Виховний захід «СОБОРНІСТЬ УКРАЇНИ – СОБОРНІСТЬ НАШИХ ДУШ»

Про матеріал
Захід розроблений з метою виховання національної свідомості і людської гідності здобувачів освіти, відродження паростків духовності, єдності українців; формування рис громадянина української держави; поглиблення знань про історичний факт злуки українського народу, його історичне значення; виховання глибокої поваги та любові до Батьківщини; пам'ять про загиблих в сьогоденній війні, розв’язаній рф.
Перегляд файлу

МИХАЙЛЕВСЬКА Ганна Борисівна,

викладач філософії та історії,

спеціаліст вищої категорії

Сокирянське вище професійне училище

 

Виховний захід: «СОБОРНІСТЬ УКРАЇНИ – СОБОРНІСТЬ НАШИХ ДУШ»

(методична розробка)

Анотація: Захід розроблений з метою виховання національної свідомості і людської гідності здобувачів освіти, відродження паростків духовності, єдності українців; формування рис громадянина української держави; поглиблення знань про історичний факт злуки українського народу, його історичне значення; виховання глибокої поваги та любові до Батьківщини; пам'ять про загиблих в сьогоденній війні, розв’язаній рф.

Мета: розширити кругозір здобувачів освіти про історію виникнення та відзначення Дня Соборності України; закріпити знання, отримані на заняттях історії України; прищеплювати любов і повагу до історичних та культурних надбань українського народу, інтерес до минулого; виховувати почуття національної гідності, гордості за свою Батьківщину та народ, повагу до загальнолюдських цінностей, культурної спадщини та історії нашого краю,  віддавати шану та пам'ятати про загиблих Героїв в сьогоденній війні, розв’язаній рф.

Форма виховної роботи:

Показ-комунікація: он-лайн лекція з використанням супутньої презентації (дод.1)

План лекції:

Вступ

І. Акт Злуки: на шляху до створення Української держави

ІІ. Он-лайн акція – «Ланцюг Єднання»

ІІІ. «Соборність України – соборність наших душ»

ІV. Герої живі, поки жива пам’ять про них

Висновок

Додатки

 

Викладач: Добрий день всім присутнім. Сьогодні ми з вами зібрались на загальноучилищному заході,  який приурочено до Дня Соборності України та 105-ої річниці проголошення незалежності  Української Народної Республіки

«СОБОРНІСТЬ УКРАЇНИ – СОБОРНІСТЬ НАШИХ ДУШ»

Гасло заходу: «Україна соборна. Разом до перемоги!»

Епіграф: “Ми мусимо навчитися чути себе українцями – не галицькими, не буковинськими українцями, а українцями без офіціальних кордонів”.

Видатний український геній Іван Франко. “Одвертий лист до галицької молодежі”, 1905 рік

Вступ: Українська мрія - єдність, свобода і незалежність. Основа державності, якої споконвіку намагалися позбавити цю прекрасну частину земель всі її так звані сусіди прикриваючись «високими» інтересами, час від часу набувала цілком ясні обриси.

Перегляд документального відео «Злука»

І. Акт Злуки: на шляху до створення Української держави

1. Акт злуки тоді так і залишився лише декларацією, але народ ніколи не втрачав надію, адже народ, який втратив надію просто зникає. Надію, приміром, втратили нащадки кривавих диктаторів, коли Великий і Могутній Радянський Союз – об’єднання, побудоване зовні на «нових канонах справедливості», а всередині на крові і безглуздих жертвах, здавалося, не залишивши після себе нічого, що могло б його реанімувати.

         На цьому етапі важливою для Чернівеччини постала подія – Буковинське віче – народні збори, організовані 3 листопада 1918 року в Чернівцях, які ухвалили рішення про входження Північної Буковини до складу Української держави. Наш край також відзначатиме цього року 105 річницю прагнення єдності українських земель.

2. 22-е січня 1990-го року. Мільйони українців вишикувалися в справжній живий ланцюг, що розтягся від Києва до Львова. Вони відзначали День Соборності, День своєї української єдності та свободи. І в 1991 році Україна здобула незалежність в єдиних кордонах!

3. 21-го січня 1999-го року відповідно до Указу Президента України № 42/99 День Соборності був закріплений на законодавчому рівні суверенної держави. Потім, 30-го грудня 2011-го року, відповідно до Указу Президента України № 1209/2011 під назвою «Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних свят», День Свободи, який раніше відзначався 22-го листопада був об’єднаний з Днем Соборності і свято набуло свою нову назву –  «День Соборності та Свободи України».

5. Після подій 2013-2014-го року, революції Гідності і трагедії початку неоголошеної війни Росії проти України, окупації Кримського півострова і обласних центрів на сході України «братнім російським народом», відповідно до Указу Президента України № 871 / 2014 від 13-го листопада 2014-го року, святу повернули колишню назву. «Відзначати щорічно 22 січня – у день проголошення в 1919 році Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки – День Соборності України. Внести до Указу Президента України від 30 грудня 2011 року № 1209 "Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат та професійних свят” зміну, виключивши абзац другий статті 1.» – йдеться в Указі.

ІІ. Он-лайн акція – «Ланцюг Єднання»

         «Живий ланцюг»  символічна акція єднання, яку проводять великі гурти людей, узявшись за руки в одній або в різних країнах.

         Пропоную вам об’єднати зусилля задля створення листівки до Дня Соборності – нашого з вами символічного єднання в он-лайн середовищі. Для цього ми використаємо онлайновий інструмент Canva для створення дизайнів і публікації матеріалів  https://www.canva.com/  (дод.2)

         Схема створення листівки: Країна – Подія – Символ - Гасло

ІІІ. «Соборність України – соборність наших душ»

         На початку ХХ століття українці об’єднались після падіння імперій. Сьогодні Україна відновить соборність після перемоги над російським агресором. Термін «соборність» має кілька значень. Це і об’єднання в одне державне ціле всіх земель, заселених певною нацією на суцільній території. А також і духовна консолідація всіх громадян держави, їх згуртованість, незалежно від національності. Але соборність – це також і територіальна цілісність держави. Тому звільнення від російського окупанта всіх українських земель є нашою спільною метою.

         Соборність невіддільна від державності, суверенітету й реальної незалежності народу, які є фундаментом для побудови демократичної держави, запорукою виживання й існування нації. Ідея соборності була і залишається базовою національною цінністю українців. А нині вона є ще обов’язковою передумовою успіху нашого спротиву в цій несправедливій війні.

         Сьогодні Соборність для України – деокупація всіх територій України, захоплених ворогом, відновлення єдності із Донеччиною, Луганщиною та Кримом.

         Соборність передбачає не лише пам’ять про спільне минуле, а й потребує згуртованої співпраці заради майбутнього. Коли ми, з різних регіонів, разом працюємо, створюємо знакове і важливе, боремося із окупантами, відстоюємо свою соборність і волю заради власної держави.

         Російська пропаганда нав’язувала нам переконання, що українці діляться на “східняків” і “западенців”. Проте в сучасному спротиві російській агресії ми довели свою згуртованість и спільне прагнення жити у вільній державі, яка сама визначає майбутнє. Таким чином, антиукраїнська пропаганда зазнала краху.

         Зазнає краху війна!

Перегляд відео про Збройні сили України

ІV. Герої живі, поки жива пам’ять про них

         Та скільки жаху має зазнати Україна, аби протистояти цій кровожерливій навалі?

         Сьогодні, як ніколи, болить, материнське серце, чия дитина знаходиться у зоні бойових дій, бо не змогла, наприклад, виїхати, пече в грудях матерів, які втратили своїх дітей у цій війні, а ще пронизує несамовите почуття провини, що не вберегла, не порятувала… А скільки матерів чекають на своїх синів та доньок, які стали на захист нашої крани…

         А скільки ще дітей не дочекаються батьків з війни?

         Скільки ще близькі та друзі будуть зустрічати загиблих Героїв, щоб провести їх в останню путь?

         Україна щодня пам’ятає воїнів, які поклали своє життя за її волю та незалежність,

         Це найменше, чим ми можемо віддячити загиблим захисникам за мир у наших домівках та захист Батьківщини. Адже герої живі, поки жива пам’ять про них.

         Пам’ятаймо кожного, хто віддав своє життя, захищаючи Україну.

Хвилина мовчання

Висновок: Історія нас вчить, що Український народ перемагає тоді, коли ми єдині, соборні, діємо разом і захищаємо те, що нам дороге. Коли ми разом, коли ми відчуваємо, що справедливість на нашому боці і стоїмо за свою землю, тоді ми непереможні.

Єдність і свобода робить нас гідними нащадками наших батьків! Будемо з трепетом зберігати цей безцінний скарб! Хай береже нас усіх Господь і слава Йому за нашу прекрасну країну – Україну!

 

Перегляд відео Духовний Гімн України «Боже великий, єдиний, нам Україну храни» DZIDZIO

Вірш-привітання до Дня Соборності України

З єднанням української землі,

Соборність наша вічна і стокрила!

Ми, українці, на її чолі

Братаємось і в тому наша сила!

Хай мир панує на твоїх полях,

Хай колоситься й дозріває нива.

І синьо-жовтий над блакиттю стяг

Як воля наша – щира і правдива!

На цьому наш захід завершено. Дякую за увагу!

Все буде Україна!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатки

C:\Users\admin\OneDrive\Изображения\Снимки экрана\2023-01-23.pngДодаток 1.

Презентація виховного заходу  http://surl.li/enojz

 

 

 

 

 

C:\Users\admin\Pictures\Соборність.pngC:\Users\admin\Downloads\22 січня - День Соборноості України.pngДодаток 2.

C:\Users\admin\Downloads\День Соборності.png

docx
Додано
15 лютого 2023
Переглядів
229
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку