Виховний захід "Ще довго в пам'яті болітиме війна"

Про матеріал
Сценарій виховного заходу до Дня пам'яті та примирення й Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Формування громадянських компетентностей здобувачів освіти. Виховання патріотизму, поваги та національної свідомості у молоді.
Перегляд файлу

Підготувала вихователь

Боровська Лілія Ярославівна               

               Виховний захід «Ще довго в пам’яті болітиме війна»

 

Мета: поглибити знання учнів про події Другої світової війни, виховувати  шану і повагу до тих, хто ціною свого життя здобув перемогу, формувати громадянські компетентності здобувачів освіти.

Обладнання: оформлений стенд, фонограми мелодій, презентація

 

 

Хід заходу

Читець 1                             Це на світанку сталося колись:

Стривожений, із муками і жалем

Світ стрепенувся, кров’ю вмить заливсь,

Залився болем, плачем, жалем

Війна на зустріч молодому дню

Із гуркотом, із брязкотом котилась,

Лавиною металу і вогню

На нашу землю й долю навалилась.

          Ведучий 1.     «Війна». За цим коротким і страшним сло­вом - згарища, запеклі бої, зруйновані міста і села, зриті бомбами квітучі сади і лани, сльо­зи матерів і дітей.

Ведучий 2.     Іскрою, яка запалила світову пожежу був напад гітлерівської Німеччини на мирну Польщу. А вже  22 червня 1941 року у вогні  палала Україна. На світанку впали фашистські бомби на наші мирні житла, на безмежні пшеничні поля. 

        Ведучий 1.  Чорні крила війни закрили сонце. Кров’ю і пожежами котилася вона по нашій рідній землі. Сорок перший. Найтяжчий. Гіркі шляхи відступу. Згарища на місці сіл, чорні руїни там, де зовсім недавно вирувало щасливе життя.  

       Ведучий 2.      Друга світова війна – наймасштабніша війна в історії людства. Війна, в якій взяли участь понад  60 держав, а воєнні дії відбувалися на території 40 країн. Війна, що забрала життя  мільйонів людей.

Ведучий 2.      У забуття ідуть усі 1418 днів і ночей запеклої боротьби. З кожним днем зменшується кількість її учасників і свідків. Але  нетлінною повинна залишатись пам’ять нащадків про тих, хто своїм життям захистив наш спокій.

Ведучий 1.      Пам’ять… Вона вічна ... Вона не дає згаснути ні єдиній сторінці в історії людства. Війна нагадує про себе тисячами обелісків і братських могил. Вони – святиня нашої пам’яті.

Ведучий 2. Вічна пам’ять полеглим героям! Схиляємо голови низько, щоб шану героям – солдатам віддати.

Читець 2                  Перед трагічною хвилиною мовчання

словами говорити неможливо.

Оця хвилина більше нам розкаже,

Ніж тисячі, а чи мільйони слів.

Солдатів подвиг, про який сьогодні

Дізнались ми, не вимовить словами,

А тільки серцем можна це сказати,

Але воно, на жаль, не має мови,

Лиш має біль

Ведучий 2.      Пом’янімо усіх, хто поліг за мир хвилиною мовчання!

 

(Хвилина мовчання).

    Ведучий 1.

           У Європі перемогу над Третім Рейхом відзначають 8 травня, в день підписання його офіційної капітуляції. Генеральною Асамблеєю ООН приуроченою до 60-ї річниці закінчення Другої світової війни з 2005року  проголошені «Дні пам'яті та примирення».

У ці дні вшановують пам’ять загиблих, покладаючи квіти біля монументів. Проходять виставки, тематичні заходи та молебні.

Ведучий 2.

      Згідно  Указу Президента Петра Порошенка   169/2015 «Про заходи з відзначення 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни»  та Закону України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» Україна розпочала нову традицію святкування 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення.

 

Читець 3

«

  У документах зазначено, що: «…з метою гідного вшанування подвигу Українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни, посилення турботи про ветеранів війни, учасників українського визвольного руху цього періоду, жертв нацистських переслідувань, утвердження спадкоємності традицій воїнів, консолідації суспільства навколо ідеї захисту України…»

«

          Ведучий 1.

Червоний мак є міжнародним символом пам’яті жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів. Графічне зображення вперше використано в Україні на заходах приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році. Мак уособлює не лише квітку, а й кривавий слід від кулі.

          Ведучий 2.     Немає в Україні жодної родини, яку б об­минуло це страшне лихо. У визвольній боротьбі брали активну участь і українські поети, прозаїки, художники, композитори… Вони боролися з фашизмом не тільки зброєю, а й силою свого таланту, силою слова, яке згуртовувало людей, підносило бойовий дух бійців, вселяло впевненість у перемозі.

Ведучий 1

На фронтах цієї страшної війни загинуло близько 60 млн. осіб, не кажучи вже про поранених і тих, хто пропав безвісти. Україна зробила значний внесок у перемогу.    В складі радян­ських військ воювало близько 6-ти  мільйонів україн­ців, кожен другий із них загинув; кожен другий із тих, хто залишився живим, став інвалідом.

 

Ведучий 2. Зараз, як і в роки Другої світової війни, Україна воює з агресором. Сьогодні Росія посягає на нашу територіальну цілісність, намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки і потенційно загрожує миру у всій Європі. Ця боротьба триває щоденно.

 

Ведучий 1. Вже сім років ми захищаємо рідну землю, боронимо своє право вільно обирати майбутнє і розбудовувати свою державу. Для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій підступного агресивного сусіда-злочинця. Міць наших збройних сил є запорукою існування держави та збереження прав людини для громадян. Тому молоде покоління українців повинно знати та пишатися тим, як переможно українська армія звільняла міста сходу України в 2014

році від російських окупантів.

 

Ведучий 1.      Жива людська пам'ять, не старіє вона з роками. Вона стукає в наші серця дзвоном, журавлями у небі. І поки існує наш рід, існуватиме і пам'ять, бо без неї немає май­бутнього.

Ведучий 2.     Цей день ніколи не буде стертий із пам'яті нашого народу.

Ведучий 1.     День, коли проголосили визволення нашої рід­ної землі від фашистських загарбників і пере­могу усього людства над злом війни.

 

 

Читець 10.

Ніхто не забутий,

на попіл ніхто не згорів,

Солдатські портрети

на вишитих крилах пливуть.

І доки є пам'ять в людей

І живуть матері,

Допоки й сини,

що спіткнулись об кулі, живуть

 

( звучить гімн України )

docx
Додано
12 листопада 2021
Переглядів
1926
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку