Виховний захід "Репродуктивне здоров'я молоді"

Про матеріал
Актуальність теми даного виховного заходу вбачаємо у зв’язку з активною пропагандою в засобах масової інформації, попкультурі та літературі активного статевого життя та шкідливих звичок, які передують чи супроводжують статеві стосунки, що досить часто сприймається підлітками та юнаками викривлено і несе загрозу моральному та фізичному здоров’ю підлітків, а також здатне залишити відбиток на їхньому майбутньому, зокрема на репродуктивній функції.
Перегляд файлу

Анотація: Актуальність теми даного виховного заходу вбачаємо у зв’язку з активною пропагандою в засобах масової інформації, попкультурі та літературі активного статевого життя та шкідливих звичок, які передують чи супроводжують статеві стосунки, що досить часто сприймається підлітками та юнаками викривлено і несе загрозу моральному та фізичному здоров’ю підлітків, а також здатне залишити відбиток на їхньому майбутньому, зокрема на репродуктивній функції.

 Мета: вчити молодь і підлітків вирішувати вічне питання кохання і стосунків. Довести, що духовність, моральність, здоров’я взаємопов’язані. Запобігати раннім формам статевих відносин. Сприяти збереженню репродуктивного здоров’я юнаків і дівчат.

 Завдання:

1.     Навчити адекватно вирішувати питання міжстатевих стосунків.

2.     Показати як взаємопов’язані духовність, моральність і здоров’я.

3.    Переконати учнів в необхідності збереження репродуктивного здоров’я. 

Форма проведення: загальноучилищна виховна година.

 

Епіграф: «Від доброго коріння – добрий відросток». Народна мудрість

 

ХІД ВИХОВНОГО ЗАХОДУ

Музичний фон: Era  Flowers of the sea

Слайд 1

Ведучий 1

У житті людини багато залежить від того, як вона сама ставиться до свого життя. Юність — це схід сонця в житті, це легкість, приємність, різноманітність. Дружба, любов, кохання... Невичерпною є багатогранність цих понять. Народжуються вони не випадково і розвиваються за своїми законами, але найяскравіше це проявляється у вашому юнацькому віці. Друзів, як правило, об'єднує спільність інтересів, смаків, поглядів, життєвих цілей, активна зацікавленість один в одному. Дружба — це вміння розділити і біль і радість. Кохання поєднує не тільки взаєморозуміння, а й почуття. Психологічна цінність кохання полягає у тому, що воно є одночасно школою саморозкриття й школою розуміння іншої людини. Кохання між хлопцем і дівчиною завжди супроводжується залицяннями чи любовними стосунками. Кохання робить молоду людину кращою і благороднішою. У коханні виховується почуття відповідальності за себе й іншого.

 Ведучий  2

Але життя набагато складніше, ніж існуючі наукові теорії. Справжнє кохання трапляється у житті не часто.

Слайд 2                                   Демонстрація відеоролика «Історія двох пар»

Слайд 3

 Ведучий 1

У коханні можуть поєднуватись найбільш різноманітні почуття: страждання й насолода, радість і смуток, страх і сміливість. І навіть гнів та ненависть.

Ведучий 2

Коли переважає бажання — це кохання-пристрасть, коли переважає душевний потяг — це кохання-повага.

 Ведучий 1

Кажуть, три джерела має потяг людини – душу, розум, тіло. Потяг душі народжує дружбу. Потяг розуму – повагу і шану. Потяг тіла народжує пристрасть. Лише поєднання цих станів народжує кохання.

Слайд 4                              Демонстрація відеоролика «Перше кохання»

Слайд 5

Ведучий 2

Закохуючись, ми мріємо бути поряд із коханою людиною, ніколи не розлучатися, створити сім’ю… Пройде небагато часу – і ви станете батьками та матерями. І кожен з вас мріятиме, щоб його дитина була гарною, розумною, а головне – здоровою. Коли маля росте здоровим, розвивається фізично і розумово, то батьки безмежно щасливі. Та великим є їхнє горе, якщо народжується хвора дитина. Однак багатьом хворобам можна просто запобігти, слідкуючи за своїми вчинками ще задовго до того, як заплануєте народити дитину.

Музичний фон: Людвіг Ван Бетховен – Соната

Слайд 6 

Ведучий 2

Дитя – плід любові. Яким же може бути результат тютюново-алкогольної любові?

 Ведучий 1

Ще 20 – 30 років тому лише 20% немовлят мали ті чи інші проблеми зі здоров’ям. Сьогодні вже понад 60% дітей народжується з вродженими вадами. Лікарі визначають, що більшість проблем у немовлят викликана вживанням алкоголю їхніми батьками. 

Слайд 7

Вживання алкоголю до сексу – найкоротший шлях народити скалічену, неповноцінну дитину!

 Варто зробити правильний вибір, на користь повноцінного життя і щасливого батьківства.

Слайд  8     Демонстрація відеоролика «Бути матір’ю. Бути батьком»

 

Слайд 9

Ведучий 1

Всі знають про дітей, як кажуть, „п’яного зачаття”. Але ж це трапляється тільки з алкоголіками, – скажеш ти. Зовсім ні, не потрібно себе обманювати: для цього не потрібно бути хронічним алкоголіком. А от ціна такої ілюзії – вади нервового та фізичного розвитку дитини, розумова відсталість. У медичній термінології на позначення такої патології в розвитку дитини навіть з’явився спеціальний термін: „Алкогольний синдром плоду”. Ти засуджуєш тих, хто чинив жахливі злочини проти людства: голодомори та геноцид, але не задумуєшся, що алкогольний синдром плоду – це такий самий злочин, тільки проти власної дитини.

Слайд 10 – 11

 Ведучий 2

Любити – означає не тільки проявляти симпатію, почуття прихильності до коханої людини, а й вміти брати відповідальність за неї на себе.

Ведучий 1

Статистичне дослідження

На запитання,  якими будуть ваші дії,  якщо подруга завагітніла — 17,64%  хлопців відповіли, що це її проблеми; 11,76 % порадять зробити аборт, 29,4% одружаться і 41, 17 %  опитуваних ніколи не задумувались над цим. На запитання для дівчат, якими будуть дії, якщо ви завагітнієте до повноліття — 30,4 %  представниць прекрасної статі відповіли,  що зроблять аборт,  а 39,13 % —  погодились народити і виховувати дитину.

Слайд 12

Ведучий 2

За раннього статевого життя збільшується ризик захворювання на СНІД і венеричні хвороби. ВІЛ-інфекція та СНІД — хвороба молодих. Лише останнього року близько 400 тисяч дітей віком до 15 років стали Віч-інфікованими. За оцінками експертів ООН, нині нараховується близько 1 мільйон дітей, уражених ВІЛ-інфекцією або хворих на СНІД. Показник застосування абортів в Україні — один з найвищих у Європі. За даними Міністерства охорони здоров'я населення України, на 100 новонароджених дітей виконується 139 абортів. Щорічно роблять аборти 400—500 дівчат віком від 10 до 14 років, 30-35 тисяч - віком 15-17 років. Нерідко це стає причиною подальшого безпліддя.

Слайд 13

Ведучий 1

Статистичні дані свідчать, що до 30%  сімей страждають на безпліддя,  причому 40% з них —  із причин безплідності чоловіка.  Крім того,  молодь,  яка вступає в ранні статеві зв’язки,  до створення ними нової молодої сім’ї,  збільшує ризик безплідності,  що спричиняється абортами, запальними та інфекційними захворюваннями статевої системи

Народження дітей чи переривання вагітності є вчинком, який тягне за собою безліч наслідків. Отже, фізична любов – це вчинок, який потенційно може мати серйозні наслідки, включаючи втрату життя. Вашого чи вашої ненародженої дитини.

Слайд 14   Демонстрація відеофільму «Щоденник ненародженої дитини»

Слайд 15

Ведучий 2

Ми повинні розуміти: сексуальний потяг є багатство, дар природи, який слід використовувати розумно, без шкоди для себе і подальших поколінь. До батьківства треба бути готовим.

Слайд 16  Демонстрація відеофільму «11 показників, що Ви готові стати батьками»

Слайд 17

Ведучий 1

Алкоголь, тютюн, наркотичні речовини, ранні статеві стосунки, часта зміна партнерів, як наслідок захворювання, аборти – все це підриває здоров’я майбутніх батьків. 

Дитя – плід кохання. Здорового і щирого кохання. Тож давайте берегти себе, своє тіло і душу, щоб в майбутньому стати найкращими батьками, щоб дати життя здоровому поколінню.

Слайд  18                    Демонстрація відеоматеріалу «Всім справжнім татам присвячується»

  Підсумковий епіграф:

«Уперше людина народжується, щоб існувати, а вдруге – щоб продовжувати рід» (Ж.-Ж.Руссо).

1

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
17 травня 2020
Переглядів
857
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку