Виховний захід у формі наукової конференції "Наркоманія - шлях в нікуди"

Про матеріал
Виховний захід покликаний встановити причини, наслідки, природу дії наркотиків, алкоголю; дати учням елементарні знання про хворобу наркоманію, основні наркотичні речовини, їх дію на організм людини та шляхи профілактики наркозалежності; переконати учнів у неприпустимості вживання наркотиків та алкоголю, визначити основні шляхи профілактики; розвивати в учнів уміння самостійно здобувати знання з різних джерел інформації, переробляти їх і творчо застосовувати в конкретних ситуаціях, інтегрувати і поглиблювати знання учнів про одну з найпоширеніших хвороб століття — наркоманію; ознайомлювати учнів з основними установами, які досліджують вплив алкоголю і наркотичних речовин на організм людини та періодичними виданнями.
Перегляд файлу


 

 

 

Наукова конференція  « НАРКОМАНІЯ – ШЛЯХ В НІКУДИ»

 

 

 

                                                           Підготувала Горбачова Ю.В.


Наукова конференція  « НАРКОМАНІЯ – ШЛЯХ В НІКУДИ»

Мета: встановити причини, наслідки, природу дії наркотиків, алкоголю; дати учням елементарні знання про хворобу наркоманію, основні наркотичні речовини, їх дію на організм людини та шляхи профілактики наркозалежності; переконати учнів у неприпустимості вживання наркотиків та алкоголю, визначити основні шляхи профілактики; розвивати в учнів уміння самостійно здобувати знання з різних джерел інформації, переробляти їх і творчо застосовувати в конкретних ситуаціях, інтегрувати і поглиблювати знання учнів про одну з найпоширеніших хвороб сто­ліття — алкоголізм; ознайомлювати учнів з основними установами, які досліджують вплив алкоголю і наркотичних речовин на організм люди­ни, та періодичними виданнями.

Девіз: «Щоб перемогти ворога, треба знати його в обличчя!»

ПІДГОТОВЧА РОБОТА

1. Визначення учнями основних питань прес-центру, які будуть обго­ворюватись на прес-конференції.

2. Розподіл ролей, вибір тем для виступів, виявлення індивідуальних схильностей і визначення «спеціалістів».

3. Оголошення списку літератури.

І. ВСТУПНЕ СЛОВО ВЧИТЕЛЯ

Хвороба суспільства — так називають алкоголь, наркотики. Про них пишуть, говорять, показують по телебаченню. Кожен чув про можли­ві наслідки вживання цих засобів. І про­те, люди продовжують уживати психотропні засоби. Це – лихо XXI сто­ліття. Народна мудрість каже: «Щоб перемогти ворога, треба знати його в обличчя».

Відеомульфільм

II. ПРОВЕДЕННЯ КОНФЕРЕНЦІЇ

Вживання наркотичних речовин приводить до важких змін в організмі людини. Щоб всебічно розкрити вплив наркотиків на організм людини ми проведемо наукову конференцію, яка розширить і поглибить ваше уявлення про шкоду  наркотичних речовин, про необхідність вести здоровий спосіб життя. Учні сьогодні будуть в ролі представників різних сфер наук (історії,  медицини, юриспруденції)  і допоможуть  нам розібратися в одній з найголовніших проблем сучасності.               Наркоманія страшна сама по собі. Людина, яка стала на цей шлях, рано чи пізно втрачає людську подобу. Руйнується психіка, деформується уявлення про світ, знижується працездатність. Крім цього, наркомани піддаються ще одній небезпеці — захворіти венеричними хворобами, у тому числі й СНІДом. Люди будуть казати тобі про наркотики дуже різні речі. Ти почуєш масу перебільшень, напівправди, іноді навіть відверту брехню. А хочеш почути факти?

Почнемо нашу конференцію з історичних даних про використання наркотичних речовин і розповсюдження їх серед населення всіх континентів. З чого почався потяг людей до наркотиків? Про все це нам розповість Історик

 Історик. Перші наркотики були рослинного походження і застосовувалися в релігійних ритуалах, при лікуванні важких захворювань. Опіум одержували із зелених стебел маку, гашиш і марихуану — з квіток конопель, кокаїн — з листя коки. Про гашиш як ліки від кашлю та проносу говориться в 2737 р. до н.е. Стародавні культури використовували в релігійних цілях галюциногенні гриби. Ще з XVI ст. іспанські хронікери повідомляють про наркотичні гриби з Мексики. Після жування листочків коки знесилена людина без відпочинку може подолати десятки кілометрів, не відчуваючи спраги і голоду. Правда, потім настає втома, байдужість і розумова тупість. В 1805 р. аптекар Зертюрнер виділив перший алкалоїд опіуму і дав йому назву «морфін» на честь грецького бога сну Морфея. Трохи пізніше, 1832 р., Робіке виділив кодеїн, а в 1938 р.- швейцарському хіміку Альберту Хофману вдалося синтезувати лізергінову кислоту (ЛСД), що стало початком розвитку масового вживання наркотиків. У XX ст. з розвитком технічного прогресу та початком лабораторного виробництва алкалоїдів опіуму і кокаїну наркоманія перейшла в інший вимір - масовість та епідемічне розповсюдження, переставши бути проблемою однієї особистості, стала соціальною проблемою. З розвитком хімії стали з'являтися замінники рослинних наркотиків. У наш час створено неозору кількість новітніх препаратів, що впливають на нервову систему і формують наркотичну залежність. Схоже, що історія наркотиків і наркоманії так нічому людей і не навчила.

 Вчитель.  Наркотик, наркоманія –

Нерідкісні  слова.

І  в  підсумку  - звикання

Та  кругом  голова.

Наркотик, наркоманія –

Біда  для нашої  нації,

А  слідом  за  звиканням

Наступить  деградація!

Відео «Наркотики небезпечна гра»

Зараз, як і будь-яке соціальне явище, пияцтво і алкоголізм, наркоманія стали
предметом дослідження багатьох учених (медиків, психологів, біологів, соціологів). Сьогодні всі ми розуміємо, що наркоманія як соціальне зло особливо небезпечна для людей. Отже, як саме наркотичні речовини впливають на організм людини в цілому? Розглянемо наркоманію в медичному аспекті.

Медик. Механізм дії всіх наркотиків однаковий, конкретні вияви впливу тієї чи іншої речовини на організм людини мають свої особливості, які визначаються видом наркотику. З точки зору психофармакологічного впливу наркотики можна розподілити на три великі групи:

наркотики, які пригнічують діяльність центральної нервової системи (опіати, барбітурати);

наркотики, які збуджують діяльність центральної нервової системи (амфетаміни, кокаїн, гашиш);

наркотики, які викликають галюцинації (марихуана, ЛСД, мескалін).

Наркоманія — лихо нашого часу. Наркомани не доживають навіть до середнього віку. Вживання наркотиків скорочує життя в 2—2,5 рази, тобто на 30—40 років!

Вчитель . Щоб успішно боротися з ворогом, необхідно в першу чергу знати, що він є.

Відео «Антиреклама наркотиків»

  Вчитель. Леонардо да Вінчі писав: «Хто не цінує життя, той не заслуговує на нього». Резон в цих словах, звичайно, є, але і жорстокість також. Адже наркоман не здобуває із землі або з повітря свою отруту, йому поставляють її, цілі армії негідників працюють на те, щоб вербувати все нових і нових рекрутів смерті. Тепер ти знаєш факти. Але чи знаєш ти закони?

Юрист. Наркоманія — складна проблема для суспільства. Вона вражає юнаків та молодь, збільшує кількість правопорушень. Тому в усіх країнах існують закони, що спрямовані проти виготовлення, розповсюдження, продажу, зберігання та перевезення наркотичних речовин. Більшість з одурманюючих речовин, — поза законом. Мати справу з цими речовинами — це не значить обов’язково потрапити до в’язниці, але відомості про тебе можуть потрапити до поліції і в майбутньому завадять тобі, наприклад, при пошуках роботи чи стануть тобі на перешкоді у навчанні або поїздці за кордон. В статті Кримінального кодексу зазначені дії, а саме: незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту, караються:

штрафом від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн.);

або виправними роботами на строк до двох років;

або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років;

або позбавленням волі на той самий строк.

В Україні наркоман, що не вважає за потрібне лікуватися самостійно, підлягає кримінальній відповідальності.

Відео «Проект шкідливі звички та їх вплив на життя і здоровя людини»

Учитель. Пам'ятка «Скажи наркотикам— «ні!»

1. Не пробуй наркотики з цікавості або «за компанію»! Більшість їх викликає звикання вже з першої дози.

2.    Ніколи не піддавайся на підбивання на кшталт: «Несила спробувати? Хіба ти дитина?».

3.    Пам'ятай про те, що будь-які наркотики коштують дорого і, роздаючи перші безкоштовні або дуже дешеві порції, їхні розповсюджувачі чіпляють на гачок нові жертви.

4.    Якщо ти проводиш час у незнайомій компанії, то можеш випадково привернути увагу тих, хто заробляючи собі на «дозу», залучає до наркотиків новачків. Стережись, цих людей!

5.    Якщо знайомі на твоє наполегливе відмовляння від наркотиків ображаються: «Ти що не з нами?» — задумайся, чи варто продовжувати знайомство з людьми, які підштовхують тебе до наркотичної прірви.

6.    Якщо тобі стали відомі випадки вживання твоїми знайомими наркотиків, обов'язково повідом про це дорослих. Таким чином ти станеш на перешкоді злочину!

7.    Якщо ти став свідком, як підозріла незнайома людина пропонує у навчальному закладі якусь речовину , обов'язково повідом про це класного керівника чи директора. Таким чином ти станеш на перешкоді злочину!

8.    Пам'ятай, запорука твого майбутнього — твоя розважливість і дбайливе ставлення до власного здоров'я!

9. Пам’ятайте! Наркоманія – нерозкішне заняття, не балощі, не час, приємно проведений в компанії, а хвороба.

10. Ви знаєте: курити – здоров’ю шкодить. Ви знаєте на скільки небезпечний для людини алкоголь. В наркотиках – смертельна небезпека.

Отже, давайте разом будемо боротися з цим “диявольським насінням”, і не дозволимо йому ввійти в наші домівки і домівки наших близьких.

Гра «Альтернатива»

На плакаті надпис «СКАЖИ  НАРТОТИКАМ…». Всі бажаючі учні висловлюють своє відношення до наркотичних речовин, залишаючи написи «ТАК»(зеленим олівцем) і «НІ» (червоним олівцем). Всі учні, які взяли участь у грі, отримують заохочення – із зеленої скриньки ті, що висловилися «ТАК» (зелена скринька порожня, що вказує на хибний шлях у порожнечу); із червоної скриньки ті, що висловилися «НІ» (солодощі, які символізують отримання насолоди без наркотичних речовин).

Історик .Ми народились,щоб жити і рости,

Щоб будувати життя нове собі.

Життя у кожного єдине

І неповторне, лиш одне.

А ти у світі цім – Людина!

І хай біда тебе мине.

 

Медик. Друзі мої милі , хочу я сказати:

Про здоров’я мусимо ми знати.

Наслідки куріння, ой, які страшні.

Самі не зменшуйте життя дні.

Для цього ми не палимо, не п’ємо,

І все найкраще ми собі беремо.

Тож треба взять собі до тями:

Здоров’я, радість – це добро.

 

Юрист. Усе залежить лиш від нас із вами.

Цурайся цигарки, від чарки втікай

І знай, любий друже, у цьому житті

Чи бути здоровим – вирішувати тобі.

 

Учитель. Здорова молодь – нації надія,

Єднає всіх нас спільна й добра мрія.

В твоїх руках здоров’я і життя,

Тож бережи себе для майбуття.

Бажаєм вам цвісти, рости

Й своє здоров’я берегти.

Не знати горя і біди

І посміхатися завжди.

Відео «Здоровий спосіб життя»

   III. ЗАКЛЮЧНЕ СЛОВО ВЧИТЕЛЯ

Отже, підведемо підсумки нашої конференції. Наркоманія породжує низку проблем, з якими самотужки не справитися. Вона руйнує людське здоров'я, родинне щастя, життя. Наркомани, як правило, стають на злочинний шлях, вони не доживають до старості. Тож чи варто створювати собі стільки проблем? У моральному, медичному, соціальному, правовому аспектах наркоманія — зло. Пам'ятаєте, що  майбутнє без шкідливих звичок — щасливе і світле майбутнє. Пам'ятайте: наркотики — загибель, мученицька смерть! і якщо раптом виникне спокуса спробувати їх — пригадай сьогоднішню нашу годину спілкування...

Гра «ВИБІР Є…».

Учнів вибирають картку зеленого кольору і голосують  «ЗА ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ» і  червону картку «ШКІДЛИВІ ЗВИЧКИ – ЦЕ КРУТО»

                Зберігати  здоров’я – це  постійна  праця.  Зараз  ви  молоді, але  про  збереження  здоров’я  треба  пам’ятати  завжди. Тож  в  завершення  давайте  складемо  основні  положення  кодексу  здоров’я.

Кодекс здоров’я:

 Не  палити, не  вживати  наркотики.

 Займатися  спортом.

 Спати  достатньо.

 Частіше  посміхатися.

 Любити  життя.

 

C:\Users\Юля\Desktop\Наукова конференція наркоманія\1218109897.gif

    Намагайтеся  виконувати   цей  кодекс  здоров’я, і  ви  на  довгі  роки  збережете  молодість  та  здоров’я.

 

Список використаних джерел

  1. Балабанова В. В. и др. Предметные недели в школе: биология, экология, здоровый образ жизни. - Волгоград: Учитель, 2002. -154 с.
  2. Бінарні уроки та зв'язок із іншими предметами під час викладання хімії/ Упоряд. К. М. Задорожний. - X.: Видав, гр. «Основа», 2008. - 109 с. - (Серія бібліотека журналу «Хімія»; Вип.5 (65)).
  3. Відкриті та нестандартні уроки хімії у 11 класі/ Упоряд. К. М. Задорожний. - X.: Видав, гр. «Основа», 2006. -192 с. - (Серія бібліотека журналу «Хімія»; Вип.З (39)).
  4. Гранкина Т. М. Химия. 9 класс: Планы - конспекты уроков. Т. М. Гранкина, А. В. Григорович. - Харьков: Веста Издательство «Ранок», 2003. - 274 с. (В помощь учителю).
  5. Нетрадиційні форми уроків хімії. 9-11 класи/ Упоряд. К. М. Задорожний. - X.: Видав, гр. «Основа», 2006. - 208 с. - (Серія бібліотека журналу «Хімія»; Вип.2 (38)).
  6. Інтернет - ресурси


Додаток

 

 

 

 

Кодекс здоров’я:

  • Не  вживати  наркотики.
  • Не  палити.
  • Займатися  спортом.
  • Спати  достатньо.
  • Частіше  посміхатися.
  • Любити  життя.

Кодекс здоров’я:

  • Не  вживати  наркотики.
  • Не  палити.
  • Займатися  спортом.
  • Спати  достатньо.
  • Частіше  посміхатися.
  • Любити  життя.

Кодекс здоров’я:

  • Не  вживати  наркотики.
  • Не  палити.
  • Займатися  спортом.
  • Спати  достатньо.
  • Частіше  посміхатися.
  • Любити  життя.

Кодекс здоров’я:

  • Не  вживати  наркотики.
  • Не  палити.
  • Займатися  спортом.
  • Спати  достатньо.
  • Частіше  посміхатися.
  • Любити  життя.

Кодекс здоров’я:

  • Не вживати наркотики.
  • Не  палити.
  • Займатися  спортом.
  • Спати  достатньо.
  • Частіше  посміхатися.
  • Любити  життя.

Кодекс здоров’я:

  • Не  вживати наркотики.
  • Не  палити.
  • Займатися  спортом.
  • Спати  достатньо.
  • Частіше  посміхатися.
  • Любити  життя.

Кодекс здоров’я:

  • Не  вживати  наркотики.
  • Не  палити.
  • Займатися  спортом.
  • Спати  достатньо.
  • Частіше  посміхатися.
  • Любити  життя.

Кодекс здоров’я:

  • Не  вживати  наркотики.
  • Не  палити.
  • Займатися  спортом.
  • Спати  достатньо.
  • Частіше  посміхатися.
  • Любити  життя.


 


C:\Users\Юля\Desktop\Наукова конференція наркоманія\8a38ab384b2a1e8d9b016b298d8a2799.jpg

C:\Users\Юля\Desktop\Наукова конференція наркоманія\8a38ab384b2a1e8d9b016b298d8a2799.jpg

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Рзаєва Марія В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
30 березня 2019
Переглядів
3344
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку