Свято українського вареника
Автор: Пугач Н.Т.
Мета: Ознайомити учнів з побутом нашого народу; навчити збазгачувати активний словник зразками народної творчості; розвивати світогляд, широту думки, пізнавальний інтерес до українських традицій, культури і мови; поглибити знання з української традиційної кухні, а особливо з виготовлення вареників; ознайомити здобувачів освіти зі звичаями та традиціями українського народу; розвивати пізнавальний інтерес до українських традицій, культури і мови; виховувати почуття національної гідності; з'ясувати значущість вареників у культурному та побутовому житті українців; виховувати почуття національної гідності та гордості за українську націю. Вчити не забувати українські обряди, розвивати світогляд, широту думки, пізнавальний інтерес до українських традицій, культури і мови.
Прищеплювати любов до української культури та народних
традицій. Виховувати почуття національної гідності та гордості за українську націю.
Хід заходу:
Слово вчителя:
Доброго дня, шановні гості! Ми раді вітати вас на нашому святі вареника! Працьовитий і гостинний український народ здавна славився хлібосольством. Зайдіть до української оселі на годинку — без частування господиня не проводить вас. Усе смачно, ситно, а головне — корисно та невибагливо.
Кожна країна світу може похизуватися переліком оригінальних страв, які складають її національну кухню. Народна кухня – це така ж культурна спадщина народу, як мова, література, або мистецтво. Борщ, галушки, кутя, а іноземець скаже – то Україна. Серед розмаїття традиційних українських наїдків особливе місце займають вареники. Про них складають пісні, пишуть вірші, гуморески, їм споруджують пам’ятники. З цією стравою пов’язано багато українських традицій і звичаїв, і в цьому ви переконаєтесь побувавши на нашому «Святі українського вареника».
Що то таке за вареники, звідки вони прийшли і чому ми їх так полюбляємо?
УЧЕНЬ:
Кожуть що вареники в українській кухні з’явилися завдяки туркам, а точніше турецькій страві “дюш-вара”. Українцям ця страва прийшлась до смаку, а якщо зважити на те, що страви з бороша у нас полюбляли давно, та й галушки в Україні варили споконвіків то чому б не взяти наші галушки, вдосконалити турецькі дюшвари, додати смаку, любові та колориту і не подарувати світові вареників, подумали українці та так і зробили. Вареники вже готувала “любімая моя Солоха з хуторів що біля Диканьки, їв Пацюк і навіть знатний гурман-президент Білл Клінтон, скуштувавши вареників з вишнями, коли приїздив до України, привселюдно заявив, що заносить вареники у свій “Must Be Served” тобто у список улюблених страв.
Учень:
В Італії - це равіолі,
у північній Росії - пельмені,
на півдні й сході Росії – манти й пози,
у Польщі- кнедлики,
у Чехії – пироги,
у Литві - цепеліни,
а в Україні – це вареники.
Звучить пісня «Вареники у сметані»
Учень:
Що у світі найсмачніше?
Може, краби чи ікра?
Може, ще щось, найдивніше?
Є багато різних страв.
Тільки в хаті українській
Покуштуєш диво з див:
Ось півмісяці у мисці,
А над ними в'ється дим,
Бо гарячі - масло тане...
Чи ж ви знаєте, що це?
Це - вареники в сметані,
Найсмачніші над усе!
Учень:
Українці! Пригадаймо,
З чим вареники в нас є
Знає кожна господиня,
Що до столу подає.
З сиром ось жовтіють в мисці,
І з картоплею киплять...
Полюбляють українці
За столом поласувать.
Ще з капустою наварим,
Та з грибами - пахнуть як!
Поласуємо ми з вами,
Поласуємо - ще й як!
Учень:
Назва вереники – є загальноукраїнською, а пироги – західноукраїнською (галицькою). Вважається, що страва існувала ще в часи язичництва і за своєю символікою різнилася з теперішніми уявленнями. У наших пращурів вареники традиційно ототожнювалися з Місяцем, бо вони схожі на нього за формою і використовувалися як жертовна їжа. Вареники з сиром приносили в жертву біля криниць із джерельною водою. Традиційний український вареник удвічі більший за російський пельмень і чи не вчетверо об’ємніший, аніж італійський равіолі.
Учень:
Вареники у структурі святково-обрядової їжі виконують такі функції: об’єднувальну (родини, при приготуванні страви могли збиратися жінки чи дівчата, які разом замішували тісто, разом ліпили вареники, їх разом їли, і все це у супроводі жартів та пісень); символічну (народження, достатку, багатства, місяця, чоловічий символ, першопочатковості, зародження); магічну функцію (готували тоді, коли народжувалася худоба, яка мала бути такою товстою як вареник).
Слово вчителя:
Настала черга дізнатися більше про український смаколик.
Вареник – чи ненайпопулярніша страва в української діаспори. Вареник навіть увіковічнили в камені в канадському Глендоні. На центральній площі міста височіє пам’ятник варенику, який вважається офіційним символом міста! Кулінарне диво з каменю заввишки у 9 метрів важить майже три тонни.
Єдиний в Україні пам`ятник варенику був встановлений у 2006 році в місті Черкаси. Проте у 2013 році його демонтували, і зараз він перебуває в приватній колекції.
Учень:
А на нашому святі теж знайдеться місце для музики.
Пісня "А мій милий вареничків хоче" у виконанні учнів.
(Українська народна творчість)
(мінус)
Учень:
"Золотий вареник" - спеціальний нагрудний знак для кращих кулінарів і кондитерів України. Нагорода була заснована в 1999 році. Знак, зроблений із золота та цирконію, розроблений і виготовлений у Сімферополі народним майстром України Сергієм Скляром.
Єврейський поет Саул Черніхівський, якій тривалий час жив на Україні, настільки уподобав традиційні наїдки, що присвятив їм поему та музичну ідилію “Вареники".
Давайте і ми послухаємо театральну інсценівку «Господиня»:
«Господиня»
Замісила тісто
Добула сметани.
Позичила сиру я
У куми Тетяни.
Запашнеє тісто
Сиром напихаю.
Сама пішла до сусіди
Поради питаю.
Ой сусідонько моя,
Дай же мені раду.
Бо з варениками я
навіки пропаду
Поки я в сусідки
Поради питалась
А собака влізла в хату
Наробила шкоди.
Влізла капосна на стіл
Всю сметану з’їла,
А вареники мої
Під стіл полетіли
А я ті варенички
Під столом збирала.
А на мене з борошном
Виварка упала.
Борошно на голові
Виварка на шиї
А варенички мої
Полетіли у вирій
А я тії варенички
Знов ліпить взялася.
Бо я така господиня
у свій рід вдалася.
(Автор невідомий)
Учитель: Діти,давайте дізнаємось, чи знаєте ви прислів*я про вареники?!
Запрошую до столу перших двох учасників. Вам треба зібрати з запропонованих елементів фраз прислів’я і показати нам, прикріпивши на дошку.
Конкурс: "Ліплення вареників"
Запрошуються дві команди , які покажуть свою майстерність.
Музичний супровід:пісня "Вареники" у виконанні Р.Кириченко.
Діалог двох учнів:
ЯК ВАРЕНИКИ ВАРИЛИ КУМ І Я
Кум поїсти неабиякий мастак.
Йому жінка, що не зварить, все не так.
Вередує: — Як з'їдаю твій обід,
Наче гирю закладаю у живіт.
Он торік я в ресторані,— каже,— був...
Ледве миску з деволяєм не ковтнув.
Там таку дають підливку — смак і шик!
З нею з'їсти можна власний черевик.—
Раз в неділю ми остались без жінок:
Подались вони раненько на товчок.
Ми із кумом закурили, сидимо.
Кум наліво, я направо — плюємо.
— Не зоставили нам їсти, то й нехай...
А ми зваримо вареники давай!
Налили ми в ночви свіжої води.
Півмішка муки засипали туди.
Я качалку взяв, а кум мій — макогон,
Тісто туго замісили, як гудрон.
Дріжджів кинули дві пачки — красота!
Потім перцю і лаврового листа.
Тісто витягли на стіл ми та й січем —
Я ножакою, а кум мій сікачем.
В казані кипить, аж піниться вода.
Я ліплю, а кум вареники вкида.
На вусах у мене тісто, в нього сир.
Кум по кухні походжа, як командир.
— Хай живіт,— говорить,— лопне, а жінкам
Отакунького вареничка не дам!
В казані вода вирує, булькотить.
Сир гарячий нам на голови летить.
Покипіло так не більше двох годин,
Бачим: збились всі вареники в один.
Ми вареник той штовхаємо до дна,
А він лізе, випирає з казана.
Кум говорить: — Ну, нехай вже буде так.
Покуштуємо, яке воно на смак.
Поділили ми вареник, сидимо.
Кум виделкою, я ложкою — їмо.
Я помалу ремиґаю, кум жує.
— Ну,— цікавиться,— як враження твоє? —
Я показую на пальцях і стогну:
Зуби злиплись, язика не поверну.
В кума очі лізуть з лоба — не ковтне.
Просить: — Стукни по потилиці мене! —
Я як двину його в шию кулаком!
Тут відразу нам полегшало обом.
Кум затявся на своєму: — А жінкам
Я однаково й понюхати не дам! —
Те, що я не з'їв і кум мій не доїв,
Потаскали кабанові ми у хлів.
А кабан понюхав тісто, кашлянув,
Перекинувся в баюру і заснув.
Кум штовха його: — Пардон, мусьє кабан!
Вибачайте, я не знав, що ви — гурман.
Може, й ви вже захотіли в ресторан? —
І надів йому на голову казан...
Слово вчителя:
Ну ж бо гості дорогенькі, пригадайте з чим можна наліпити вареників?
А чи відомі вам найдивовижніші начинки?
Начинка із квашених огірків, зі свіжої капусти, сирно-гарбузова з картоплею, маком, яблуками, капустою та оселедцем, із сиром та тмином, з горобиною та яблуками, з квасолею, з печінкою та гречкою, із сушеними грибами та рисом, зі шпинатом, з малини та заварного крему, з шовковиці, з персиком, з буряком, з капусти та баклажанів, з рисом та шинкою, м’ясом та томатами, манні вареники з абрикосами ,ліниві вареники з бананом.
На нашому святі теж присутні ті, кого можна нагородити. Група юних журналістів провела опитування серед учнів та вчителів, які в ньому працюють. Респонденти повинні були обрати найулюбленішу начинку серед трьох найпоширеніших : картопля, вишня, сир. За результатами опитування місця розподілилися таким чином: звіт групи.
Музичний супровід: лунають фанфари
Учень:
В будь-якій країні гості на вечерю підеш—
Там вареників рідненьких нічим не заміниш.
Екзотичні будуть страви ті, про які мріяв!
Але згодом вас замучить справжня ностальгія.
Буде в спогадах спливати українська страва,
Чи з капустою, чи з сиром — горда , величава,
Запашна, смачна, кругленька, приємна на дотик,
Так і хочеться покласти якнайшвидше в ротик…
Бачте, тільки натякнула, була тут недовго,
А вже їсти всі готові , куштуйте! Смачного!
Щоб екзотики додати, елемент незвичний,
Ще для вас приготувала сюрприз вареничний!
А давайте пограємо у гру «Двобій варениками». Хлопці чи є серед вас любителі вареників?
Два учасника із залу, яким зв’язують руки за спиною. Двоє дівчат із зав’язаними очима годують хлопців варениками. У мисках однакова кількість вареників переможе той хто швидше з’їсть.
Музичний супровід:"Полька" (українська мелодія)
Учень:
Є вареники у хаті -
В Україні все гаразд:
Всі - щасливі і багаті,
Щедре сонце світить в нас!
Слава хаті українській,
Слава нашій всій землі,
І вареникам у мисці,
Що на нашому столі!
Учень:
Ой, вставала раненько, картоплю варила,
До вечора вареників з картоплею ліпила.
Наварила вареників для гостей хороших,
Не жаліла силоньки, не жаліла грошей.
Їжте, їжте вареники, гості наші любі,
Вони трохи гаряченькі — не попечіть губи..
А вже ж в ті вареники картоплі напхала,
Ще й перчиком притрусила, там його немало.
В череп’яну макітерку я їх положила,
Олійкою з цибулькою добре помастила.
Їжте, їжте, любі гості, рахувать не станем.
Може комусь буде мало — ми іще добавим.
Смачного!!!
Учень:
«Милі гості, просим сісти
Вареники будем їсти.
Вареники непогані,
Вареники у сметані.
В кожній хаті на Вкраїні.
Вареники варять наші
Це вареники знаменні,
Як їх родичів – пельмені
Вас чекають у макітрі
Вареники дуже ситні,
Білошиї, круглолиці,
Із нашої пшениці,
Їжте, їжте, просим щиро
Вареники наші з сиром .
Вареники непогані,
Вареники у сметані
Є вареники у хаті -
В Україні все гаразд:
Всі - щасливі і багаті,
Щедре сонце світить в нас!
Слава хаті українській,
Слава нашій всій землі,
І вареникам у мисці,
Що на нашому столі!
Вчитель:Любі друзі! Ось і закінчилось наше веселе свято! Ми впевнені, що ви тепер знаєте багато чого про українську страву – вареники. Бажаємо вам здоров'я та щастя! Дякуємо за увагу! Ми хочемо, щоб ви приєдналися до нашої компанії любителів готувати та смачно ПОЇСТИ !
Пам'ятник варенику у м.Єйську
В Черкасах в 2006 році відкрили пам'ятник варенику. Він розташований на площадці біля входу в готель «Росава».
Символом одного із закладів, який належить Михайлу Поплавському, є "пам'ятник варенику, що переміг кризу-2009".
Памятник варенику - унікальна архітектурна споруда в невеликому місті Глендон в Канаді.