Виховний захід "Україна пам'ятає. Виготовлення незабудьки"

Про матеріал

Виховний захід про трагічні події 1932-1933 років, про історичне минуле нашого народу, який вистраждав і пережив страшні роки геноциду.

Перегляд файлу

Виховний захід.

Тема: Україна памятає. Виготовлення незабудьки.

Мета: поглибити знання дітей про трагічні події 1932-1933 років; формувати навички критичного мислення; виховувати непримиренність до насилля; повагу, турботу, співчуття до людей, які пережили страхіття голодомору, прагнення зберігати в памяті історію рідного народу.

                               Хід заняття

1. Вступне слово.

 - Чи знаєте ви, як пахне життя?                                                                 Давайте на хвилинку відчуємо цей запах…                                                Заплющіть очі!

- Що ви відчули? Так, це пахне хліб… Є тільки одне слово рівноцінне слову «хліб». Це слово – життя. Що може бути цінніше хліба?
Ніякий шмат золота не буде дорожчим за крихту хліба!

Хліб усьому голова.                                                                                                               Так в народі кажуть.                                                                                 Хліб – мир, любов, життя,                                                               Хліб - це наша радість.

 А був на нашій землі, у рідній Україні рік, коли хліб людям тільки снився. Рік, коли хлопчики й дівчатка, як оце ви, не бачили хліба у вічі.

 Мова сьогодні йтиме про рік 1933…                                           Рік памятний. Рік незабутній. Рік страшний. Найчорніший рік в історії України: Голодомор.

 У світі було багато трагедій: війни, катастрофи, які забирали життя людей.  

 Коли гинуть люди від стихійного лиха (повінь, землетрус, виверження вулкану) – це одне. Коли люди гинуть від голоду – це зовсім інше. Особливо – голоду, який створили навмисно, щоб знищити український народ. Влада забирала у людей все. Все, до останнього колоска, до останньої зернини, всі продовольчі запаси. Карали навіть дітей, які підбирали колоски пшениці на вже зібраних полях.

 А чи так давно це сталося? Не так давно… 90 років тому. Ще досі живі свідки тих часів. Серед них можуть бути ваші прабабусі, прадідусі.

 Можливо ви почуєте від них багато нового і страшного, але не бійтеся чути це. Це наша історія. Ми не можемо викреслити її з нашої памяті.

- Шматок хліба коштував стільки ж, як і саме життя. І зараз кожен, хто пережив цей страшний голод, ніколи, до кінця своїх днів, не кине і крихти хліба на землю, бо перед ним завжди будуть очі тих, хто помер від голоду у ті страшні часи.

 Голод забрав протягом 1932-1933 років від 7 до 10 мільйонів людей. В українських селах від голоду помирали і дорослі, і діти. Сільські школи були пустими, дитячі майданчики заростали бур’янами.
2. Основна частина.

- Сьогодні ми створимо паперові квітки-незабудьки. Квітка незабудька вважається символом памяті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Вона нагадує нам, що ми не маємо права забути мільйони жертв Голодомору.

 Незабудька – це маленька тендітна квіточка з синьо-голубими пелюстками та жовтою серединою. Ось так вони виглядають у природі.

 Квітка незабудька складається з двох кольорів – синього й жовтого – кольорів вільної та незалежної України.

 Незабудька походить від слова «не забудь».                                 Тендітна блакитно-жовта квітка ніби кличе нас: «Не забудь! Не забудь! Жертв страшного Голодомору».

Кожен з вас сьогодні виготовить три паперові незабудьки.

1.  Одну прикріпимо на наше панно;

2.  Другу – собі;

3.  Третю подаруєте найближчій, найдорожчій людині.

Нам потрібний блакитний і жовтий папір для виготовлення незабудьки- памяті…

 Фізкультхвилинка. Пальчикова зарядка.

3.Підсумок.

-У суботу 25 листопада, о 16 годині, коли на вулиці стемніє, попросіть батьків засвітити і поставити свічку на підвіконня так, щоб її було видно знадвору.

Цих вогників має бути якнайбільше. Вони символізують скорботу і память про мільйони загублених життів наших українців. Ці вогники зігріють душі загиблих. Це – знак нашої памяті.

А зараз прошу вшанувати память мільйонів невинних людей, дітей, що померли під час Голодомору хвилиною мовчання.

 

                                                                                                                 

docx
Додано
11 грудня 2023
Переглядів
29
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку