Виховний захід " СНІД - глобальна проблема людства."

Про матеріал
Мета заходу : поглибити знання учнів про ВІЛ і СНІД; формувати усвідомлення того, що тільки власний досвід життя, поведінка та вчинки гарантують запобігання ризику інфікування ВІЛ; звернути увагу на соціальні та морально-етичні проблеми ВІЛ та СНІДу; пропагувати серед підлітків здоровий спосіб життя;
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховна година

 

 

 

 

 

 

 

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                         Підготувала

                                                                   класний керівник 6 класу

                                Романчук Л. А.

 

 

 

 

 

 

 

20016 р.


Мета: поглибити знання учнів про ВІЛ і СНІД;  формувати усвідомлення того, що тільки власний досвід життя,   поведінка та вчинки гарантують запобігання ризику інфікування ВІЛ; звернути увагу на соціальні та морально-етичні проблеми ВІЛ та СНІДу; пропагувати серед підлітків здоровий спосіб життя;

 

Хід заходу

І. Вступ

- Соціологічні опитування виявляють низький рівень знань щодо проблеми ВІЛ/СНІДу серед молоді. Приблизно 20% опитаних вважають, що ВІЛ передається під час поцілунку, через укуси комах. Вірять, що можна заразитися в разі спільного використання з інфікованою людиною зубної щітки, рушника, мила. Вважають, що можуть захистити себе, використовуючи не тільки презервативи, але й інші методи контрацепції. Деякі думають, що ВІЛ-інфекція виліковна.

- Мета нашої виховної години полягає в тому, щоб довести до вас достовірну інформацію про ВІЛ-інфекцію та СНІД, поглибити ваші знання про способи передачі й профілактики захворювання.

- «Хто попереджений, той захищений», - саме так говорить французьке прислів'я. Сьогоднішня акція - це попередження всім про болючу рану суспільства - СНІД.

 

ІІ. Основна частина

1. Вірш.

 

2. Історія хвороби.

  •  Перші випадки захворювання на СНІД було діагностовано в 1981 р. у США. Спочатку хвороба видавалася вельми загадковою. У Франції, як тільки з'явилися перші повідомлення про таємничу хворобу, сформували групу дослідників під керівництвом ученого-вірусолога Люка Монтеньє для її вивчення.
  • Протягом двох років (починаючи з 1981 р.) було з'ясовано загальну картину хвороби, виявлено її збудника - вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), розроблено методи, за допомогою яких знаходять вірус хвороби в організмі людини, встановлено механізм негативної дії вірусу на організм.
  • Вперше ВІЛ був виділений та індефікований у 1983 р. французькими вченими на чолі з Монтеньє в Пастерівському інституті в Парижі. Водночас про факт відкриття вірусу, котрий спричиняє СНІД, повідомили американські вчені з Національного інституту здоров'я на чолі з Робертом Гало.
  • Таким чином, успіхи у вивченні ВІЛ та СНІД насправді великі, але невідомого в дослідженні цієї проблеми ще багато.
  • ВІЛ - це вірус імунодефіциту людини, який розвивається та розмножується в організмі людини і призводить до повної втрати захисних сил організму та розвитку СНІД.

 

3. Яка різниця між ВІЛ та СНІД.

В - «Вірус» - збудник захворювання.

І - «Імунодефіциту» - відсутність захисної реакції системи організму, яка забезпечує захист від мікроорганізмів, що спричиняють хворобу.

Л - «Людини»

 

С - «Синдром» - ряд симптомів, що вказують на наявність якоїсь хвороби чи стану

Н - «Набутого» - такого, що набутий протягом життя, а не від народження.

І - «Імунного» - стосується імунної системи, яка забезпечує захист людини від мікроорганізмів, що спричиняють хворобу.

Д - «Дефіцит» - в даному випадку відсутність захисної реакції імунної системи людини на наявність в організмі шкідливих бактерій.

 

4. СНІД в Україні.

- На сьогодні ситуацію у світі характеризують як пандемію ВІЛ-інфекції. За даними програми ООН-СНІД, число інфікованих у світі перевищило 433 млн людей. Щорічно у світі реєструється 5 млн ВІЛ-інфікованих, помирає з млн. людей. Щодня у світі заражається ВІЛ 16 тис. людей. За даними фонду ООН, кожні 14 секунд у світі вірусом імунодефіциту людини заражається одна людина у віці від 15 до 24 років.

- Нині Україна посідає перше місце по кількості ВІЛ-інфікованих серед країн Східної Європи. Серед молоді перше місце з усіх причин смертності – СНІД.

- За весь період реєстрації ВІЛ-інфекції/СНІДу  в Україні вмерло 11 822 людини, з них 233 дітей.

 

5. Ознаки хвороби.

- ВІЛ-інфекція розвивається поступово, після зараження людина тривалий час може не  відчувати ознак хвороби. Цей період може тривати до 10 років і більше й закінчується СНІДом, який дотепер залишається невиліковною хворобою. Установити ВІЛ можна через один-три місяці після проникнення вірусу до організму людини з допомогою спеціального аналізу крові, який виявляє антитіла до вірусу.

Ознаки:

  • постійна втома;
  • підвищена температура, озноб, сильне нічне пітніння;
  • зменшення ваги;
  • опухлість лімфатичних вузлів, що триває понад два місяці;
  • поява плоских та випуклих виразок рожевого кольору на поверхні шкіри чи під шкірою;
  • постійна діарея;
  • постійний сухий кашель, що супроводжується задишкою.

 

6. Шляхи передачі.

- ВІЛ живе лише в організмі людини. Потрапляючи в повітря, він швидко гине. Єдиним місцем, де вірус добре "почувається” і має спроможність рухатися, є біорідини людини: кров, сперма, вагінальні виділення, материнське молоко. Вірус може знаходитися і в інших рідинах: сечі, слині, поті, але його концентрація в них дуже низька. Від концентрації вірусу залежить і об’єм рідини, що повинен попасти в кров іншої людини для того, щоб відбулося зараження. Наприклад, необхідна для зараження кількість вірусу міститься в краплині крові, яка поміщається на кінці швейної голки. Об’єм слини з такою ж кількістю вірусу складає 4 літри.

- У результаті вивчення декількох тисяч хворих у світі, установлено, що вірус СНІДу передається:

  • у разі статевого контакту із хворим або зараженим вірусом СНІДу;
  • у результаті використання для ін’єкцій нестерильних шприців;
  • при переливанні інфікованої крові;
  • від вагітної жінки, інфікованої ВІЛ, новонародженій дитині;
  • заразитися можливо під час манікюру, педикюру – за цих процедур часто бувають поранення;
  • татуювання чи криваві ритуали.

- Вірус імунодефіциту людини сам по собі дуже нестійкий. Він швидко гине під впливом простих дезінфікуючих засобів: спирту, марганцівки, хлораміну, високої температури, під час кип’ятіння гине миттєво. Але якщо потрапляє в організм, знищити його вже не можливо. Захворювання розвивається повільно, але впевнено.

 

7. Як уберегти себе від СНІДУ.

  • уникати випадкових статевих зв’язків
  • зменшити число статевих партнерів
  • застосування презерватива
  • не користуватися випадковими шприцами для ін’єкцій
  • не використовувати багаторазово голки
  • за будь-яких підозр звертатися до лікаря

- Важливо пам’ятати, що від вашої поведінки залежить запобігання СНУДу!

- Боротьба проти СНІДу – це  соціальна проблема, яка має поведінковий характер і залежить від профілактичних заходів.

 

8. Вікторина «Перевір себе».

1) У чому суть руйнівної дії ВІЛ на організм?

а) руйнує згортаючи систему крові;

б) викликає дисбактеріоз;

в)викликає руйнування кісткової тканини;

г) руйнує імунну систему людини

2) Контакт із якими рідинами організму найнебезпечніший у розумінні інфікування ВІЛ?

а) слина;

б) кров;

в) сперма;

г) сльози;

д) сеча;

3) Укажіть шляхи передачі ВІЛ-інфекції:

а) незахищений сексуальний контакт;

б) користування загальним посудом;

в) повітряно-крапельний шлях;

г) переливання крові й використання загальних нестерильних шприців;

д) від матері до дитини (вагітність, пологи);

4) Як людина може довідатися, що в неї ВІЛ?

а) якщо вона піклується про своє здоров’я, вона відчує це в перші години;

б) здавши кров на аналіз на антитіла до ВІЛ;

в) відчує нездужання;

г) здавши мазки й бактеріологічні посіви в лікаря-венеролога;

5) З якого моменту після інфікування людина може заразити інших?

а) після закінчення періоду «вікна»;

б) коли розів’ється СНІД;

в) відразу, з моменту свого зараження;

г) на останній стадії СНІДу;

6) Вірус імунодефіциту може довго зберігати дієздатність:

а) перебуваючи у воді;

б) перебуваючи в повітрі;

в) перебуваючи в крові, грудному молоці;

г) перебуваючи в піхвових виділеннях.

 

9. Слово вчителя.

- 1 ГРУДНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ СОЛІДАРНОСТІ З ВІЛ ПОЗИТИВНИМИ ЛЮДЬМИ

ЧЕРВОНА СТРІЧКА

- 1988 р. — 1 грудня оголошено Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом. Зареєстровано першу смерть від СНІДу в Україні.

- Жоден захід в області СНІДу зараз не обходиться без "червоної стрічки" - шматочка шовкової стрічки, складеної в особливий спосіб. Червона стрічка - міжнародний символ боротьби зі СНІДом, який використовують як логотип і ВООЗ, і агентства ООН і незлічена кількість добродійних фондів.

- Американському художнику Франку Муру було призначено увійти до історії як "творцеві червоної стрічки". Саме так його згадували в некрологах, коли він помер в 2002 році в результаті лімфоми - раку, пов'язаного зі СНІДом. Треба відзначити, що до цього він жив з ВІЛ-інфекцією більше 20 років. Те, що головною справою його життя всі до цих пір вважають шматочок шовкової стрічки, може видатися досить дивним.

- Своє "відкриття" Франк Мур зробив, працюючи в асоціації художників "Візуальний СНІД", яка об'єднала в 1980-х роках ВІЛ-позитивних людей мистецтва, і продовжує успішно діяти і понині. Захворювання наносило сильну утрату культурі - вже багато талановитих художників, музикантів і інших людей мистецтва померли від СНІДу. Активісти вирішили привернути увагу саме до цього факту, щоб хоч якось "розворушити" суспільство.

- Ідея Мура була проста, і, як будь-яка геніальна думка, вона вже давно "витала в повітрі". Справа була в 1991 році, і Мур звернув увагу на те, що сусідня сім'я носила жовті стрічки - на знак надії, що їх дочка-військовослужбовець благополучно повернеться з Персидської затоки. Стрічки складалися так, що нагадували перевернену букву "V" - символ перемоги. Для природженого активіста, Франка Мура, боротьба зі СНІДом теж була війною, хай і "внутрішньою" - битвою, якій не видно кінця, а втрати все продовжуються. "Стрічка може бути метафорою і для СНІДу теж", - вирішив він.

- Був вибраний червоний колір - колір крові, однієї з рідин людського тіла, в якій міститься вірус, але так само і символ "кровного братерства". 

 

10. Підтримка хворих.

- Ніхто не застрахований від зараження. Але люди кажуть: "Береженого – Бог береже”. Тому здоровий спосіб життя, дотримання гігієнічних і морально-етичних норм поведінки є першою і основною гарантією від зараження СНІДом.

- Отож, ця проблема — це проблема кожного!

- Який вихід?  Здоровий спосіб життя!

- А хто відповідає за спосіб вашого життя? За ваше майбутнє?

- Висновки, які ви зробите особисто для себе, — це ваше майбутнє: успішне, довге, блискуче, чи коротке та непримітне...

- Ми не повинні бути байдужими до власного життя та життя інших людей. Яким же повинно бути наше майбутнє? Чи є в ньому місце для СНІДу? (Діти роблять висновок.)                                                                      

Діти співають пісню

 

 

1

 

doc
Пов’язані теми
Біологія, Виховна робота
Додано
24 березня 2019
Переглядів
2454
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку