Виховний захід "Свято хліба"

Про матеріал
Цю методичну розробку виховного заходу проводять в початкових 3 - 4 класах для виховання бержливого ставлення до хліба та пошани до людської праці, поваги до українських традицій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хліб – усьому голова

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Буде небо синє, ниви золотіБуде в Україні радісно завжди

Номер слайду 5

Хліборобський коровай

Номер слайду 6

Тільки – но з печі, скоринка в золі . Свіжа хлібина лежить на столі. День починається з цієї хлібини,В ній - наш достаток, могутність країни!

Номер слайду 7

Рецепт приготування хліба. Колір хліба залежить від зерна. Білий хліб: Дріжді – 2ст.л. Вода -1,5 склянки. Цукор – 1 ст.л. Сіль – 1 ч.л. Олія – ½ склянки. Пшенична мука – 3 склянки. Чорний хліб: Дріжді – 2ст.л. Вода -1,5 склянки. Цукор – 1 ст.л. Сіль – 1 ч.л. Олія – ½ склянки. Житня мука – 3 склянки

Номер слайду 8

Як хліб потрапив на стіл?Чи знаєш ти, чим пахне хліб?Коли весною кілька діб. Гуркоче трактор за рікою. Хліб пахне працею людською.

Номер слайду 9

Хліб на нашому столі з’являється завдяки нелегкій праці людей 120 професій

Номер слайду 10

Хлібобулочні вироби. Бублики. Рогалики. Батони Пиріжки. Булочки. Тістечка. Сушка. Сухарі Пампушки

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Значення хліба в житті людини. Виряджаючи сина в дорогу, мати давала йому хліб. У нову хату заходили із хлібом. Дорогих гостей зустрічали із хлібом – сіллю. Коли народжувалася дитина, ішли до неї із хлібом, щоб вона була щасливою і багатою. На хрестини теж ідуть із хлібом. Сватали дівчину із хлібом- сіллю. Перед весіллям пекли караван, який оздоблювали калиною, барвінком і червоними стрічками. Молодих обсипали пшеницею на щасливе і довге життя. У поминальних обрядах також присутній хліб. Його клали на віко домовини, потім несли до церкви. Людям роздавали печиво та пиріжки.

Номер слайду 13

Традиції та обряди. Різдво: Дідух –сніп із пшениці. Кутя . Сорок святих: Печиво у вигляді жайворонків. Великдень: Пасха Маковія: Коржі з макомта медом. Андрія: Калита – круглий корж, символ сонця.

Номер слайду 14

Хліб у молитві…Хліб наш насущний дай нам сьогодні…

Номер слайду 15

Приказки та прислів’я про хліб. На чорній землі білий хліб родить. Без солі й без хліба немає обіду. Хочеш їсти калачі – не сиди на печі. Як окраєць на столі, то й життя веселіше. Хліб – батько, вода – мати. люди мруть не від хлібу, а від голоду. Без хліба суха бесіда. Без солі не смачно, без хліба – не ситно. Паляниця – хлібові сестриця. Зима із снігом – літи із хлібом. Яка пшениця, така й паляниця. Сій вчасно, вродить рясно. Де хліб і вода, там немає голоду. Хліб – всьому голова. Сила від хліба, хліб від землі.

Номер слайду 16

Народні прикмети. Не можна починати роботу, коли господар хворий - «буде мізерне зерно».2. Не можна лихословити та лаятись, «щоб чорт не ходив слідом та не розсівав бур’янів».3. Не можна губити крихт від їства, бо «миші трубитимуть збіжжя».4. Не можна в цей день позичати посівного зерна, «аби до нового врожаю не йти в позички».

Номер слайду 17

Не можна доїдати хліб після когось – забереш його силу та щастя. Якщо хліб упав на підлогу, потрібно підняти його, поцілувати і з’їсти. Якщо на дорозі лежить окраєць не можна через нього переступати. Потрібно підняти, обтрусити і дати птахам. Даси хліб собаці – будеш бідувати все життя. Люди, переломивши кусок хліба, на все життя стають друзями.

Номер слайду 18

Хліб! У пошані до нього. Схилімо низько чоло. Хліб! Це святіше святого,Сонце, життя, і тепло.

pptx
Додано
23 жовтня 2022
Переглядів
608
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку