Виховний захід "Тарас Шевченко" (5 клас)

Про матеріал

Презентація до виховного заходу "Тарас Шевченко". Рекомендовано для проведення у п'ятому класі під час "Шевченківського тижня". Матеріал містить ілюстрації та письмове пояснення.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Т.Г.Шевченко 5 клас « І мене в сім'ї великій,    В сім'ї  вольній, новій    Не забудьте  пом'янути,    Незлим, тихим словом.»

Номер слайду 2

МЕТА.   Розширити знання учнів про Тараса Григоровича Шевченка; формувати   навички  виразного читання,  вміння  сприймати  і  відчувати емоційний  зміст   слова; виховувати   повагу до художнього слова, слова-образу,  цікавість  до  вивчення  творчості  поета.

Номер слайду 3

 Прочитайте акровірш,  яке  слово  виділили?                          Ти   мусиш  нам  співця  назвати,                         Адже  умів  лиш він один                         Рабів  німих так  захищати.                         А  хто  так  оспівав,  як  він,                         Садок  вишневий  коло хати?                                                              Дмитро Білоус

Номер слайду 4

Що ви  знаєте  про Т. Г. Шевченка? Чому його назівають Кобзарем? «Асоціативний  кущ» Тарас Шевченко – це… (додаємо по одному слові)

Номер слайду 5

Кобзар Письменник Кріпак Українець Поет Художник Митець Патріот

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Кобзар 9 березня 1814 –  10 березня 1861рр

Номер слайду 8

Тара́с Григо́рович Шевче́нко народився 9 березня 1814, с. Моринці, Київська губернія, (нині Черкаська область)  в закріпаченій селянській родині Григорія Івановича Шевченка та Катерини Якимівни Бойко (козацького походження) Восени 1822 року Тарас Шевченко починає вчитися грамоти у місцевого дяка Павла Рубана Був найметом у пана Енгельгардта

Номер слайду 9

Номер слайду 10

В період 1822–1828 років намалював «Коні. Солдати» У 1831 у Петербурзі Шевченко був передан до навчання на 4 роки до живописця Василя Ширяєва Навесні 1838 Карл Брюллов та Василь Жуковський викупили молодого поета з кріпацтва

Номер слайду 11

Катерина (олія, 1842)

Номер слайду 12

Циганка ворожить українській дівчині

Номер слайду 13

Далісмен-мула-аул (папір, акварель, 1851)

Номер слайду 14

«Церква Богдана» у Суботові

Номер слайду 15

Замальовка Тарасом Шевченком Червоного корпусу Київського університету у 1846 р.

Номер слайду 16

Собор Св. Олександра в Києві (папір. акварель, 1846).

Номер слайду 17

Першу збірку своїх поетичних творів Шевченко видав 1840 під назвою «Кобзар» До неї увійшло 8 поезій «Думи мої», «Перебендя», «Катерина», «Тополя», «Думка», «До Основ'яненка», «Іван Підкова», «Тарасова ніч». Окремими виданнями вийшли поеми «Гайдамаки» (1841) та «Гамалія» (1844).

Номер слайду 18

Багато поезій Т.Г. Шевченка було покладено на музику Одна з них у виконанні Ніни Матвієнко “По діброві вітер виє”

Номер слайду 19

“Кобзар” (збірка поетичних творів)

Номер слайду 20

Яким було домашнє завдання? Виразне читання напам’ять віршу “Садок вишневий колохати...”

Номер слайду 21

Садок вишневий коло хати, Хрущі над вишнями гудуть, Плугатарі з плугами йдуть, Співають ідучи дівчата, А матері вечерять ждуть. Семя вечеря коло хати, Вечірня зіронька встає. Дочка вечерять подає, А мати хоче научати, Так соловейко не дає. Поклала мати коло хати Маленьких діточок своїх; Сама заснула коло їх. Затихло все, тільки дівчата Та соловейко не затих.

Номер слайду 22

Ілюстрація народного художника Василя Касіяна до вірша «Садок вишневий коло хати»

Номер слайду 23

Аналіз віршу: Про що йдеться у вірші? Що ви уявляєте читаючи його? (що бачете? що чуєте?)

ppt
Додано
15 серпня 2018
Переглядів
4947
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку