Проект: "Пальчиковий театр"

Про матеріал

Навчальний проект можна використовувати для учнів 5-6 класів, які опановують нові технології проектування роботи з папером. "Створити диво своїми руками так просто! Варто лише звернутися до стародавньої традиції паперокручення у стилі квілінг".

Перегляд файлу

Залізницька ЗОШ I-III ступенів імені І.Пасевича

 

 

Майстер-клас:

«Виготовлення ангела»

 

 

 

 

 

  Підготувала Турик Людмила Іванівна –

Учитель трудового навчання

 

 

 

Плети вінок із добрих справ

І відсилай до неба.

Даремно часу ти не гай,

Бо встигнути багато треба.

О. Пацерковська

                                              Вступ

  Сьогодні я познайомлю вас із пальчиковим театром. Цей вид театру називають ще домашнім, коли сцену можна зробити зі стільця, коробки тощо. Такий театр робили батьки для своїх маленьких діток. Герої його вдягаються на пальчик і артисти їх озвучують

Актуальність теми: обрана тема цікава тому, що пальчиковий театр – це один з найдавніших народних іграшок, який сьогодні стає дедалі популярнішим сувеніром і видом рукоділля. Здавна в кожній родині він виконував роль розваг. Вважали, що пальчиковий театр є посередником казок, мультфільмів, оповідань які існують зараз, та минулими і прийдешніми. За відсутності в давнину технологій збереження великих обсягів інформації є фольклор. Пальчикові ляльки є одним із найцікавіших фольклорних напрямів і найдоступніших дітям творів мистецтва. Вони дають змогу  не загубити прадавню лялькову культуру нашої землі та залишити її для майбутніх поколінь. У наш час на прилавках магазинів можна побачити багато гарних іграшок. Але вони зроблені на фабриці й не несуть тепла душі їхніх творців. Тому ми вважаємо, що в XXI столітті діти знову мають бачити не тільки іграшки, виготовлені машинами, але й зробити їх власними руками.

Мета проекту: формування предметних компетентностей:

проектно-технологічної: ознайомити із історією виникнення і розвитку мистецтва квілінг; формувати власну потребу в навчанні та  застосовувати потрібну інформацію для реалізації проекту, визначати цілі і завдання.

Комунікаційної: формувати навички роботи в групах.

Формування ключових компетентностей:

- уміння вчитися: формулювати власну потребу в навчанні, шукати та застосовувати потрібну інформацію для реалізації проекту, організовувати навчальний процес(власний і колективний), ефективно керувати ресурсами та інформаційними джерелами.

- здоров’язбережувальної: забезпечити дотримання санітарно-гігієнічних вимог, правил безпечної праці й організації робочого містя.

- самовираження у сфері культури: виражати власні ідеї, досвід і почуття за допомогою виготовлених робіт, досліджувати технологію виготовлення виробів квілінгу.

                                      Завдання проекту

  • Ознайомитися з матеріалами про пальчиковий ляльковий театр.
  • Ознайомитися з історією квілінгу.
  • Виготовити сувенірного пальчикового лялькового ангела.
  • Організувати і провести заходи, спрямовані на популяризацію пальчикової ляльки: провести майстер-класи, виставки виготовлених ляльок, розмістити презентації на сайтах в Інтернеті.   

                             Прогнозовані результати

  • Освоєння технології виготовлення сувенірних пальчикових ляльок різних видів.
  • Створення методичних матеріалів із технології виготовлення ляльок (ескізів, відео уроків, інструкційних карт).
  • Проведення презентації пальчикових ляльок.

 

 І. ОРГІЗАЦІЙНО-ПІДГОТОВЧИЙ ЕТАП

1.1. Обґрунтування виробу теми проекту

 Вивчення теми дозволить з’ясувати призначення пальчикового лялькового театру, яке призначення мала кожна сувенірна лялька.

 Основне завдання: вивчити технологію виготовлення лялькової пальчикової ляльки.                                           

1.2. Що таке пальчиковий ляльковий театр?

  Пальчиковий ляльковий театр - це набір фігурок різних персонажів, одягнутих на пальчики. Також в пальчиковий ляльковий театр можуть бути включені різні «декорації»: дерева, будиночок, ріпка і так далі. Пальчиковий ляльковий театр можна купити в магазині але краще зробити самому.

  Пальчиковий театр - заняття і цікаве, і корисне, поєднання цих двох властивостей - золоте правило всіх розвиваючих вправ. Чим раніше малюк дізнається, що таке пальчиковий театр, тим раніше він заговорить.

  Для фахівців розвиток дрібної моторики, і зокрема пальчиковий театр допомагає вирішити ряд дуже важливих завдань:

 • Розвиває точність і виразність, координацію рухів,

 • Стимулює розвиток уваги та пам'яті,

 • Підвищує посидючість і концентрацію уваги.

  Пальчиковий театр – справжня палочка-виручалочка, він рекомендований дітям, у яких є проблеми при вимові звуків у пропозиціях або віршованих текстах. Крім цього, програвання сценок з допомогою пальчиків підійдуть і дітям, що зазнають труднощі при прочитанні тексту або його написанні. При цьому, заняття можна проводити де завгодно. Для вправ вам знадобляться: 5-10 вільних хвилин, вільна фантазія і готовність малюка брати участь у розігруванні сценки.

 Занурення в чарівний світ театру стає справжнім святом для глядачів будь-якого віку, від малого до великого. У свою чергу активну участь у підготовці та проведенні лялькового спектаклю відмінно розвиває моторику і пам'ять малюка, розширює кругозір і прищеплює любов до творчості.

 

1.3. З  Історії квілінгу

 Хоча достовірно походження квілінгу не відоме, вважається що він з`явився одразу після винайдення паперу, в Китаї у 105 н.е. Інші джерела стверджують, що квілінг практикувався у Давньому Єгипті. Одне можна сказати напевно – квілінг має дуже багату історію.

 Вважається у 300 – 400-ті роки срібні та золоті дротики були закручені навколо стовпів та ваз, гарні ювелірні вироби було зроблено саме за допомогою техніки квілінг. До 1200-х це захоплення було дуже популярним. Головним матеріалом був метал, тож коли він став недоступним для мирянина, змінився на папір. Вперше документально згаданий квілінг у 1200-х, але фактично почав використовуватись у 1500-1600-ті французькими та італійськими черницями. Вони використовували рвані шматочки бібельдруку (особливо тонкий непрозорий папір). та гусяче пір`я, щоб прикрасити релігійні догмати та картини. Саме використання гусячого пір`я породило термін quilling.

 Починаючи з кінця 1600-х квілінг став досить популярним захопленням у Європі та Англії серед молодих дам. У школах дівчата вивчали квілінг разом із вишиванням. Приклади таких робіт все ще існують із назвою школи та ім’ям дівчинки на звороті.

 Квілінг ніколи не був розвагою у вільний час для жінок робочого класу. І лише дами вищого класу мали час на квілінг, не маючи потреби у роботі, доки підходящий наречений не зробить пропозицію. Цю техніку використовували для прикрашання та декорування меблів, ваз, підставок, корзин, шкатулок та ін. Тільки люди з грошима могли дозволити собі купівлю матеріалів для квілінгу. У якості фону використовували фольгу та флюїди.

 Поселенці привезли із собою квілінг у Америку, і там він пережив переродження.

 У наші часи квілінг став досить відомим і доступним, тож кожен охочий тепер може створювати неповторні шедеври у себе вдома.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ІІ. Конструкторський етап

2.1. Ескіз задуманого виробу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                        ІІІ. Технологічний етап

3.1. Виготовлення ангела

Вам знадобиться:

- смужки паперу;

- чорна шарикова ручка;

- ножиці;

- клей(ПВА або ТІТАН);

Головне тут - зробити велику фігуру. Конус, утворює туніку ангела, має висоту 10 см і вимагає дуже акуратного підходу. Він виготовляється методом поступового нанизування до бажаного розміру. Крила ангела можна зробити за допомогою техніки, яку не можна віднести до техніки завивання. Вона пов'язана зі швейцарським солом'яним рукоділлям.

 

1. Щоб виготовити тулуб ангела, візьміть смужки шириною 15 мм і скрутіть щільний виток діаметром 5 см. Надайте витка форму конуса висотою 10 см.

2. Щоб зробити голову, скрутіть чашовидний виток діаметром 3 см із смужки персикового / тілесного кольору шириною 10 мм.

3. Малюємо очі чорною гелевою ручкою.

 

 

 

4. Щоб зробити волосся, розрізуємо шість 5-міліметрових жовтих смужок на четвертинки і нарізаємо на них максимально тонку бахрому довжиною приблизно 3 мм. Підклеюємо їх до голови.

5. Щоб зробити рукава, візьмемо смужки шириною 10 мм і скручуємо щільний виток діаметром 2 см. Надаємо йому конічну форму. Висота конуса приблизно 5 см.
6. Надаємо їм овальну форму.

7.Пальчики робляться зі смужок персикового / тілесного кольору шириною 5 мм. Кожен пальчик являє собою крихітний виток з восьмої частини смужки, витягнутий за допомогою соломинки для коктейлю.

8. Склеюємо  пальчики між собою. Обертаємо їх біля основи прямокутником розміром 2 × 3 см, щоб вийшла рука.

9. Прикріплюємо великий палець пінцетом. Палець повинен розташовуватися трохи нижче інших.
10. Обертаємо один прямокутник розміром 2 × 3 см навколо пальчиків, щоб захопити великий палець. Виготовляємо таким же чином другу долоньку.


11. Вклеюємо  долоньки в рукава так, щоб великий палець був розташований зверху.
12.Щоб змайструвати крила ангела, візьмемо смужки з білого паперу шириною 3 мм і утворіть з них петельчате віяло.

13. Склеюємо рукави, голову та крильця.



14. Для прикраси туніки використовуємо світло-синю смужку паперу. По краю сукні закріплюються закриті вільні витки у формі крапельок, зроблені з цілісних смужок. Наклеюємо прикраси, як показано на малюнку.

Аналогічно виконуємо інші види ангелів. З коробки з-під цукерок можна виготовити сцену для розігрування спектаклю:

 

                                              

Кінцевий результат роботи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            додатки                  

Вироби аналоги

Квиллинг. Как делать объёмные фигуры. Ангел.

 

 

http://afisha-uln.ru/wp-content/uploads/2012/11/25-11-266x127.jpg

http://stranamasterov.ru/files/imagecache/orig_with_logo/i2010/12/19/img_0253.jpg

 

 

 Поделка, изделие Квиллинг: Ангелы Бумага Рождество. Фото 1

http://a-iskra.ru/wp-content/gallery/angel2012/22.jpg

 

 

                         4.1. Розрахунок собівартості виробу

п/п

Матеріали

Вартість витрат, грн.

1

Смужки для квілінгу

22,50

2

Чорний маркер 

2,50

3

Клей «ТІТАН»

14

4

Ножиці

6

5

Кульковий заряд

0,25

Разом

45,25

 

  Таким чином, розрахунок собівартості виробу складає 45,25 грн. Якщо використовувати інші за вартістю матеріали, то можна виріб зробити більш дорожчим чи дешевшим, але в будь-якому випадку це буде вигідно, оскільки в торговельній мережі подібні вироби коштують у середньому в 1.5-2 рази дорожче (за даними власних спостережень), крім того виключено можливість мати оригінальний сувенір.

  Міні маркетингове дослідження

 Собівартості виробу менше 50 грн.

  Порівнюючи собівартість виготовленого пальчикового ангела з виробами-аналогами, які продають на ярмарках, у сувенірних магазинах чи в Інтернеті бачимо, що собівартість власноруч виготовленої пальчикової ляльки набагато нижча. Ціни аналогічних виробів від 100 грн. Авторські ляльки відомих майстрів коштують дорожче. Хенд-мейд – речі, створені руками, в Україні сьогодні переживає розквіт. Це один із небагатьох видів бізнесу, який може процвітати саме в часи кризи. Хоча майстри, які займаються хейд-мейдом, як правило, роблять його не задля грошей, із часом улюблене заняття може перетворитися на джерело прибутку. На сувенірні вироби, зроблені власноруч, є досить великий попит.

                                                    Висновки

   Під час проекту ми ознайомилися з сувенірною пальчиковою лялькою. У нас виникло бажання навчитися мистецтву виготовлення пальчикових ляльок.

  • Ознайомилися з матеріалами про пальчиковий ляльковий театр;
  • Вивчили класифікацію пальчикових ляльок і ознайомилися з матеріалами, що використовують для їх виготовлення;
  • Навчилися виконувати основні технологічні прийоми, які застосовують для виготовлення пальчикових ляльок;
  • Самостійно виготовили види пальчикових ляльок;
  • Навчилися створювати, користуючись отриманими знаннями, авторські пальчикові ляльки;
  • Засвоїли дбайливе та шанобливе ставлення до ляльки як до об’єкта мультиплікаційної історії та культури.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаної літератури

Електронні ресурси. – Режими доступу:

  1. http://www.trozo.ru/archives/11225
  2. http://masterclassy.ru/kvilling/kvilling-master-klass/365-kvilling-angel-master-klass.html
  3. http://shkola.ostriv.in.ua/publication/code-1E3683DAE115A/list-B65BB05F26
  4. Християнська етика. Читанка. 4 клас / Упоряд. Пацерковська О. А. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2010. – 80 с.

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Технології, Майстер-класи
Додано
11 березня 2018
Переглядів
3617
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку