залишили вдома, за ким сумували.

Ведуча. Чого довго сумувати! Це не діло! Тому козаки вигадували безліч забав, щоб себе розважити. Гарненько повечерявши, збиралися біля вогнища і давай свою силу перевіряти. А визначали, хто сильніший, не в бійці, а у чесному поєдинку…

Конкурс «Як козаки силу перевіряли»

Ведуча. Хто силою мірявся, а хто й швидкістю. Швидкий козак, то велика знахідка у боях з ворогом. Тому показували свою швидкість, розважаючись біля вогнища. Вигадували різні перешкоди, наприклад, стрибки у мішку.                                        

Ведуча. Козаки перемагали майже у кожній битві. А такі непереможні вони були тому, що багато тренувалися. Серед найпоширеніших видів тренувань було перетягування канату. Тож давайте, любі козачата, і ви так спробуєте потренуватись.

Конкурс "Потужні легені"

Козаки були витривалі, зі здоровими легенями. Зараз перевіримо чи це так. Необхідно дути повітряну кульку до тих пір, поки вона не лопне. Чия кулька лопне раніше, той справжній козак.

 

Естафета «Як козаки розважалися»

Ведуча. Козаки були ще й завзяті співуни. Співали гарно – заслухатись можна було. Вихваляли себе в піснях, розповідали про походи, подвиги, битви. Тож, давайте послухаємо наших маленьких козачат.

                                       Пісня « Ми маленькі козачата»

В.1  Молодці! Тепер ми впевнилися, що нашу країну є кому захищати, адже ви розумні, спритні, кмітливі майбутні козаки-захисники! А тепер послухайте правила за якими живуть козачата і дотримуйтеся їх завжди.

1. Козачата традиції поважають, історію України добре вивчають.

2. Козак закони добра й честі добре знає, близьких і рідних поважає.

3. У козака завжди навчання і труд, спорт і здоров’я поруч ідуть.

4. Козак завжди людей поважає, і про повагу до себе не забуває.

                                         

В.2 День захисника та захисниць  України – свято не тільки військових. Це свято нескорених, свідомих громадян, які вболівають за долю нашої країни, день усіх небайдужих, які своєю професійною діяльністю, сумлінною працею, волонтерською роботою забезпечують Україні захист.

 

В.1 Кожного дня, щогодини Україна завдяки нашим мужнім захисникам, серед яких і наші славні земляки, виборює право бути суверенною, єдиною державою. Тож молімося за наших незламних  захисників і просимо у Бога одного: аби вони живими і здоровими якнайшвидше повернулися додому, до своїх матерів, дружин, дітей.

                ( Учениця розказує молитву про Україну)

          Я миру бажаю Вкраїні,

          і злагоди в кожній сім’ї.

          Я Бога прошу щиросердно:

          «Прости за гріхи всі мої!»

           Благодаті у Бога благаю,

           для багатих і бідних усіх:

          Щоб в любові, всі діти зростали;

          Щоб Господь нашу землю беріг!

 

В.2 Друзі! Хочеться, щоб кожен із нас завжди почувався частинкою нашої славної держави. У кожного  є можливість зробити свій внесок у її розвиток. Якщо ми житимемо у злагоді, братерстві, поважатимемо, розумітимемо, підтримуватимемо одне одного, якщо у кожного в серці буде гордість і любов до своєї землі  - наша Батьківщина  розквітне. Тож любіть нашу славну, єдину,

непереможну  Україну– бо в світі єдина вона!

                                            Танок « Любіть Україну!»

 В.1 Наш виховний захід « Мужність та відвага крізь покоління»

  оголошується закритим.

                                               Звучить Гімн України

Учні разом: – Слава Україні!

Всі: – Героям Слава!

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
9 жовтня 2023
Переглядів
350
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку