Проект: "Карнавальна маска"

Про матеріал

Запропонований майстер-клас може бути використаний під час вивчення варіативної складової частини навчальної програми "Технології. 10-11 клас" (Варіативний модуль "Технологія виготовлення технікою пап'є-маше")

Перегляд файлу

Залізницька ЗОШ І-ІІІ ступенів імені І. Пасевича

 

 

 

 

 

 

Творчий проект  «Карнавальна маска»

 

 

 

 

 

 

                                                                                                       Підготувала

                                                                                            Учитель трудового

                                                                           Турик Л. І.

 

 

2018

Вступ

  Погодьтеся що на таке ошатне , чудове свято як Новий Рік і подарувати хочеться що-небудь таке ж ошатне , запам'ятовуюче  і яскраве. Такий подарунок  вразить не тільки своєю оригінальністю а так само і прекрасним виконанням - незвичайний, гарний , вишуканий , таємничий ... І це все карнавальні маски - вони визнані одним з найбільш яскравих і красивих явищ в італійській дійсності.
 

  Історія карнавалу у Венеції і традиційної венеціанської маски - починається в середньовіччі. Венеціанський карнавал це одне з найбільш пам'ятних і видовищних подій в Італії та мабуть і в усьому світі. Карнавал у Венеції це театральне масове уявлення і обов'язковими атрибутами якого є танці , карнавальні костюми шиті дорогоцінними каменями , золотом і звичайно ж дивовижні венеціанські маски. Кожен бажаючий може поринути в хвилю нестримних веселощів і взяти участь у цій запальній  феєрії карнавалу примірявши на себе красивий театральний образ. Уявіть собі - прикрашені кольоровими стрічками і тканинами човни пливуть по гладких водам венеціанських каналів , звідусіль звучить гарна музика наповнює собою кожен дворик і провулок , по всіх вулицях простують не забуваються персонажі в шикарних нарядах і масках. У небі вибухають блискучими , різнокольоровими іскрами феєрверки . Якщо вам пощастить потрапити на такий захід ви як ніби опинитеся на іншій планеті це просто фантастичне видовище!
 

Актуальність теми: обрана тема цікава тому, що традиційні венеціанські маски роблять з пап'є - маше і шкіри. А декоративні маски виконуються з кераміки , порцеляни й пластику. Майстер спочатку створює заготівлю , потім робить прорізи для очей , а далі йде дуже цікавий творчий процес - прикраса маски. Що тільки не використовують для декорування венеціанської маски! Її розфарбовують емаллю , фарбами , лаком. Прикрашають срібною та золотою фольгою , блискітками , стразами , тканиною , пір'ям , бісером , дзвіночками ... А головна умова що ця маска повинна вийти загадковою і розкішною.

 

  Подарувати венеціанську маску-це не тільки оригінально, стильно і шикарно. Але на додачу ви даруєте ще й власне бачення внутрішнього світу людини. Пропонуєте йому приміряти певний образ. Але зараз це більше всього підходить для прикраси інтер'єру, ніж як спосіб сховатися від оточуючих. Коли ви даруєте маску - ви даруєте не тільки гарну річ а ще й частинку Італії, символ Венеції з її багатовіковою історією ...

Мета проекту: навчитися виготовити карнавальну маску, показати можливість використання такого виробу для декору інтерєру.

Завдання проекту

  • Ознайомитися з матеріалами про карнавальні маски.
  • Ознайомитися з історією карнавальної маски.
  • Виготовити сувенірну карнавальну маску.
  • Організувати і провести заходи, спрямовані на популяризацію карнавальної маски: провести майстер-класи, виставки виготовлених карнавальних масок, розмістити презентації на сайтах в Інтернеті.   

 

Прогнозовані результати

  • Освоєння технології виготовлення карнавальних масок.
  • Створення методичних матеріалів із технології виготовлення  карнавальних масок (ескізів, відео уроків, інструкційних карт).
  • Проведення презентації карнавальних  масок.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І. ОРГІЗАЦІЙНО-ПІДГОТОВЧИЙ ЕТАП

1.1. Обґрунтування виробу теми проекту

Вивчення теми дозволить з’ясувати призначення карнавальної маски, яке призначення мала кожна сувенірна маска.

 Основне завдання: вивчити технологію виготовлення карнавальної маски

1.2. Що таке карнавальна маска?

Карнавальна маска - традиційний символ щорічного Венеціанського карнавалу. Маски використовувалися і в повсякденному житті з метою приховати обличчя. Це служило найрізноманітнішим цілям: від романтичних зустрічей до злочинів. Останні призвели до заборони носіння масок поза карнавалу незадовго до кінця Венеціанської республіки.

 

Процес виготовлення венеціанської карнавальної маски зовні простий. Береться гіпсова форма, змащена вазеліном, і заповнюється зсередини шаром пап'є - маше, приготовленого за особливим рецептом . Отримана заготовка висушується і відшліфовується, потім у ній вирізають отвори для очей. Після цього приступають до декору . Маски нерідко покривають шаром спеціальної фарби, щоб вони виглядали як старовинні . Прикраса поверхні - це найчастіше повільний і кропіткий процес, з використанням акрилових фарб , золотої і срібної фольги, емалі, лаку, дорогих тканин, стразів, пір'я, бісеру ... тут все залежить від фантазії художника .

 

 

 

                                           

 



 

ІІ. Конструкторський етап

2.1. Ескіз задуманого виробу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Технологічний етап

3.1. Виготовлення карнавальної маски

Вам знадобиться:

  • газета;
  • Ножиці;
  • Пензлик;
  •  Клей (клей ПВА, розведений водою або клейстер, момент або клей пістолет);
  • Акрилова фарба або гуаш;
  • Матеріали для прикраси і гумка (мережива, парча, паєтки, стрази, всілякі стрічки).
  • Пластилін.

 

 

  1. Ріжемо газету на квадратики розміром приблизно 15х15мм.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Клей ПВА наливаємо в посудину для зручного користування.

 

 

 

 

 

 

  1. Спершу ліпимо пластиліном майбутню форму нашої маски. Вона стане своєрідною заготовкою.
  2. Коли пластилінова модель буде готова , приступайте до обклеювання папером. Для цього потрібні клей і газетию
  3. Обклеюємо пластилінову модель шматочками від газети так , щоб пластиліну не було видно ні на міліметр.
  4. Відразу на газету наклеюйте новий шар. Тільки цей шар повинен бути з обгорткового паперу. Він щільніший, його потрібно добре намазати клеєм. Обгортковим папером обклеюємо так , щоб газети не було видно. Потім знову газетою , і далі - обгортковим папером. Має вийти 4 шари.
  5. Залишаємо висихати.
  6. Маску після повного висихання розписуємо фарбами (в мене серебрянка )
  7. Декоруємо кружевом, паєтками!

 

 

 

Вироби аналоги

9da1165947-odezhda-karnavalnaya-maska-amadea-rozovyj-n5498.jpg

f0c3806388-odezhda-karnavalnaya-maska-ptitsa-tsveta-n9631.jpgimages.jpgkarnavalnye-maski50.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розрахунок собівартості

п/п

Матеріали

Вартість витрат, грн.

1

газета

1,50

2

клей ПВА

4,50

3

Акрилова фарба

10

4

Пластилін

6,00

5

Матеріали для прикраси( кружево, паєтки, декоративна сітка, бусини, смужка )

3,00

Разом

25

 

   Таким чином, розрахунок собівартості виробу складає 45,25 грн. Якщо використовувати інші за вартістю матеріали, то можна виріб зробити більш дорожчим чи дешевшим, але в будь-якому випадку це буде вигідно, оскільки в торговельній мережі подібні вироби коштують у середньому в 1.5-2 рази дорожче (за даними власних спостережень), крім того виключено можливість мати оригінальний сувенір.

Міні маркетингове дослідження

 Собівартості виробу менше 30 грн.

  Порівнюючи собівартість виготовленої карнавальної маски  з виробами-аналогами, які продають на ярмарках, у сувенірних магазинах чи в Інтернеті бачимо, що собівартість власноруч виготовленої карнавальної маски набагато нижча. Ціни аналогічних виробів від 100-500 грн. Авторські маски відомих майстрів коштують дорожче. Хенд-мейд – речі, створені руками, в Україні сьогодні переживає розквіт. Це один із небагатьох видів бізнесу, який може процвітати саме в часи кризи. Хоча майстри, які займаються хейд-мейдом, як правило, роблять його не задля грошей, із часом улюблене заняття може перетворитися на джерело прибутку. На сувенірні вироби, зроблені власноруч, є досить великий попит, вони коштують дорожче від аналогів, вироблених на конвеєрі. А створити сувенірну карнавальну маску цілком можливо вдома.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                      Висновки

   Під час проекту ми ознайомилися з сувенірною карнавальною маскою. У нас виникло бажання навчитися мистецтву виготовлення карнавальних масок.

  • Ознайомилися з матеріалами про карнавальну маску;
  • Вивчили класифікацію  і ознайомилися з матеріалами, що використовують для їх виготовлення;
  • Навчилися виконувати основні технологічні прийоми, які застосовують для виготовлення карнавальних масок;
  • Самостійно виготовили карнавальну маску;
  • Навчилися створювати, користуючись отриманими знаннями, авторські карнавальні маски;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Література

Електронні ресурси. – Режими доступу:

 

 

docx
Пов’язані теми
Технології, Майстер-класи
Додано
11 березня 2018
Переглядів
9527
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку